Περιεχόμενα
- Κρεμμύδι (ξερό) - Συγκομιδή και διατήρηση
- Πότε μαζεύεται το κρεμμύδι
- Τι κάνει ο ερασιτέχνης, τι κάνει ο επαγγελματίας καλλιεργητής
- Τι πρέπει να κάνετε/προσέξετε πριν τη συγκομιδή του κρεμμυδιού
- Στέγνωμα μετά το βγάλσιμο και πριν το πλέξιμο-αποθήκευση
- Λοιπά γιά τήν συλλογή/αποθήκευση τού κρεμμυδιού
- Συγκομιδή κρεμμυδιού και φεγγάρι
- Όλες οι Σελίδες
Πότε μαζεύεται το κρεμμύδι
Τό κρεμμύδι μαζεύεται (γιά νά διατηρηθή ως ξερό) μετά αφ’ ότου τά φύλλα του μαραθούν καί κλονισθούν. Τούτο, εποχιακά, συμβαίνει μετά τό τέλος τού Ιουνίου. Οι χωρικοί παλιότερα επροτιμούσαν αυτήν τήν φάσι τής ωριμότητος, πρίν ξεραθούν τελείως, ώστε νά έχη διαθέσιμο στέλεχος γιά νά κάνουν μετά τίς πλεξούδες.
Άν παρατείνετε περισσότερον τόν χρόνο γιά νά τό βγάλετε, τότε, τό κοτσάνι τών φύλλων του, τό στέλεχος, θά φρυγανιάση καί τό πλέξιμο είναι πιό δύσκολο. Όμως, αυτό πού έχει ιδιαίτερη σημασία γιά τήν διατήρησί του είναι τό στράγγισμα πρίν τό βγάλετε καί τό στέγνωμα πρίν άν τό πλέξετε ή, τό αποθηκεύσετε:
Όσον αφορά τό πρώτο, νά “τραβήξη” πρίν τό βγάλετε: