× Συζητήσεις σχετικά με αμπέλια, σταφύλια, οινοπαραγωγή.

Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10153 από EIPHNH
Απαντήθηκε από EIPHNH στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Αχ, ας μου απαντήσει στα παραπάνω κάποιος που εχει εμπειρία στην παραγωγή κρασιού :unsure: :dry:

Και μια τελευταία ερώτηση: Σκύβοντας χτες πάνω απ'το σκεύος που βράζει ο μούστος πρόσεξα πάνω πάνω να κινούνται κάτι πολύ μα πολύ μικροσκοπικά άσπρα σκουληκάκια σαν κλωστές και πιο μικρά ακόμα. Δεν τα παρατηρεί κάποιος εύκολα. Πρέπει να έχει λάμπα από πάνω, να σκύψει μέσα και να κοιτάζει πολλή ώρα και πολύ προσεκτικά για να τα ανιχνεύσει. Είναι πάαααρα πολύ λεπτά και μικρά. Τί είναι αυτό βρε παιδιά? Ν'ανησυχώ, είναι κακό σημάδι? Πάει για πέταμα ο μούστος ή είναι κάτι φυσιολογικό που θα φύγει?Κατα τ'άλλα το άρωμά του και η όψη του είναι άψογα... :dry: :dry: :(
Last edit: 12 Χρόνια 2 Μήνες πριν by EIPHNH.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10155 από DOMVOS
Απαντήθηκε από DOMVOS στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Αγαπητή Ειρήνη,
1. Περίπου έτσι είναι τα πράγματα,κι όταν ηρεμήσει για κάποιες μέρες θα συνεχίζεται η ζύμωση ανεπαίσθητα το κρασί θα διαυγάσει αρκετά και στον πάτο θα συσωρευτεί η οινόλασπη που φυσικά θα πετάξεις.
2. Αναδεύουμε τον μούστο όταν ζυμώνεται παρουσία στεμφύλων,ο μούστος δεν αναδεύεται κατα την ζύμωση..
3. Είναι εντάξει.
4. Μπορείς να το εμφιαλώσεις μετα το τέλος της ζύμωσης όμως δεν θα αποφύγεις την δημιουργία κάποιου ιζήματος.Απο τα Χριστούγεννα και μετά δοκίμασε το.
Τέλος......για σκουλίκια κατα την διάρκεια της ζύμωσης,σηκώνω τα χέρια ψηλά,δεν το έχω αντιμετωπίσει και μου φαίνεται εξωπραγματικό......για ξανακοίτα το.
Αν σε βοήθησα......χαίρομαι.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10161 από EIPHNH
Απαντήθηκε από EIPHNH στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Ναι με βοήθησες, ευχαριστώ πολύ! Κιεγώ δεν ξέρω τί να κάνω με τα σκουληκάκια...Κανείς απ'όσους ρώτησα δεν ξέρει τί είναι αυτό και όλοι έμειναν με την ίδια απορία... :( Όταν θα εμφιαλώσω θα σουρώσω σε τουλουπάνι για σιγουριά. Μη γίνει το κρασί...τεκίλα!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10181 από EIPHNH
Απαντήθηκε από EIPHNH στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Πολύ θα το ήθελα αλλά τόσο θα βγει ολο κιόλο αν βγάλεις και τη λάσπη, οπότε είναι λίγο δύσκολο... :laugh: :laugh: :laugh:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": fireseaker

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10330 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Χθες και σήμερα, μάζεψα τα σταφύλια για να φτιάξω το φετινό οίνο.
Μη φανταστείτε πολλά. 108 κιλά σταφύλια όλα κι όλα.
Θα μπορούσε να ήταν περισσότερα, αλλά το καμάρι μου μία κρεβατίνα που παράγει μαύρο σταφύλι, τη χτύπησε περονόσπορος και η παραγωγή ήταν μικρή, αν και οι προσδοκίες φέτος που ήταν φορτωμένη ήταν πολλές.

Όπως και να έχει, μάζεψα τα τσαμπιά, τα καθάρισα προσεκτικά από τις χαλασμένες ρόγες, τα πάτησα και τα έριξα σε 2 δοχεία (μούστος και ρόγες).
Έκανα τις απαραίτητες μετρήσεις, κράτησα αρχείο και τώρα περιμένω να ξεκινήσει η ζύμωση.

Από αυτά, θα πάρω περίπου 60-70 λίτρα σπιτικό οίνο. Χωρίς πρόσθετα, χωρίς βελτιωτικά.

Ο πατέρας μου, θυμάμαι ότι αγόραζε και από έξω μούστο για να αυξήσει την ποσότητα.
Εγώ δε θέλω. Θέλω να ξέρω ότι το κρασί είναι πραγματικά δικό μου.

Καλή σοδειά και οινοποίηση σε όλους!

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Last edit: 12 Χρόνια 2 Μήνες πριν by ilias.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ΣΤΑΥΡΟΣ, Κράνιος

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10639 από JOHNAGGEL
Απαντήθηκε από JOHNAGGEL στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Καλημέρα σε όλους και καλά κρασί, αύριο πάω για το δεύτερο «πίεσμα» του αμπελώνα που επιβλέπω. Έγιναν δύο τρύγοι λόγω διαφορετικής ωριμότητας. Ο πρώτος έδωσε μούστο 13,2 Baume 225 κιλά cabernet Sauvignon, και ο δεύτερος 170 κιλά cabernet Sauvignon και 12,3 Baume. Ο αμπελώνας αποτελείται από 400 κλήματα ηλικίας 25-30 ετών βιολογικής καλλιέργειας. Οι φωτογραφίες θα μπουν σύντομα!!!!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10691 από ledina
Απαντήθηκε από ledina στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Ως νέα στην συλλογή σταφυλιών με το νέο μου απόκτημα ένα ωραίο κτηματάκι που περιλαμβάνει και κλήμα...ροδίτη , αράντιστος , τον οποίο και μάζεψα.

Ο μούστος μου βγήκε περίπου 50λίτρα και το έβαλα σε 90λιτρο πλαστικό βαρέλι.(εντελώς άσχετη και λειτουργώ με οτι ακούω γύρω γύρω) . Σημαντικό να προμηθευτώ μουστόμετρο(το κατάλαβα διαβάζοντας...)

Αλλά να ρωτήσω....1. Πειράζει που ο μούστος είναι μέχρι την μέση του βαρελιού?
2. Είναι κατάλληλα τα τσάμπουρα για λίπασμα στο κτήμα όταν χωνευτούν?

Καλή οινοποίηση και από εμένα σε όλους και οι παλαιοί να βοηθήσετε εμάς τους πιο νέους.....

Ευχαριστώ παίδες!!!!!
Last edit: 12 Χρόνια 2 Μήνες πριν by ledina.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10693 από JOHNAGGEL
Απαντήθηκε από JOHNAGGEL στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
Καλημέρα, όσο ο μούστος βράζει δεν υπάρχει πρόβλημα. Όταν τελειώσει η ζύμωση τότε θα πρέπει το δοχείο που θα βάλεις το κρασί, να είναι τελείως γεμάτο. Όσο για τα τσάμπουρα, ναι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα, αλλά «χωνεύουν» αρκετά δύσκολα…..
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ledina

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #20466 από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;

Κράνιος έγραψε: Kerkyreos, στην περίπτωσή σου δε σκέφτομαι το κρασί σου αν χαλάσει, σκέφτομαι τον σοβαρό κίδνυνο που διατρέχεις, όταν μπαίνεις σ’ αυτή τη δεξαμενή. Αν ο χώρος αυτός γεμίσει διοξείδιο του άνθρακα και μπει άνθρωπος μέσα ... την έβαψε!

Αν μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί τίποτα, δεν έχει σημασία. Ένα σου λέω: Το διοξείδιο του άνθρακα δε μυρίζει, δεν το βλέπεις, μοιάζει σαν αόρατο υγρό, είναι βαρύτερο από τον αέρα. Μπορεί να μπαίνεις εκεί και να μην έχεις καταλάβει τίποτα. Μια φορά να σκύψεις για να καθαρίσεις το δάπεδο ή κάτι τέτοιο, και να πνιγείς. Δεν αστειεύομαι. Για το καλό σου.

Πριν από είκοσι περίπου χρόνια, έπαιξε στις ειδήσεις. Ένας νοικοκύρης είχε μια ανοιχτή δεξαμενή μέσα στην οποία είχε ρίξει τα τσίπουρα. Είχε βάλει δυο εργάτες μέσα για να βγάλουν έξω τα τσίπουρα, για να τα πάει να τους κάνει απόσταξη, για να βγάλει τσίπουρο. Κάποια στιγμή, ενώ εργαζόντουσαν, ο ένας όπως έσκυψε έπεσε κάτω και πνίγηκε. Τότε ο άλλος προσπάθησε να τον βοηθήσει κι έπαθε το ίδιο. Ο νοικοκύρης πήδησε κι αυτός μέσα να βοηθήσει τους εργάτες του κι έπαθε κι αυτός το ίδιο. Τι άλλο να σου πω; Έχασαν και οι τρεις τη ζωή τους από άγνοια του φαινομένου. Δεν ήμουν εκεί για να σου πω τι ακριβώς έγινε και δεν πνίγηκε άλλος. Μπορεί ο επόμενος να υποψιάστηκε ότι κάτι πολύ κακό συμβαίνει εκεί μέσα και αντί να μπει μέσα, τους τράβηξε από ψηλότερα. Δεν ξέρω.

Η δεξαμενή ήταν ανοιχτή. Γιατί δεν έφευγε το αέριο αυτό; Απάντηση: διότι είναι βαρύτερο από τον αέρα, όπως και το νερό ας πούμε.
Αν υπήρχε μια τρύπα από κάτω, θα είχε φύγει το αέριο προς τα κάτω, θα είχε χυθεί.

Στην πατρίδα μας πάλι έχω ακούσει στις ειδήσεις ένα ακόμα πολύνεκρο δυστύχημα με μια οικογένεια που είχαν επιχείρηση κι εμφιάλωναν τσίπουρο στο υπόγειό τους. Εκείνο που με τρομάζει είναι ότι μπορεί και να είχαν άδεια. Κάποιος ανεγκέφαλος, χωρίς αυτοψία του χώρου, τους είχε δώσει την άδεια να κάνουν τέτοια επιχείρηση στο υπόγειο του σπιτιού τους. Τρία ή τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους. Κατέβηκε ένας νεαρός να φέρει κρασί για το μεσημεριανό τους φαγητό, και δεν γύρισε. Κατέβηκε ο αδερφός του να δει γιατί αργεί, και δε γύρισε ούτε αυτός. Κατέβηκε και ο πατέρας τους να δει τι έγινε, και δε γύρισε ούτε αυτός. Δεν ήμουν εκεί να ξέρω πώς σταμάτησε το κακό, πώς και δεν πνίγηκε όλη η οικογένεια.
Με όλη τη σοβαρότητα που διαθέτω σου λέω ότι το κρασί δεν έχει καμιά αξία μπροστά στη ζωή μας. Προηγούνται τα ζητήματα ασφάλειας.


Απάντησέ μας. Ας μιλήσει κι ένας άλλος για το ζήτημα αυτό. Προς θεού

ilias έγραψε: kerkyreos,
Ο χώρος που περιγράφεις είναι ότι πιο ακατάλληλο για να βάλεις τα κρασιά σου.
Όπως ακριβώς τα λέει ο Κράνιος, ο χώρος θα μετατραπεί σε θάλαμο αερίων (CO2) και παγίδα θανάτου για όποιον μπαίνει μέσα.
Ανατριχιάζω και μόνο που τα γράφω...
ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ!!!


14.8.2014 | 18:34 Τρεις νεκροί από τις αναθυμιάσεις σε δεξαμενή για τσίπουρο στη Λευκάδα Επιχείρησαν να σώσουν ο ένας τον άλλο Πηγή: www.lifo.gr

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #20617 από souko
Απαντήθηκε από souko στο θέμα Φτιάχνετε σπιτικό κρασί;
καλημέρα κι από μένα! προχθές μόλις (18-10-14) πάτησα τα τελευταία σταφύλια ροδίτη από το μικρό αμπελάκι μου!
Γέμισα ένα μικρό μπιτόνι 30 λίτρων με κάνουλα πλαστικό και ήδη σήμερα το πρωί έχει ξεκινήσει ο βρασμός. Βλέπω φυσαλίδες και ακούω το βράσιμο.
Θέλω να ρωτήσω πόσο μπορεί να φουσκώσει ο μούστος μου; έχω αφήσει περιθώριο και δεν έχω γεμίσει μέχρι πάνω το μπιτόνι (περίπου μια πιθαμή) είναι καλά; ή θα μου χυθεί; είμαι η πρώτη φορά που επιχειρώ κάτι τέτοιο και έχω αγωνία.
Το μπιτόνι το έχω στην κορυφή της σκάλας του σπιτιού μου σε σκιερό μέρος με 2 παράθυρα δίπλα του όμως όπως διαβάζω πιο πάνω οι αναθυμιάσεις του μούστου είναι πιο βαριές από τον αέρα και έτσι κατεβαίνουν κάτω. Στο ισόγειο δεν έχει παράθυρο η σκάλα παραμόνο την είσοδο του σπιτιού. Επειδή ανησύχησα ήδη, πες τε μου τί να κάνω ωστε να μην γεμίσει το ισόγειο διοξείδιο και δηλητηριαστούμε όλοι όσοι μπαινοβγαίνουμε στο σπίτι; Αρκεί να ανοίγω την είσοδο και για πόση ώρα κάθε μέρα; Ή μήπως να πάρω απο κει το μπιτόνι; Πρόκειται για σκάλα 3 ορόφων.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.056 δευτερόλεπτα