× Συζητήσεις για Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή την Ταράτσα.

Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Εβδομάδες πριν #21711 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Γειά σας φίλοι μου.
Εγώ επιμένω, Και θα προσπαθήσω να σας φτιάξω τη διάθεση δείχνοντάς σας αυτό που με πολύ μεράκι περίμενα να συμβεί. Και συνέβη. Δηηλαδή άρχισε να συμβαίνει με καλπάζοντα ρυθμό.
Ιδού...

ΣΗΜ: Οπως βλέπετε, οι Habaneros "προηγούνται". όμως και το βαρυ πυροβολικό (Carolina και Scorpion) είναι γεμάτες μπουμπούκια και ανθάκια΄
Εύχομαι και στα δικά σας..!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Εβδομάδες πριν #21712 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Γεια σου φίλε Τάσο,

Σαν "χειροβομβίδες" είναι! :lol:

Να σε ρωτήσω...
Πώς τις τρως τις καυτερές πιπεριές;
Ωμές ή μαγειρεμένες; Σκέτες ή με συνοδευτικά;

Κάθε φορά που δοκιμάζω τις δικές μου (που είναι κοινές και καμία σχέση δεν έχουν με αυτές), ωμές σε πολύ μικρά κομμάτια, πραγματικά δοκιμάζω τις αντοχές μου...

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Εβδομάδες πριν #21713 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Γειά σου Ηλία.
Χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω. Για το πώς τρώω τις πιπεριές θα πρέπει πρώτα να καθορίσουμε για ποιές μιλάμε, δηλαδή να δούμε τις τρείς ξεχωριστές κατηγορίες, αυτές τουλάχιστον που ξέρω απο πείρα εγώ.
α) τις "ήπιες" καυτερές. Εννοούμε αυτές του οπωροπωλείου μέχρι και τις cayeene, δηλ. απο 5 έως 60.000 βαθμ. scoville.
β) τις πολύ-πολύ καυτερές, με κύριο εκπρόσωπο την Habanero σε τρείς ποικιλίες, κόκκινη, πράσινη και πορτοκαλί. Εδώ μιλάμε για 250.000 έως 300.000 βαθμ. scoville.
γ) τέλος έχουμε τις "πολεμικές" (δική μου ορολογία) με τρείς άγριες παρουσίες: Την Trinidad scorpion, την Bhut jolokia και τη διασταύρωση αυτών, τη φοβερή Carolina reaper. Πρόκειται για τις πιο καυτερές του κόσμου με 1.050.000 έως 2.200.000 βαθμ. scoville(!!!). Το ένα δικό μου δεντράκι της προτελευταίας φωτο είναι των 2.200.000.
Πώς τις τρώω:
Τις α κατηγορίας, κυρίως φρέσκιες μόλις κομένες απο το φυτό, βουτηγμένες στο λάδι της οποιασδήποτε σαλάτας με οποιοδήποτε φαγητό. Τις cayeene, στη φασολάδα, μαγειρεμένες μαζι, ΠΡΟΣΟΧΗ όχι κομένες, αλλά ολόκληρες. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μην τρώς ποτέ τους σπόρους. Οταν πρόκειται να τις φάω ωμές-φρέσκιες, τις σκίζω κατα μήκος με ξυραφάκι και αφαιρώ ολόκληρο το στέλεχος πανω στο οποίο είναι κολλημένοι οι σπόροι. Αυτό, επειδή οι σπόροι δεν χωνεύουν και προκαλούν προβλήματα στο στομάχι και τις αιμορροίδες.
Πάμε στη β κατηγορία. Εδώ τα πράγματα αλλάζουν δραματικά. Τρώω φρέσκια Habanero, κομένη σε πολύ μικρά κοματάκια- φορώντας οπωσδήποτε γάντια- τα οποία ανακατεύω στο ελλαιόλαδο μαζι με πολύ ψιλοκομένο μαιντανό, ντομάτα σε μικρούς κύβους, αβοκάντο επίσης σε μικρούς κύβους και, οπωσδήποτε, κοματάκια τυρί. Δηλαδή μιά δικιά μου πατέντα γουακαμόλε. Το τυρί απαλύνει το άγριο κάψιμο της Habanero διότι η καψαικίνη είναι διαλυτή μόνο στο γάλα. Βάζω συνήθως και χυμό απο μισό λεμόνι. Αυτό το κατασκεύασμα το τρώω κάθε βράδι. Επίσης έχω τριμμένο πιπέρι Habanero, αγορασμένο απο το Flower store, και το βάζω με πολύ προσοχή-στην άκρη του μικρού κουταλιού, εναλλακτικά αντί για φρέσκια πιπεριά. Αν βάλλεις ελλάχιστο και σε κάποια σούπα, γίνεται αριστούργημα - αλλά με πολύ ρέγουλα!
Για την γ κατηγορία: Η εμπειρία μου για την ώρα περιορίζεται στο έτοιμο τριμένο πιπέρι της Carolina reaper. Εχω ενα βαζάκι με 50 γραμμάρια και πιστεύω οτι θα το έχω μέχρι να πεθάνω. Δοκίμασα να βάλλω με την άκρη οδοντογλυφίδας σε ένα πιάτο φασολάδα. Μοσχοβολούσε μεν, ΔΕΝ τρωγόταν δε..! Δεν ξέρω τι θα κάνω τις δικές μου πιπεριες οταν με το καλό ωριμάσουν. Σίγουρα δεν θα τις φάω. Ομολογώ ομως οτι το σπιτι μοσχοβολάει για αρκετή ώρα οταν απλώς ανοίγω το βαζάκι και το κουνάω ελαφρά.
Αυτά, Ηλία.
Να τα λέμε πιο συχνά.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": theologis

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Εβδομάδες πριν #21714 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Συμπληρωματικό σημείωμα:
Επειδη τα φυτά cayeene παράγουν πιπερίτσες κατα εκατοντάδες, εννοείται οτι τις αποξηραίνω παραδοσιακά κρεμασμένες με κλωστή. Οσες και αν χαρίζω στη γειτονιά, δεν τελειώνουν. Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι τρόποι συντήρησης, τους αναφέρουν φίλοι εδώ στο forum, αλλά εγω προτιμώ τον εύκολο τρόπο (βλ. φωτο)
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Εβδομάδες πριν #21715 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Και πάλι γειά σας,
Εχω καταντήσει χαζοχαρούμενος με το να βλέπω κάθε μέρα την παραγωγή μου, ποτέ δεν είχα ελπίσει σε τέτοια επιτυχία. Φαίνεται οτι βρήκαν πολύ φιλικό το περιβάλλον στο μπαλκόνι μου.
Ηλία, μιά που ενδιαφέρεσαι για το πώς τρώγονται, άκου και έναν άλλο τρόπο μεσα απο ένα παναμέζικο καλαμπούρι. Εμένα μ'αρεσε πολύ:

-Σήμερα κατάπια μιά γεμάτη κουταλιά της σούπας habanero, διαλυμένη σε μια κούπα καυτό νερό. Ανακουφίστηκα πραγματικά. Ηταν υπέροχο, μακάρι να πάρεις κι εσύ..!

- Ελπίζω να μου δώσουν κι εμένα, απάντησε η βουλωμένη μπανιέρα στον ξεβουλωμένο νεροχύτη.

(Σε ακριβή μετάφραση απο το καλαμπούρι τους:
-Hoy Me trague una cucharada de sopa havanero, disuelta en una taza de agua caliente. Realmente aliviado. Fue maravilloso, me gustaria hacer y que '
-Espero que a mi ya me das, la banera atascado respondio a fregadero purificado)
Ε, ας γελάσουμε και λίγο....

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #21719 από dgkipouridis
Απαντήθηκε από dgkipouridis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Καλησπέρα και καλό μήνα .Ειμαι αρτι αφιχθεις στο forum , και σχετικός με το αντικείμενο της καλλιέργειας καυτε- και υπερκαυτερης πιπεριας . Απο αυτα που διάβασα στο forum επι του θέματος τα λέτε καλά . Μπήκα για να συνεισφέρω στο θέμα , αναφερόμενος στον εγκλιματισμό των συγκεκριμένων φυτών . Χρειάζονται δυο χρόνια περίπου για να γίνει αυτό . Σε αυτά τα δυό χρόνια η παραγωγή ειναι περιορισμένη μεν αλλα αύξημένη αισθητά κατα το δεύτερο χρόνο . Μετά τα πράγματα ειναι σαφώς ευκολότερα και γιατι εχει γίνει κάποιος ελάχιστος απαιτούμενος εγκλιματισμός αλλα και γιατι ο όποιος καλλιεργητής αποκτά τις ελάχιστες απαιτούμενες γνώσεις για την καλλιέργεια και την προστασία της απο διάφορους εχθρούς - ασθενειες -καιρικά γαινόμενα κλπ .
Σαν παλιότερος στο αντικείμενο είμαι στην διάθεσή σας και καλως σας βρίσκω .
ΥΓ. Πάρτε και μια νυχτερινη φωτο μιας Habanero της 15ης οκτωβριου .
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": tasos66100

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #21720 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Ο, τι πιο ευχάριστο μου συνέβη μετά απο καιρό: Ενα νέο μέλος στο club των "οπαδών" της καψαικίνης..!
Σ'ευχαριστώ φίλε dgkipouridis και καλώς ώρισες.
Μιά που κατέχεις το θέμα, εχω κάποιες πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις:
- Στην κλειστή βεράντα που έχω τις Habaneros, τις Scorpion και τις Carolina, η θερμοκρασία τον Χειμώνα φτάνει την ημέρα τους 28 βαθμούς, αλλα τη νύχτα- κυρίως το ξημέρωμα κατεβαίνει στους 10, ίσως και 9. Το ερώτημα είναι αν αντέξουν τον Χειμώνα, που είναι και ο πρώτος τους.
Την σημερινή κατάστασήτους τη βλέπεις. Φορτωένες οι Habaneros με πιπερίτσες και χιλιάδες λουλουδάκια, οι Carolina και ο Scorpion φορτωμένες με μπουμπούκια και λίγα λουλουδάκια. Τρόπος να ζεστάνω τη βεράντα τη νύχτα δεν υπαρχει, εκτός αν βάλλω κανένα αερόθερμο και με κυνηγήσουν οι υπόλοιποι της οικογένειας όλοι μαζί.
- Ειναι αλήθεια ότι αυτές οι πιπεριές ζούνε περ. 15 χρόνια? Μου το λένε Παναμέζοι φίλοι, αλλά δυσκολεύομαι να το πιστέψω.
- Πότε να μαζέψω τις Habaneros, έτσι όπως τις βλέπεις? Πώς να κρίνω οτι είναι ώριμες?
- Και οταν μετο καλό τις μαζέψω, πως να τις διατηρήσω?
Αυτά για την ώρα, έχω κι άλλα, να μη σε ζαλίσω όμως απο την πρώτη μέρα.
Και πάλι καλώς ήλθες.
Τάσος.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #21721 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Συγγνώμη, ξέχασα τις πιο φρέσκιες φωτογραφίες (σήμερα, 3-11-2015).
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #21722 από theologis
Απαντήθηκε από theologis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Δηλαδη Τασο και νεε φιλε μας βλέποντας και των δυο σας τις φωτογραφιες ανακαλύπτω ότι τις συγκεκριμένες πιπεριες τις καλλιεργείτε σε θερμοκήπια Και επειδή εχω σπορο απ ολες τις δυναμικες γεύσεις και εχοντας περισυ προσπαθησει αλλα δεν καταφερα ουτε να βγάλουν ένα κλαρακι πρεπει να τις καλλιεργήσω μονο σε θερμοκήπιο ; στο εδαφος δεν υπαρχει περίπτωση να αντεξουν τον χειμωνα;

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #21723 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Γειά σου, Πολυ Παλιέ Φίλε theologis.(μέχρι πριν μισό λεπτό ήσουν σε σύνδεση).
Το συζητήσαμε και παλιότερα αυτό που σε προβληματίζει. Εγώ, προσωπικά, είμαι βέβαιος οτι χρειάζεται θερμοκήπιο. Ισως μάλιστα και κλιματιζόμενο για το χειμώνα. Κάπου στη σελίδα 6 νομίζω κάνω λόγο για μιά προσπάθειά μου σε ανοιχτό χώρο στην Τήνο, η οποία δυστυχώς απέτυχε απο άσχετη αιτία (αρουραίοι). Αρα δεν μπορώ να συμπεράνω κάτι απ'αυτό, όμως:
Σκέφτομαι πού είδα με τα μάτια μου να καλλιεργούνται και να ευδοκιμούν αυτές οι τρεις συγκεκριμένες πιπεριές? Στον Παναμά, όπου έτυχε να ζήσω για λίγο. Λοιπον, το κλίμα εκεί δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το δικό μας, είτε μιλάμε για Αλεξανδρούπολη είτε μιλάμε για Νότια Κρήτη.
Δεν έχει να κάνει μόνο με τη ζέστη, αλλά με ενα φοβερό συνδιασμό ζέστης και υγρασίας, με εναλλαγές μεσημεριανής λιακάδας με ξαφνική καρακτώδη βροχή που διαρκεί δέκα λεπτά και πάλι μετά λιακάδα, ....Μέση θερμοκρασία περ. 30 βαθμοί. Τη νύχτα το ίδιο. Φυσικά με εξάρσεις στους 35+ βαθμούς. Λόγω της δουλειάς μου ήμουν περισσότερο στο νότιο τμήμα, προς τα σύνορα με την Κολομβία, στο Puerto Piña. Θα ξέρετε μάλλον οτι εκεί λένε οτι αν πετάξεις ενα καυσόξυλο στο δρόμο, μετα μια βδομάδα θα φυτρώσει δέντρο. Λοιπόν..?
Αν κάποιος φίλος έχει άλλη γνώμη, ή γνώση, πολύ θα ήθελα να μας την πει.
Χάρηκα που τα είπαμε,
Τάσος

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.063 δευτερόλεπτα