Δείτε επίσης το άρθρο Καλλιέργεια μελιτζάνας - Οδηγίες & Συμβουλές.
Φωτογραφίες για μελιτζάνες
https://2019.kalliergo.gr/laxanika-katalogos-odigies-kalliergeias/11350-melitzanes-kalliergo.html#sigProId23d283a4d8
Συμβουλές καλλιέργειας για μελιτζάνες
Σπορά μελιτζάνας
Μπορείτε να φυτέψετε τους σπόρους μελιτζάνας σε φυτώριο ή απευθείας στο χώμα.
Σπόροι - Φυτώριο
Ξεκινήστε να σπέρνετε τους σπόρους μελιτζάνας στο φυτώριο στο τέλος Απριλίου. Για να βλαστήσουν θέλουν ζέστη. Φροντίστε λοιπόν να τοποθετήσετε τα φυτώρια της μελιτζάνας σε ένα ζεστό σημείο. Η ιδανική θερμοκρασία για να βλαστήσουν οι σπόροι μελιτζάνας είναι 24-32 βαθμοί Κελσίου.
Μεταφύτευση
Η μεταφύτευση των σπορόφυτων μελιτζάνας, μπορεί να γίνει μετά τα μέσα Ιουνίου. Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από 21 βαθμούς Κελσίου, το φυτό δε θα πιάσει. Η απόσταση ανάμεσα στα φυτά πρέπει να είναι 50 με 60 εκατοστά.
Τί έδαφος χρειάζονται οι μελιτζάνες
Το μυστικό στην ανάπτυξη των μελιτζάνων είναι η ζέστη.
Η προετοιμασία του εδάφους ξεκινά τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από τη μεταφύτευση των φυτών της μελιτζάνας.
Αφού σκάψετε και ρίξετε λίπασμα στο χώμα που σκοπεύετε να φυτέψετε τις μελιτζάνες, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μαύρο φίλμ πάνω από το χώμα. Με αυτό τον τρόπο, θα αυξηθεί η θερμοκρασία του εδάφους και θα δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον.
Θρεπτική αξία μελιτζάνας
99 gr μελιτζάνας περιέχουν μόνο 35 θερμίδες και αποτελούν καλή πηγή φυσικών ινών.
Η Agricultural Research Service της USDA, αναφέρει ότι οι μελιτζάνες περιέχουν υψηλά ποσοστά φαινολικών αντιοξειδοτικών. Κυρίαρχο ανάμεσα σε αυτά είναι το χλωρογενικό οξύ, που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να μπλοκάρει τη δημιουργία των καρκινογενών νιτροσαμινασών και μειώσει τον κίνδυνο κάποιων τύπων καρκίνου όπως ήπατος (συκώτι) και παχέως εντέρου (κόλον).
Προσπαθήστε να φάτε τις μελιτζάνες με τη φλούδα. Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φλούδα στις μελιτζάνες περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του καρκίνου. Το αντιοξειδωτικό που περιέχει η φλούδα της μελιτζάνας, μπλοκάρει τη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων που τρέφουν τους καρκινικούς όγκους.