Έβαζα το μούστο που προέκυπτε μέσα σε ανοξείδωτα δοχεία και τον άφηνα μέχρι να ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση.
Στη συνέχεια τον μετέφερα ξανά στα ανοξείδωτα δοχεία και τον έκλεινα.
Η όλη διαδικασία κρατούσε περίπου 40 ημέρες.
Το κρασί (οίνος) που έφτιαχνα ήταν καλό και χωρίς πρόσθετα, αλλά δεν είχε “σώμα”. Δεν είχε αυτό που λέμε το κάτι που σου μένει. Αυτή την παρατήρηση μου την έκανε ο φίλος μου Γιάννης Κογκαλίδης, όταν δοκίμασε το κρασί μου.
Το 2013, αποφάσισα να κάνω δύο δραστικές αλλαγές.
- Να μην αφήσω το μούστο μαζί με τα στέμφυλα.
- Να απευθυνθώ σε οινολόγο.
27 Αυγούστου 2013
Μάζεψα τα σταφύλια και τα πάτησα. Πήρα μόνο το μούστο. Όχι τα στέμφυλα.
Έβαλα τα σταφύλια στη γούρνα πατητήρι.
Τα πάτησα και πήρα το μούστο.
Έβαλα το μούστο σε ανοξείδωτα δοχεία. Δεν περιέχει στέμφυλα.
Έριξα μέσα στο μούστο Μουστόλη 1 όπως μου είπαν από το οινολογικό εργαστήριο.
2 Σεπτεμβρίου 2013
Έχουν περάσει 6 ημέρες και ο μούστος δεν έχει ξεκινήσει να βράζει.
Τις προηγούμενες χρονιές, όταν έβαζα μαζί τα στέμφυλα και δεν είχα προσθέσει Μουστόλη 1, ο μούστος ξεκινούσε να βράζει αμέσως. Φέτος τίποτα...
Νομίζετε ότι μόνο αυτά είναι τα κακά νέα; Όχι βέβαια!
Ο μούστος έχει αναπτύξει άσπρη μούχλα στην επιφάνειά του και μυρίζει πολύ άσχημα, σαν κλούβιο αυγό.
Πανικός και απογοήτευση είναι τα πρώτα συναισθήματα. Ένας χρόνος δουλειά και πολλές προσδοκίες πάνε χαμένες. Ή όχι...
Ανατρέχω στο internet για να βρω γιατί δεν έχει ξεκινήσει η ζύμωση και γιατί έχει αναπτυχθεί η μούχλα.
Βρίσκω ότι οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν αρκετοί ζυμομύκητες επειδή δεν έχω βάλει τα στέμφυλα και ότι μπορεί να έριξα μεγαλύτερη δόση από τη Μουστόλη 1 που περιέχει μεταμπισουλφίτ. Το μεταμπισουλφίτ μπορεί να σκοτώσει τους ζυμομύκητες.
Χωρίς ζυμομύκητες δε μπορεί να ξεκινήσει η ζύμωση.
Ξεκινώ άμεσα αερισμό του μούστου, ενώ ταυτόχρονα τον βοηθώ να έρθει σε επαφή με χαλκό που βοηθά στην εξουδετέρωση της περίσσιας του μεταμπισουλφίτ.
Τι σημαίνει στη δική μου περίπτωση αερισμός του μούστου;
Τον βγάζω από το ανοξείδωτο δοχείο και τον χύνω με πάταγο μέσα σε λεκάνες.
Στις λεκάνες έχω βάλει μέσα δύο χάλκινους σωλήνες ύδρευσης που έχω ξύσει καλά ώστε να αποκτήσουν λαμπερό χάλκινο χρώμα.
Επαναλαμβάνω τη διαδικασία πολλές φορές ώστε να έρθει ο μούστος σε επαφή με το οξυγόνο και το χαλκό.
Μετά από αυτή τη διαδικασία η μούχλα φεύγει και εξαφανίζεται η μυρωδιά του κλούβιου αυγού στο μούστο. Ο μούστος όμως δεν έχει ξεκινήσει να βράζει.
3 Σεπτεμβρίου 2013
Επιστρέφω στο οινολογικό εργαστήριο. Τους λέω τα συμπτώματα σχετικά με τη μούχλα, τη μυρωδιά του κλούβιου αυγού και ότι ο μούστος δεν έχει ξεκινήσει να βράζει.
Μου λένε ότι έριξα μεγαλύτερη δόση από ότι χρειαζόταν από τη Μουστόλη 1.
Μου δίνουν μαγιά για να ξεκινήσει η ζύμωση.
Ακολουθώ τη διαδικασία που μου είπαν και ενεργοποιώ τη μαγιά.
Ρίχνω τη μαγιά μέσα στο μούστο.
Περνούν αρκετές ώρες αγωνίας, αλλά το βράδυ, ο μούστος ξεκινά επιτέλους να βράζει!
13 Σεπτεμβρίου 2013
Η αλκοολική ζύμωση έχει ολοκληρωθεί.
Πηγαίνω δείγματα στο οινολογικό εργαστήριο. Μου λένε ότι όλα είναι πολύ καλά και το κρασί είναι καλό.
Μου δίνουν να ρίξω μέσα Οινόλη.
14 Σεπτεμβρίου 2013
Έριξα μέσα στο κρασί την Οινόλη όπως μου είπαν από το οινολογικό εργαστήριο.
Έβαλα πρόσθετα δρυός μέσα σε ένα τούλι.
Τα πρόσθετα δρυός βοηθούν ένα κρασί που βρίσκεται μέσα σε ανοξείδωτο δοχείο να αποκτήσει τη γεύση και σώμα που θα είχε αν βρίσκονταν σε ξύλινο βαρέλι από ξύλο δρυ.
12 Νοεμβρίου 2013
Αφαίρεσα τα πρόσθετα δρυός από το κρασί. Για την ακρίβεια, ότι είχε μείνει.
Οι δύο επόμενες φωτογραφίες δείχνουν το τούλι που περιείχε τα πρόσθετα δρυός, αφού το αφαίρεσα από το ανοξείδωτο δοχείο.
Εντύπωση μου προκάλεσαν οι έντονες κρυσταλλικές δομές που αναπτύχθηκαν επάνω στο τούλι.
19 Ιανουαρίου 2014
Το κρασί, παρά τις περιπέτειες που πέρασε, έγινε ένα πολύ καλό κρασί και ναι... έχει σώμα!