Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011 13:32

Aloe Vera (Αλόη Βέρα) καλλιέργεια και πληροφορίες

Γράφτηκε από τον 

καλλιέργεια Αλόης Βέρα aloe vera

Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά το άρθρο και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα!

Η Αλόη Βέρα μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο στο χώμα όσο και σε γλάστρες.

Η Αλόη Βέρα είναι ένα φυτό που από άλλους παρουσιάζεται ως φυτό με σχεδόν μαγικές ιδιότητες και από άλλους ως ένα υπερτιμημένο φυτό του οποίου η χρήση ελοχεύει κάποιους κινδύνους.

Η Aloe Vera είναι ένα φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες. Ανήκει στην οικογένεια "Xanthorrhoeaceae", υποοικογένεια "Asphodelaceae", το γένος "Aloe". Τα άλλα είδη που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι τα aloe parvula, aloe peglerae και aloe dichotoma. Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη Αλόης. Το πιο χρήσιμο όμως ανάμεσα σε αυτά, είναι η Aloe Vera. Για το λόγο αυτό η Aloe Vera αποκαλείται και "Αλόη η γνήσια". Το vera, το δεύτερο συνθετικό του ονόματος του είδους σημαίνει "γνήσια ή αληθινή ". Η Αλόη Βέρα είναι ένα αυτοφυές φυτό της Αφρικής. Συναντάται συχνά στην Αφρική, τη Βόρεια Αμερική, την Αίγυπτο, την Ινδία και το Σουδάν.

Η Αλόη Βέρα είναι ένα παχύφυλλο, σαρκώδες (χυμώδες) φυτό. Όπως και τα άλλα σαρκώδη φυτά (όπως ο κάκτος), συγκρατεί πολύ νερό στα φύλλα και στο μίσχο της. Τα φυτά αυτά είναι ικανά να επιβιώνουν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες χωρίς νερό. Ακόμη και στην έρημο.

λουλούδια αλόης βέρα

Κάποια από τα φυτά Αλόη Βέρα, ανθίζουν το καλοκαίρι. Τα λουλούδια αυτών των φυτών έχουν μακρύ μίσχο και το χρώμα τους είναι βαθύ κόκκινο. Τα λουλούδια βγαίνουν στο κέντρο του φυτού. Πολλά από αυτά τα φυτά δεν έχουν καθόλου μίσχο ή ο μίσχος τους είναι πολύ κοντός. Τα φύλλα τους είναι παχιά και σαρκώδη. Το χρώμα των φύλλων ποικίλει από πράσινο έως γκριζοπράσινο. Όλα τα φύλλα της Αλόης αναπτύσσονται γύρω από ένα κοινό σημείο.

Κάποιες ποικιλίες αυτών των φυτών έχουν λευκές κηλίδες στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων τους. Η περιφέρεια των φύλλων των φυτών είναι οδοντωτή. Στην Ταϊλάνδη είναι γνωστά ως φυτά "της ουράς του κροκοδείλου", καθώς μοιάζουν με ουρά κροκόδειλου.

Η Αλόη Βέρα είναι ανθεκτική στα επιβλαβή έντομα. Από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιείται ως φάρμακο φυτικής προέλευσης. Χρησιμοποιείται επίσης και ως αρτυματικό φυτό (στο μαγείρεμα ή ως καρύκευμα).

Η Αλόη Βέρα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο λόγω της σημασίας των θεραπευτικών ιδιοτήτων της. Η φροντίδα που χρειάζεται το φυτό είναι ελάχιστη.

Στην επιφάνεια του φυτού αναπτύσσεται ένας μύκητας που ονομάζεται "Arbascular Mycorrhiza" (δενδρόμορφη μυκόρριζα). Ο μύκητας αυτός εισέρχεται στο φυτό και βοηθά στην αύξηση της εξαγωγής καλίου και άλλων χρήσιμων στοιχείων από το έδαφος. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος το φυτό έχει τόσο μεγάλη θεραπευτική σημασία.

τζελ της αλόης βέρα

Η κολλώδης ουσία μέσα στα φύλλα της Αλόης Βέρα ονομάζεται τζελ της Αλόης. Περιέχει σε μεγάλη συγκέντρωση το "Aloe Emodin", ένα πολύ ισχυρό καθαρτικό που μπορεί να επιφέρει τη σωστή κινητικότητα του εντέρου. Λαμβανόμενο το πρωί κάθε μέρας, ενισχύει την πέψη των τροφών.

Τα φυτά της Αλόης Βέρα χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς. Από αυτά προέρχονται προϊόντα όπως σαμπουάν Αλόης Βέρας, τζελ Αλόης Βέρα και αλοιφές Αλόης Βέρα. Η Αλόη Βέρα χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης δέρματος και αντιμετώπισης της ακμής. Η Αλόη Βέρα συνδυαζόμενη με γλυκερίνη, αποτελεί ένα πολύ καλό καθαριστικό παράγοντα.

 

Συστατικά της Αλόης Βέρα

Στην Αλόη Βέρα έχουν ανιχνευθεί τα ακόλουθα συστατικά.

Βιταμίνες
Βιταμίνη Α, Βιταμίνη Β1, Βιταμίνη Β2, Βιταμίνη Β6, Βιταμίνη Β12, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ.

Μέταλλα
Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Νάτριο, Χαλκός, Σίδηρος, Ψευδάργυρος, Μαγγάνιο.

Αμινοξέα
Λυσίνη, Θρεονίνη, Βαλίνη, Μεθιονίνη, Ισολευκίνη, Φαινυλαλανίνη, Ασπαραγγινικό Οξύ, Σερίνη, Γλουταμινικό Οξύ, Γλυκίνη, Αλανίνη, Τυροσίνη, Υδροξυπρολίνη, Κυστίνη, Λευκίνη.

Ένζυμα
Οξειδάση, Καταλάση, Αμυλάση, Βραδυκινάση, Κελλουλάση, Λιπάση, Αλανινάση, Φωσφατάση, Κρεατινική Φωσφοκινάση, Υδρογονάση.

Μόνοσακχαρίτες και Πολυσακχαρίτες
Accumannan, Αραβινόζη, Γαλακτόζη, Γλυκόζη, Μαννόζη, Ραμνόζη, Ξυλόζη, Γλουκορανικό Οξύ, Γαλακτουρονικό Οξύ, Κυταρρίνη.

Στερόλες
Καμπεστερόλη, Lupeol, Βήτα-Σιτοστερόλη.

Αμινοσάκχαρα
Γλυκοζαμίνη, Γαλακτοζαμίνη.

Λιπαρά Οξέα
Χοληστερόλη, Καμπεστερόλη, β-Σιτοστερόλη, Lupeol.

Ιχνοστοιχεία
Αλουμίνιο, Χλώριο, Νάτριο, Χρώμιο, Ασβέστιο, Σίδηρος, Μαγγάνιο, Μαγνήσιο, Θείο, Χαλκός, Κάλιο, Φώσφορος, Ψευδάργυρος.

Επιπλέον η Αλόη Βέρα περιέχει
Λιγνίνη, Σαπονίνη, Σαλικυλικό Οξύ, Αιθέρια Έλαια, β-Καροτίνη, Χαλίνη.

 

Ποικιλίες της Αλόης

Οι σημαντικότερες ποικιλίες Αλόης είναι οι:

  • Aloe Barbadensis Miller
  • Aloe Saponaria
  • Aloe Chine sis
  • Aloe Variegate
  • Aloe Forex
  • Aloe Lalifolia
  • Curacao Aloe

Η πιο δημοφιλής από τις παραπάνω ποικιλίες είναι η Aloe Barbadensis Miller η οποία έχει τη μεγαλύτερη θεραπευτική αξία και είναι γνωστή ως Αλόη Βέρα ή Αλόη η γνήσια.

 

Καλλιέργεια της Αλόης Βέρα

Η Αλόη Βέρα καλλιεργείται για τα φύλλα της και το περιεχόμενό τους. Το τζελ που περιέχεται μέσα στα φύλλα χρησιμοποιείται εκτεταμένα από τη βιομηχανία καλλυντικών και την εναλλακτική ιατρική.

Αλόη Βέρα σε γλάστρα

Η Αλόη Βέρα μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο στο χώμα όσο και σε γλάστρες.

Στο χώμα, η Αλόη Βέρα πρέπει να φυτευθεί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος συνεχώς ή πολλές ώρες την ημέρα. Δεν πρέπει να τοποθετείτε σε μέρος που έχει συνεχώς σκιά.

Όταν καλλιεργείται σε γλάστρες τότε θα πρέπει να φροντίζετε ώστε το καλοκαίρι να έχετε τις γλάστρες έξω σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος, ενώ το χειμώνα να τις βάζετε μέσα στο σπίτι αλλά σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος.

Κλιματικές απαιτήσεις

Η Αλόη Βέρα μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο σε περιοχές που δεν υπάρχουν παγωνιές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Επειδή το φυτό είναι σαρκώδες και αποτελείται κατά 95% από νερό, η παγωνιά το καταστρέφει.

Η Αλόη Βέρα επειδή χρειάζεται ήλιο και λίγο πότισμα, αναπτύσσεται καλά σε άγονες, ξερικές ή ημιξερικές περιοχές.

Χώμα

Αναπτύσσεται καλά σε εδάφη που είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Για εμπορική καλλιέργεια όμως, προτιμούνται εύφορα εδάφη ή ελαφρά αμμώδη που είναι καλά αποστραγγιζόμενα και με pH μέχρι 8,5.

Προετοιμασία του εδάφους

Η προετοιμασία του εδάφους για την καλλιέργεια της Αλόης είναι απλή και εύκολη.
Αρχίζει με 1 ή 2 οργώματα. Τα οργώματα δε χρειάζεται να είναι βαθιά. Καθώς το ριζικό σύστημα της Αλόης είναι επιφανειακό και αναπτύσσεται σε πλάτος και όχι σε βάθος, όργωμα σε βάθος 20 με 30 εκατοστά είναι αρκετό.

Όπως και σε άλλες καλλιέργειες, η χρονική απόσταση ανάμεσα στα δύο οργώματα πρέπει να είναι περίπου 2 εβδομάδες. Ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο όργωμα εμφανίζονται τα αγριόχορτα από τους σπόρους που περιέχει το χώμα. Το δεύτερο όργωμα καταστρέφει τα περισσότερα από αυτά και το χώμα παραμένει καθαρό από αγριόχορτα. Στη συνέχεια ακολουθεί ίσιωμα του εδάφους.

Δείτε και το θέμα της λίπανσης παρακάτω.

Εποχή φύτευσης

Τα φυτά της Αλόη Βέρας μπορούν να φυτευθούν όλο το χρόνο, εκτός από τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριος έως Φεβρουάριος). Τη φύτευση των φυτών ακολουθεί ένα καλό πότισμα.

Υλικό φύτευσης

παραβλάστημα Αλόης Βέρα

Γύρω από το φυτό της Αλόης Βέρα αναπτύσσονται νέα μικρά φυτά (παραβλαστήματα). Αυτά τα παραβλαστήματα μπορούν να αποσπαστούν με προσοχή, φροντίζοντας να περιλαμβάνουν όσο περισσότερη γίνεται από τη λευκή ρίζα τους. Τα παραβλαστήματα φυτεύονται και δίνουν νέα φυτά Αλόης.

Αφαιρούμε τα παραβλαστήματα όταν αποκτήσουν 4 με 5 φύλλα που φτάνουν σε μήκος τα 20 με 25 εκατοστά.

Στην πραγματικότητα, πρέπει να αφαιρούμε τα παραβλαστήματα. Διαφορετικά ανταγωνίζονται το μητρικό φυτό και κανένα τελικά δε γίνεται εύρωστο.

Αποστάσεις φύτεψης

Τα νέα φυτά Αλόης φυτεύονται σε σειρές. Τα φυτά της κάθε σειράς φυτεύονται σε απόσταση 60 εκατοστών το ένα από το άλλο. Η κάθε σειρά απέχει 60 εκατοστά από την άλλη. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να φυτέψουμε περίπου 2800 φυτά ανά στρέμμα.

Τα παραβλαστήματα φυτεύονται σε βάθος περίπου 15 εκατοστών. Πιέζουμε το χώμα γύρω από το νέο φυτό ώστε να στηριχθεί σταθερά. Ποτίζουμε και βεβαιωνόμαστε ότι το νερό απορροφάται από το χώμα και δε λιμνάζει.

Λίπανση

Γενικά η Αλόη Βέρα ανταποκρίνεται θετικά στη χρήση κοπριάς ή κομπόστ ως λιπάσματος. Περίπου 1 με 1,5 τόνος κοπριάς ή κομπόστ ανά στρέμμα μπορεί να προστεθεί κατά την αρχική φάση προετοιμασίας του εδάφους. Επίσης, τα επόμενα χρόνια μπορούμε να προσθέτουμε επιπλέον κοπριά ή κομπόστ.

Παρ' όλα αυτά, το φυτό αποδίδει και χωρίς τη χρήση κοπριάς ή κομπόστ.

Επίσης, αν υπάρχει διαθέσιμη στάχτη από καθαρά ξύλα κατά τη φάση της φύτευσης, μπορείτε να τη προσθέσετε στους λάκκους κατά τη διαδικασία της φύτευσης.

Άρδευση και πότισμα

Τα φυτά της Αλόης Βέρα αντέχουν μεγάλες περιόδους χωρίς πότισμα. Η άρδευση όμως στις κρίσιμες φάσεις ανάπτυξης του φυτού είναι ουσιαστικός παράγοντας επιτυχίας της καλλιέργειας.

Η πρώτη άρδευση θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά τη φύτευση. Θα πρέπει να ακολουθήσουν 2 με 3 αρδεύσεις μέχρι να βεβαιωθούμε ότι το φυτό έχει πιάσει.

Στη συνέχεια, απαιτούνται μόνο 4 με 6 αρδεύσεις ανά έτος. Θα πρέπει να αφήνουμε το χώμα να ξεραθεί εντελώς πριν το επόμενο πότισμα.

Αν υπάρχει διαθέσιμο νερό, μπορείτε να ποτίσετε ελαφρά την Αλόη Βέρα μετά το κόψιμο/συγκομιδή των φύλλων της. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά γενικά βοηθά.

Το πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες Αλόης είναι το υπερβολικό πότισμα. Τα συμπτώματα γίνονται ορατά με τη μορφή καφέ ή μαύρο κηλίδων στα φύλλα της Αλόης. Αν συνεχίσουμε να ποτίζουμε τότε τα φύλλα γίνονται κίτρινα και πέφτουν.

Επίσης όταν υπάρχει υπερβολικό πότισμα, τα φύλλα αναπτύσσονται επίπεδα και όχι προς τα πάνω, που είναι το κανονικό.

Σταματήστε το πότισμα αν δείτε τέτοια σημάδια.

Καθαρισμός εδάφους από αγριόχορτα

Θα πρέπει να φροντίζετε ότι το έδαφος είναι καθαρό από αγριόχορτα. Η πρώτη αφαίρεση των αγριόχορτων και το πρώτο σκάλισμα πρέπει να γίνει μέσα στον πρώτο μήνα μετά τη φύτευση των φυτών. Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να φροντίζετε να αφαιρείτε τα αγριόχορτα. Επίσης κάθε χρόνο θα πρέπει να κάνετε δύο τουλάχιστον ελαφρά σκαλίσματα. Κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών, θα πρέπει να αφαιρείτε τα άρρωστα και χαμηλής απόδοσης φυτά και να τα αντικαθιστάτε με άλλα νέα.

Συγκαλλιέργεια - Αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου

Κατά τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας, επειδή τα φυτά είναι ακόμη μικρά, περισσότερο από το 40% της επιφάνειας του εδάφους παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το χώρο και ενδιάμεσα να σπείρουμε όσπρια, σουσάμι, κολίανδρο ή κύμινο. Ειδικά τα όσπρια θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους.

Η συγκαλλιέργεια θα πρέπει να γίνεται μόνο τον πρώτο χρόνο. Αν προσπαθήσετε να την κάνετε και τα επόμενα χρόνια, τότε θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στα φυτά και θα επηρεαστεί η ποιότητα και η ποσότητα των φύλλων της Αλόης.

Συγκομιδή

εξαγωγή τζελ από το φύλλο της Αλόης Βέρα

Μία καλλιέργεια Αλόης Βέρα αρχίζει να αποδίδει εμπορικά εκμεταλλεύσιμα φύλλα από το δεύτερο μέχρι και το πέμπτο έτος.

Η συγκομιδή των φύλλων γίνεται 4 φορές το χρόνο. Σε κάθε συγκομιδή κόβονται 3 φύλλα από κάθε φυτό. Άρα συνολικά, το κάθε φυτό αποδίδει 12 φύλλα το χρόνο.

 

Χρήσεις της Αλόη Βέρα

Ισχυρισμοί για τις θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης Βέρα

Οι επιστημονικές αποδείξεις για τις καλλωπιστικές και θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης Βέρα είναι περιορισμένες και συχνά αντιφατικές.

Παρ' όλα αυτά, η βιομηχανία των καλλυντικών και της εναλλακτικής ιατρικής συχνά αναφέρονται στις καταπραϋντικές, ενυδατικές και θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης Βέρα, ειδικά μέσω διαφημίσεων στο internet. Το τζελ της Αλόης Βέρα χρησιμοποιείται ως συστατικό σε καταναλωτικά προϊόντα που περιλαμβάνουν λοσιόν, γιαούρτια, ποτά και μερικά γλυκά.

Ο χυμός της Αλόης Βέρα χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από καούρες και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Τα εκχυλίσματα αλλά και οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς μοιάζει να μην προκαλούν τοξικότητα. Αποτελεί κοινή πρακτική για τις εταιρείες καλλυντικών να προσθέτουν χυμό ή άλλα παράγωγα της Αλόης Βέρα σε προϊόντα όπως μέικαπ, ενυδατικά, σαπούνια, αντηλιακά, θυμιάματα, αφρούς ξυρίσματος και σαμπουάν. Άλλες χρήσεις των παραγώγων της Αλόη Βέρα είναι η διάλυση του σπέρματος των προβάτων για τη τεχνητή γονιμοποίησή τους, συντηρητικό των φρέσκων τροφών καθώς και βοηθητικό της συγκράτησης νερού σε καλλιέργειες.

Οι υποτιθέμενες θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης δεν περιορίζονται μόνο στην Αλόη Βέρα αλλά βρίσκονται και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και στα ζελέ των άλλων φυτών της οικογένειας. Στην πραγματικότητα μοιράζονται ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό της οικογένειας "Asphodelaceae". Για παράδειγμα, το φυτό "Bulbine frutescens" χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων.

Η Αλόη Βέρα έχει μακροχρόνιο συσχετισμό με θεραπευτικές ιδιότητες, παρ' όλο που δεν είναι γνωστό πότε έγινε και αν έγινε εφαρμογή της στην ιατρική επιστήμη. Οι πρώτες μαρτυρίες της χρήσης της Αλόης Βέρα εμφανίζονται:

  • το 16 αιώνα π.Χ. μέσω του αιγυπτιακού παπύρου Ebers
  • τον 1ο αιώνα μ.Χ. στο πεντάτομο έργο του Πεδάνιου Διοσκουρίδη "Περί ύλης ιατρικής" και στο έργο του Πλίνιου του Πρεσβύτερου "Φυσική ιστορία"
  • τον 6ο αιώνα μ.Χ. στο έργο "Juliana Anicia Codex" που στην ουσία αποτελούσε εικονογραφημένη αναπαραγωγή του έργου του Πεδάνιου Διοσκουρίδη

Η Αλόη Βέρα δεν είναι τοξική με χωρίς γνωστές παρενέργειες με την προϋπόθεση να έχει έχει αφαιρεθεί η αλοΐνη μέσω επεξεργασίας. Η λήψη Αλόης Βέρας που περιέχει αλοΐνη σε σημαντικές ποσότητες έχει συσχετιστεί με διάφορες παρενέργειες. Παρ' όλα αυτά, η Αλόη χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές της ιδιότητες στις παραδοσιακές ιατρικές της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας, της Νότιας Αφρικής, της Ινδίας, της Αμερικής.

Η Αλόη Βέρα μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση πληγών. Οι αποδείξεις όμως στην αντιμετώπιση πληγών είναι περιορισμένη και αντιφατική. Για παράδειγμα, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η Αλόη Βέρα επιταχύνει την επούλωση των πληγών, ενώ αντίθετα, κάποιες άλλες μελέτες δείχνουν ότι όπου εφαρμόστηκε ζελέ Αλόης Βέρα η επούλωση των πληγών καθυστέρησε σε σχέση με τους παραδοσιακούς τρόπους αντιμετώπισης. Μία πιο πρόσφατη μελέτη (2007), δείχνει ότι η Αλόη Βέρα βοηθά στην επούλωση εγκαυμάτων πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Επιπλέον με την τοπική χρήση σε πληγές και εγκαύματα, η εσωτερική χρήση της Αλόης Βέρα έχει συνδεθεί με την βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα των διαβητικών και με χαμηλότερα ποσοστά λιπιδίων στο αίμα όσων πάσχουν από υπερλιπιδαιμία, ακόμη όμως και με οξεία ηπατίτιδα. Προκαταρκτικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση από το στόμα τζελ Αλόης Βέρα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και τη φλεγμονή σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα. Συστατικά που εξάγονται από την Αλόη Βέρα έχουν χρησιμοποιηθεί ως ανοσοδιεγερτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου σε σκυλιά και γάτες, χωρίς όμως να έχει δοκιμαστεί η θεραπεία σε ανθρώπους.

Τοπικές εφαρμογές της Αλόης Βέρα μπορεί να είναι αποτελεσματικές στον έρπητα των γεννητικών οργάνων και την ψωρίαση. Δεν έχει βρεθεί να παρέχει προστασία από ηλιακά εγκαύματα (εγκαύματα από υπερβολική έκθεση στον ήλιο) ή εγκαύματα από άλλες πηγές ακτινοβολίας .

Από μία κλινική μελέτη, βρέθηκε ότι η χρήση οδοντόπαστα που περιέχει Αλόη Βέρα μειώνει την ουλίτιδα και την πλάκα. Τα ίδια όμως αποτελέσματα είχαν και όσοι ακολουθούσαν αγωγή με οδοντόπαστα που περιείχε φθόριο.

Τα εκχυλίσματα Aloe Vera μπορεί να έχουν αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να βοηθήσει τη θεραπεία μικρών λοιμώξεων του δέρματος. Σε μία μελέτη, το εσωτερικό στα φύλλα της Αλόης Βέρα τζελ, φάνηκε ότι εμποδίζει in vitro την ανάπτυξη του στρεπτόκοκκου και της σιγκέλλα.

Εμπορικές χρήσεις

Η Αλόη Βέρα έχει ευρεία εφαρμογή στο πρόσωπο, όπου χρησιμοποιείται ως ενυδατικό και αντι-ερεθιστικό. Χρησιμοποιείται επίσης για την αναζωογόνηση των τριχών της κεφαλής, από όσους προτιμούν φυσικά προϊόντα και καταναλώνεται από τους χορτοφάγους.

Προηγούμενες χρήσεις

Πριν το 2003, η αλοΐνη ήταν κοινό συστατικό των καθαρτικών προϊόντων που δίνονταν χωρίς ιατρική συνταγή στις ΗΠΑ. Το 2003 η FDA  κατέταξε την αλοΐνη ως συστατικό κλάσης ΙΙΙ και έτσι απαγόρευσε τη χρήση της σε αυτά τα προϊόντα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανεπεξέργαστη Αλόη που περιέχει αλοΐνη χρησιμοποιείται ως καθαρτικό ενώ ο επεξεργασμένος χυμός της Αλόη Βέρα που δεν περιέχει σημαντικές ποσότητες αλοΐνης χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος. Λόγω των κανονισμών της FDA οι κατασκευαστές κατά κανόνα αφαιρούν την αλοΐνη από τα προϊόντα τους.

Παρενέργειες

Η χρήση της Αλόης Βέρα τοπικά δεν έχει συσχετιστεί με σημαντικές παρενέργειες. Βάσει όμως μίας διετούς μελέτης τοξικότητας, η κατανάλωση από το στόμα εκχυλίσματος από όλο το πράσινο φύλλο της Αλόης, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις καρκινογόνας δραστηριότητας σε όγκους του παχέος εντέρου σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια. Από ότι είναι γνωστό μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι ανάλογο σε θα μπορούσε να συμβεί και στους ανθρώπους. Χρειάζονται όμως περισσότερες πληροφορίες σχετικά με διάφορα προϊόντα Αλόης Βέρα και πως τα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι ώστε να εκτιμηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι.

Έχουν αναφερθεί συμπτώματα διάρροιας και κοιλιακές κράμπες από την κατανάλωση από το στόμα της Αλόης Βέρα.

Η διάρροια που προκαλείται από την καθαρτική δράση της Αλόη Βέρα μπορεί να μειώσει την απορροφητικότητα των φαρμάκων.

Όσοι πάσχουν από διαβήτη και λαμβάνουν θεραπεία για τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση Αλόης από το στόμα, γιατί οι προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι η Αλόη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας από λήψη Αλόης από το στόμα, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ώστε να υπάρξει απόλυτος συσχετισμός.

 

Πηγές

Aloe Vera (Wikipedia)
Aloe Vera [NCCAM Herbs at a Glance]

Διαβάστηκε 146227 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 23:17
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια