- Δημοσιεύσεις: 2
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Πρώιμες ποικιλίες συκιάς
- kirkinis
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
αν ξέρει κάποιος να μου προτείνει κάποιες πρώιμες ποικιλίες που θα μπορούσα να της βρώ ή κανένα φυτώριο στην Κρήτη ή έστω κάποια πρώιμη συκιά που θα μπορούσα να πάρω ένα κλαδάκι για μπόλι θα του είμουν ευγνώμον !
ευχαριστώ
-VS
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- GIORGIO DE SARM
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
- Δημοσιεύσεις: 8
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- PALIOS
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 107
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 139
GIORGIO DE SARM: « … Ενδιαφέρομαι για ποικιλία η οποία να μπορεί να αποξηρανθεί και μου προτείνουν την Κύμης και κάποιοι την Σμυρνέικη...»
Σχετικά μέ τήν ποικιλία τής συκιάς είχαμε αναφερθή καί πρίν από λίγο καιρό στό:
ΘΕΜΑ: ποια ποικιλία συκιάς είναι αυτή;
Αυτό πού θά σού επαναλάβω, εδώ, είναι ότι τά αποξηραμένα σύκα είναι θέμα όχι μόνον ποικιλίας αλλά καί τόπου. Άν ο τόπος σου δέν έχη παράδοσι σέ κάτι τέτοιο, καλύτερα νά κρατάς μικρότερο καλάθι.
....GIORGIO DE SARM: « …. διαβάζω και για αγριοσυκιές που βοηθούν στην επικονίαση από ένα έντομο τον ψήνα και κάτι τέτοια. Άλλοι μου λένε ότι καλό θα ήταν να υπάρχουν αγριοσυκιές ανάμεσα στα δέντρα σε ένα ποσοστό 10% και άλλοι μου λένε ότι δεν χρειάζεται. Τελικά ποιό είναι το σωστό??? Τί ποικιλία να βάλω, πόσα δέντρα ανά στρέμμα και τί παίζει με τις αγριοσυκιές???..»
... εγώ δέν έχω διαβάσει τίποτα γιά τίς συκιές... Εσύ πού πολλά διαβάζεις, .... διάβασε καί τούτο τό απόσπασμα από τό :
Nine Lectures on Bees
By Rudolf Steiner, 1923
(Translated by Marna Pease and Carl Alexander Mier)
...συγνώμη δέν έχω τόν χρόνο νά σού τό μεταφράσω...……..
Perhaps some of you know that in the south, and more especially in Greece, the cultivation of fig trees is of much importance. These are the so-called wild figs which are certainly rather sweet, but there are people with a still sweeter tooth, who wish to have fig trees that bear still sweeter figs than those of the wild trees. What do these people do?
Now just imagine you have a wild fig tree; this wild fig tree is a special favourite with a certain kind of wasp which lays its eggs upon it. Let us picture this tree, and on its branches a wild fig into which the wasp inserts its egg.
Now the grower of the figs is in his way a clever fellow; he lets the wasps lay their eggs in the wild figs which he cultivates just for this very purpose.
Later this fellow gathers two of these figs, just at the moment when the wasp eggs are not quite fully developed, when the wasps are not yet ready to creep out, and he takes a reed and ties the two figs together so that they are held firmly. And now he goes to a fig tree that he wants to improve, and he hangs the two figs he has tied together, and within which are the eggs of the wasp not yet fully developed, and binds them on to the fig-tree which he wishes to sweeten.
And now the following happens:
the wasps within the figs feel that something has happened, for the figs which were gathered now begin to dry up, for they are no longer supplied with the sap of the tree, and get very dry. The immature wasp inside senses this, even the egg is aware of it, and the result is that the wasp is in a terrible hurry to come out of the fig.
The grower always starts this process in the spring; he first lets the wasp lay its eggs, and in the month of May he quickly gathers the two figs and carries out his plan. The little creature inside thinks, now I must hurry up, now the time has come when the figs dry up. In a terrible hurry the wasp emerges much earlier than it would otherwise have done. If the fig had remained where it was before, it would only have crept out in the late summer; now it must creep out in the early summer with the result that there is a second brood.
It lays eggs in the summer which would otherwise have been laid in the following spring.
Now these late eggs which are deposited on the tree that is to be further cultivated, do not reach full maturity, they only develop to a certain stage.
The result of this is, that those figs into which the second brood has been placed become twice as sweet as the wild figs.
This is the method of improving the figs, of making them twice as sweet.
........
.... Στήν Αυστρία ο R. Steiner ήξερε τί κάνομε εμείς εδώ στήν Ελλάδα, καί τό γιατί. Εμείς, οι περισσότεροι τό αγνοούμε, (καί όχι μόνον αυτό!)...
Σχετικά μέ τούτο, γιά τίς άγριες συκιές καί τήν ‘επικονίασι’, νά σού είπω συμπληρωματικά:
Οι όλως άγριες συκιές κάνουν τά σύκα τους ενωρίς, πολύ ενωρίς. Τόν Ιούνιο, αυτά είναι σάν ‘φούσκες’ καί πέφτουν. Στήν φάσι αυτή η συκιά, η κανονική, τής οποίας τά σύκα θά ωριμάσουν στίς αρχές Αυγούστου, αρχίζει καί δένει τά νέα σύκα της. Έτσι, γίνεται προφανής η σχέσις γιά τήν ‘επικονίασι’.
Ως τόσον δέν είναι πάντοτε απαραίτητο η συνύπαρξις καί τής άγριας συκιάς. (καί πάντως, άν υπάρχη, δέν χρειάζεται δίπλα, μπορεί νά είναι καί σέ μεγάλη απόστασι κάπου γύρω). Οι ‘ήμερη’, όπως λέμε συκιά, κατά κανόνα καί εκείνη δένει σύκα – φούσκες όπως τήν αγριοσυκιά. Τά ρίχνει αυτήν τήν εποχή, τόν Ιούνιο, ενώ συγχρόνως, η ίδια συκιά αρχίζει νά δένη τά ‘κανονικά’, τά καλά τά σύκα. Ίσως αυτό νά αποτελή εξέλιξι, ή διφορισμό τής ‘άγριας’ συκιάς πού λέγει ο Steiner. Δέν ξέρω καί δέν μέ απασχολεί, (ουσιαστικά, δέν είχαμε ποτέ πρόβλημα μέ κάτι τέτοιο ), αλλά αυτό παρατηρώ στήν πλειονότητα τών δένδρων αυτών. Καί εδώ, προφανώς δέν χρειάζεται η άγρια.
PALIOS
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- GIORGIO DE SARM
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
- Δημοσιεύσεις: 8
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- PALIOS
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 107
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 139
Οπότε η εμπειρία μου δέν μπορεί νά σέ βοηθήση, όσο θά σέ βοθήση η γνώμη ενός πιό οικείου μέ αυτό τό σχήμα πού ζητάς καί προ-παντός η άποψις τών ντόπιων. Εγώ, τό μόνο πού θά σού επαναλάβω είναι νά κρατήσης τίς συκιές μακρυά από τίς πηγές νερού.-
PALIOS
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- GIORGIO DE SARM
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
- Δημοσιεύσεις: 8
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- GIORGIO DE SARM
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
- Δημοσιεύσεις: 8
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ilias
- Αποσυνδεμένος
- Διαχειριστής
- Δημοσιεύσεις: 1810
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 594
Είναι μία καλή αναλογία.
Πριν το ίσιωμα να φροντίσεις να την ανακατέψεις με το χώμα. Θα στο πει και ο γεωπόνος σου.
Όταν με το καλό φέρεις την κοπριά, αν θέλεις πες μας σε παρακαλώ πόσο σου στοίχισε και από που την πήρες.
2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- GIORGIO DE SARM
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
- Δημοσιεύσεις: 8
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- GIORGIO DE SARM
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
- Δημοσιεύσεις: 8
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.