- Ληφθείσες Ευχαριστίες 594
- Forum
- Κήπος - Λουλούδια, Δέντρα και Διακοσμητικά Φυτά
- Δέντρα
- Τραγικό Λάθος - Νιτρική Αμμωνία - Κάψιμο φύλλων
Τραγικό Λάθος - Νιτρική Αμμωνία - Κάψιμο φύλλων
- ilias
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Διαχειριστής
Πριν από 6 ημέρες (στις 22 Ιουνίου 2013), έριξα νιτρική αμμωνία (33,5%) στη μικρή βερικοκιά, τη νέα ροδακινιά και στις τρεις αδελφές (καλαμπόκι, κολοκύθια, φασόλια) που έχω στο κήπο. Πρόθεσή μου ήταν να κάνω καλό. Το αποτέλεσμα όμως ήταν ακριβώς το αντίθετο.
Η βερικοκιά κάηκε εντελώς. Τα φύλλα της νεκρώθηκαν και έμοιαζαν λες και είχε περάσει φωτιά από δίπλα της.
Η ροδακινιά έχασε τα περισσότερα φύλλα της.
Οι τρεις αδελφές (καλαμπόκι, κολοκύθια, φασόλια) έμοιαζαν λες και πέρασε καυτός λίβας. Τα καλαμπόκια ξεράθηκαν. Το ίδιο και οι φασολιές. Οι κολοκυθιές είτε έχουν τα μαύρα τους τα χάλια, είτε ξεράθηκαν εντελώς.
Πόση ποσότητα λιπάσματος νιτρικής αμμωνίας έριξα;
3 χούφτες σε κάθε δέντρο και από 1 χούφτα σε κάθε ομάδα καλαμποκιών και σε κάθε κολοκυθιά.
Δε ξέρω τι πήγε τόσο στραβά... Λάθος εποχή; Λάθος ποσότητα;
Μίλησα στο τηλέφωνο και με τη Σοφία (τη γεωπόνο μας). Μου είπε ότι προφανώς τα φυτά δε χρειάζονταν άζωτο (η νιτρική αμμωνία προσθέτει άζωτο). Μου είπε, και αυτό είναι το τραγικό, ότι αν έχουν επηρεαστεί οι ρίζες των δέντρων τότε δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τα δέντρα.
2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- asdf
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 38
Κρίμα βρε Ηλία, λυπάμαι πολύ
- ilias
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Διαχειριστής
Έχω μείνει άφωνος με το αποτέλεσμα και την ταχύτητα της καταστροφής, λαμβάνοντας υπόψη την μικρή (κατά τη γνώμη μου) ποσότητα νιτρικής αμμωνίας που χρησιμοποίησα.
Αναζητώ απαντήσεις στο γιατί πήγε τόσο στραβά.
- asdf
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Μη μασάς πάντως Ηλία. Καταλαβαίνω την στεναχώρια σου, αλλά και τα λάθη μέσα στο παιχνίδι είναι, κι αποτελούν το καλύτερο σχολείο.
Σου εύχομαι ολόψυχα να είναι αναστρέψιμη η ζημιά, στα δεντράκια έστω.
- ilias
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Διαχειριστής
Σε ευχαριστώ asdf!
- Στελλα
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 114
- ilias
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Διαχειριστής
ΔΕΝ ήταν διαφυλλικός ψεκασμός.
Απλά έριξα στα χώμα -στα όρια των ριζών- το λίπασμα.
3 και 1 φούχτες όπως προείπα.
- sopap
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 72
Γενικά αυτές τις μέρες, επειδή και οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, αν πρέπει να λιπάνουμε, το κάνουμε με την άρδευση, όχι στεγνά!
Και οτι θέλετε, ρωτήστε με. Το mail μου υπάρχει στο προφίλ μου.
- asdf
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Τον μάγκα !!!! Τάισε τόσο μικρά δέντρα με φαγητό για ελέφαντα !!!!!!!!!!!!! Η δόση της νιτρικής αμμωνίας σε αυτού του μεγέθους τα δέντρα, είναι μόλις 10 gr / φυτό (όχι για τα κηπευτικά και καλαμπόκι αλλά για τα δέντρα). Αν το pH του εδάφους δεν είναι αλκαλικό, μπορεί να ανεβάσει τη δόση στα 15 gr / ρίζα με μεσοδιάστημα 1 φορά / εβδομάδα !!!! Όχι ΧΟΥΦΤΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ... Απορώ ποιος του είπε να κάνει τέτοιο πράγμα ...
Προσοχή στα side effects της νιτρικής αμμωνίας:
(Τα αρνητικά)
- Μπορεί να είναι τοξική για τη ρίζα σε αλκαλικά εδάφη
- Μπορεί εύκολα να βοηθήσει στην ασφυξία του ριζικού συστήματος εξαιτίας βαριών αρδεύσεων
- Μαλακώνει τα φύλλα και τα ακραία μεριστώματα τόσο πολύ που όλα τα έντομα και οι ασθένειες τα προτιμούν
- Εκπλένεται πολύ εύκολα στο υπόγειο νερό
- Στα κηπευτικά μικρού βάρους (μαρουλο-ειδή, σπανάκια, σέλινα, μαϊντανά κλπ) αφήνει πολλές νιτρικές ρίζες στα φύλλα που οδηγούν σε πέτρες στα νεφρά και σε άλλα προβλήματα. Αλλά μόνο σε αυτά τα προϊόντα, όχι σε άλλα (για να μην αρχίσουν οι Κασσάνδρες πάλι το λέω) ...
(Τα θετικά)
- Προάγει την κατα- μήκος αύξηση των ακραίων μεριστωμάτων δίδοντας πολύ γρήγορα ύψος στα φυτά, αν αυτό μας χρειάζεται
- Αν το φυτό βρίσκεται σε κατάσταση Stress είναι η μοναδική μορφή αζώτου που απαιτεί τη μικρότερη ενέργεια από το φυτό για την πρόσληψή της και απαγωγή του Stress (Νιτρικές ρίζες => παραγωγή αυξινών που αποτελούν τη σκανδάλη για την παραγωγή γιββερελικού οξέως GA3 => απαγωγή αμπσισικού οξέως που προκαλεί αναστολή των λειτουργιών του φυτού εξαιτίας του Stress - Διαβάστε το βιβλίο του ΠΑΣΠΑΤΗ - Φυτορμόνες, είναι εξαιρετικό ...
Εννοείται πως δεν γίνεται τίποτα ... Ίσως το καλαμπόκι να τη γλιτώσει με πολλές πολλές αρδεύσεις ώστε να προκληθεί έκπλυση ...
- ilias
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Διαχειριστής
Να διευκρινίσω εδώ ότι ΚΑΝΕΙΣ δε μου έκανε την άμεση σύσταση τόσο για την ποσότητα όσο και για την εποχή της λίπανσης. Το λάθος είναι δικό μου!
Πήγα στο γεωπονικό κατάστημα που επισκέπτομαι εδώ και 3 χρόνια.
Είπα ότι θέλω να κάνω λίπανση με άζωτο. Μου πρότειναν να επιλέξω τη νιτρική αμμωνία (33,5%) αντί της θειϊκής αμμωνίας, επειδή είναι καλοκαίρι.
Δε μου έδωσαν οδηγίες για ποσότητες, ούτε με ρώτησαν γιατί το θέλω (λάθος τους; λάθος μου που δεν είπα; ).
Θεώρησα ότι 1 χούφτα των 100 γραμμαρίων λιπάσματος (33,5gr) για λαχανικά και 3 χούφτες (100gr) για μικρά δέντρα δεν ήταν υπερβολική.
Το λάθος είναι δικό μου!
Δεν ήξερα ότι θα είχε τόσο δραματικά και άμεσα αποτελέσματα, ρίχνοντας το λίπασμα στο χώμα, στο όριο των ριζών.
- Forum
- Κήπος - Λουλούδια, Δέντρα και Διακοσμητικά Φυτά
- Δέντρα
- Τραγικό Λάθος - Νιτρική Αμμωνία - Κάψιμο φύλλων