Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012 01:00

Οδηγός 292 σελίδων για την καλλιέργεια και συγκομιδή της ελιάς από τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης

Γράφτηκε από τον 

καλλιέργεια ελιάς

Ανακάλυψα αυτό το μικρό θησαυρό γνώσεων που περιγράφει τα πάντα που θέλει να μάθει κάποιος σχετικά με τη σωστή καλλιέργεια της ελιάς και θέλω να τον μοιραστώ μαζί σας.

Ο θησαυρός είναι ένα αρχείο PDF από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης.

Μία σειρά από επιστήμονες από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, εκπαιδεύουν τους αγρότες και καλλιεργητές ελιάς σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για την βιολογική, ολοκληρωμένη ελαιοκαλλιέργεια.

Δε χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας αγρότης για να εκτιμήσεις τις γνώσεις που περιέχονται στο 292 σελίδων έντυπο (ένα μικρό βιβλίο).

Ακόμη και αν έχεις μόνο μία ή μερικές ελιές και σε ενδιαφέρει να κάνεις τα πράγματα σωστά, εδώ θα βρεις πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις.

pdf icon Κάνε κλικ εδώ για να κατεβάσεις το 292 σελίδων οδηγό PDF για την καλλιέργεια της ελιάς (PDF - 8,92ΜΒ).

Παραδοτέο Έργου του Καν. 2080/ 2005 της ΕΑΣ Ρεθύμνου, Δράσης Biv (1) “Πρακτική επίδειξη τεχνικών ελαιοκαλλιέργειας (βιολογική, ολοκληρωμένη γεωργία) σε ομάδες παραγωγών”.

Πρόλογος

Σήμερα το καταναλωτικό κοινό, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες, στρέφεται όλο και περισσότερο προς πιστοποιημένα προϊόντα διατροφής, τα οποία πληρούν προδιαγραφές παραγωγής που εγγυώνται την ασφαλή και υγιεινή διατροφή και το σεβασμό προς το περιβάλλον.

Τέτοια προϊόντα παράγονται μέσα από τα συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής ή από τη Βιολογική Γεωργία.

Στη χώρα μας έχει συσταθεί ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π., με το διακριτικό σήμα AGROCERT) ο οποίος για την πιστοποίηση Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παραγωγής ανέπτυξε τα πρότυπα AGRO 2.1. και 2.2. Το AGRO 2.1 περιλαμβάνει τις γενικές απαιτήσεις στο σύνολο της Γεωργίας και το AGRO 2.2. τους γενικούς κανόνες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής στη φυτική παραγωγή αλλά και τα φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα άσκησης της Γεωργίας.

Ανάλογες ανάγκες καλύπτει και η Βιολογική Γεωργία και ανάλογα οφέλη προσφέρει στους παραγωγούς και την κοινωνία. Η ζήτηση για βιολογικά προϊόντα τόσο στη Χώρα μας όσο και διεθνώς συνεχώς αυξάνει.

Στην Ελλάδα η Βιολογική Παραγωγή ξεκίνησε το 1993 με την εφαρμογή του Καν. (ΕΟΚ) 2092/91, ο οποίος προέβλεψε και την παροχή κινήτρων για τη βιολογική φυτική παραγωγή. Τελευταία ανάλογα κίνητρα έχουν θεσπισθεί και τη βιολογική κτηνοτροφική παραγωγή. Στη χώρα μας η πιστοποίηση των βιοκαλλιεργειών γίνεται από ανεξάρτητους φορείς όπως ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, ο ΣΟΓΕ, η ΒΙΟΕΛΛΑΣ, η Φυσιολογική κ.ά..

Το 292 σελίδων αρχείο PDF που μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε, αποτελεί Εκπαιδευτικό υλικό το οποίο συντάχθηκε από τους έμπειρους Εκπαιδευτικούς της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης. Διανεμήθηκε κατά τη διάρκεια της Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς του ΤΕΙ Κρήτης υπό την αιγίδα της ΕΑΣ Ρεθύμνης.

Η θεματολογία που αναπτύχθηκε, επιλέχθηκε μετά από μελέτη του ΤΕΙ για την ελαιοκομία του Ρεθύμνου, στα πλαίσια της οποίας τα τελευταία χρόνια, έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός επισκέψεων σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές που ενεργοποιείται η ΕΑΣ Ρεθύμνης.

 

Περιεχόμενα

 

Η μελετητική ομάδα

 

Έκθεση σχεδιασμού και ανάπτυξης του υλικού των πρακτικών εκπαίδευσης/επίδειξης

Αναφορά εφαρμογής των πρακτικών επίδειξης

Έκθεση αξιολόγησης της εκπαίδευσης και της πρακτικής επίδειξης

Αξιολόγηση των γνώσεων των ελαιοπαραγωγών της ΕΑΣ Ρεθύμνου

 

Απορρίμματα & Υπολείμματα στον Ελαιώνα

Εισηγητής: Θρασύβουλος Μανιός

 

Πληροφορίες και Οδηγίες για την Αποτελεσματική και Ασφαλή Χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

Εισηγητής: Μ. Παπαηλιάκης

 

Άρδευση Ελαιώνων

Εισηγητής: Σ. Λιονάκης

 

Ασθένειες της ελιάς

Εισηγητές: Δρ. Δημήτρης Γκούμας, Χρίστος Γκατζιλάκης

 

Γενικά για την καλλιέργεια της Ελιάς Φυσιολογία ανθογονίας – Αίτια ακαρπίας

Εισηγητής: Σ. Λιονάκης

 

Η Διάβρωση των Εδαφών

Εισηγητής: Δρ. Κωνσταντίνος Σινάνης

 

Διαχείριση - Κατεργασία Εδαφών

Εισηγητής: Γ. Σπανάκης

 

Εμβολιασμοί της ελιάς

Εισηγητής: Γ. Κολιοραδάκης

 

Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Έχθρων της Ελιάς

Εισηγητής: Ε. Αλυσσανδράκης

 

Προβλήματα θρέψης και φυλλοδιαγνωστική στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης

Εισηγητής: Πλούταρχος Τσικαλάς

 

Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, Ολοκληρωμένη Διαχείριση. Πλαίσιο και εφαρμογή.

Εισηγητής: Δρ. Ιωάννη Φυσαράκης

 

Λίπανση της Ελιάς

Εισηγητής: Σ. Λιονάκης

 

Μετασυλλεκτική διαχείριση του καρπού. Χειρισμοί του ελαιοκάρπου για την παραγωγή ανώτερης ποιότητας ελαιολάδου.

Εισηγητής: Δ. Λυδάκης

 

Συγκομιδή - Κλάδεμα της ελιάς

Εισηγητής: Γ. Κολιοραδάκης

 

Συμπλήρωση Εντύπων στα Πλαίσια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης

Εισηγητής: Ν. Μπουνάκης

 

Το Περιβάλλον των Ελαιώνων

Εισηγητής: Δρ. Δημήτριος Κολλάρος

 

Φυτοφάρμακα: Χρήση - Συνέπειες

Εισηγητής: Δρ. Ευάγγελος Καπετανάκης

 

Η Μελετητική Ομάδα

Οι Εκπαιδευτές

Δρ. Ευάγγελος Καπετανάκης, Γεωπόνος, Καθηγητής Εντομολογίας και Γεωργικής Φαρμακολογίας, Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης. Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μελετητικής Ομάδας. Με πολύχρονη εμπειρία από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το ΤΕΙ Κρήτης σε ερευνητικά προγράμματα ελέγχου της αποτελεσματικότητας μέσων και μεθόδων για την αντιμετώπιση του δάκου, περιβαλλοντικής και προσωπικής προστασίας από τα αγροχημικά, αγρο-περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα καλλιεργητικά συστήματα στην ελιά.

Δρ. Δημήτριος Λυδάκης, Γεωπόνος, Καθηγητής Μετασυλλεκτικής Τεχνολογίας και Τυποποίησης Γεωργικών Προϊόντων, Διευθυντής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης, με μακρόχρονη εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα στον έλεγχο ποιότητας γεωργικών προϊόντων.

Δρ. Σπυρίδων Λιονάκης, Γεωπόνος, Αν. Καθηγητής Ελαιοκομίας στο ΤΕΙ Κρήτης, με μακρόχρονη σχετική εμπειρία ως Ερευνητής στο Ινστιτούτο Υποτροπικών και
Ελιάς Χανίων.

Δρ. Δημήτριος Κολλάρος, Βιολόγος, Αν. Καθηγητής Οικολογίας στο ΤΕΙ Κρήτης με εμπειρία στη μελέτη αγρο-περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα καλλιεργητικά
συστήματα στην ελιά.

Δρ. Κωνσταντίνος Σινάνης, Γεωπόνος, Καθηγητής Εδαφολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής.

Δρ. Πλούταρχος Τσικαλάς, Γεωπόνος, Καθηγητής Θρέψης Φυτών του ΤΕΙ Κρήτης,

Δρ. Θρασύβουλος Μανιός, Γεωπόνος, Χημικός Μηχανικός. Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, στο γνωστικό αντικείμενο «Ανάκτηση και Επαναχρησιμοποίηση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων»

Δρ. Ιωάννης Φυσαράκης, Γεωπόνος, Καθηγητής Αμπελουργίας - Δενδροκομίας ΤΕΙ Κρήτης

Γεώργιος Πετούσης, Γεωπόνος. Καθηγητής Εφαρμογών της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης, με Αντικείμενο τη Δενδροκομία

Ιωάννης Σπανάκης, Γεωπόνος, Επίκουρος Καθηγητής Γεωργικής Μηχανολογίας, με μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα εδαφολογίας και υδραυλικής

Δρ. Δημήτριος Γκούμας, Γεωπόνος. Καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης διδακτικό αντικείμενο τη φυτοπαθολογία – βακτηριολογία.

Χρήστος Γκατζηλάκης, Καθηγητής Εφαρμογών της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης με Αντικείμενο τη Φυτοπαθολογία.

Γεώργιος Κολιοραδάκης, Καθηγητής Εφαρμογών της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης, με Αντικείμενο τη Δενδροκομία

Δρ. Μαρία Παπαδάκη, Καθηγήτρια Εφαρμογών στην Εντομολογία στο ΤΕΙ Κρήτης, με εμπειρία στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση εχθρών των καλλιεργειών.

Νίκος Μπουνάκης, Τεχνολόγος Γεωπονίας. Εκπαιδευτικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Κρήτης. Εξειδικευμένος σε συστήματα ποιότητας στη γεωργία και στην ασφάλεια τροφίμων.

Μιχαήλ Παπαηλιάκης, Γεωπόνος, εκπαιδευτικός και ερευνητικός συνεργάτης του ΤΕΙ Κρήτης σε εντομολογικά θέματα, Ελεγκτής Βιοκαλλιεργειών στη ΔΗΩ, με εμπειρία στην έρευνα αποτελεσματικότητας αγροχημικών και παγίδων για το δάκο και μέσων προσωπικής προστασίας από τα αγροχημικά.


Οι Συνεργάτες

Δρ. Αγάπη Βασιλείου, Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, εκπαιδευτικός και ερευνητικός συνεργάτης του Τ.Ε.Ι. Κρήτης

Δρ. Ελευθέριος Αλυσσανδράκης, Γεωπόνος, MSc στη Φυτοπροστασία, Διδάκτορας Εντομολογίας/ Μελισσοκομίας, εκπαιδευτικός και ερευνητικός συνεργάτης του Τ.Ε.Ι. Κρήτης

Παναγιώτα Ψειροφωνιά, Τεχνολόγος Γεωπονίας, εκπαιδευτικός και ερευνητικός συνεργάτης του ΤΕΙ Κρήτης, με εμπειρία ερευνητικών προγραμμάτων μέσων παγίδευσης, προσωπικής προστασίας και αγρο-περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα καλλιεργητικά συστήματα στην ελιά.

Ιωάννης Χασουράκης, Τεχνολόγος Γεωπονίας, Τεχνικός της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσαράς, ερευνητικός συνεργάτης του ΤΕΙ Κρήτης με εμπειρία ερευνητικού προγράμματος αγρο-περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα καλλιεργητικά συστήματα στην ελιά.

Νικήστρατος Δεμέτζος, Τεχνολόγος Γεωπονίας, ερευνητικός συνεργάτης του ΤΕΙ Κρήτης σε αντικείμενο αγρο-περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα καλλιεργητικά συστήματα στην ελιά.

Μαρία Καλογήρου, Τεχνολόγος Γεωπονίας. Εκπαιδευτικός και ερευνητικός συνεργάτης του ΤΕΙ Κρήτης

Επίσης στην Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης του Έργου συμμετείχαν οι:

Δημήτρης Χρηστάκης, Αγαπητός Ατζολετάκης, Θεόδωρος Χορτατσος, Γεωργίος Χατζηθεοδώρου, Λάμπρος Φρατζεσκάκης, Δήμητρα Τσικνή, Γεωργίος Τσαγκαράκης, Κωνσταντίνος Σαρανταυγάς, Θεόδωρος Λυκογιαννάκης, Γεωργίος Κοζυράκης, Χριστίνας Γεωργάτου, Φαίδων Χριστοφίδης

Ιωάννης Καρουζάκης, Διοικητικός Υπάλληλος του ΤΕΙ, Τεχνική και Διοικητική Υποστήριξη Έργου

pdf icon Κάνε κλικ εδώ για να κατεβάσεις το 292 σελίδων οδηγό PDF για την καλλιέργεια της ελιάς (PDF - 8,92ΜΒ).

Σημείωση (11 Σεπτεμβρίου 2014): Τροποποιήθηκαν οι σύνδεσμοι προς το αρχείο PDF γιατί το αρχείο δεν ήταν πλέον διαθέσιμο από την αρχική πηγή. Η διανομή γίνεται από το 2019.kalliergo.gr, αλλά όλα τα credits της εργασίας ανήκουν στο ΤΕΙ Κρήτης - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας.

Διαβάστηκε 37925 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014 17:11
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια