Λαχανικά-Κηπευτικά-Κήπος

Δευτέρα, 30 Μαϊος 2016 00:47

Καλλιέργεια Καλαμπόκι – Βασικές γνώσεις

Γράφτηκε από τον

Πότε σπέρνουμε καλαμπόκια;
Ποιές είναι οι αποστάσεις σποράς των καλαμποκιών;
Γιατί σπέρνουμε πολλά καλαμπόκια μαζί;
Πως γονιμοποιείται το καλαμπόκι;
Ποιά είναι τα στάδια ανάπτυξης του καλαμποκιού;

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτό το άρθρο.

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016 15:55

Κολοκάσι. Το φυτό, οι χρήσεις, οι συνταγές

Γράφτηκε από τον

Είχα υποσχεθεί στον φίλο Βαλεντίνο Θεοφίλου ότι θα γράψω ένα άρθρο για το Κολοκάσι.

Έμαθα για το Κολοκάσι από τον Βαλεντίνο που γνώρισα τυχαία ταξιδεύοντας προς την Κομοτηνή.
Νέος, Κύπριος, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, κάναμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για πολλά θέματα στη διαδρομή προς την Κομοτηνή..

Του είπα για το 2019.kalliergo.gr και μου είπε ότι στην Κύπρο καλλιεργούν το Κολοκάσι. Τί είναι αυτό τον ρώτησα, πρώτη φορά το ακούω. Προσπάθησε να μου το περιγράψει, αλλά ήταν δύσκολο.

Έκανα μία μικρή έρευνα και να τι βρήκα για αυτό το ενδιαφέρον φυτό.

Δυστυχώς όπως θα καταλάβετε και παρακάτω, προληπτικά για τα κηπευτικά και τα λαχανικά μας δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα...

Για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις στα κηπευτικά μας θα ήταν φρόνιμο να ακολουθούμε κάποιες γενικές γραμμές όπως, να χρησιμοποιούμε πάντα υγιείς σπόρους και φυτά ( όσο μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε), η κοπριά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι καλά χωνεμένη γιατί ειδικά στα κηπευτικά η νωπή κοπριά προκαλεί τα εξής: έλκει ασθένειες και παράσιτα, τα βακτηρίδια της αποσύνθεσης παίρνουν το άζωτο για να συντηρηθούν τα ίδια, τα φυτά καίγονται από την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά την αποσύνθεση και επίσης έχει τοξικές ουσίες. Επιπλέον, καταστρέφουμε υπολείμματα από προηγούμενη καλλιέργεια που είχαμε, δεν πρέπει να φυτεύουμε το ίδιο λαχανικό για πολλά χρόνια στο ίδιο μέρος γιατί γίνεται καχεκτικό και αυξάνονται οι νηματώδεις και τέλος μπορούμε να φυτεύουμε τα κηπευτικά μας «παρέα» με άλλα φυτά που αλληλοπροστατεύονται από ασθένειες.

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 20:04

Η διάγνωση της θρεπτικής κατάστασης του φυτού - Μέρος 2/2

Γράφτηκε από την

Χαρακτηριστικά συμπτώματα των τροφοπενιών μέρος 2ο

Ανάλογα με την θέση που εμφανίζονται τα συμπτώματα μας στο φυτό οι τροφοπενίες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

1) Όταν τα συμπτώματα παρατηρούνται πρώτα στα φύλλα της βάσης του φυτού και με τον χρόνο προχωρούν προς τα πάνω, φτάνοντας ακόμα και στα φύλλα της κορυφής, τότε μιλάμε για τροφοπενία αζώτου, φωσφόρου, καλίου και μαγνησίου. Όταν θα αντικρίσουμε κάτι τέτοιο, τα νεαρά φύλλα του φυτού προσλαμβάνουν τα απαραίτητα στοιχεία από τα κατώτερα φύλλα, με αποτέλεσμα αρχικά την εμφάνιση των συμπτωμάτων και στην συνέχεια την ξήρανση αυτών των φύλλων της βάσης. Αν δεν θεραπευτεί το αίτιο, τα συμπτώματα αυτά προχωρούν προς τα παραπάνω φύλλα.

2) Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι τροφοπενίες που τα συμπτώματα τους παρατηρούνται πρώτα στα φύλλα της κορυφής (το αντίστροφο) και στη συνέχεια προχωρούν προς τα κάτω. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι τροφοπενίες που προκαλούνται από την έλλειψη ασβεστίου, βορίου, μαγγανίου, χαλκού και σιδήρου.

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 19:50

Η διάγνωση της θρεπτικής κατάστασης του φυτού - Μέρος 1/2

Γράφτηκε από την

Η θρεπτική κατάσταση του φυτού

Συχνά αναρωτιόμαστε, για να γνωρίζουμε τη θρεπτική κατάσταση των φυτών μας, τι είναι καλύτερο να κάνουμε: ανάλυση φύλλων ή εδαφολογική ανάλυση;

Χρειάζονται και τα δύο ή μήπως όχι;

Ας δούμε για αρχή τι είναι το ένα και τι το άλλο...

Λατινική ονομασία: Hibiscus esculentus ή Abelmoschus esculentus.

Αγγλική ονομασία: Gumbo και Ocrd.

Γαλλική ονομασία: Gombo