- Ληφθείσες Ευχαριστίες 14
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- απογοήτευση με μαρούλια...
Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.
απογοήτευση με μαρούλια...
- EIPHNH
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
Χτες φύτεψα σε μεγάλη ζαρτινιέρα στο μπαλκόνι φυντάνια μαρουλάκια. Σήμερα το πρωί που ξύπνησα ήταν σ'αυτό το χάλι που βλέπετε στη φωτογραφία. Όλα σα μαραμένα. Πότισα κανονικά όταν τα φύτεψα, όχι υπερβολικά (ανάμεσα έχω βάλει και κοκάρι). Να είναι απ'το σοκ της μεταφύτευσης και θα συνέλθουν? Δεν τα βλέπω σόι...Θα φάω άραγε μαρούλι σε κανα μήνα, ή να ετοιμάζω τα της κηδείας τους και να πάρω άλλα? Και την άνοιξη που είχα ξανβάλει το είχα πάθει αύτο και τελικά απ'τα 10 μαρουλάκια ζήτημα να φάγαμε 4 αλλά σκέφτηκα οτι ήταν τέλος εποχής τότε γιαυτό το πάθανε. Τώρα όμως? Έχω απογοητευτεί με τα μαρούλια, ενώ έχω ακούσει ότι είναι εύκολα στην καλλιεργειά τους ειδικά σε ζαρτινιέρες...Τί να φταεί?
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ssotiris
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 47
και τα δικά μου έτσι και χειρότερα έγιναν που τα έβαλα στο χώμα και την επόμενη μέρα είχε 40 βαθμούς και ήταν στον ήλιο....αλλά τώρα 15 μέρες μετά πάνε περίφημα και είναι ζωντανά.
απλά εγώ τα βλέπω πολύ κοντά φυτεμένα, μόνο αυτό.
- Roula
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 372
Το αν και πόσα από αυτά θα επιζήσουν θα το δεις σε λίγες μέρες, έχε λιγάκι υπομονή, ακολουθώντας την κλασική ρουτίνα φροντίδας (πότισμα). Να ξέρεις, είναι πιθανό τα φύλλα που έχουν γείρει να μην σηκωθούν και να μαραθούν, ωστόσο εάν το χώμα είναι καλό και εάν το φυτό έχει δύναμη να ξεπεράσει το σοκ, θα φανεί σε λίγες μέρες, όταν θ' αρχίσεις να βλέπεις νέα φύλλα στο κέντρο από το βλαστό.
Συμφωνώ απόλυτα με τον Σωτήρη για την απόσταση. Έχε υπ' όψιν σου ότι το μαρούλι romana (το κλασικό χειμωνιάτικο μαρούλι), για να αναπτυχθεί κανονικά, χρειάζεται να έχει χώρο γύρω στους 20 πόντους περιμετρικά του.
Οι λόλες και τα κατσαρά μαρούλια που βλέπω ότι έχεις, χρειάζονται ακόμη περισσότερο χώρο.
Εάν σου είναι χρήσιμο, επίτρεψέ μου να σου πω ότι είχα φυτέψει τομάτες εξωφρενικά κοντά και σε λίγο χώμα. Ένας γνωστός μου είχε πει αρκετά νωρίς να τις αραιώσω (μου είχε προτείνει να αφαιρέσω πάνω από τα μισά φυτά), το οποίο επέλεξα να μην το κάνω. Τα φυτά μεγάλωσαν (όχι πάντως όσο θα μπορούσαν) και έδεσαν και καρπούς, το μέγεθος των οποίων όμως δεν μπορούσε να αυξηθεί (έμειναν περίπου σαν μικρά βερύκοκα).
Εάν ήμουν ξανά στην ίδια θέση, θα είχα διατηρήσει περίπου το 1/3 των φυτών, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν σωστά το ριζικό τους σύστημα και να μπορέσω κι εγώ να απολαύσω τους καρπούς τους.
Σκέψου το.
Φιλικά,
Ρούλα
- jdoohan
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 8
Θα συμφωνήσω με τον ssotiris.
Από την μικρή εμπειρία που έχω για φυτά επόμενης μέρας μου φαίνονται μια χαρά.
Πότιζε κανονικά και θα δεις ότι θα αναστηθούν.
Περιμένουμε ενημέρωση.
- EIPHNH
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
ssotiris έγραψε: εμένα μια χαρά μου φαίνονται για φυτά της επόμενης μέρας.
και τα δικά μου έτσι και χειρότερα έγιναν που τα έβαλα στο χώμα και την επόμενη μέρα είχε 40 βαθμούς και ήταν στον ήλιο....αλλά τώρα 15 μέρες μετά πάνε περίφημα και είναι ζωντανά.
απλά εγώ τα βλέπω πολύ κοντά φυτεμένα, μόνο αυτό.
Σωτήρη μου δίνεις κουράγιο...Όντως είναι φυτεμένα 10 εκατοστά απότασταση το ένα απ΄'το άλλο, όμως το έκανα αυτό για το λόγο ότι δεν ήξερα αν θα μου πιάσουν όλα, έτσι έβαλα πιο πολλά απ'όσο πρέπει. Μακάρι να πιάσουν και τα μισά, θα μαι πολύ ευχαριστημενη!!!
- EIPHNH
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
Roula έγραψε: Ειρήνη, για να εμφανίζουν τέτοια εικόνα μόνο μία μέρα μετά τη μεταφύτευση (υποθέτω ότι το χώμα που χρησιμοποίησες ήταν καινούριο), τότε κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για μεταφυτευτικό σοκ.
Το αν και πόσα από αυτά θα επιζήσουν θα το δεις σε λίγες μέρες, έχε λιγάκι υπομονή, ακολουθώντας την κλασική ρουτίνα φροντίδας (πότισμα). Να ξέρεις, είναι πιθανό τα φύλλα που έχουν γείρει να μην σηκωθούν και να μαραθούν, ωστόσο εάν το χώμα είναι καλό και εάν το φυτό έχει δύναμη να ξεπεράσει το σοκ, θα φανεί σε λίγες μέρες, όταν θ' αρχίσεις να βλέπεις νέα φύλλα στο κέντρο από το βλαστό.
Συμφωνώ απόλυτα με τον Σωτήρη για την απόσταση. Έχε υπ' όψιν σου ότι το μαρούλι romana (το κλασικό χειμωνιάτικο μαρούλι), για να αναπτυχθεί κανονικά, χρειάζεται να έχει χώρο γύρω στους 20 πόντους περιμετρικά του.
Οι λόλες και τα κατσαρά μαρούλια που βλέπω ότι έχεις, χρειάζονται ακόμη περισσότερο χώρο.
Εάν σου είναι χρήσιμο, επίτρεψέ μου να σου πω ότι είχα φυτέψει τομάτες εξωφρενικά κοντά και σε λίγο χώμα. Ένας γνωστός μου είχε πει αρκετά νωρίς να τις αραιώσω (μου είχε προτείνει να αφαιρέσω πάνω από τα μισά φυτά), το οποίο επέλεξα να μην το κάνω. Τα φυτά μεγάλωσαν (όχι πάντως όσο θα μπορούσαν) και έδεσαν και καρπούς, το μέγεθος των οποίων όμως δεν μπορούσε να αυξηθεί (έμειναν περίπου σαν μικρά βερύκοκα).
Εάν ήμουν ξανά στην ίδια θέση, θα είχα διατηρήσει περίπου το 1/3 των φυτών, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν σωστά το ριζικό τους σύστημα και να μπορέσω κι εγώ να απολαύσω τους καρπούς τους.
Σκέψου το.
Φιλικά,
Ρούλα
Ρούλα σ'ευχαριστώ. Να υποθέσω λοιπόν ότι είναι φυσιολογικό το σοκ αυτό ε? Ναι το χώμα είναι ολοκαίνουριο, πολύ καλό, ειδικό για λαχανικά και αναμειγμένο καλά με κομπόστ και λίγο βιολογικό λίπασμα. Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα πραγματικά. Μακάρι να πάνε καλά. Τα πεσμένα φύλλα όταν θα ποτίζω φαντάζομαι ότι θα μαραθούν τελείως αφού ακουμπούν στο χώμα, ε? Τουλάχιστον να πετάξουν νέα φύλλα. Απ'το στόμα σου και στου Θεού τ'αυτί! Έχετε απόλυτο δίκιο για την απόσταση και το γνώριζα αυτό (είμαι καλά διαβασμένη), αλλά επειδή είχα την κακή αυτή εμπειρία και το Μαιο, γιαυτό και έβαλα πολλά. Μωρε μακάρι να πιάσουν και και σε λίγες μέρες θα αραιώσω εγώ, δεν το συζητώ! Ενοείται ότι θέλω εύρωστα φυτά και όχι δείγματα. Το κοκάρι είναι εντάξει που φύτεψα ανάμεσα? Καμια 20 έβαλα. Η γλάστρα είναι 1 μέτρο επί 50 πλάτος και άλλο τόσο ύψος. Σε μια τέτοια ζαρτινιέρα πόσα μαρούλια θα έβαζες εσύ Ρούλα?
- EIPHNH
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
jdoohan έγραψε: Καλησπέρα.
Θα συμφωνήσω με τον ssotiris.
Από την μικρή εμπειρία που έχω για φυτά επόμενης μέρας μου φαίνονται μια χαρά.
Πότιζε κανονικά και θα δεις ότι θα αναστηθούν.
Περιμένουμε ενημέρωση.
Να στε καλά παιδιά, μου φτιάξατε τη μέρα Αν πάνε καλά, θα βάλω φώτο και θα σας κεράσω
- Roula
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 372
Αναφέρεις ότι η γλάστρα σου είναι 100 x 50 x 50. Το βάθος της, κατ' αρχήν, είναι ό,τι πρέπει.
Σε αυτήν θα έβαζα το πολύ 4-5 μαρούλια romana, σε μία σειρά (θα εκμεταλλευόμουν το πλάτος για να δώσω χώρο σε κάθε ένα).
Εάν επρόκειτο για κατσαρά ή λόλες, θα έβαζα τρία.
Όσο για το κροκάρι (να με συμπαθάς, αλλά ο πατέρας μου το έλεγε πάντα έτσι, με "ρ"), κατ' αρχήν μια χαρά που θα το συν-καλλιεργήσεις, μιας και κάνουν καλή παρέα. Προσωπικά, θα έβαζα 2 κρεμμυδάκια ανάμεσα σε κάθε ένα από τα μαρούλια όπως τα ανέφερα παραπάνω.
Να μας κρατάς ενήμερους, ε!
Υ.Γ. Πριν από μισή ώρα εγώ έσπειρα τα δικά μου σε σπορείο. Για να δούμε τι θα δούμε...
- Green Dragon
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 5
Roula έγραψε: Συμφωνώ απόλυτα με τον Σωτήρη για την απόσταση. Έχε υπ' όψιν σου ότι το μαρούλι romana (το κλασικό χειμωνιάτικο μαρούλι), για να αναπτυχθεί κανονικά, χρειάζεται να έχει χώρο γύρω στους 20 πόντους περιμετρικά του.
Σκέψου το.
Φιλικά,
Ρούλα
Συμφωνώ κι εγώ με τις πληροφορίες σχετικά με την απόσταση για τα μαρούλια.
Για τις ντομάτες όμως να πω ότι εγώ τις φυτεύω ανά δύο δίπλα δίπλα σε γλάστρες και δεν έχω παρατηρήσει κάποιο πρόβλημα ούτε στην ανάπτυξή τους ούτε στους καρπούς. Εκτός από φέτος που μου τις έκαψε η ζέστη.
Ρούλα έχε υπόψη σου ότι η πολλή ζέστη δεν αφήνει τους καρπούς να γίνουν μεγάλοι γιατί το φυτό τους ωριμάζει γρηγορότερα.
- EIPHNH
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- απογοήτευση με μαρούλια...