Πατζάρια

Γράφτηκε από τον 

Καλλιεργώ Πατζάρια

Τα παντζάρια είναι ένα από τα πιο εύγεστα λαχανικά. Το έντονο κόκκινο χρώμα τους είναι αυτό που τα χαρακτηρίζει.

Χρησιμοποιήστε τα παντζάρια ωμά σε σαλάτες, βραστά σε σαλάτες, σε σούπες. Οι ρίζες του παντζαριού φιμολογείται ότι έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι οφέλιμες για την υγεία. Τα πράσινα φύλλα τους είναι ακόμη πιο υγιεινά καθώς περιέχουν μεταλικά στοιχεία, βιταμίνες και ίνες. Δοκιμάστε φύλλα παντζαριού με ελαφρά σάλτσα από λάδι-ξύδι-λίγο μουστάρδα.

Άλλα ονόματα

Λατινικό όνομα: Beta vulgaris subsp. esculenta, Chenopodiaceae Family
Αγγλικό όνομα: Beets

Φωτογραφίες για πατζάρια

Συμβουλές καλλιέργειας για πατζάρια

Σπορά Παντζαριών

Μπορείτε να φυτέψετε τους σπόρους παντζαριού απευθείας στο χώμα. Για καλύτερα όμως αποτελέσματα, καλό είναι να φυτέψετε τους σπόρους πρώτα σε φυτώριο και στη συνέχεια να τα μεταφυτέψετε.

Σπόροι - Φυτώριο

Τοποθετήστε τους σπόρους των παντζαριών σε βάθος περίπου 1 εκατοστού και σε αποστάσεις 2-3 εκατοστά. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε περίπου 5 με 12 ημέρες ανάλογα με τις συνθήκες και τη θερμοκρασία.

Μεταφύτευση

Όταν τα σπορόφυτα φτάσουν σε ύψος περίπου τα 5 εκατοστά, μπορείτε να τα μεταφέρετε στο χώρο που θα τα καλλιεργήσετε. Τοποθετήστε τα σε αποστάσεις 7 με 15 εκατοστά. Όσο πιο μεγάλη είναι η απόσταση, τόσο περισσότερο χώρο θα έχει να αναπτυχθεί ο βολβός του παντζαριού και άρα το παντζάρι θα γίνει μεγαλύτερο.

Τι χώμα χρειάζονται τα πατζάρια

Τα παντζάρια, έχουν μέτριες απαιτήσεις. Για καλύτερα αποτελέσματα, το χώμα θα πρέπει να είναι καλά λιπασμένο με κομπόστ. Ποτίζετε τακτικά. Το ξερό έδαφος, θα αυξήσει τη ζώνωση στο παντζάρι (χλωμοί δακτύλιοι στο πατζάρι). Το ιδανικό pH του εδάφους είναι 6,5 με 7.

Μη φυτεύετε τα παντζάρια στο ίδιο μέρος με πατάτες.

Πατζάρι - Θρεπτική αξία

85 gr μαγειρεμένων παντζαριών έχουν μόνο 37 θερμίδες.

Τα παντζάρια είναι καλή πηγή φολλικού οξέως, μαγγάνιου και καλίου που ελέγχει την αρτηριακή πίεση, καθώς και β-καροτένιο που βελτιώνει την όραση.

Τα παντζάρια περιέχουν το αντιοξειδωτικό μπετανίνη, που μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της LDL (ή κακής χολυστερίνης) που φράσει τα αγγεία σας.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Βαθμός Δυσκολίας: Μεσαίας δυσκολίας
  • Εποχή Σποράς: Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος
  • Τύπος Φυτού: Λαχανικό, Μονοετές, Φαγώσιμο
  • Απαιτήσεις σε Νερό: Μέτριες απαιτήσεις σε νερό
  • Απαιτήσεις σε Φως: Φωτόφιλο - Έχει ανάγκη όλου του ημερήσιου φωτός
  • Χρώμα Φυλλώματος: Πράσινο Σκούρο, Πορφυρό
  • Ανθεκτικότητα Φυτού: Ευαίσθητο
  • Έδαφος: Αμμώδες, Καλά αποστραγγιζόμενο-Ελαφρύ
Διαβάστηκε 62501 φορές
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πιπεριές Πατάτες »
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια