Οι πατάτες αναπτύσσονται υπόγεια μέσα στο χώμα. θα πρέπει να φροντίζετε να υπάρχει αρκετό χώμα γύρω από τη ρίζα του φυτού ώστε οι πατάτες να συνεχίσουν να αναπτύσσονται υπόγεια.
Φωτογραφίες για πατάτες
https://2019.kalliergo.gr/laxanika-katalogos-odigies-kalliergeias/11352-patates-kalliergo.html#sigProId4729f856db
Συμβουλές καλλιέργειας για πατάτες
Φυτεύω Πατάτες
Οι πατάτες φυτεύονται όχι με σπόρο, αλλά χρησιμοποιώντας μικρές πατάτες που φέρουν μάτια. Αν οι προς σπορά πατάτες, είναι σχετικά μεγάλες και φέρουν πολλά μάτια, μπορείτε να τις κόψετε σε μικρότερα κομμάτια. Κάθε κομμάτι πρέπει να φέρει ένα ή περισσότερα μάτια.
Απόσταση σποράς
Τοποθετήστε τις μικρές πατάτες με μάτια σε βάθος 7 με 10 εκατοστά και απόσταση 30 εκατοστών.
Εμφάνιση Φυτών
Να περιμένετε να εμφανιστούν τα πρώτα φυτά 2 με 3 εβδομάδες μετά την σπορά.
Ειδική Μεταχείριση
Καθώς τα φυτά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται οι πατάτες υπόγεια, θα πρέπει να βάζετε χώμα γύρω από τη ρίζα του φυτού. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι οι πατάτες θα αναπτύσσονται υπόγεια.
Τι χώμα χρειάζονται οι πατάτες
Το ιδανικό έδαφος για την καλλιέργεια πατάτας έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Καλά αποστραγγιζόμενο
- Πλούσιο σε οργανική ύλη
- Ελαφρώς όξινο pH (6,0 - 6,8)
Γενικά, το χώμα πρέπει να είναι μαλακό ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι πατάτες μέσα σε αυτό και να έχουν χώρο να μεγαλώσουν χωρίς να ζοριστούν κατά την ανάπτυξη.
Σας συνιστούμε να εμπλουτίσετε το χώμα με οργανικά στοιχεία, π.χ. κομπόστ ή κοπριά.
Συγκομιδή πατάτας
Οι πατάτες είναι έτοιμες όταν το φυτό αρχίζει να ξεραίνεται.
Ενδιάμεσα όμως, μπορείτε να αφαιρείτε κάποιες πατάτες, απομακρύνοντας το χώμα γύρω από τη ρίζα του φυτού. Μη ξεχάσετε να καλύψετε ξανά τις ρίζες.
Θρεπτική αξία πατάτας
Η πατάτα έχει συνδυαστεί με το ανθυιγιεινό φαγητό γιατί συνήθως σερβίρεται τηγανισμένη.
Στην πραγματικότητα, η πατάτα είναι είναι ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό.
Μία μέση πατάτα (173 gr) έχει 163 θερμίδες, καθόλου λιπαρά, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή καλίου (βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης) και βιταμίνης C.
Αποτελεί επίσης μία καλή πηγή φυσικών ινών, μαγνησίου, χαλκού, μαγνησίου, νιακίνης, βιταμίνης B6 και φολικού οξέως.
Οι πατάτες αποτελούν επίσης πηγή χλωρογενικού οξέως, ενός φυτοχημικού που η έρευνα έχει αποδείξει ότι μπορεί να μπλοκάρει τη δημιουργία καρκινογενών νιτροσαμινάσων και να μειώσει το κίνδυνο καρκίνων στο ήπαρ (συκώτι) και ορθό (κόλον).
Μία πρόσβατη βρετανική έρευνα, ανακάλυψε στις πατάτες ουσίες που ονομάζονται kukoamines, που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Σημείωση: Όλα τα παραπάνω ισχύουν αν αντί να τηγανήσετε τις πατάτες, τις φάτε βραστές, στο φούρνο, ή ψητές.
Συμβουλή: Δοκιμάστε ψητές πατάτες στο φούρνο ή στη χόβολη, αφού πρώτα τις τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο. Μην καθαρίσετε τη φλούδα. Ψήστε τις πατάτες ολόκληρες. Θα εντυπωσιαστείτε από τη γεύση!