Τρόπος παρασκευής
Μέσα σε ένα δοχείο (ξύλινο ή πλαστικό) ρίχνουμε τα φρέσκα μέρη της τσουκνίδας και το νερό. Ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να βυθιστεί μέσα στο νερό. Με ζεστό καιρό μπορεί και σε 14 ώρες το παρασκεύασμα να είναι έτοιμο, με κρύο καιρό θέλουμε οπωσδήποτε 24 ώρες, όχι όμως παραπάνω.
Μετά το διάστημα αυτό σουρώνουμε το μίγμα .
Προσοχή! Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το έκχυμα άμεσα ή το πολύ μετά από2 ώρες. Διαφορετικά χάνει την αποτελεσματικότητά του.
Τρόπος χρήσης
Χρησιμοποιούμε το έκχυμα αυτούσιο (χωρίς αραίωση). Ραντίζουμε τα φυτά που βρίσκονται στην αρχή της προσβολής από μελίγκρες.
θα πρέπει να επαναλάβετε το ράντισμα για ακόμη 3 με 5 φορές. Θα πρέπει να μεσολαβούν 5 με 8 ημέρες ανάμεσα στα ραντίσματα.
Μετά τα 5 ραντίσματα τα φυτά έχουν ισχυροποιηθεί τόσο που δεν προσβάλλονται πλέον από μελίγκρες.
Σημειώσεις
Συνιστάται η χρήση 2 ειδών τσουκνίδας.
Κνίδη η δίοικος (Urtica Doica) και κνίδη η καυστική (Urtica Urens).
Εάν δεν βρούμε αυτά τα 2 είδη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την κνίδη τη σφαιροφόρο (Urtica Pilulifera).
Τσουκνίδα Κνίδη η δίοικος (Urtica Doica)
William S. Justice @ USDA-NRCS PLANTS Database
Τσουκνίδα Κνίδη η καυστική (Urtica Urens)
Photo © Carl Farmer (11 Sep 2003 Musselburgh)
Τσουκνίδα Κνίδη η σφαιροφόρος (Urtica Pilulifera)
Photo © Dingilingi (http://www.flickr.com/photos/dingilingi/5309323124/)
Πηγές:
ΤΕΙ Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ , Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης "Βιολογική Γεωργία" Ενέργεια 3.4.γ (http://triton.chania.teicrete.gr/bio_geo/Tsoyknida/Tsoyknida_1.htm)