Αν και η ξηρή σήψη από μόνη της προκαλεί μόνο τοπικό πρόβλημα, το πρόβλημα χειροτερεύει καθώς οργανισμοί εκμεταλλεύονται το πρόβλημα και εισέρχονται στον καρπό. Το αποτέλεσμα είναι το σάπισμα του καρπού.
Διαφορετικές ποικιλίες τομάτες παρουσιάζουν διαφορετική ανθεκτικότητα στο πρόβλημα.
Για παράδειγμα, μικρές ποικιλίες τομάτας όπως τα ντοματάκια Σαντορίνης και τομάτες ποικιλίας cherry, είναι πολύ ανθεκτικές και σπάνια παρουσιάζουν το πρόβλημα.
Αντίθετα, ποικιλίες που δίνουν κανονικές ή μεγάλες ντομάτες, είναι πολύ ευαίσθητες σε αυτό το πρόβλημα.
Αιτίες
Οι πιθανότερες αιτίες για την εμφάνιση του προβλήματος είναι:
- Έλλειψη ασβεστίου - έδαφος με λίγο αξιοποιήσιμο ασβέστιο
- Αδυναμία απορρόφησης ασβεστίου
- Ακανόνιστο πότισμα
- Υπερβολική χρήση λιπασμάτων που περιέχουν άζωτο, μαγνήσιο και κάλιο, που λειτουργούν ανταγωνιστικά με το ασβέστιο
- Χαμηλό pH εδάφους
- Έδαφος που ξεπλένεται εύκολα ή συγκρατεί πολύ νερό
- Παρατεταμένη ανεπάρκεια νερού
- Έντονη ζέστη κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού
- Χρήση ακατάλληλου χώματος σε γλάστρα σε συνδυασμό με ακανόνιστα ποτίσματα
Αντιμετώπιση
- Προσθήκη ασβεστίου στο χώμα πριν από τη φύτεψη. Το ασβέστιο μπορεί να προστεθεί με τη μορφή μαρμαρόσκονης που θα ανακατευθεί με το χώμα. Η προσθήκη ασβεστίου αυξάνει επίσης το pH του εδάφους
- Περιορισμός στη χρήση λιπασμάτων που περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, άζωτο και αμμωνία
- Σταθερό πρόγραμμα άρδευσης (ποτίσματος)
- Περιοδικοί διαφυλλικοί ψεκασμοί των φυτών με φωσφορικά λιπάσματα ή νιτρικό ασβέστιο ή χλωριούχο ασβέστιο κατά τις απογευματινές ώρες
Πηγές
Η Καλλιέργεια της Τομάτας στο Θερμοκήπιο, Κομνάκος Ιωάννης, εκδόσεις Σταμούλη