Εμφάνιση άρθρων βάσει ετικέτας: ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 14:22

Ο κήπος του γείτονα είναι για λύπηση

Το να καλλιεργείς και να παράγεις τα δικά σου τρόφιμα, δεν είναι μία καθαρή διαδικασία, αλλά σου αποδίδει ηρεμία, καθαρό και υγιεινό φαγητό μαζί με ανεκτίμητη ψυχική ηρεμία και ισορροπία.

Αντί αυτού, μπορεί να έχεις έναν κήπο μπιμπελό που όμως δεν παράγει και κοστίζει πολλά για να διατηρήσει τη μορφή του.

2013, Οκτ. 5 (Φάση 1η):

Απενεργοποίηση Δυνατότητας Εγγραφής.

Απενεργοποίηση Δυνατότητας Σύνδεσης.

Απενεργοποίηση Κοινότητας.

2013, Οκτ. 6 (Φάση 2η):

Κατηγορία Άνθρωποι


Εικόνα 1. Καρποί κερασιάς

Η κερασιά σχηματίζει πάρα πολλά και λευκά άνθη και για αυτό χρησιμοποιείται και ως δέντρο καλλωπιστικό σε πάρκα πόλεων. Η παραγωγή κερασιών στην Ελλάδα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τη περίοδο της άνθησης και συγκομιδής των καρπών. Οι βροχοπτώσεις κατά την άνθηση και ωρίμανση των καρπών μπορούν να εκμηδενίσουν τη παραγωγή του έτους.

Η χώρα μας εισάγει μικρές ποσότητες αλλά κυρίως εξάγει περίπου το 5-10% της παραγόμενης ποσότητας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Σημαντικές ποσότητες κερασιών παράγουν η Ιταλία, η Γερμανία και η Τουρκία.


Εικόνα 2. Άνθη  κερασιάς

Κοινή ονομασία: Κερασιά, οικογένεια Ροδοειδών
Επιστημονική ονομασία: Prunus avium, οικ. Rosaceae

 

Κατηγορία Δέντρα-Κήπος


Εικόνα 1. Καρποί βερικοκιάς.


Εικόνα 2.  Άνθη βερικοκιάς. Τα άνθη της βερικοκιάς έχουν τον ίδιο σχηματισμό με της ροδακινιάς αλλά είναι λευκά.

H βερικοκιά είναι οπωροφόρο δένδρο, φυλλοβόλο και καλλιεργείται σε όλες τις εύκρατες χώρες του κόσμου. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ροδακινιά, την αμυγδαλιά, κερασιά, δαμασκηνιά και βυσσινιά.

Η καλλιεργούμενη έκταση της βερικοκιάς τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί και η παραγωγή των βερίκοκων δεν είναι σταθερή λόγω ότι επηρεάζεται από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν και ιδιαίτερα από τους παγετούς της άνοιξης. Κάτω από καλές συνθήκες η βερικοκιά μπορεί να αντέξει και 100 χρόνια.

Χώρες της Ευρώπης, εκτός της Ελλάδας, που παράγουν βερίκοκα είναι η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Κατηγορία Δέντρα-Κήπος

H καλλιέργεια της ροδακινιάς είναι μια από τις σημαντικότερες της χώρας μας, με τα επιτραπέζια ροδάκινα να συμμετέχουν σε ποσοστό 40% και τα βιομηχανικά ροδάκινα ή συμπύρηνα με ποσοστό 60%. Άλλες χώρες της Ευρώπης που παράγουν ποσότητες ροδάκινων είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία (κυρίως επιτραπέζιο ροδάκινο).

Εικόνα 1. Καρποί ροδακινιάς

Εικόνα 2. Άνθη ροδακινιάς

Κοινή ονομασία: Ροδακινιά, οικ. Ροδοειδών.

Επιστημονική: Prunus persica, οικ. Rosaceae.

 

Κατηγορία Δέντρα-Κήπος

Η παραγωγή αχλαδιών στην Ελλάδα, στο παρελθόν ξεπερνούσε τις 120.000 τόνους.


Εικόνα 1. Καρπός αχλαδιάς.


Εικόνα 2. Άνθη αχλαδιάς.

Σήμερα παρατηρείται έλλειψη αχλαδιών και η χώρα μας εισάγει κυρίως από Ισπανία, Ιταλία, Νότια Αφρική αλλά και από χώρες της Αμερικής. Χώρες της Ευρώπης που παράγουν αχλάδια είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία αλλά και η Πορτογαλία. Στη χώρα μας καλλιεργείται στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη Πελοπόννησο και στη Δυτική Στερεά.

Κοινή ονομασία: Αχλαδιά ή Απιδιά, οικ. Ροδοειδών

Επιστημονική ονομασία: Pyrus communis, οικ. Rosaceae.

 

Κατηγορία Δέντρα-Κήπος


Εικόνα 1. Καρπός μηλιάς.

Η μηλοκαλλιέργεια είναι η τέταρτη σε σημασία μετά από εκείνη της ελιάς, των εσπεριδοειδών και της ροδακινιάς. Η μηλιά έχει πλούσιο ριζικό σύστημα, είναι φυλλοβόλο και φτάνει μέχρι τα 5-12 μέτρα ύψος, ανθίζει την άνοιξη με λευκά άνθη (αρχικά ροζ) και τα φρούτα της ωριμάζουν το φθινόπωρο, με διάμετρο 5-9 εκ. και σπάνια φτάνουν τα 15 εκ.


Εικόνα 2. Άνθος μηλιάς.

Το μήλο βοηθά στη καύση του λίπους, έχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι καλό να καταναλώνεται μετά από γεύμα λόγω ότι συντελεί στον μεταβολισμό του οργανισμού και στη γρηγορότερη πέψη.

Κατηγορία Δέντρα-Κήπος

πορτοκαλιά δέντρο
Εικόνα 1

Επιστημονική ονομασία: Citrus sinensis,  Οικ. Aurantiaceae  ή Hesperideae.

Κοινή ονομασία: Πορτοκαλιά.

Στην οικογένεια αυτή ανήκουν πολλά γνωστά είδη όπως η μανταρινιά, η νεραντζιά, η λεμονιά, το περγαμότο και άλλα.

Για έναν καλλιεργητή ο βασικότερος και ουσιαστικότερος παράγοντας είναι το έδαφος ή το χώμα μέσα στη γλάστρα.

Ας δούμε τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η πορτοκαλιά.

 

Κατηγορία Δέντρα-Κήπος

καλλιέργεια ελιάς

Ανακάλυψα αυτό το μικρό θησαυρό γνώσεων που περιγράφει τα πάντα που θέλει να μάθει κάποιος σχετικά με τη σωστή καλλιέργεια της ελιάς και θέλω να τον μοιραστώ μαζί σας.

Ο θησαυρός είναι ένα αρχείο PDF από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης.

Μία σειρά από επιστήμονες από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, εκπαιδεύουν τους αγρότες και καλλιεργητές ελιάς σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για την βιολογική, ολοκληρωμένη ελαιοκαλλιέργεια.

Κατηγορία Ελιές
Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012 01:00

Κώστας Καββαθάς, ο Δάσκαλος - Άνθρωποι


Δείτε το σχετικό PDF αρχείο με την ιστορία των εκδόσεων του Κώστα Καββαθά

 

Εχθές, στις 13.08.2012, ο κ. Κώστας Καββαθάς έγινε μέλος του 2019.kalliergo.gr.

ΟΚ θα πείτε, ένα ακόμη μέλος ανάμεσα στα χιλιάδες άλλα, ποιός ο λόγος για να το κάνεις θέμα;

Όταν είδα το όνομα Κώστας Καββαθάς, δεν ήμουν σίγουρος αν είναι αυτός.

Πολύ μεγάλη τιμή για να είναι αληθινή, σκέφτηκα. Είδα το email που είχε δηλώσει. Είδα την ημερομηνία γέννησης. Κι όμως είναι αυτός!!

Ο ένας και μοναδικός Κώστας Καββαθάς!

Κατηγορία Άνθρωποι
Σελίδα 1 από 9