× Λαχανικά/Κηπευτικά

Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.

Ποιος ξέρει τι έχει η ντοματούλα;;; Βοήθεια! :(

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #8846 από panagiotispanagiotis
Απαντήθηκε από panagiotispanagiotis στο θέμα Ποιος ξέρει τι έχει η ντοματούλα;;; Βοήθεια! :(
despina119

οταν βλεπεις τα πρωτα ντοματακια μπορεις να κανεις συχνοτερο ποτισμα ,αναλογα παντα και με τις συνθηκες της περιοχης σου, κι ας εχει κι αλλες ταξιανθιες το ποτισμα παιζει σημαντικο ρολο στο μεγεθος και στον αριθμο των καρπων σε καθε τσαμπι .Οσο για το κιτρινισμα μαλλον ειναι απο τον ηλιο( μεγαλη εκθεση)
Πολυ καλα κανεις και πειραματιζεσαι γιατι μπορει να κανεις τη δουλεια σου και με λιγο νερο ααα να μην ξεχασω οταν αρχιζουν οι καρποι να μαλακωνουν και να ωριμαζουν κοψε λιγο το ποτισμα για να μη σκασουν απο το νερο

Roula

Οπως καταλαβαινεις η ασχολια με τα φυτα δεν πρεπει να σε βρισει αδιαβαστο γιατι η φυση δεν συγχωρει και θα χασεις οτι μηνες προσπαθουσες να καταφερεις.
Απο την αλλη το οτι υπαρχουν πολλοι νεοι στο χωρο των καλλιεργειων ειναι μια απλη παρατηρηση για τους χρηστες του φορουμ κι εγω πρωτη φορα καλλιεργω και σε εκπληξη πολλων εχω παραγωγη απο επαγγελματια σ'αυτα που μ'ενδιεφεραν οπως ντοματα αγγουρι πιπερια

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #8848 από Roula

panagiotispanagiotis έγραψε: Roula

Οπως καταλαβαινεις η ασχολια με τα φυτα δεν πρεπει να σε βρισει αδιαβαστο γιατι η φυση δεν συγχωρει και θα χασεις οτι μηνες προσπαθουσες να καταφερεις.
Απο την αλλη το οτι υπαρχουν πολλοι νεοι στο χωρο των καλλιεργειων ειναι μια απλη παρατηρηση για τους χρηστες του φορουμ κι εγω πρωτη φορα καλλιεργω και σε εκπληξη πολλων εχω παραγωγη απο επαγγελματια σ'αυτα που μ'ενδιεφεραν οπως ντοματα αγγουρι πιπερια

Έχεις δίκιο, Παναγιώτη. Σκέψου, όμως, ότι πολλοί βρίσκουν ευχαρίστηση όχι στο να έχουν επαγγελματική παραγωγή, αλλά στο να μαθαίνουν από τα λάθη τους, έτσι ώστε στην επόμενη προσπάθειά τους να χαρούν τους καρπούς των κόπων τους. Όλοι βρισκόμαστε εδώ για να μάθουμε και για να μοιραστούμε τις καλλιεργητικές εμπειρίες μας. Άλλοι έχουμε κήπους, άλλοι βεράντες, άλλοι λίγη εμπειρία, άλλοι περισσότερη. Αλλά όλοι προσπαθούμε, στο μέτρο των δυνάμεών μας. Είναι όμορφο να παράγεις αυτά που θέλεις και σε συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου για τα αποτελέσματά σου.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": vasiliki, zaxarias

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #8854 από vasiliki
Απαντήθηκε από vasiliki στο θέμα Ποιος ξέρει τι έχει η ντοματούλα;;; Βοήθεια! :(
Εγω το εχω ξαναγραψει. Αν ειναι να μη μιλαμε για τις αποριες μας και τα λαθη μας, τι να κανουμε?
Να το κλεισουμε το μαγαζι?
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": zaxarias, fireseaker, Roula

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #8868 από panos_vz
Απαντήθηκε από panos_vz στο θέμα Ποιος ξέρει τι έχει η ντοματούλα;;; Βοήθεια! :(
Μιας και το συγκεκριμενο θεμα εχει γινει το θεμα της ντοματας και των προβληματων της, ας σας πω κι εγω τα δικα μου που αφορουν τις ντοματες που εχω στην γλαστρα αλλα και στο κτηματακι μου...

1) Στον κατιφε που ειναι διπλα στην ντοματα στην γλαστρα ειδα αυτη την μανταμιτσα...να ανησυχω?
Καμπια

2) Στην ιδια ντοματα βρηκα πολλα μυγακια πανω στα μικρα τριχιδια που εχουν οι κορμοι, φανταζομαι οτι ειναι ακακα μυγακια που εχουν απλα πιαστει, απλα θελω επιβεβαιωση...

Μυγακια

3)Στην ιδια ντοματα βρηκα μια ντοματουλα που κατα πασα πιθανοτητα εχει ελλειψη ασβεστιου, οποτε το blossom end rot με χτυπησε κι εμενα...κανω λαθος?

Ασβεστιο1
Ασβεστιο2

Το θεμα ειναι...προλαβαινω τις αλλες?

Ασβεστιο3
Ασβεστιο4
Ασβεστιο5

4)Στο κτηματακι μου πολλες ντοματες εχουν διπλωμενα προς τα πανω τα φυλλα τους που ειναι πιο ψηλα, πως τυλιγεται το πιτογυρο ενα πραγμα, δυστυχως δεν εχω φωτο αλλα διαβασα καπου πως ειναι καμπια και αναμεσα στα τυλιγμενα φυλλα θα βρω και τα κουκουλια...τι λετε?
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by panos_vz.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #8883 από Roula
Πάνο, προσωπικά μπορώ να συμβάλλω μόνο στα ερωτήματα 3 και 4.

3. Δεν κάνεις λάθος για το blossom end rot, πρόκειται καθαρά για τροφοπενία ασβεστίου. Απ' ό,τι έμαθα κι εγώ (πρώτη φορά το αντιμετώπισα φέτος), θα πρέπει αρχικά να απομακρύνεις τους καρπούς που το παρουσιάζουν, αφού απλώς θα σπαταλούν τη δύναμη του φυτού. Το ζήτημα είναι να δώσεις στα φυτά σου αφομοιώσιμη μορφή ασβεστίου. Αυτό μπορείς να το κάνεις με δύο τρόπους:
  • προσθέτοντας υδατοδιαλυτή μορφή ασβεστίου στο χώμα. Το μειονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι το φυτό καθυστερεί κάποιες μέρες να προσλάβει το ασβέστιο. Επίσης, εάν το επιλέξεις, πρέπει να προσέξεις το ασβέστιο που θα πάρεις να είναι ήπιας μορφής, ώστε να μην "κάψεις" το φυτό. Έχει μπει και ο Ιούλιος, ας μην ξεχνάμε, μήνας κατά τον οποίο γενικά σταματά η λίπανση των φυτών.
  • Διαφυλλικός ψεκασμός με διάλυμα ασβεστίου. Το πλεονέκτημα είναι η αμεσότερη πρόσληψη του ασβεστίου από τα φυτά.
Προσωπικά επέλεξα τον πρώτο τρόπο. Τον εφάρμοσα περίπου 3 εβδομάδες πριν. Παρατήρησα ότι υπήρχαν πάλι λίγοι καρποί που εμφάνισαν τροφοπενία ασβεστίου, αλλά επίσης στους καρπούς που ξεκινούσαν να την εμφανίζουν δεν προχώρησε. Γενικά οι καρποί μου φαίνονται πιο δυνατοί. Εάν το κάνεις άμεσα και με ήπιο τρόπο, πιστεύω ότι θα προλάβεις τους καρπούς που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Σε κάθε περίπτωση, επειδή η εποχή είναι ιδιαίτερη, η δική μου πρόταση θα ήταν να συμβουλευτείς άμεσα 1-2 γεωπόνους για τη βέλτιστη λύση.

4. Όποιες κάμπιες δεν πιστεύω ότι έχουν σχέση με τη συστροφή των φύλλων που περιγράφεις, μιας και η ύπαρξη κάποιας κάμπιας θα παρουσίαζε κι άλλα συμπτώματα (π.χ. θα παρατηρούσες να τρέφεται από το φύλλο). Συμβαίνει και στα δικά μου φυτά και δεν έχω παρατηρήσει την ύπαρξη κανενός εξωγενούς παράγοντα. Αυτό το λεγόμενο "καρούλιασμα" μπορεί να οφείλεται, καθώς διάβασα σε διάφορες πηγές, στις εξής 2 αιτίες:
  • Συστροφή κατώτερων φύλλων: Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για αντίδραση του φυτού στην αφαίρεση των πλάγιων βλαστών του. Όσο πιο μεγάλη είναι η ανάπτυξη των φυτών τόσο πιο έντονο μπορεί να είναι το καρούλιασμα. Ακόμα πιο έντονα συμπτώματα παρατηρούνται όταν η κορυφή του φυτού έχει αφαιρεθεί. Το θετικό αυτής της περίπτωσης είναι ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την παραγωγή καρπών, ούτε και διαταράσσεται σημαντικά η υπόλοιπη ανάπτυξη του φυτού.
  • Συστροφή ανώτερων φύλλων: Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να πρόκειται για ιογενείς παράγοντες οι οποίοι, παρ' όλ' αυτά, θα εμφάνιζαν κι άλλα συμπτώματα. Για να ταυτοποιήσεις εάν και για ποια συγκεκριμένη ασθένεια πρόκειται, θα συμβούλευα και πάλι την .."αυτοψία" του φυτού από κάποιον έμπειρο, προκειμένου να μην μπεις σε διαδικασίες λανθασμένης ταυτοποίησης -άρα και άσκοπη ταλαιπωρία του φυτού με ενδεχόμενες λανθασμένες λύσεις.
Σημείωσε, τέλος, και το ακόλουθο: Καθώς κι εγώ είχα ανησυχήσει αρχικά για τη συστροφή των φύλλων των φυτών μου (το παρατηρούσα γενικά στα μέσα και ανώτερα φύλλα), άρχισα να κάνω έρευνα για ιογενείς ασθένειες. Παράλληλα παρατήρησα την τροφοπενία ασβεστίου, η οποία μονοπώλησε το ενδιαφέρον και τις ενέργειές μου, με αποτέλεσμα να μην κάνω απολύτως τίποτε για το καρούλιασμα. Το αποτέλεσμα είναι τώρα, μετά από περίπου έναν μήνα, κάποιες από τις τοματιές μου να εξακολουθούν να μοιάζουν με ...πιτόγυρα χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα, με παραγωγή καρπών κάτι περισσότερο από ικανοποιητική. Συμπεραίνω ότι πιθανώς πολύ απλά τις είχα κλαδέψει με λάθος τρόπο.

Και, για να ολοκληρώσω την πολυλογία μου, θέλω να σημειώσω κι άλλα 2 πράγματα:
  1. Όλα αυτά που περνάμε τα βρίσκω πολύ χρήσιμα. Προσωπικά, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έμαθα από την μικρή εμπειρία μου φέτος είναι ότι θα πρέπει να προετοιμάζουμε το χώμα κατάλληλα πριν δεχθεί τους σπόρους ή τα φυτά μας. Για παράδειγμα, εάν συνεχίσεις να καλλιεργείς και του χρόνου, θα σου πρότεινα στις αρχές Φλεβάρη να πας ένα δείγμα χώματος για ανάλυση για να δεις τι πρέπει να προσθέσεις ώστε να το κάνεις πιο θρεπτικό. Έτσι θα έχεις ένα μήνα να εμπλουτίσεις το έδαφος που θα εκμεταλλευτείς για καλλιέργεια. Έχε επίσης στο νου σου ότι η καλλιέργεια σε γλάστρα είναι πολύ πιο απαιτητική από άποψη θρέψης των φυτών απ' ό,τι αν καλλιεργείς στη γη.
  2. Το πιο σημαντικό, όμως, που έμαθα φέτος είναι ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούμε πια και τόσο...Ας αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της, βρε αδερφέ!
:cheer:

Καλή συνέχεια,
Ρούλα

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #8884 από fireseaker
Απαντήθηκε από fireseaker στο θέμα Ποιος ξέρει τι έχει η ντοματούλα;;; Βοήθεια! :(
.
Last edit: 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν by fireseaker.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #8889 από voskos
Σκεφτείτε και το ενδεχόμενο πως την επόμενη χρονιά να μην έχουμε όρεξη ούτε για μαϊντανό. :laugh:

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #8891 από DOMVOS
Το άκρον άωτον της απαισιοδοξίας!!!!
Κούρευε λαγούς και άρμεγε χελώνες καλύτερα είναι πιό αποδοτικό.
Ο ποιμήν ζευγάς δεν γίνεται μου φαίνεται....

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #8892 από voskos

DOMVOS έγραψε: Το άκρον άωτον της απαισιοδοξίας!!!!
Κούρευε λαγούς και άρμεγε χελώνες καλύτερα είναι πιό αποδοτικό.
Ο ποιμήν ζευγάς δεν γίνεται μου φαίνεται....

χαχαχα.... Το άκρον άωτον της απαισιοδοξίας συνοδευόμενο με ελάχιστο προβληματισμό και πολύ χιόυμορ.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #8968 από panos_vz
Απαντήθηκε από panos_vz στο θέμα Ποιος ξέρει τι έχει η ντοματούλα;;; Βοήθεια! :(
Κι αλλο προβληματακι προεκυψε στις δικες μου ντοματες στο κτηματακι μου...

Σημερα ειδα δυο ντοματες στην ιδια ντοματια να εχουν αυτα τα σκασιματα-φαγωματα τα οποια δεν μπορω να καταλαβω τι ειναι....Μπορειτε να βοηθησετε?

Συνημμένα:

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.263 δευτερόλεπτα