Ενδιαφέρον για μελλισοκομία

Περισσότερα
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #7363 από Leo de Xait
Ενδιαφέρον για μελλισοκομία δημιουργήθηκε από Leo de Xait
Καλησπέρα. Θα τολμήσω να ρωτησώ για κάποιο θεματάκι που ίσως ξεφεύγει από την θεματολογία του φόρουμ, είναι δηλαδή εκτός φυτο-κηπευτικής κατεύθυνσης. Μελλισοκομία! Να πω, πως είμαι εντελώς μα εντελώς άσχετος, και το μόνο μέρος που έχω δει μελλίσια είναι στην τηλεόραση και στο ίντερνετ!!! :woohoo: Σαν ασχολία-χόμπι όμως (όπως και ότι έχει σχέση με την φύση) με ''ηρεμεί'' και με πορώνει ταυτόχρονα (απέξω τουλάχιστον :laugh: ), μιας και εκτός από την ηρεμία και την ξεγνιασιά που προσφέρει, αποτελεί και ένα δημιουργικό - ''επικερδές'' τομέα (όχι απαραίτητα χρηματικά, αλλά ΠΑΡΑΓΕΙΣ-''γεννάς'' επιτέλους κάτι, μιας και η λέξη παραγωγή-δημιουργία έχει ψιλοεξαφανιστεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια). Μα θα ρωτήσει κάποιος, γιατί δεν ''βάζεις'' κηπευτικά ή να ασχολειθείς με τα καλλωπιστικά σου που τόσο καιρό μας πρήζεις! ...και ξαναεπαναλαμβάνω: γαλήνη και ηρεμία μιας και τα τελευταία χρόνια που απασχολούμαι με τα ''ίδια και τα ίδια'' μεγάλη απογοήτευση μου έχει γεννηθεί, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των γνωστών σε όλους καταστάσεων. Έτσι επειχείρησα το τελευταίο περίπου δίμηνο να προσπαθώ λιγάκι πιο εντατικά, από το Ίντερνετ τουλάχιστον (μιας και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και των γύρω αγροτικών περιοχών που κυκλοφορώ κυρίως λόγω δουλειάς, δεν έχω συναντήσει κάποιον που να ασχολείται στην πράξη με αυτό και να αντλήσω κάποιες πληροφορίες :dry:) . Δυστηχώς όμως η πληροφορίες που βρήκα σε διάφορα σχετικά φόρουμ, αφορούν μόνο ειδικούς και επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να χαθώ μεσα σε ένα τεράστιο πλήθος ορολογιας και τεχνικών και..... δεν έβγαλα καμία άκρη! (Εμ καλά να πάθεις ρε Λέο, όταν πρήζεις τον κόσμο για φυτοασθένειες και κ.τλ. αυτός τη σου φταίει :blush: !!). Αν λοιπόν κάποιος γνωρίζει και μπορεί να με κατευθυνθυνει, ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ πάντα, θα βοηθούσε πάρα πολύ. Να πω πως διαθέτω αρκετή έκταση για να εγκαταστήσω τα μελλίσια. Σκέφτομαι να τα βάλω σε ημιορεινη περιοχή, εκτός κατοικιών (για να μην γεμίσουν τσιμπιές και με κινυγάνε!), άλλο τι απαιτείται, π.χ. άσχετο αλλά μην γελάσετε, π.χ. νερό... :laugh: , να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη βλάστηση τρυγύρω, εξοπλισμό που χρειάζεται π.χ. για κατασκευη των μελλισιών, εξοπλισμός για την επεξεργασία των πιθανών παραγωγων μέλι και κερί (ειδικά κερί μιας και ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την κηροπλαστική, οπότε καλύτερα να χρησιμοποιώ βιολογική πρώτη ύλη)κ.α.....

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #7366 από γιωργος1
Απαντήθηκε από γιωργος1 στο θέμα Ενδιαφέρον για μελλισοκομία
φιλε λεω δεν ειναι και ευκολο πραγμα το μελισση.
ουτε μπορεις να τα εχεις σε μια περιοχη μονο πρεπει να τα γυρνας στις ανθοφοριες'
για να μπορεις να περνεις 15- 20 κιλα μελι απο το καθε μελισση 2 φορες το χρονο.
το κερι ειναι κριμα να το παιρνεις απο τις μελισσες 8 κιλα μελι 1 κιλο κερι.
οτι θελεις σε βοηθαω. καλο ειναι να παρεις 2-3 μελισσια απο καποιον κοντα σου
ερασιτεχνη καλοοοο, και να σε βοηθαει και αυτος να δια βαζειςκαι σιγα σιγα τα
μαθαινεις
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Leo de Xait

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #7368 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Ενδιαφέρον για μελλισοκομία
Leo, έθιξες μία ευαίσθητη χορδή μου.

Το μέλι είναι μία αγαπημένη τροφή.

Όπως όμως κι εσύ, δεν έχω ιδέα για το πως και το γιατί.

Θα ήθελα κι εγώ να μάθω περισσότερα.

Δε γνωρίζω πως να ξεκινήσω.
Ποιόν να ρωτήσω, που να ρωτήσω, αν υπάρχουν σχολές;
Ποιό είναι το κόστος για την παραγωγή μελιού.
Και βέβαια χιλιάδες άλλα ερωτήματα.

Υ.Γ.
Όπως λέει και ο γιωργος1, δε μοιάζει να είναι εύκολο πράγμα.
Αν ήταν, θα το έκαναν πολλοί περισσότεροι.

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Leo de Xait

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #7372 από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα Ενδιαφέρον για μελλισοκομία
Πριν πολλά χρόνια (?) διάβασα αγόρασα ένα καλό βιβλίο, κάποιου Γάλλου συγγραφέα. Έμαθα πάρα πολλά πράγματα. Κι ύστερα άρχισα να πλησιάζω μελισσοκόμους. Ήμουν έτοιμος να κάνω την αρχή... αλλά δεν την έκανα. Ο λόγος ήταν το τσιμπούρι της μέλισσας. Δεν είχαν τότε κανένα φάρμακο, κι η επιδημία αυτή κατέστρεφε ολόκληρα μελίσσια.
Το βιβλίο κάποιος μου το κράτησε και δε μου το επέστρεψε ποτέ! Εγώ απλά έγινα ένας σωστός καταναλωτής του μελιού. Παρακολουθούσα όμως όλα τα χρόνια κάθε τι που είχε σχέση με μελισσοκόμους, μέλι, μέλισσες, κτλ.
Τώρα θέλω κι εγώ να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου αυτή. Χωρίς να πιστεύω ότι θα κερδίσω και τίποτα, παρά μόνον την ηρεμία μου και την ευχαρίστησή μου.
Αρχισα πάλι να διαβάζω και να μαθαίνω. Και βλέπω ότι έχουν γίνει πολλά βήματα από τότε. Το τσιμπούρι της μέλισσας αντιμετωπίζεται πχ.
Ήρθα σ' επαφή μ' έναν μελισσοκόμο που μένει κοντά μου. Και με άλλον. Έχω πάει στο μελίσσι του ενός δύο επισκέψεις. Κάναμε μαζί δουλειά. Μου έδειξε το γόνο. Μου έδειξε τη βασίλισσα. Μου έδειξε τα κελιά των κηφήνων, τους κηφήνες. Σε μερικά βρήκαμε αράχνη μέσα στην κυψέλη. Κυνηγήσαμε έναν ποντικό που κρυβόταν κάτω από μια κυψέλη. Μου μίλησε για τα φυτά και τα δέντρα που έχουν ενδιαφέρον για τους μελισσοκόμους. Μου μίλησε για τους κλέφτες των μελισσών. Μου είπε πώς άρχισε αυτός...

Για τους φίλους που θέλουν ν' ασχοληθούν, έχω να προτείνω αυτό που κάνω κι εγώ αυτόν τον καιρό: Να γνωρίσουν έναν μελισσοκόμο και να του πουν τι θέλουν να κάνουν. Και να πηγαίνουν μαζί του στα μελίσσια επισκέψεις. Να τον βοηθούν. Εκεί θα καταλάβουν αν πραγματικά το θέλουν ή είναι απλά μια σκέψη. Εκεί θα λύσουν και τις απορίες τους.
Υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που τους αρέσει να μαθαίνουν τους άλλους. Φυσικά η αμοιβή τους θα είναι η βοήθεια που θα προσφέρει ο μαθητής. Αν δεν είναι αλλεργικός στα τσιμπήματα των μελισσών, οπότε...


Στον κύκλο των χαμένων ποιητών του kalliergo, έχω ανοίξει μια συζήτηση πριν καιρό. Μεταφέρω εδώ μερικά ενδιαφέροντα που έγραψα εκεί.


Οι εμπειρίες μου με τις μέλισσες. Τα βήματα ενός αρχάριου μελισσοκόμου...

Είδα επιτόπου τις μελισσούλες. Με το καπνιστήρι εγώ, πουφ πουφ...


Πρώτη μέρα με τον κύριο Βασίλη τον μελισσοκόμο...


Σήμερα Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012, πήγα για πρώτη φορά επίσκεψη σε μελίσσι. Φόρεσα το ειδικό προστατευτικό, πλαστικά γάντια μιας χρήσης, πήρα το καπνιστήρι στο χέρι, κι ανοίξαμε όλες τις κυψέλες!


Είδα από απόσταση αναπνοής τις εργάτριες να δουλεύουν, τα κελιά με το γόνο, τα κελιά με το μέλι κτλ. Δε στάθηκα τυχερός να δω βασίλισσα.


Πέρασα πολύ ωραία. Βάλαμε φάρμακο για το τσιμπούρι της μέλισσας. Σε μερικά βάλαμε και τροφή (ειδική ζάχαρη). Σε δυο καπάκια βρήκαμε χοντρή μαύρη αράχνη με ιστό. Η μια είχε σκοτώσει αρκετές μελισσούλες.


Καθ’ όλη τη διάρκεια ο Βασίλης μου έδειχνε, μου περιέγραφε, μου μιλούσε με αγάπη για τις μέλισσές τους. Δούλεψε με γυμνά χέρια. Έφαγε μερικά τσιμπήματα αλλά τ’ απολάμβανε όπως κατάλαβα. Δεν έπαθε τίποτα.


Ανοίγω συζήτηση. Θα σας τα περιγράψω λίγα λίγα σε τούτο το θέμα που άνοιξα. Ακούστε τι έπαθα. Έγραψα ένα ωραίο κείμενο κι ύστερα μου βγάζει ότι πρέπει να ξανασυνδεθώ! Το κείμενο εξαφανίστηκε!


Ας το συζητήσουμε καλύτερα. Εδώ θα ξαναγράψω. Σαν ένα είδος ημερολογίου.


Ο Βασίλης τώρα έχει καταθέσει τα χαρτιά του για σύνταξη του ΙΚΑ. Πριν λίγα χρόνια άρχισε δειλά δειλά μ' ένα μόνο μελίσσι. Τον πρώτο χρόνο το πολλαπλασίασε, το έσπασε στα τρία. Μέλι δεν πήρε. Αγόρασε κι άλλα δύο, ίσον πέντε! Τα εσπασε σε δέκα και πήρε ελάχιστο μέλι. Ε, τώρα μην φανταστείτε ότι είναι ένας μεγάλος μελισσοκόμος.
Την περασμένη χρονιά δεν του πήγανε καλά τα πράγματα. Δεν έβγαλε σχεδόν καθόλου μέλι. Έτσι μου έλεγε. Δεν τον ρώτησα γιατί. Κάποια ζημιά θα έπαθε. Θα μου το πει όταν θέλει μόνος του.

Ένα μικρό φορτηγάκι αγροτικό, παλιό, έβαλε δέκα ευρώ βενζίνη, ίσα ίσα να πάμε και να γυρίσουμε.
Δύσκολα όλα

Οι απορίες μου έχουν επικεντρωθεί κατ' αρχήν απάνω στη διαχείριση των ίδιων των μελισσών. Αλλά και γύρω απ' όλες τις παραμέτρους θα βρω απαντήσεις.
Ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος έχει προτιμήσει να πολλαπλασιάσει τις κυψέλες του παρά να σταθεροποιήσει ένα μικρό εισόδημα.

Ακολούθησα την τακτική που λέει: Μην τον πρήξεις Ανδρέα τον καλό αυτόν άνθρωπο. Βοήθησέ τον για να σε βοηθήσει. Έχω καιρό να τα μάθω όλα τα σχετικά.
Έχω απορίες που θα τις συζητήσω σιγά σιγά. Πχ πόσο κάνει μια κυψέλη; Πόσο κοστίζουν αυτά τα φάρμακα για το τσιμπούρι; Απλές απορίες αλλά δεν είναι ανάγκη να τρέχω, να προτρέχω που λες. Τον άφησα να μου λέει ό,τι αυτός θεωρούσε χρήσιμο να μου πει.
Μου είπε πχ για τη γυναίκα του. Πήγαινε μαζί του πάντα. Μια φορά δεν πρόσεξε, είχε βγάλει την κουκούλα, την τσίμπησε μια μέλισσα στο πρόσωπο. Κι άλλη φορά την είχαν τσιμπήσει αλλά δεν είχε πάθει τίποτα. Εκείνη τη φορά πρήστηκε τρομερά. Κατέληξε στο νοσοκομείο. Ήταν ζόρικη φάση. Τι είχε συμβεί;
Το συμπέρασμα που βγάλανε, όχι εκατό τοις εκατό, ήταν ότι εκείνη τη φορά είχε πάρει σίδηρο! Για κάποιο λόγο της είχε δώσει ο γιατρός της σίδηρο!
Καταλαβαίνετε ότι όλα θα τα συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα τους.

Σχετικά με την ασφάλεια, ένα πρώτο συμπέρασμά μου είναι ότι αν είσαι προσεχτικός, σχολαστικός, μπορεί ποτέ να μη σε τσιμπήσει μέλισσα. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι όμως εξοικειώνονται με τις μέλισσες και αδιαφορούν για τα τσιμπήματα.
Υπολογίζω ότι τουλάχιστον ύστερα από ένα χρόνο εμπειρία και εμπλοκή με την υπόθεση θα μπορέσω να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα.
Θα σας γράφω ό,τι μαθαίνω κι ό,τι συμπεράσματα βγάζω.
87 ημέρες πριν
Last edit: 12 Χρόνια 6 Μήνες πριν by Κράνιος.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Leo de Xait, farmcook

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #7379 από Leo de Xait
Απαντήθηκε από Leo de Xait στο θέμα Ενδιαφέρον για μελλισοκομία
Ότι δεν είναι εύκολο εγχείρημα αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Επίσης δύσκολο είναι και να βρεις μελλισοκόμο για να ασχοληθείς κοντά του (στην περιοχή μου τουλάχιστον). Παρόλα αυτά το πρώτο που θα κάνω είναι να διαβάσω κάποια πραγματα πρώτα για να έχω μια γενική εικόνα και μετα να περάσω στο πρακτικό κομμάτι που είναι και το πιο σημαντικό (και το πιο δύσκολο ταυτόχρονα). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αποτελεί μια γεωργική ασχολία που δεν απευθύνεται σε πολλούς και δεν μπορείς να αρχίσεις από το μηδέν μόνος σου. Δυστηχώς. Η ανησυχία όμως παραμένει.... Ότι ερωτήματα προκύψουν θα ενημερώσω. Σας ευχαριστώ όλους. (Ξεικινάω με μικρές προσδοκίες και πιστεύω κάποια στιγμή να αξιωθώ να έχω μέλι τουλάχιστον για οικογενειακή κατανάλωση. Λέμε τώρα! :P )

Κάποια site που βρήκα:

melissa.forumotion.com/
melissologia.great-forum.com/
www.ellinikomeli.gr/
www.melissokomia.gr
Last edit: 12 Χρόνια 6 Μήνες πριν by Leo de Xait.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #7380 από Leo de Xait
Απαντήθηκε από Leo de Xait στο θέμα Ενδιαφέρον για μελλισοκομία
Το πρώτο άρθρο που διάβασα (από mellisokomia.gr):

Προς νέους μελισσοκόμους

Προυποθέσεις για να γίνει κάποιος μελισσοκόμος

1. Απουσία ευαισθισίας (αλλεργίας) στα κεντρίσματα της μέλισσας

Με τον χαρακτηρισμό ευαίσθητος στο κέντρισμα της μέλισσας εννοούμαι το άτομο που εκτός από φλεγμονή και οίδημα στο σημείο του κεντρίσματος εμφανίζει και γενικά συμπτώματα, όπως έντονο οίδημα στην περιοχή, οίδημα στην τραχηλική χώρα και σε άλλα σημεία του σώματος δύσπνοια, ζάλη, αδυναμία, τάση προς λιποθυμία.
Δεν υπάρχουν προστατευτικά μέσα που να μπορούν να προφυλάξουν τον μελισσοκόμο με απόλυτη επιτυχία. Οι ολόσωμες προστατευτικές φόρμες είναι ασφαλής, όχι όμως απόλυτα.
Για τον λόγο αυτό τα άτομα με ευαισθησία στο κέντρισμα, δεν πρέπει να ασχοληθούν με την μέλισσα με τον οποιοδήποτε τρόπο.

2.Συνεργασία με πεπειραμένο μελισσοκόμο.
Το πρώτο βήμα μετά την λήψη της απόφασης να γίνει κάποιος μελισσοκόμος είναι η γνωριμία και η δημιουτγία φιλικής σχέσης με έναν έμπειρο μελισσοκόμο. Η βοήθειά του στην εξοικείωση με τις μέισσες και την προμήθεια των πρώτων μελισσιών, είναι απόλυτα αναγκαία. Αλλά και στην συνέχεια η συνεργασία μαζί του είναι αρκετά επωφελής για τον ερασιτέχνη. Εκτός από την προσωπική βοήθεια, ένας έμπειρος μελισσοκόμος θα μπορούσε να προσφέρει τα εργαλεία και τον χώρο μελιτοεξαγωγής κ.ά.


3.Εξοικείωση με την μέλισσα

Αν κάποιος διαθέτει όλα τ άλλα προαπαιτούμενα για την επιτυχή άσκηση της μελισσοκομίας, αλλά φοβάται τις μέλισσες, θα δυσκολευτεί να γίνει μελισσοκόμος. Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η μέλισσα δεν είναι άγριο σαρκοβόρο και ότι δεν υπάρχουν δολοφόνοι μέλισσες. Η μέλισσα κεντρίζει μόνο αμυνόμενη όταν νομίζει ότι κινδυνεύει η ζωή της ή ότι κάποιος επιτίθεται στην κυψέλη της. Ο φόβος ή ο εκνευρισμός που νοιώθει κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τις μέλισσες και οι νευρικές του αντιδράσεις, γίνονται αντιληπτές από τις μέλισσες ως απειλή και αντιδρούν αμυντικά.
Η εξοικείωση με τις μέλισσες στο μελισσοκομείο και το άνοιγμα της κυψέλης, με τη βοήθεια κάποιου έμπειρου μελισσοκόμου, είναι το πρώτο βήμα αυτού που έχει πάρει την απόφαση να γίνει μελισσοκόμος. Αν παρά την βοήθεια ο υποψήφιος μελισσοκόμος συνεχίζει να φοβάται τις μέλισσες, κάθε φορά που ανοίγει την κυψέλη, μάλλον δεν μπορεί να εξοικειωθεί και καλό θα ήταν να εγκαταλείψει την ιδέα.

4.Γνώση
Κάποιοι ερασιτέχνες ξεκινούν την μελισσοκομία με ελάχιστες εμπειρικές γνώσεις και επιμένουν να συνεχίζουν μόνο με αυτές. Ταλαιπωρούν για μερικά χρόνια τους εαυτούς τους, τα λίγα μελίσσια τους και κάποιον φίλο τους μελισσοκόμο, ζητώντας συνεχώς βοήθεια, μέχρι να τα χάσουν
Η μελισσοκομία είναι τέχνη αλλά και επιστήμη ταυτόχρονα. Είναι από ταεπαγγέλματα που απαιτούν πληθώρα θεωρητικών και τεχνικών γνώσεων με διαφορετικό αντικείμενο, όπως: η μορφολογία της μέλισσας και του γόνου, η βιολογία της μέλισσας και του μελισσιού, οι ασθένειες του μελισσιού, η μελισσοκομική χλωρίδα, το κλίμα της περιοχής ή των περιοχών που ασκείται η μελισσοκομία, οι χειρισμοί του μελισσιού, η διαχείριση των ανθοφοριών και των μελιτοφοριών, η μεταχείριση του μελιού και άλλα. Ο αρχάριος μελισσοκομος δεν μπορεί και ούτε χρειάζεται να τα μάθει όλα αυτά από την αρχή. Αναγκαία είναι η γνώση της μορφολογίας της εργάτριας μέλισσας, του κηφήνα και της βασίλισσας, η όψη του γόνου, η βιολογία του μελισσιού και οι κανόνες που ρυθμίζουν την συμπεριφορά των μελισσών Η γνώση αυτή δεν μπορεί να αποκτηθεί μόνο με την άσκηση της μελισσοκομίας, ακόμα και για τον πιο προικισμένο μελισσοκόμο. Για την καλή θεωρητική αλλά και την τεχνική κατάρτιση είναι απόλυτα αναγκαία α) η παρακολούθηση οργανομένων σεμιναρίων τα οποία προσφέρονται από κρατικούς φορείς. β) η μελέτη ειδικών μελισσοκομικών βιβλίων και περιοδικών. Η πατρίδα μας διαθέτει πλούσια βιβλιογραφία που καλύπτει άριστα κάθε τομέα της μελισσοκομίας καθώς και πολυ καλό περιοδικό τύπο.


5. Εμπειρία

Εμπειρία στους διάφορους χειρισμούς του μελισσιού και και τις μεθόδους εκμετάλλευσης των μελισσιών. Τους χειρισμούς του μελισσιού, που δεν είναι πολύπλοκοι, αλλά απαιτούν κάποια επιδεξιότητα και ήρεμες κινήσεις, ο επίδοξος μελισσοκόμος μπορεί να τους μάθει θεωρητικά από τα βιβλία. Για την καλή όμως εκμετάλλευσή τους, είναι απόλυτα αναγκαία η εκμάθηση και η εκτέλεσή τους στην πράξη, με τη βοήθεια έμπειρου μελισσοκόμου.
Πολύ σημαντική βοήθεια προσφέρει η παρακολούθηση σχετικών βιντεοταινιών, που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από το εμπόριο ή να κατεβάσει από το διαδίκτυο. Χωρίς όμως συνεργασία με κάποιον έμπειρο μελισσοκόμο στα πρώτα βήματα τουλάχιστον, η αποτυχία είναι συχνή.

6. Τα πρώτα μελίσσια
Δύο με τρία μελίσσια είναι ο αριθμός με τον οποίο μπορεί να κάνει κάποιος τα πρώτα του βήματα στη μελισσοκομία. Επένδυση μεγαλύτερου κεφαλαίου, για ένα σχετικά αβέβαιο ξεκίνημα σε μια δραστηριότητα που απαιτεί σημαντικότερη επένδυση σε γνώση είναι μάλλον παρακινδυνευμένη. Σε περίπτωση αποτυχίας στην πρώτη προσπάθεια, η οικονομική απώλεια να είναι μικρή ώστε να δοθεί ευκαιρία για νέα προσπάθεια.

7. Τα πρώτα εργαλεία

Τα πρώτα αναγκαία εργαλεία για τον αρχάριο μελισσοκόμο είναι το καπνιστήρι, η μελισσοκομική μάσκα και το μελισσοκομικό εργαλείο (ξέστρο). Με το πέρασμα του χρόνου και την ανάπτυξη του μελισσοκομείου θα γίνεται και η αγορά των αναγκαίων κατά περίπτωση εργαλείων.

8. Χώρος εγκατάστασης μελισσών.

Το που θα εγκαταταθούν τα πρώτα μελίσσια είναι συνήθως το μεγάλο πρόβλημα για τον αρχάριο μελισοκόμο. Ο χώρος που απαιτείται είναι λίγα τετραγωνικά μέτρα. Καλο είναι ο χώρος αυτός να είναι κοντά στο σπίτι του μελισσοκόμου. Η Ελληνική νομοθεσία, απαγορεύει την τοποθέτηση μελισσιών σε κατοικημένες περιοχές και σε απόσταση μικρότερη των 25 μετρων από δρόμους.
Στα χωριά και τις κωμοπόλεις είναι εύκολο να βρεθεί κάποιοσ χώρος στην άκρη του χωριού, που δεν απέχει πολύ από το σπίτι του μελισσοκόμου. Στις μεγάλες πόλεις αυτό είναι αδύνατο, οπότε τα μελίσσια θα πρέπει να τοποθετηθούν εκτός πόλης σε απόσταση που μπορεί να είναι από μερικές εκατοντάδες μέτρα εως και μεγαλύτερη των 20 χλμ. Η άσκηση ερασιτεχνικής μελισσοκομίας με δυο-τρία μελίσια τοποθετημένα τόσο μακριά, είναι επιζήμια.
Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι που εγκαθιστούν τα μελίσσια τους στην αυλή του σπιτιού, στην ταράτσα ή ακόμη και το μπαλκόνι τους. Αυτό καθιστά παράβαση του νόμου. Αν δεν υπάρξει επέμβαση από τους γείτονες δεν έχουν πρόβλημα, αν όμως κάποιος παραπονεθεί τα μελίσσια απομακρύνονται με την επέμβαση της αστυνομίας.


9. Όχι στις μεγάλες προσδοκίες

Οι αρχάριοι μελισσοκόμοι που έχουν διαβάσει σε βιβλία και περιοδικά, ή έχουν ακούσει για μεγάλες επιδόσεις μελισσιών με την χρησιμοποίηση συγκεκριμένων τεχνικών, ελπίζουν ότι είναι δυνατόν να έχουν και αυτοί ανάλογα αποτελέσματα. Για να μην προσγειωθούν απότομα, καλό θα ήταν να μην έχουν μεγάλες προσδοκίες ειδικά τον πρώτο χρόνο. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά να μην απογοητευτούν, κάθε αρχή είναι δύσκολη. Ας ελπίζουν ότι οι επόμενες χρονιές θα είναι καλύτερες και να έχουν πάντα υπ’όψιν τους ότι οι καλύτεροι μελισσοκόμοι παγκοσμίως, ξεκίνησαν από ερασιτέχνες.

Από το αρθρο “τα πρώτα βήματα” του Καθ. Β. Λιάσκου, Μελισσοκομική Επιθεώρηση, τ2
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Κράνιος, farmcook

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #7381 από voskos
Απαντήθηκε από voskos στο θέμα Ενδιαφέρον για μελλισοκομία
Σκεφτόμουν ότι θα ήταν εύκολο, δοκίμασα πριν 4 χρόνια δίπλα σε φίλο που έχει πολλά και γνωρίζει το αντικείμενο.
Άρχισα με 3 κυψέλες δικές μου τις οποίες στην συνέχεια τις έκανα 12….και από αυτές σήμερα δεν έχω καμιά.
Η βασική αιτία που τα παράτησα ήταν ο φόβος μου για τα τσιμπήματα.
Ο φόβος που ένοιωθα μάλλον περνούσε με κάποιον τρόπο στις μέλισσες και μαζεύονταν όλες γύρω μου….ενώ παραδίπλα ήταν ο φίλος μου μελισσοκόμος για οποίο αδιαφορούσαν.
Δεν είναι εύκολη δουλειά και πρέπει να έχεις μεράκι για να θα πετύχεις…..κάτι που μάλλον έλειπε από μένα.
Δεν σε αποπαίρνω με ότι γράφω.....απλά καταθέτω την ελάχιστη εμπειρία μου και μπορεί να είναι ανευ ουσίας.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Leo de Xait, farmcook

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #7382 από Leo de Xait
Απαντήθηκε από Leo de Xait στο θέμα Ενδιαφέρον για μελλισοκομία
....Ωραία λοιπόν ερώτηση άσχετου Νο1 :whistle: :
Μπορώ με κάποιο τρόπο να ''προσομοιώσω'' την λειτουργία ενός μελλισιού, φτιάχνοντας μια μίνι κατασκευή-μικρογραφία αυτού, έτσι ώστε να δω τις βασικές λειτουργίες, τόσο αυτού όσο και της μέλλισας ??
Δηλαδή να φτιάξω ένα μικρό π.χ. τελαράκι, πλαίσιο ή όπως αλλιώς λέγετε όπου οι αδέσποτες τριγύρω μέλλισες να δημιουργήσουν μια μικρή κερύθρα?

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #7383 από Leo de Xait
Απαντήθηκε από Leo de Xait στο θέμα Ενδιαφέρον για μελλισοκομία

voskos έγραψε: Σκεφτόμουν ότι θα ήταν εύκολο, δοκίμασα πριν 4 χρόνια δίπλα σε φίλο που έχει πολλά και γνωρίζει το αντικείμενο.
Άρχισα με 3 κυψέλες δικές μου τις οποίες στην συνέχεια τις έκανα 12….και από αυτές σήμερα δεν έχω καμιά.
Η βασική αιτία που τα παράτησα ήταν ο φόβος μου για τα τσιμπήματα.
Ο φόβος που ένοιωθα μάλλον περνούσε με κάποιον τρόπο στις μέλισσες και μαζεύονταν όλες γύρω μου….ενώ παραδίπλα ήταν ο φίλος μου μελισσοκόμος για οποίο αδιαφορούσαν.
Δεν είναι εύκολη δουλειά και πρέπει να έχεις μεράκι για να θα πετύχεις…..κάτι που μάλλον έλειπε από μένα.
Δεν σε αποπαίρνω με ότι γράφω.....απλά καταθέτω την ελάχιστη εμπειρία μου και μπορεί να είναι ανευ ουσίας.


Δεν νομίζω ότι είμαι εντομοφόβος αλλά επειδή ''έξω από τον χορό πολλά λέγονται'' ο καιρός θα δείξει.... Το παν είναι να αρχίσω κάποτε μια ''πρακτική'' επάνω στο αντικείμενο γιατί μόνο με τα θεωρητικά και τα διαβάσματα θα δω μελλίσι μόνο σε φωτογραφία (δεν απογοητεύομαι αλλα ψιλοδύσκολο).

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #7384 από voskos
Απαντήθηκε από voskos στο θέμα Ενδιαφέρον για μελλισοκομία
Εγώ δεν έχω ακούσει άλλη φορά κάτι τέτοιο…..η απλά μπορεί να υπαρχει και να μην το ξέρω.
Αυτό που μπορείς να κάνεις ως αρχή, είναι ότι είπαν και οι προηγούμενοι φίλοι.
Φτιάξε για αρχή με γνωστό 1-2 και τα υπόλοιπα χωρίς να αγχώνεσαι θα πάρουν τον δρόμο τους.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.065 δευτερόλεπτα