× Λαχανικά/Κηπευτικά

Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.

Πως πήγαν οι τομάτες σας φέτος (2012);

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9909 από ilias
Πως πήγαν οι τομάτες σας φέτος (2012); δημιουργήθηκε από ilias
Γράφω αυτό το μήνυμα γιατί φέτος (2012), οι τοματιές μου πήγαν όχι απλά χάλια, αλλά τραγικά.

Καλλιεργώ στην Αττική. Έχω ακούσει και από άλλους ότι φέτος δεν ήταν η καλύτερη χρονιά τους στην Αττική.

Συγκεκριμένα, όσες τομάτες είχα αγοράσει ως σπορόφυτα από γεωπονικά καταστήματα είχαν την ακόλουθη πορεία:
- Μεγάλωναν κανονικά, ήταν πράσινες και είχαν άνθη.
- Μετά άρχισαν να ξεραίνονται. Οι όποιες τομάτες είχαν μείνει επάνω, αντί από πράσινες να γίνονται κόκκινες, είχαν χρώμα ξανθοκόκκινο. Η γεύση τους ήταν χάλια.
- Σε περίπου 2 εβδομάδες, οι τοματιές είχαν ξεραθεί εντελώς.

Παρόμοια συμπεριφορά, αλλά ελαφρώς καλύτερη, είχαν οι τοματιές που ξεκίνησα από σπόρους που μου είχαν στείλει φίλοι από το 2019.kalliergo.gr.

Ακόμη και τα τοματάκια Σαντορίνης, φέτος πήγαν χάλια. Αυτό και αν είναι έκπληξη!
(Αντίθετα στη Σαντορίνη ήταν μία χρονιά υπερπαραγωγής).

Πως πήγαν λοιπόν οι δικές σας τομάτες φέτος;

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9910 από DOMVOS
Απαντήθηκε από DOMVOS στο θέμα Πως πήγαν οι τομάτες σας φέτος (2012);
Αγαπητέ Ηλία.
Οι δικές μου οι ντοματιές,όλες απο δικό μου φυτώριο,είχαν δύο πρόσωπα.
Οι μισές ήταν ακάλυπτες και οι υπόλοιπες υπο σκίαση.Οι ακάλυπτες ξεκίνησαν δυναμικά,έφτασαν τα δύο μέτρα,και έδεσαν πολύ καρπό,αυτά συνέβαιναν μέχρι τον πολυήμερο καύσωνα,μετά τις χτύπησε ,αστροπελέκι,ξεράθηκαν αστραπιαία ή φυτοζωούν.
Ευτυχώς πρόλαβα και μάζεψα δυό τρία χέρια.
Οι υπό σκίαση,ζούν και βασιλεύουν με πολύ μικρές απώλειες και είναι φορτωμένες αυτή την στιγμή.
Προβλήματα που αντιμετωπίζω,
Οι πρώτες ντομάτες παρουσίασαν την γνωστή τάπα παρότι τις φρόντισα απο απόψεως ασβεστίου.
Από τα τέλη Ιουλίου αντιμετωπίζω πρόβλημα με τον τετράνυχο σε όλα τα κηπευτικά εκτός απο τις πιπεριές και τον αντιμετωπίζω επιτυχώς με βρέψιμο θειάφι και NeemAzal EC.
Eπίσης για πρώτη φορά εφέτος επέδραμαν και βρωμούσες που τις μαζεύω με το χέρι συν τα παραπάνω ραντίσματα.
Του χρόνου θα καλύψω όλο το περιβόλι είναι η απάντηση που προκύπτει απο την εφετινή εμπειρία.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9911 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Πως πήγαν οι τομάτες σας φέτος (2012);
Σίγουρα ο καιρός και οι μακρόχρονα υψηλές θερμοκρασίες έχουν το μερίδιό τους.
Δεν είχα βάλει δίκτυ σκίασης.
Θα βάλω όμως, πρώτα ο Θεός,του χρόνου.

Σε ποια περιοχή καλλιεργείς DOMVOS;

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9912 από DOMVOS
Απαντήθηκε από DOMVOS στο θέμα Πως πήγαν οι τομάτες σας φέτος (2012);
Ηλία,
καλλιεργώ στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας,οι συνθήκες είναι παρεμφερείς με αυτές της Αττικής.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9913 από manosdet
Απαντήθηκε από manosdet στο θέμα Πως πήγαν οι τομάτες σας φέτος (2012);
Εγώ φέτος καλλιέργησα όλες τις ντοματιές μου από σπόρους.
Τις είχα όλες κάτω από δίχτυ σκίασης και μπορώ να πω ότι τα έχουν πάει εξαιρετικά. Το δε ντοματάκι Σαντορίνης έκανε και κάνει ακόμα τόσο πολύ καρπό που δεν το πίστευα. Από 4 ποικιλίες που παράγγειλα από το ebay αποφάσισα να ξαναβάλω τις δύο του χρόνου και την μία black brandywine σε μεγάλη ποσότητα. Έμεινα κατενθουσιασμένος με τη γεύση της....
Συμπέρασμα: για μένα φέτος ήταν πέραν του αναμενομένου καλή χρονιά για τη ντομάτα.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9915 από zvranik
Απαντήθηκε από zvranik στο θέμα Πως πήγαν οι τομάτες σας φέτος (2012);
αγαπητέ Ηλία.

εδώ στα Μέσα Λακώνια που καλλιεργώ για πρώτη φορά, μπορώ να πω οτι πήγα αρκετά καλά για αρχάρια. Τα σπορόφυτα του φυτωρίου απεδωσαν αρκετα το πρώτο διάστημα (μιας και ο κήπος ηταν και ακαλλιεργητος τουλαχιστον 2 χρονια). Με τη ζέστη ομως μου ξεράθηκαν ολες.

Αυτες που φυτεψα απο δικό μου σπόρο ακομα ζουν και βασιλευουν. βεβαια τώρα με τον δεύτερο καυσωνα αρχισαν και αυτες να μαραζώνουν.

τωρα εχω βάλει 2η φουρνιά σπορόφυτων που προς το παρόν πάνε καλά.
το σιγουρο είναι οτι του χρονου θα βάλω δίχτυ σκίασης για να σώσω τη κατάσταση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9916 από peppasev
Απαντήθηκε από peppasev στο θέμα Πως πήγαν οι τομάτες σας φέτος (2012);
Εγώ καλλιεργώ για 2η χρονιά στην Αρτέμιδα και σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος. Έχω βάλει 4 ποικιλίες όλες από σπόρους, μια μου έδωσε πέρσι ένας παππούς, κάνει μεγάλο καρπό ελαφρώς πλακουτσωτό και πήγε μέτρια από παραγωγή. Μια μου έδωσε ένας φίλος, είναι ριγωτή, μέτριου μεγέθους με ελαφρώς ξινή γεύση. Αυτή μου έδωσε την μεγαλύτερη παραγωγή απ όλες και σαν φυτό μεγάλωσε περισσότερο από τις άλλες. οι άλλες 2 ποικιλίες είναι από Σαντορίνη, 1 στρογγυλή και μια μακρόστενη (κομοντόρι). Τα φυτά αυτά δεν μεγαλώνουν πολύ αλλά δένουν καρπούς συνεχώς. Μάλιστα η μακρόστενη ποικιλία (την στρογγυλή την έβαλα φέτος πρώτη φορά) μου έδινε παραγωγή μέχρι τον Οκτώβρη την περασμένη χρονιά.

Έχω 8 ρίζες από την κάθε ποικιλία και μέχρι στιγμή έχω μαζέψει χοντρικά 15 κιλά ντομάτες και έχω πετάξει περισσότερα λόγω ταπώματος και σαπίσματος. Πέρσι από 15 ρίζες πήρα 5 (τεμάχια!!) από τις μεγάλες και όταν τις παράτησα ξεκίνησαν τα κομοντόρια να κάνουν αλλά μοιράστηκα την παραγωγή με την βρωμούσσα. Συνεπώς θεωρώ ότι φέτος έχω κάνει πρόοδο :)

Προβλήματα:
Ασβέστιο. Δεν είχα κάνει σωστή ετοιμασία εδάφους και έχω πετάξει πολλές ντομάτες. Αντιμετώπισα την κατάσταση με μαρμαρόσκονη , έριχνα 2 χούφτες σε κάθε ρίζα κάθε βδομάδα, 3 φορές. το πρόβλημα λύθηκε αλλά με πολλές απώλειες.
Ζέστη. Από τα μέσα Ιουλίου και με τις πρώτες υψηλές θερμοκρασίες, άρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλλα σε μερικά φυτά. Τα 2 μικρότερα σε ανάπτυξη φυτά (ήταν ποικιλία Σαντορίνης, στρογγυλά) ξεράθηκαν εντελώς. Του χρόνου σκέφτομαι και εγώ για δίκτυ σκίασης.
Ασθένειες/εχθροί.
Βρωμούσα. Την αντιμετώπισα με μάζεμα με το χέρι κάθε απόγευμα και με ψέκασμα πιπερόζουμου.
Τετράνυχος. Πέρσι μου κατέστρεψε όλη την παραγωγή. Φέτος έχω υποψία για προσβολή σε μερικά φυτά (λείπει σε άδεια η γεωπονος :)) και προληπτικά ψεκάζω με σαπουνόνερο. Δεν φαίνεται να έχει πάντως επεκτατικές τάσεις προς τα υπόλοιπα φυτά, ίσως δεν ευνοούν οι συνθήκες.
Τούτα. Υποψία προσβολής λόγω σαπισμένων καρπών. Στην Κρήτη όπου βρίσκομαι σε διακοπές, είναι ο Νο 1 κίνδυνος και τον συζητάνε όλοι. Μόνη οικολογική βοήθεια μια ορμόνη που την προσελκύει μέσα σε 1 κουβά νερό και ένα φαναράκι δίπλα (μοιάζει με την παγίδα για βρωμούσες που μας είχε παρουσιάσει ο Ηλίας πριν 1 μήνα). Δεν το έχω κάνει αλλά το είδα εδώ στην Κρήτη.

Πάντως οι ντομάτες είναι από τα δυσκολότερα κηπευτικά και νομίζω ότι όσο περισσότεροι γράψουνε σε αυτό το θέμα τις εμπειρίες τους, τόσο περισσότερα θα μάθουμε.

Μάνο, οι σπόροι που αγόρασες είναι υβρίδια; Ενδιαφέρομαι για φυσικό σπόρο νόστιμης μεγάλης ντομάτας για του χρόνου.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9917 από despina119
Απαντήθηκε από despina119 στο θέμα Πως πήγαν οι τομάτες σας φέτος (2012);
Είναι η 2η χρονιά που καλλιεργώ στην Θεσσαλονίκη, αλλά 1η χρονιά σε χώμα (πέρσι τις είχα σε γλάστρες), οπότε η διαφορά στην ανάπτυξη των φυτών ήταν εμφανής!

Ομως εξακολουθώ να μην ευχαριστήθηκα ντομάτες για τους εξής λόγους:

1. Εβαλα 15 φυτά, μάλλον χρειάζεται τουλάχιστον 30 για να έχεις ικανοποιητική ποσότητα (παίρνω 2-3 ντοματούλες την βδομάδα).

2. Τα φυτά είναι τσέρυ, τα οποία έχουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη και δένουν καρπούς, μερικά υβρίδια από φυτώριο που δίνουν μικρές ντομάτες σαν λεμόνια και με τις ζέστες έειξαν όλα τα άνθη τους οπότε η παραγωγή ήταν ελάχιστη. Αρχές Ιουνιου έβαλα σαντορινή ποικιλία που μου έδωσε ένα μέλος του kalliergo τα οποία έχουν τρελή ανάπτυξη και τώρα αρχίζουν να ωριμάζουν, αλλά στα πρώτα 1-2 ντοματάκια που δοκίμασα δεν κατάλαβα κάποια διαφορά στη γεύση τους από τις υπόλοιπες τσέρυ του εμπορίου.

3. Ιδιαίτερα προβλήματα με τον ήλιο δεν είχα γιατί τα βλέπει μόνο ο πρωινός ήλιος

4. Ιδιαίτερα προβλήματα με ασθένειες επίσης δεν είχα μέχρι πρότεινος.
Για κάποιο λόγο όμως σε μερικά φυτά τώρα μαραίνεται η κορφή λες και είναι απότιστο και σε λίγες μέρες καταρρέει ολόκληρο το φυτό χωρίς να υπάρχει άλλο σημάδι! (τι μπορεί να είναι αυτό;)
Σε αρκετά άλλα φυτά πάλι βλέπω να κιτρινίζουν τα φύλλα στο μέσο ύψος του φυτού και σιγά-σιγά απλώνεται και στα υπόλοιπα... οπότε μάλλον θα αρχίζω να τα ξεπατώνω.

Το συμπέρασμα για του χρόνου είναι:
1. θα είμαι πιο επιλεκτική στις ποικιλίες που θα βάλω καιθα προσανατολιστώ κυρίως σε μεγαλόκαρπες ώστε να βγαίνει μια σαλάτα της προκοπής
2. θα συνεχίσω τη δουλειά που έκανα φέτος με το αφράτεμα του χώματος και τη λίπανση, μήπως και η γεύση επηρεάζεται κι από το χώμα

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9918 από Y1annis73
Απαντήθηκε από Y1annis73 στο θέμα Πως πήγαν οι τομάτες σας φέτος (2012);
Καλησπέρα παιδιά.

Πρώτη φορά και για εμένα.

Έβαλα 4 ποικιλίες Τσερόκι, Brandywine, Packmore, Marmande και cherry, περίπου 24 ντομάτες.

Δεν έχω αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα από την στιγμή που έβαλα το πανί σκίασης πριν από κανένα 45 ήμερο. Πριν από αυτό οι καρακάξες τσάκιζαν ότι ρόδιζε!

Οι Brandywine αν και λέει πως βγάζουν μεγάλες προς το παρόν ψηλώνουν (1,90 μέτρα ήδη), και βγάζουν σχετικά μικρές ντομάτες, αλλά πολλές...

Οι Packmore κοντές ίσως με την πια αδιάφορη γεύση.

Οι Marmande λίγο ψηλότερες και με καλύτερη γεύση.

Οι Τσερόκι κατ' εμένα απλά οι κορυφαίες!

Έχω μαζέψει τουλάχιστον 15 κιλά, αλλά το μπαμ θα γίνει τώρα, αφού "ψήνονται" πάρα πολλές! :)

Πιστεύω πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου μπορεί να έχω περάσει και τα 60 κιλά το οποίο για εμένα είναι πολύ ικανοποιητικό, αλλά δεν ξέρω τι λένε οι πιο έμπειροι και έμπειρες.

Τον τελευταίο καιρό έχω παρατηρήσει κάτι σαν φυλλοξέρα, αλλά χωρίς μυγάκια ή άλλα καλούδια, μάλλον πρέπει να ποτίζω λίγο παραπάνω!

Ελπίζω και του χρόνου να είμαι τόσο τυχερός και το ίδιο εύχομαι σε όλους, πάντως πιστεύω πως το πανί σκίασης ήταν σημαντικός παράγοντας στην τύχη μου...! ;)

Εκτός από αυτό έχω βάλει μέσα στις ντομάτες τουλάχιστον 6 Βασιλικούς, άλλους τόσους Κατιφέδες ένα Μελισσόχορτο και ένα Δυόσμο Mojito και το προτείνω ανεπιφύλακτα για πολλούς λόγους.
Last edit: 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν by Y1annis73.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9919 από steliosk_r
Απαντήθηκε από steliosk_r στο θέμα Πως πήγαν οι τομάτες σας φέτος (2012);
Καλησπερα φιλοι και συνκαλιεργητες. Εγω παιδια φετος τον Φλεβαρη εκανα ενα μικρο θερμοκηπιο το οποιο πηρε 4 καρτελες των 10 θεσεων μεσα και εβαλα απο σακουλακι απο σουπερ μαρκετ σπορους ντοματας, πιπεριας για γεμισμα, μελιτζανες και αγγουρακια.
Απο τα 20 σπορια ντοματας που εβαλα, βγηκαν οι 15.Το μονο που μου εκανε εντυπωση ηταν οτι απο το ιδιο σακουλακι μου βγηκαν 4-5 διαφορετικες ποικιλιες.Αλλες βγηκαν μεγαλες, αλλες ραβδωτες (ντοπια μου ειπαν, Σαμιωτικη) και αλλες μικρες σαν ντοματακια.
Παρολο που στο μερος που τα φυτεψα το χωμα ειναι επιεικώς ελεεινο(εχω ανεβασει φωτο και οπως εχω πει εχω ριξει πακιστανικες ωρες δουλείας με φτυαρι και κασμα) για 2 μηνες περιπου δεν σταματησα να κοβω.Απο 15 ριζες τρωγαμε 3 σπιτια, με λιπανση κοπρια και σε καποια στιγμη ενας φιλος γεωπονος μου εδωσε ενα σακουλακι 400 gr βιολογικη ακτιβοζινη, η οποια ηθελε μια κουταλια της σουπας στο χωμα, μια φορα τον μηνα.
Απο το φυτωριο εκανα την χαζομαρα και πηρα σποροφυτα μελιτζανας τσακωνικης.Οσο τις ειδατε εσεις αλλο τοσο τις ειδα και εγω.
Και η απογοητευση για 2η χρονια ειναι οι πιπεριες για γεμισμα, οι οποιες ειναι γεματες αλλα μικρες.
Κατα τα αλλα αλλη μια χρονια πηγε καλουτσικα
Last edit: 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν by steliosk_r.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.053 δευτερόλεπτα