Εμφάνιση άρθρων βάσει ετικέτας: συμβουλές
Καλλιέργεια μηλιάς σε κήπο και γλάστρα. Συμβουλές. Εχθροί και Ασθένειες. Τρόποι αντιμετώπισης.
Εικόνα 1. Καρπός μηλιάς.
Η μηλοκαλλιέργεια είναι η τέταρτη σε σημασία μετά από εκείνη της ελιάς, των εσπεριδοειδών και της ροδακινιάς. Η μηλιά έχει πλούσιο ριζικό σύστημα, είναι φυλλοβόλο και φτάνει μέχρι τα 5-12 μέτρα ύψος, ανθίζει την άνοιξη με λευκά άνθη (αρχικά ροζ) και τα φρούτα της ωριμάζουν το φθινόπωρο, με διάμετρο 5-9 εκ. και σπάνια φτάνουν τα 15 εκ.
Εικόνα 2. Άνθος μηλιάς.
Το μήλο βοηθά στη καύση του λίπους, έχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι καλό να καταναλώνεται μετά από γεύμα λόγω ότι συντελεί στον μεταβολισμό του οργανισμού και στη γρηγορότερη πέψη.
Καλλιέργεια πορτοκαλιάς στον κήπο ή σε γλάστρα
Εικόνα 1
Επιστημονική ονομασία: Citrus sinensis, Οικ. Aurantiaceae ή Hesperideae.
Κοινή ονομασία: Πορτοκαλιά.
Στην οικογένεια αυτή ανήκουν πολλά γνωστά είδη όπως η μανταρινιά, η νεραντζιά, η λεμονιά, το περγαμότο και άλλα.
Για έναν καλλιεργητή ο βασικότερος και ουσιαστικότερος παράγοντας είναι το έδαφος ή το χώμα μέσα στη γλάστρα.
Ας δούμε τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η πορτοκαλιά.
Καλλιέργεια Καρότων
Καρότα. Πηγή εικόνας
Επιστημονική ονομασία καρότου: Daucus carota, οικ. Umbelliferae.
Καρότο, οικ. Σκιαδανθών.
Περιγραφή του φυτού
Προέρχεται από την Ασία, σήμερα όμως καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Το καρότο είναι εδώδιμο είδος που καλλιεργείται ως λαχανικό και ανήκει στην οικογένεια Apiaceae ή Umbelliferae ( Carrot or Parsley Family), όπως και ο άνηθος, το σέλινο, ο μαϊντανός, το κύμινο και άλλα. Είναι φυτό διετές, δηλαδή, το πρώτο έτος αναπτύσσονται τα βλαστητικά όργανα, ρίζα και φύλλα ενώ την επόμενη βλαστητική περίοδο σχηματίζεται το ανθοφόρο στέλεχος, μεγάλου ύψους με διακλαδώσεις, που θα καρποφορήσει. Ο σπόρος του καρότου είναι μικρός, πλακωτός, με πλευρές αγκαθωτές και χρώματος σταχτί.
Σπόροι καρότου. Οι σπόροι του καρότου είναι πολύ μικροί. Πηγή εικόνας
Αυτόματο πότισμα για λαχανόκηπο και λαχανικά - Συμβουλές και Οδηγίες
Στο άρθρο αυτό θα δούμε πως να στήνουμε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος, ποια εξαρτήματα το απαρτίζουν, πόσουςς σταλάκτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, πως να κάνουμε βασικούς υπολογισμούς, ενδεικτικές τιμές και άλλα χρήσιμα στοιχεία.
Στο τέλος, θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές βγαλμένες καθαρά από εμπειρία.
Ποιος είναι ο σκοπός ενός συστήματος αυτόματου ποτίσματος
Ο σκοπός ενός συστήματος αυτόματου ποτίσματος είναι να ποτίζει τα φυτά μας σε καθορισμένους χρόνους, για καθορισμένα χρονικά διαστήματα και με ελεγχόμενες ποσότητες νερού.
Συνήθως εγκαθιστούμε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος όταν δε μπορούμε να είμαστε παρόντες κάθε φορά που τα φυτά χρειάζονται πότισμα.
Σε γενικές γραμμές αποτελείται από:
Φασόλια-Φασολάκια - Οδηγίες καλλιέργειας - Ποικιλίες
Το φασόλι ανήκει στο γένος Phaseolus της οικογένειας Leguminosae. Τα διάφορα καλλιεργούμενα είδη φασολιού, σύμφωνα με τη σπουδαιότητά τους, είναι τα εξής:
- Phaseolus vulgaris
- Phaseolus coccineus
- Phaseolus Lunatus
- Phaseolus acutifolius var. lutifolius
Και τα τέσσερα είδη είναι διπλοειδή με 2x=22 χρωματοσώματα.
Είναι φυτό ετήσιο, αν και στην άγρια μορφή του συναντάμε και πολυετείς τύπους.
Κρεμμύδια και Σκόρδα - Πως κάνουμε πλεξούδες για να τα συντηρήσουμε
Για να φτιάξετε πλεξούδες, θα χρειαστείτε 13 κρεμμύδια/σκόρδα. Η τεχνική πλεξίματος (κατασκευής πλεξούδων) που περιγράφεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρεμμύδια και σκόρδα.
Κόψτε τα μουστάκια (ρίζες) από τα κρεμμύδια/σκόρδα σε μήκος περίπου 2,5 με 3 εκατοστά. Αφαιρέστε και καθαρίσετε από υπόλοιπα χώματος.
Βήμα 1
Αρχίστε την πλεξούδα, χρησιμοποιώντας τα τρία μεγαλύτερα κρεμμύδια/σκόρδα.
Τοποθετήστε ένα κρεμμύδι/σκόρδο στην κορυφή και τα άλλα δύο κρεμμύδια/σκόρδα δεξιά και αριστερά του και λίγο πιο κάτω.
Κρεμμύδι (ξερό) - Συγκομιδή και διατήρηση
Βατικιώτικα κρεμμύδια σε πλεξούδες. (Πηγή εικόνας)
Το κείμενο αυτό σχετικά με τη συγκομιδή και διατήρηση του ξερού κρεμμυδιού μου το έστειλε ο κύριος Βασίλης Γιαχαλής. (Διατηρώ την ορθογραφία, η οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι απόλυτα ορθή, αλλά είναι αυτή που διδασκόμασταν ως ορθή στα σχολεία μέχρι και τη δεκαετία του '80).
Τον ευχαριστώ πολύ για το κείμενο, αλλά και για τις συμβουλές που μας δίνει.
Καλλιέργεια: Κοκκάρι γιά Κρεμμύδι (ξερό)
Κοκκάρι κρεμμυδιού
Αυτή την εποχή (Ιανουάριος-Φεβρούαριος) φυτεύουμε κρεμμύδια από κοκκάρι.
Το κείμενο αυτό σχετικά με την καλλιέργεια του κρεμμυδιού από κοκκάρι, μου το έστειλε ο κύριος Βασίλης Γιαχαλής. (Διατηρώ την ορθογραφία, η οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι απόλυτα ορθή, αλλά είναι αυτή που διδασκόμασταν ως ορθή στα σχολεία μέχρι και τη δεκαετία του '80).
Τον ευχαριστώ πολύ για το κείμενο, αλλά και για τις συμβουλές που μου έδωσε.
Κι επειδή αυτά είναι λόγια βγαλμένα από πείρα, πρέπει με σεβασμό και ευγνωμοσύνη να τα κρατήσουμε.
Οι οδηγίες που δίνονται είναι κατάλληλες για τόπο άγονο, ελαφρύ, όχι βαρύ, νά ανασαίνη (προτιμώτερο μποκριλότοπος, πασπαριά, χαλικώδης), νά έχη αέρα. Ευνοείται όπου έχουν ξερριζωθή σχοίνα – σχοινόκλαρες – βάτα – λύσ-/δύσ-βατα, στήν καινουργιά, καί στό μπαΐρι.
Πως καλλιεργώ πιπεριές - Οδηγίες & Συμβουλές
Καυτερές πιπεριές (Πηγή εικόνας: http://www.worldcrops.org/crops/Malagueta-pepper.cfm)
Η πιπεριά προέρχεται από το Μεξικό, τη Κεντρική Αμερική και το βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής. Το όνομα πιπεριά (από το Ισπανικό pimiento που σημαίνει πιπέρι και το Αγγλικό pepper που σημαίνει επίσης πιπέρι), δόθηκε από το Χριστόφορο Κολόμβο όταν έφερε το φυτό στην Ευρώπη. Προφανώς είχε βρει και είχε φέρει φυτό καυτερής πιπεριάς.
Πώς καλλιεργώ μελιτζάνες - Οδηγίες & Συμβουλές
Μελιτζάνες (Πηγή εικόνας: http://gardening.sheknows.com/2011/03/08/growing-eggplants/)
Φυτό μελιτζάνας
Η μελιτζάνα είναι τροπικό φυτό. Αγαπά πολύ τη ζέστη.
Η μελιτζάνα είναι ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά. Δεν τη χορταίνω να την τρώω τηγανιτή, βραστή ή ψητή. Λατρεύω το μουσακά με μελιτζάνες, τις τηγανητές μελιτζάνες και τη μελιτζανοσαλάτα.