Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012 22:31

Κρεμμύδι (ξερό) - Συγκομιδή και διατήρηση

Γράφτηκε από τον 

Περιεχόμενα

Ένα παράδειγμα από τις πατάτες – Τι κάνει ο ερασιτέχνης, τι κάνει ο επαγγελματίας καλλιεργητής

Γιά νά γίνη πιό κατανοητή η σημασία του θά αναφέρω τήν πρακτική πού ακολουθούσαν οι χωρικοί, ή ακολουθούν οι παραγωγοί στό πιό παρεμφερές βολβώδες, στήν πατάτα.

Οι χωρικοί καί ειδικώτερα πιό παλιά, τήν πατάτα πού έβγαζαν τόν Ιούνιο τήν διατηρούσαν μέχρις τόν Απρίλιο. Πέταγε φύτρο μέν, αλλά δέν εσάπιζε, ούτε σταφίδιαζε σημαντικά. Οι παραγωγοί τής εαρινής πατάτας προβλέπουν νά τήν διαθέσουν τό πολύ σέ ενάμισυ μήνα. Τούτο, όχι μόνον διότι άλλες πιό όψιμες περιοχές θά ακολουθήσουν μέ πιό φρέσκια, αλλά, κυρίως διότι μετά τόν 2ο μήνα η φύρα της θά υπερβαίνη τό ήμισυ, διότι “δέν κρατάει”, όπως λέγουν.

Πώς συμβαίνει τούτο;

Απλούστατα, εκείνοι πού ενδιαφέρονται γιά οικιακή χρήσι, περιορίζουν σταδιακά τό ποσοτικό πότισμα στήν ωρίμανσι καί 7-10 ημέρες πρίν τήν βγάλουν δέν τήν ποτίζουν καθόλου, ή ελάχιστα καί επιφανειακά, νά μήν βαρέση καί η ζέστη βαθειά. Έτσι, οι βολβοί είναι πιό στεγνοί, ή, όπως λέγουν, “γιά νά τραβήξη” τά υγρά της.

Οι παραγωγοί, γιά τό εμπόριο, αντιθέτως. Ενώ καί αυτοί τήν αφήνουν 7-10 ημέρες απότιστη, τήν προηγουμένη τήν ποτίζουν καλά καί τήν βγάζουν τήν επομένη. Οι πατάτες, μετά τήν στέρησι, πίνουν αρκετό νερό, είναι πολύ πιό χυμώδεις καί μαλακές (όπως τήν θέλουν οι καταναλωτές!) καί ... πιό βαριές! Έτσι, οι τελευταίες, μετά από λίγο καιρό, άν δέν χαλάσουν θά σταφιδιάσουν.

Στήν ίδια τήν λογική αυτήν θά πρέπη νά προσανατολισθή καί η πρακτική γιά τό κρεμμύδι:

 


Διαβάστηκε 61988 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 22:20
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια