Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010 03:35

Φτιάχνω πετιμέζι (πετμέζι)

Γράφτηκε από τον 

Το πετιμέζι ή πετμέζι, είναι το σκούρο παχύρρευστο γλυκό υγρό που προκύπτει με το βράσιμο του μούστου. Το βράσιμο του μούστου πρέπει να γίνει πριν αρχίσει η διαδικασία της ζύμωσης. Η ζύμωση του μούστου ξεκινά 20 με 30 ώρες μετά από την παρασκευή του.

πετιμέζι - πετμέζι

Για την παρασκευή του μούστου δείτε το άρθρο: Φτιάχνω μούστο.

5 κιλά μούστος, δίνουν περίπου 0,5 κιλό πετιμέζι.

Αν θέλεις να φτιάξεις πετιμέζι, η διαδικασία είναι απλή.

Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με μούστο μέχρι 10 εκατοστά από το χείλος. Δεν πρέπει να τη γεμίσουμε μέχρι επάνω γιατί ο μούστος θα φουσκώσει με το βράσιμο και θα αφρίσει. Αν η κατσαρόλα είναι γεμάτη με μούστο μέχρι επάνω, ο μούστος θα χυθεί.

Σε μία κουζίνα που έχει κλίμακα θερμότητας από 1 έως 3, ξεκινούμε το βράσιμο στο 3.

Όταν αρχίσει το βράσιμο ήμαστε κοντά στην κατσαρόλα και ξαφρίζουμε συνεχώς. Θα δείτε ότι ο μούστος θα φουσκώσει. Ταυτόχρονα στα τοιχώματα της κατσαρόλας θα αρχίσουν να εμφανίζονται βρώμικοι αφροί, οι οποίοι θα πρέπει να αφαιρεθούν με μία κουτάλα.

φτιάχνω πετιμέζι-πετμέζι #1

Όσο διαρκεί το βράσιμο, οι αφροί θα εμφανίζονται στα τοιχώματα της κατσαρόλας και θα πρέπει να αφαιρούνται.

Αφού ο μούστος πάρει την αρχική βράση, τα πράγματα ηρεμούν. Δεν υπάρχει κίνδυνος να χυθεί ο μούστος. Συνεχίζουμε να ξαφρίζουμε.

φτιάχνω πετιμέζι-πετμέζι #2

Θα πρέπει να αρχίσετε να παρακολουθείτε ξανά το μούστο που βράζει, όταν ο όγκος του γίνει περίπου το 1/3 από τον αρχικό. Συνεχίζουμε να ξαφρίζουμε.

Όσο μειώνεται ο όγκος του μούστου και μετατρέπεται σιγά σιγά σε πετιμέζι, θα δείτε ότι αρχίζει και πάλι να αυξάνεται ο όγκος του αφρού. Αν δεν προσέξετε, η κατσαρόλα θα ξεχειλίσει και αυτό δεν είναι ευχάριστο. Προσοχή λοιπόν.

φτιάχνω πετιμέζι-πετμέζι #3

Όταν ο όγκος του υγρού φτάσει στο 1/7 του αρχικού χαμηλώστε τη θερμοκρασία στο 2 και αφήστε το να συνεχίσει να βράζει. Συνεχίζουμε να ξαφρίζουμε.

Ήδη θα έχετε παρατηρήσει ότι το χρώμα του υγρού έχει γίνει σκούρο, ενώ οι φουσκάλες θυμίζουν αυτές σιροπιού.

Όταν ο όγκος του υγρού γίνει περίπου το 1/10 του αρχικού, το πετιμέζι σας είναι έτοιμο.

φτιάχνω πετιμέζι-πετμέζι #4

Σε αυτό το σημείο, η πυκνότητα του υγρού θα είναι κάτι μεταξύ λαδιού και αραιού μελιού.

Σημείωση: Αν θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε το βράσιμο. Τότε το πετιμέζι θα γίνει τόσο πυκνό που θα θυμίζει λειωμένη καραμέλα. Το έχω κάνει και δε σας το συνιστώ.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάστε το πετιμέζι σε γυάλινο βάζο.

Το πετιμέζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, στη μαγειρική ή να χρησιμοποιηθεί αντί για μέλι ή μαρμελάδα επάνω σε ψωμί.

Είναι ένας εύκολος τρόπος να συντηρήσετε τον μούστο που δε σκοπεύετε να κάνετε κρασί, μέχρι την επόμενη χρονιά.

Καλή επιτυχία!

Βοήθεια: Για να καθαρίσετε την κατσαρόλα, βάλτε μέσα νερό και αφήστε το για μία ώρα περίπου. Θα δείτε ότι το κολλώδες υγρό και ότι άλλο έχει μείνει μέσα στην κατσαρόλα, απομακρύνεται πολύ εύκολα.

Διαβάστηκε 23305 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 09:23
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια