- 1 μέρος φύλλα και στελέχη τσουκνίδας
- 10 μέρη νερό
- Ύφασμα ή τούλι
Τρόπος παρασκευής
Μέσα σε ένα δοχείο (ξύλινο ή πλαστικό) ρίχνουμε το 1 μέρος φρέσκα μέρη τσουκνίδας και 10 μέρη νερό. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιήσετε 500 gr μέρη τσουκνίδας, θα πρέπει να ρίξετε 5 λίτρα νερό. Ανακατεύουμε ώστε το νερό να σκεπάσει τη τσουκνίδα. Αφήνουμε το μείγμα για 14 ημέρες, ανακατεύοντας κάθε μέρα.
Σουρώνουμε το μείγμα και το χρησιμοποιούμε άμεσα ή το αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος για μετέπειτα χρήση.
Τρόπος χρήσης
Πριν τη χρήση αραιώνουμε το έκχυμα.
Αραιώνουμε με νερό σε αναλογία 1:3 έως 1:5. Όσο πιο τρυφερά είναι τα φυτά, τόσο μεγαλύτερη αραίωση κάνουμε.
Ραντίζουμε τα φυτά.
Σημειώσεις
Συνιστάται η χρήση 2 ειδών τσουκνίδας.
Κνίδη η δίοικος (Urtica Doica) και κνίδη η καυστική (Urtica Urens).
Εάν δεν βρούμε αυτά τα 2 είδη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την κνίδη τη σφαιροφόρο (Urtica Pilulifera).
Για εικόνες αυτών των φυτών τσουκνίδας δείτε το άρθρο: Φυτοπροστασία με φυσικά μέσα - Έκχυμα Τσουκνίδας - Καταπολεμά μελίγκρες.
Υπάρχουν μερικοί βιοκαλλιεργητές που καταφέρνουν να έχουν υγιή φυτά χωρίς κανένα άλλο ράντισμα, εκτός αυτό το δυναμωτικό της τσουκνίδας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκουμε.
Το διάλυμα τσουκνίδας από υδάτινο απόσταγμα βλαστών τσουκνίδας (Urtica doica) χρησιμοποιείται από καιρό σαν ένα φυτοδιεγερτικό στη φυτοκομία. Ποικιλία αποτελεσμάτων από διαλύματα τσουκνίδας πάνω σε φυτά είχαν παρατηρηθεί από την πρακτική εμπειρία: η ανάπτυξη αυξήθηκε, τα φύλλα είχαν σκούρο πράσινο χρώμα και αντοχή απέναντι στα παράσιτα ειδικά στις αφίδες όπου η αντοχή ήταν αυξημένη (Arman 1973 Dlachy 1981). Κατά πόσον όλες οι παρατηρήσεις των αποτελεσμάτων των δειγμάτων τσουκνίδας είναι θετικές για τα φυτά είναι μια ανοιχτή ερώτηση ωστόσο.
Πηγές:
ΤΕΙ Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ , Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης "Βιολογική Γεωργία" Ενέργεια 3.4.γ (http://triton.chania.teicrete.gr/bio_geo/Tsoyknida/Tsoyknida_1.htm)