- Ληφθείσες Ευχαριστίες 44
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Μύκητας σε Μαρούλια
Λαχανικά/Κηπευτικά
Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.
Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.
Μύκητας σε Μαρούλια
- Takis Ath
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
Λιγότερα
Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν - 12 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #11991
από Takis Ath
Μύκητας σε Μαρούλια δημιουργήθηκε από Takis Ath
Συγκαλλιεργητές καλημέρα!
Έχουν παρουσιάσει κάποιον μύκητα τα μαρούλια. Τα εξωτερικά φύλα παίρνουν ένα ανοιχτό πράσινο χρώμα και αναπτύσσουν καφέ κηλίδες μέχρι που γίνεται καφέ όλο το φύλο και μαραίνεται. Από όσο έψαξα και μέσα στο forum τείνω στο ότι πρόκειται για περονόσπορο. Τα πασπαλίζω κατα διαστήματα με θειοχαλκίνη αλλά δεν ξέρω αν είναι αρκετό. Η αλήθεια είναι πως τα είχα αφήσει για ένα διάστημα 15 ημερών χωρίς να τα πασπαλίσω. Θα προτιμούσα να αποφύγω τα χημικά… εκτός αν κινδυνεύει να καταστρέψει τα μαρούλια και να εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα λαχανικά. Τα ποτίζω κάθε 2 μέρες και ο ήλιος τα βλέπει 4 το πολύ 5 ώρες. Και δυστυχώς είναι το πιο ευήλιο σημείο του μποστανιού αυτή την περίοδο.
Πως μπορώ να τα γλυτώσω?
Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες του προβλήματος…
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Έχουν παρουσιάσει κάποιον μύκητα τα μαρούλια. Τα εξωτερικά φύλα παίρνουν ένα ανοιχτό πράσινο χρώμα και αναπτύσσουν καφέ κηλίδες μέχρι που γίνεται καφέ όλο το φύλο και μαραίνεται. Από όσο έψαξα και μέσα στο forum τείνω στο ότι πρόκειται για περονόσπορο. Τα πασπαλίζω κατα διαστήματα με θειοχαλκίνη αλλά δεν ξέρω αν είναι αρκετό. Η αλήθεια είναι πως τα είχα αφήσει για ένα διάστημα 15 ημερών χωρίς να τα πασπαλίσω. Θα προτιμούσα να αποφύγω τα χημικά… εκτός αν κινδυνεύει να καταστρέψει τα μαρούλια και να εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα λαχανικά. Τα ποτίζω κάθε 2 μέρες και ο ήλιος τα βλέπει 4 το πολύ 5 ώρες. Και δυστυχώς είναι το πιο ευήλιο σημείο του μποστανιού αυτή την περίοδο.
Πως μπορώ να τα γλυτώσω?
Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες του προβλήματος…
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Last edit: 12 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν by Takis Ath.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- EIPHNH
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 14
12 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #11993
από EIPHNH
Απαντήθηκε από EIPHNH στο θέμα Μύκητας σε Μαρούλια
άστα, κιεγώ μια απ'τα ίδια. Ενώ πάνε καλά γενικά και αναπτύσσονται, κάποια μαρούλια, ευτυχώς όχι όλα, παρουσιάζουν το ίδιο φαινόμαινο, γκρι-καφέ κηλίδες που εξαπλώνονται σ'όλο το φύλλο μέχρι που το αχρηστοποιούν. Πριν ένα μήνα που είχα πάει δείγμα στο γεωπόνο και ήταν όμως σε αρχικό στάδιο μου είχε πει για τίγρη, ένα έντομο που κάνει τη ζημιά σαν μυγάκι. Αλλά και μένα για μύκητας μου κάνει περισσότερο. Πρέπει να ξαναπάω δείγμα τώρα για να δούμε με σιγουριά τί γίνεται..
- Takis Ath
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
Λιγότερα
Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #11994
από Takis Ath
Απαντήθηκε από Takis Ath στο θέμα Μύκητας σε Μαρούλια
Ειρήνη τώρα γύρισα από το γεωπόνο … Μου είπε πως είναι μύκητας και καλώς κάνω και βάζω θειοχαλκίνη. Απλά να αραιώσω τα ποτίσματα. Και βλέπουμε!
- EIPHNH
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #11995
από EIPHNH
μα πόσο να αραιώσουμε τα ποτίσματα? Δεν ξέρω σε ποια περιοχή είσαι, αλλά εδώ Ανατολική Αττική, έχει να βρέξει βδομάδες, δηλαδή δεν έβρεξε και καθόλου εδώ που τα λέμε, 2-3 μέρες μόνο. Ούτε καν υγρασία δεν έχει πιάσει ακόμα, εγώ κάθε 1-2 μέρες ποτίζω γιατί βλέπω οτι το θέλει. Δηλαδή θειοχαλκίνη ποσες φορές να βάλουμε? Κάθε πότε γιατί νομίζω δεν πρέπει να πέφτει και πολύ μπορεί να κάψει το φυτό...
- Takis Ath
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
Λιγότερα
Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #11998
από Takis Ath
Απαντήθηκε από Takis Ath στο θέμα Μύκητας σε Μαρούλια
Πότισμα κάθε 4 μέρες πλέον και θειοχαλκίνη ανάλογα με την ηλικία του λαχανικού! όσο μικρότερο τόσο λιγότερη! Αν δεν βρέχονται από πάνω τα φύλα πιστεύω κάθε 10 - 12 μέρες χρειάζονται ένα πασπάλισμα... πάντα εμπειρικά μιλώντας.
- tsouknidas
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 55
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #12494
από tsouknidas
Απαντήθηκε από tsouknidas στο θέμα Μύκητας σε Μαρούλια
ψεκάστε μια φορά με βρέξιμο θείο αν η θερμοκρασία είναι 16-20 C και ανάλογα με την προσβολή(σοβαρή προσβολή).Αν βρέξει στις επόμενες 3 μέρες θα χρειαστεί να επαναλάβετε,διαφορετικά προλαβαίνει να δράσει αρκετά(ιδανική θερμοκρασία για ψεκασμό βρέξιμου θείου 20-28 C).Μετά απο μια βδομάδα και ανα βδομάδα για έναν μήνα ψεκάστε εναλλάξ τσουκνίδα-πολυκόμπι-τσουκνίδα-πολυκόμπι ή εάν είναι πολύ υγρός ο καιρός ανα δεκαπέντε μέρες ψεκασμό με πολυκόμπι και ανα δεκαπέντε ενδιάμεσα, πότισμα στη ρίζα με ζωμό τσουκνίδας.Η γαλαζόπετρα έχει τα όριά της στην χρήση της.Πείτε μας τα αποτελέσματα
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Takis Ath
- dionisios
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Λιγότερα
Περισσότερα
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 27
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #12501
από dionisios
Απαντήθηκε από dionisios στο θέμα Μύκητας σε Μαρούλια
εγω μενω πειραια αμφιαλη εχω φυτευση μαρουλια πριν 2 μηνες τα φαγαμε
εχω φυτευση 2η παρτιδα ,κ εβαλα κ 3η παραλληλα φυτευσα κ σπορο οποιος εσκασε σε 4 μερες μεσα θα βαλω κ φωτο .
τωρα για μυκητα δεν εναι μυκητας ειναι καμπια που βγενη μεσα στην καρδια οταν ειναι το μαρουλι μικρο ,εχω συμπεθερο απο μεγαρα που ειναι παραγωγος μαρουλιων οταν των ρωτησα απο εξων τα σπουργιτια που τα ρημαζουν τα φυτα τι αλλο εχθρο εχουν τα μαρουλια μου ειπε η καμπια....
Τωρα τι κανουμε τα ραντιζουν με υγρο θειαφι που ειναι αμεσα οφελιμο κ ειναι κ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ..αυτα μου ειπε αυτα γραφω...
εχω φυτευση 2η παρτιδα ,κ εβαλα κ 3η παραλληλα φυτευσα κ σπορο οποιος εσκασε σε 4 μερες μεσα θα βαλω κ φωτο .
τωρα για μυκητα δεν εναι μυκητας ειναι καμπια που βγενη μεσα στην καρδια οταν ειναι το μαρουλι μικρο ,εχω συμπεθερο απο μεγαρα που ειναι παραγωγος μαρουλιων οταν των ρωτησα απο εξων τα σπουργιτια που τα ρημαζουν τα φυτα τι αλλο εχθρο εχουν τα μαρουλια μου ειπε η καμπια....
Τωρα τι κανουμε τα ραντιζουν με υγρο θειαφι που ειναι αμεσα οφελιμο κ ειναι κ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ..αυτα μου ειπε αυτα γραφω...
Last edit: 11 Χρόνια 11 Μήνες πριν by dionisios.
- Vasilios77
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #12536
από Vasilios77
Απαντήθηκε από Vasilios77 στο θέμα Μύκητας σε Μαρούλια
καλησπέρα και από εμένα..πρόκειται όπως πολύ σωστά ειπώθηκε για μυκητολογική ασθένεια...συγκεκριμένα για περονόσπορο..μύκητας που ευνοείται πολύ από σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (15-27 βαθμούς κελσίου) και προπάντων από υψηλή υγρασία (85%). ο μύκητας προσβάλλει αρχικά τα πιο μεγάλα (παλαιά) φύλλα και εν συνεχεία τα πιο μικρά (νεότερα). Προτείνεται η αποφυγή της υπερβολικής υγρασίας του εδάφους (ποτισμα όποτε το χώμα είναι στεγνο) και σε ποσότητα τέτοια ώστε να διατηρείται υγρό αλλά όχι πολύ υγρό (όχι μουσκεμένο). σχετικό αραίωμα των φυτών για καλύτερο αερισμό του εδάφους και αφάιρεση των προσβεβλημένων από τον μύκητα φύλλων. όσον αφορά την χημική καταπολέμηση, πολύ σωστά προβαίνουμε σε χρήση θειοχαλκίνης ανά 10-15 ημέρες ανάλογα με την ηλικία του φυτού.προσοχή όχι υπεροβολές.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Takis Ath
- asdf
- Επισκέπτης
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #12649
από asdf
Απαντήθηκε από asdf στο θέμα Μύκητας σε Μαρούλια
Kαλημέρα!
Για πείτε μου βρε παιδιά, αυτή τη ζημιά στα μαρούλια μου την κάνει μύκητας κι εμένα ή κάποιο έντομο? Πέρα από πολύ λίγες αφίδες (τις οποίες θα ψεκάσω σήμερα με πράσινο σαπούνι), δεν έχω δει τίποτα να τα γυροφέρνει.
Η θειοχαλκίνη που λέτε, είναι οικολογικό προιόν? Αν πρόκειται για μύκητα, και δεν τους ρίξω, θα καταστραφούν ολοσχερώς?
Για πείτε μου βρε παιδιά, αυτή τη ζημιά στα μαρούλια μου την κάνει μύκητας κι εμένα ή κάποιο έντομο? Πέρα από πολύ λίγες αφίδες (τις οποίες θα ψεκάσω σήμερα με πράσινο σαπούνι), δεν έχω δει τίποτα να τα γυροφέρνει.
Η θειοχαλκίνη που λέτε, είναι οικολογικό προιόν? Αν πρόκειται για μύκητα, και δεν τους ρίξω, θα καταστραφούν ολοσχερώς?
Last edit: 11 Χρόνια 11 Μήνες πριν by .
- EIPHNH
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #12651
από EIPHNH
Δεν ξέρω αν πρόκειται για την ίδια περίπτωση. Είχα κιεγώ το ίδιο πρόβλημα όχι στα μαρουλια αλλά σ'ένα φυτό και είχε ακριβώς αυτή την εικόνα. Πήγα δείγμα στο γεωπόνο και μου είπε σκουλήκια και ότι αυτά τα καφέ σημάδια που βλέπεις στα φύλλα είναι στοές που αφήνουν. Τώρα σκουλήκια όταν είπε εννοούσε κάμπιες, ή εγώ λάθος κατάλαβα? δεν τον ρώτησα. Πάντως για μύκητα δε μου κάνει φίλε, γιατί απ'ότι βλέπω είναι και φαγωμένα περιμετρικά. Τα χεις τσεκάρει από πίσω για κάμπιες? Δεν φαίνονται καλά με γυμνό μάτι, αλλά αν βγεις πρωί πρωί, ή βραδυ με φακό και κοιτάξεις στο πίσω μέρος του φύλλου θα δεις μικρές πράσινες στο ίδιο χρώμα του φύλλου. Αν δεν είναι κάμπιες, δεν ξέρω τί αλλο μπορεί να είναι...
Η θειοχαλκίνη κάνει για τους μύκητες, δεν είναι βιολογικό σκεύασμα αν εννοείς αυτό, αλλά δεν είναι και σαν τα φυτοφάρμακα. \Εχει όμως κιαυτή την ημερομηνία συγκομιδής, δηλαδή, αφού ψεκάσεις, μετά από κάποιες μέρες μπορείς να κόψεις, όχι αμέσως.
Ο βακιλλος θουριγγίας είναι ένα κι ένα για τις κάμπιες και είναι και οικολογικός.
Στη θέση σου θα πήγαινα ένα φυλλαράκι στο γεωπόνο της περιοχής μου για να είμαι σίγουρη.
Η θειοχαλκίνη κάνει για τους μύκητες, δεν είναι βιολογικό σκεύασμα αν εννοείς αυτό, αλλά δεν είναι και σαν τα φυτοφάρμακα. \Εχει όμως κιαυτή την ημερομηνία συγκομιδής, δηλαδή, αφού ψεκάσεις, μετά από κάποιες μέρες μπορείς να κόψεις, όχι αμέσως.
Ο βακιλλος θουριγγίας είναι ένα κι ένα για τις κάμπιες και είναι και οικολογικός.
Στη θέση σου θα πήγαινα ένα φυλλαράκι στο γεωπόνο της περιοχής μου για να είμαι σίγουρη.
Συντονιστές: ilias
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Μύκητας σε Μαρούλια
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.436 δευτερόλεπτα