Περιεχόμενα
- Κρεμμύδι (ξερό) - Συγκομιδή και διατήρηση
- Πότε μαζεύεται το κρεμμύδι
- Τι κάνει ο ερασιτέχνης, τι κάνει ο επαγγελματίας καλλιεργητής
- Τι πρέπει να κάνετε/προσέξετε πριν τη συγκομιδή του κρεμμυδιού
- Στέγνωμα μετά το βγάλσιμο και πριν το πλέξιμο-αποθήκευση
- Λοιπά γιά τήν συλλογή/αποθήκευση τού κρεμμυδιού
- Συγκομιδή κρεμμυδιού και φεγγάρι
- Όλες οι Σελίδες
Λοιπά γιά τήν συλλογή/αποθήκευσι τού κρεμμυδιού
Τό κρεμμύδι τό βγάζομε απόγευμα καί μέ καιρό ξηρό, όχι υγρό. Καλύτερο είναι νά έχουν ήδη μεσολαβήσει κάποιες ξηρές ημέρες. Άν δέν προφθάσαμε καί μάς έπιασε βροχή τού Αυγούστου - Σεπτέμβρη, τότε, υποχρεωτικά σέ 3-4 ημέρες μετά τήν βροχή, πρίν άν “κλώξη”.
Προσωπική μου εκτίμησις είναι ότι: εφ’ όσον τό κρεμμύδι έχη ποτισθή ομαλά στήν ανάπτυξί του, καί άν τό αφήσετε καί τό βγάλετε τόν Σεπτέμβρη, ... είναι πιό ασφαλές. Άν στεγνώση καλά, θά έχη λιγώτερες απώλειες καί καθυστερεί νά φυτρώση.
Πιό ανθεκτικοί στήν διατήρησι είναι οι βολβοί πού έχουν λεπτότερο μίσχο- στέλεχος, σέ σχέσι μέ τήν κεφαλή τους, ή/καί εκείνοι πού στρόγγυλη πρός πεπλατυσμένη κεφαλή. Όμως, καί κάποιες παραλλαγές/ποικιλίες πού έχουν ωοειδές σχήμα, (μέ πιό κοκκινωπό περίβλημα, σάρκα εννοείται όλα λευκή- μαλακή), μέ χονδρό μίσχο (καί παχιά ζωνάρια), άν καί πιό ευαίσθητες, είναι πολύ πιό νόστιμα.
Κατά τήν εξαγωγή - συλλογή του, προσέχετε νά μή μαδάη τό εξωτερικό του λεπτό-ξερό περίβλημα καί νά μήν εκτίθεται στό φώς τό πιό εσωτερικό του ζωντανό περίβλημα.