Πολύ πιθανόν, να έχετε φυτέψει ξανά διάφορα λαχανικά στο εξοχικό σας. Αν έχετε καλλιεργήσει ξανά, θα έχετε παρατηρήσει ότι όλα τα λαχανικά δεν έχουν την ίδια απόδοση και επιτυχία στο χώρο σας. Κάποια έχουν καλά αποτελέσματα και κάποια άλλα όχι.
Ανάλογα με το έδαφος που έχετε στη διάθεσή σας, το κλίμα, τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην περιοχή σας, το πόσο νερό έχετε στη διάθεσή σας, κάποια λαχανικά είναι κατάλληλα για το κτήμα σας και κάποια όχι.
Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που θα καλλιεργήσετε, θα μπορούσατε να ρωτήσετε γείτονες που ασχολούνται με την καλλιέργεια των κήπων τους και να συζητήσετε τις δικές τους εμπειρίες. Θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα λαχανικά που θα έχουν τη μεγαλύτερη απόδοση.
Αν είστε τύποι της περιπέτειας και σας αρέσει να πειραματίζεστε, μπορείτε να δοκιμάστε να καλλιεργήσετε μία ποικιλία λαχανικών και να δείτε ποια είναι τα πιο αποδοτικά.
Τι θα φυτέψουμε; Σπόρους ή Σπορόφυτα;
Έχοντας επιλέξει τα λαχανικά που θα καλλιερήσετε τους επόμενους μήνες, έχετε δύο επιλογές για τον τρόπο σποράς τους. Μπορείτε να ξεκινήσετε τα λαχανικά σας από σπόρους ή να αγοράσετε έτοιμα σπορόφυτα από ένα φυτώριο ή γεοπονικό κατάστημα.
Στην περίπτωση που επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε σπορόφυτα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκευθείτε φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα που βρίσκονται κοντά σας και να τους ρωτήσετε πότε θα αρχίσουν να τα διαθέτουν. Γνωρίζοντας αυτή την ημερομηνία, θα μπορέσετε να προγραμματίσετε τους χρόνους για τους επόμενους μήνες.
Αν επιλέξετε να ξεκινήσετε τα λαχανικά σας από σπόρους, τότε είναι καιρός να αρχίσετε να ψάχνετε για σπόρους (εκτός και αν έχετε κρατήσει δικούς σας από τη περσινή παραγωγή). Έχετε διάφορες επιλογές για να βρείτε σπόρους.
- Από γείτονες που έχουν κρατήσει σπόρο.
- Από το θείο στο χωριό ή το νησί.
- Από την Εναλλακτική Κοινότητα “Πελίτι”. ( www.peliti.gr και http://www.peliti.gr/pages/apostoli_sporon1.htm)
- Σε φακέλους από γεωπονικά καταστήματα.
- Σε φακέλους από online καταστήματα (ενδεικτικά αναφέρω: http://biosporos.gr/ecommerce/index.php?cPath=58_21, http://www.biokipos.gr/vegetables.html)
Επιλέξτε τα λαχανικά που θα καλλιεργήσετε και φροντίστε να προμηθευτείτε έγκαιρα τους σπόρους.
Αμειψισπορά
Φαντάζομαι ότι έχετε συγκεκριμένες περιοχές στον κήπο σας στις οποίες καλλιεργείτε τα λαχανικά σας. Αμειψισπορά είναι η εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι. Σκοπός της είναι ο εμπλουτισμός της γης με συστατικά που άλλα φυτά απορροφούν και άλλα αποδίδουν στο έδαφος. Η καλλιέργεια ενός μόνο φυτού (μονοκαλλιέργεια) έχει ως αποτέλεσμα μειώνονται τα συστατικά τα οποία απορροφά σε κάθε καλλιεργητική περίοδο.
Με απλούστερα λόγια, μη σπέρνετε τα ίδια λαχανικά πάντα στο ίδιο σημείο. Σχεδιάστε τις θέσεις στις οποίες θα φυτέψετε φέτος τα λαχανικά σας, με γνώμονα το που τα είχατε φυτέψει πέρυσι. Αν πέρυσι είχατε φυτέψει σπανάκι στην περιοχή Α και τομάτες στην περιοχή Β, φέτος φυτέψτε σπανάκι στη περιοχή Β και τομάτες στη περιοχή Α.
Μπορείτε να δείτε ένα αναλυτικό άρθρο από τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης, με τίτλο: “Συγκαλλιέργεια – Αμειψισπορά”.
Κόψιμο αγριόχορτων
Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, θα πρέπει να κόψετε τα αγριόχορτα που φυτρώνουν στο κτήμα σας, όσο ακόμη είναι μικρά. Αν τα αφήσετε να μεγαλώσουν περισσότερο, θα καταβάλετε περισσότερη προσπάθεια. Έτσι κι αλλιώς, αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να κάνετε τον καθαρισμό.
Αν έχετε σχετικά μεγάλο χώρο, τη διαδικασία του κοψίματος θα διευκόλυνε η αγορά ενός χορτοκοπτικού μηχανήματος. Φροντίστε να αποκτήσετε ένα καλό χορτοκοπτικό ώστε να το έχετε μαζί σας για πολλά χρόνια και να μη σας δημιουργεί προβλήματα με τη λειτουργία του.
Αν τα κομμένα αγριόχορτα βρίσκονται σε μέρος που πρόκειται να χρησιμοποιήσω για καλλιέργεια, τότε τα αφήνω για μερικές ημέρες όπως είναι πεσμένα επάνω στο έδαφος. Μετά σκαλίζω το έδαφος και τα παραχώνω ώστε να χρησιμοποιηθούν ως χλωρή λίπανση.
Κλάδεμα και βιοθρυματιστής
Αξίζει να προμηθευτείτε ένα βιοθρυματιστή. Είναι μία μηχανή η οποία μπορεί να κόβει τα κλαδιά των δέντρων που κλαδέψατε, σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια, μπορείτε να ρίξετε τα κομματάκια των κλαδιών στο κομπόστ.