Αμπέλι-Σταφύλια-Οίνος
Η ασθένεια του Pierce πέρα από τα κλήματα στα αμπέλια, προσβάλει αρκετά ακόμη είδη μεταξύ των οποίων η ελιά (Olea europaea), η αμυγδαλιά (Prunus amygdalus), η πικροδάφνη (Nerium oleander), τα εσπεριδοειδή, η ροδακινιά, η βερικοκιά, η μηδική, η βελανιδιά (Quercus spp.), το δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), η μυρτιά (Myrtus communis) και ο ράμνος (Ramnus alaternus).
Συμπτώματα της ασθένειας του Pierce στα κλήματα
Τα κύρια συμπτώματα είναι ξήρανση των φύλλων και ταχύτατη αποπληξία κατά τις θερμές περιόδους του έτους.
Στο εξοχικό ο πατέρας μου είχε βάλει πολλά κρασοστάφυλα που είχε φέρει από νησιά των Κυκλάδων. Τα κρασοστάφυλα παράγουν σταφύλια με κουκούτσια που είναι κατάλληλα ουσιαστικά για την παραγωγή οίνου (κρασιού).
Στο μικρό αμπέλι, ανάμεσα στα κλήματα, είχε βάλει και κάποιες επιτραπέζιες ποικιλίες που παράγουν νόστιμα, γλυκά και χωρίς κουκούτσια σταφύλια.
Όπως είναι εύκολα κατανοητό, αυτά τα σταφύλια έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι, σε αντίθεση με τα κρασοστάφυλα.
Εδώ και καιρό ήθελα να μπολιάσω κάποια κρασοστάφυλα κλήματα με την ποικιλία που παράγει τα επιτραπέζια σταφύλια. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσα να “εκμεταλλευτώ” ένα ώριμο και εδραιωμένο κλήμα, με βαθύ ριζικό σύστημα, ώστε γρήγορα να δώσει επιτραπέζια σταφύλια.
Για αρκετό καιρό όμως φοβόμουν να το κάνω. Φοβόμουν ότι θα αποτύχω και θα καταστρέψω ένα παλιό κλήμα.
Αυτό είναι το πρώτο ποτήρι κρασί από την παραγωγή μου το 2016. Και στα δικά σας!
Το προϊόν των κόπων και της παραγωγής ενός έτους.
Το χρώμα του είναι ροζέ καθώς περιείχε μικρή ποσότητα από μαύρα σταφύλια.
Μπόλιασμα Κλήματος - Αμπελιού (grafting a vineyard)
Γράφτηκε από τον iliasΓιατί να μπολιάσουμε ένα αμπέλι;
Μπολιάζουμε ένα αμπέλι για να αλλάξουμε την ποικιλία του. Εκμεταλλευόμαστε ότι το υποκείμενο (παλιό κλήμα) έχει ένα εδραιωμένο και υγιές ριζικό σύστημα.
Προσωπικά, αναζήτησα αυτές τις πληροφορίες για το μπόλιασμα αμπελιού γιατί ήθελα να απαλλαγώ από μία ποικιλία αμπελιού που είναι πολύ επιρρεπής στο ωίδιο.
Θέλω να το αντικαταστήσω με άλλη ποικιλία φαγώσιμου σταφυλιού που δεν επηρεάζεται καθόλου από το ωίδιο.
Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου από την προσπάθειά μου για κατασκευή σπιτικού κρασιού (οίνου) το 2013.
Τα προηγούμενα 3 χρόνια, έφτιαχνα το κρασί μόνος μου χωρίς καμία άλλη βοήθεια.
Πατούσα τα σταφύλια. Έβαζα το μούστο μαζί με τα στέμφυλα σε ένα πλαστικό δοχείο και τα άφηνα για μερικές ημέρες ανακατεύοντάς τα.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιούσα ένα σταφυλοπιεστήριο για να πάρω όλο το μούστο από τα στέμφυλα.
Πως φτιάχνω Κρασί (Οίνος) - Πληροφορίες για ερασιτέχνες οινοπαραγωγούς
Γράφτηκε από τον ilias
Φτιάχνω σπιτικό κρασί...
Συζητούσα σήμερα με το φίλο μου το Γιάννη και του είπα ότι μαζεύω σταφύλια για να κάνω και φέτος το δικό μου κρασί. Κάποια στιγμή, με ρωτά λοιπόν αν τελικά αξίζει όλη αυτή η φασαρία.
Πέρα από το ότι η ερώτηση “αν αξίζει”, πρέπει να είναι άτοπη όταν μιλάμε για τη δική μας παραγωγή από τον κήπο, ήταν η αφορμή για να κάνω έναν πρόχειρο υπολογισμό.
Φέτος, η περιποίηση του μικρού αμπελιού μου, κόστισε περίπου 15 Ευρώ σε υλικά (θειάφι και μυκητοκτόνα).
Δε χρειάστηκε να το ποτίσω (μεγάλο το κόστος του νερού αν δεν έχεις αγροτικό τιμολόγιο...)
Το μόνο που ζητά το αμπέλι είναι σκάψιμο, κλάδεμα και περιποίηση.