× Συζητήσεις για Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή την Ταράτσα.

Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.

Περισσότερα
8 Χρόνια 5 Μήνες πριν #22146 από theologis
Απαντήθηκε από theologis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.

tasos66100 έγραψε: Φίλοι μου,
Εφτασε η μέρα της συγκομιδής για τις Habaneros. Λίγο πιό νωρίς φέτος, όμως είναι πλέον κατακκόκινες και φοβάμαι να τις αφήσω περισσότερο.
Κι έτσι είμαι πάλι μπροστά στο πολυσυζητημένο πρόβλημα της συντήρησης. Επειδή, Θεολόγη, έδειξες ενδιαφέρον για το site www.habaneromadness.com/index.html , αν ρίξεις μιά ματια στην ενότητα preserving habaneros (4η στη σειρά επάνω). θα δεις οτι συνιστά 5 μεθόδους- επολογές διατήρησης. Τις μελέτησα προσεκτικά όλες και μου φάνηκε πιό εύκολη η δεύτερη, δηλ. η κατάψυξη - είναι και η πιό τεμπέλικη. Σε παρακαλώ δες κι εσύ το σημείο που προτείνει εναλλακτικά πλαστικές σακούλες ή αλλουμινόχαρτο (και μάλιστα αναφέρει και τη γιαγιά του που προτιμούσε το αλλουμινόχαρτο). Ομως εγώ φοβάμαι οτι στο αλλουμινόχαρτο θα κολλήσουν οι πιπεριές, ενώ σε μια πλαστική "πολυπάκ" θα είναι καλύτερα, με την προυπόθεση οτι θα είναι τελείως στεγνές. Και γιατί όχι σε τάπερ..? Μήπως με το αλλουμινόχαρτο εννοεί να τις τυλίγουμε μία-μία.? Δεν το πιστεύω.
Ομως σε παρακαλώ διάβασέ το και πες μου τη γνώμη σου. Με την ευκαιρία δες και τις άλλες μεθόδους, έχουν πιό πολύ δουλεια, ψησίματα, ζεματίσματα και διάφορες αναμείξεις. Ισως όμως να σ' ενδιαφέρουν.
Θα περιμένω,
Τάσος.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 5 Μήνες πριν #22147 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Θεολόγη, δεν κατάλαβα τι έγινε. Απάντησες βάζοντας μόνο σε παράθεση το δικό μου μήνυμα. Δες το πάλι σε παρακαλώ.
Τάσος.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 5 Μήνες πριν #22148 από sefis
Απαντήθηκε από sefis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.

theologis έγραψε:

tasos66100 έγραψε: Φίλοι μου,
Εφτασε η μέρα της συγκομιδής για τις Habaneros. Λίγο πιό νωρίς φέτος, όμως είναι πλέον κατακκόκινες και φοβάμαι να τις αφήσω περισσότερο.
Κι έτσι είμαι πάλι μπροστά στο πολυσυζητημένο πρόβλημα της συντήρησης. Επειδή, Θεολόγη, έδειξες ενδιαφέρον για το site www.habaneromadness.com/index.html , αν ρίξεις μιά ματια στην ενότητα preserving habaneros (4η στη σειρά επάνω). θα δεις οτι συνιστά 5 μεθόδους- επολογές διατήρησης. Τις μελέτησα προσεκτικά όλες και μου φάνηκε πιό εύκολη η δεύτερη, δηλ. η κατάψυξη - είναι και η πιό τεμπέλικη. Σε παρακαλώ δες κι εσύ το σημείο που προτείνει εναλλακτικά πλαστικές σακούλες ή αλλουμινόχαρτο (και μάλιστα αναφέρει και τη γιαγιά του που προτιμούσε το αλλουμινόχαρτο). Ομως εγώ φοβάμαι οτι στο αλλουμινόχαρτο θα κολλήσουν οι πιπεριές, ενώ σε μια πλαστική "πολυπάκ" θα είναι καλύτερα, με την προυπόθεση οτι θα είναι τελείως στεγνές. Και γιατί όχι σε τάπερ..? Μήπως με το αλλουμινόχαρτο εννοεί να τις τυλίγουμε μία-μία.? Δεν το πιστεύω.
Ομως σε παρακαλώ διάβασέ το και πες μου τη γνώμη σου. Με την ευκαιρία δες και τις άλλες μεθόδους, έχουν πιό πολύ δουλεια, ψησίματα, ζεματίσματα και διάφορες αναμείξεις. Ισως όμως να σ' ενδιαφέρουν.
Θα περιμένω,
Τάσος.


Μου πετάχτηκε αλλα δεν μπορω να το καταλαβω αν ειναι joloklq,habaneros ,η trinidad tobaco scorpion γιατι ειχα φυτεψει στο παρελθον Το θεμα ειναι οτι είναι στα 4 φυλαράκια στους 3
πόντους .Ερωτηση !!!!να την αφησω να την χτυπάει ο ήλιος ??

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 5 Μήνες πριν #22149 από theologis
Απαντήθηκε από theologis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Τάσο δεν κατάλαβα και εγω τι εκανα. Σου ειχα γράψει μια απάντηση μετα πιυ διάβασα το site. Δεν λεει τίποτε παραπανω απο αυτα που σου πρότεινα. Η περίπτωση της κατάψυξης παιζει μονο αν θα τις μαγειρέψεις οταν τις ξεπαγωσεις γιατι νερουλιαζουν. Προτιμώ τα σακουλάκια απο το αλουμινοχαρτο. Δεν εχω δοκιμάσει την αποξηρανση μια και ειχα κΝει προσπάθεια με ντοματίνια και απέτυχε. Εγω τις ψήνω και τις καταψύχω και βγαίνουν μια χαρα οταν τις ξεπαπωσω. Μπορεις να τις καταψυξεις ωμες και να βγάζεις λίγες και να φτιάχνεις ταατνευ μια και σου άρεσε. Γενικά παντως δεν διάβασα κατι καινούριο σε οτι αφορά την διατήρηση και συντήρηση.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 5 Μήνες πριν #22150 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Καλησπέρα, Θεολόγη.
Κατάλαβα οτι προτιμάς τη διατήρηση Νο 5 του site. Κι αυτός λέει οτι το ψήσιμο είναι πολύ καλός τρόπος συντήρησης, βέβαια μετά λέει οτι τα συντηρούμε σε αεροστεγή δοχεία ή σε ξύδι. Δεν λέει λεπτομέρειες και μ' ενδιαφέρει να μου πείς εσύ τί ακριβώς κάνεις, δηλαδή τι σημαίνει τις ψήνουμε? Πόσο τις ψήνουμε? Και μετά στο ξύδι..? Η σκέτο σακουλάκι και κατάψυξη? Αν επιλέξουμε το ξύδι, τις βάζουμε απλώς στο ψυγείο? Με συγχωρείς για την επιμονή μου, αλλά λυπάμαι να τις χαλάσω και είναι πολλές φέτος.
Η απλή κατάψυξη που επέλεξα απο την αρχή σαν πιο απλή και τεμπέλικη, βλέπω οτι δεν σ' αρέσει επειδή είδες οτι νερουλιάζουν μετά την απόψυξη. Αρα με προβλημάτισες, άρα πες μου λεπτομέρειες του ψησίματος, κλπ.
Σε παρακαλώ,
Τάσος.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 8 Χρόνια 5 Μήνες πριν #22151 από theologis
Απαντήθηκε από theologis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Τάσο καλημέρα. habaneros δεν εχω ποτε καταψύξει και ποτε δεν εχω διαχειριστεί αυτού του είδους τις πιπεριές. Απο την εμπειρια μου στην μαγειρική και στην αποθηκευση τροφιμων εχω καταλήξει σε ασφαλείς μεθόδους και ειδικά στις πιπεριές. Ωμές λοιπόν θα τις καταψύξεις εφ όσον μετα θα τις μαγειρέψεις κάπως. Αν δεν σε χαλάει το νερουλιασμένο αποτέλεσμα δεν είναι κακή λύση αλλά δεν βγαίνουν απο την κατάψυξη οπως είναι φρέσκιες και αν θέλεις να δαγκώσεις μια πιπεριά και να νοιώσεις την φρεσκάδα τους θα χαλασθείς με το αποτέλεσμα. Τώρα, τις πιπεριές (κέρατο) που πάντα εχω καλή παραγωγή και την εποχή που τα φυτα βγάζουν πολλές τις ψήνω στα κάρβουνα ή στο grill και τις βάζω σε σακουλάκια λίγες λίγες και τις αποθηκεύω στην κατάψυξη χωρίς τίποτε άλλο (ξύδι, λάδι κλπ). Η περίπτωση με το ξύδι είναι ενα είδος τουρσί που μπορείς να κάνεις και να τις βάλεις σε βαζακια και να τις διατηρήσεις στο φυγείο. Εγω πάντως τις καγιέν και κάτι άλλες που ψυτεύω και τσίλι επίσης (που φέτος δεν εβαλα) τις συντηρώ στο λάδι και εχω όλο τον χειμώνα μέχρι την άνοιξη πιπεριές.Μπορεί να προσθέτεις λάδι κάθε φορα που αδειάζει το βάζο επειδή το λάδι τελειώνει πιο γρήγορα απο τις πιπεριές γιατι το χρησιμοποιείς και σε σαλάτες και μαρινάδες. Αν βέβαια βάζεις πιπεριές σε φαγητά και σάλτσες η κατάψηξη -ωμές- είναι ενας καλός τρόπος να τις χρησιμοποιείς. Εξαρτάται απο τις διατροφικές σου συνήθειες. Οπότε μπορείς να τις διαχειριτείς ανάλογα με αυτές βάζοντας λίγες στην κατάψυξη λίγες στο ξύδι και λίγες στο λάδι και τις περισσότερες , θα πρότεινα εγω, ψημένες. Εγω πάντως όταν πρωτογνώρισα τις habaneros τις βρήκα σε άλμη σε βαζάκι και ηταν σε καλή κατάσταση ζωντανές και μυρωδάτες. Με χαλάει βέβαια λίγο η άλμη που είναι βουτηγμένες μέσα αλλά οκ. Εννοείται οτι θα τις ζεματίσεις πριν τις βάλεις στο βαζάκι σε άλμη. Είναι απλή η μέθοδος και βολική το τουρσί. Διαλέγεις και παιρνεις. Καλό σ/κ

ΥΓ , Τα φυτά που μου έδωσε ο Δημήτρης άρχισαν να μεγαλώνουν (τα έχω σε γλάστρες ένα ένα σε μέρος που κόβει το ν αέρα και τα βλέπει ο ήλιος μετα το μεσημέρι. Μια σκέψη μου είναι να τα μεταφυτέψω στο χώμα αλλά επειδή , απ οτι βλέπω θα αργήσουν να έχουν καρπό και θα τα πιάσουν οι δροσιές του φθινοπώρου μάλλον δεν θα προλάβουν να αποδώσουν καρπό. Απο την άλλη μετά το φθινόπωρο δεν ξέρω που να τις μεταφέρω για να έχουν το κατάλληλο κλίμα. Αν χρειαστεί να τις βάλω σε μεγαλύτερες γλάστρες θα είναι δύκολο μετά να τις κατεβάσω στην θεσσαλονίκη και το αντίθετο. Δεν ξέρω τι να κάνω και το σκέφτομαι.
Last edit: 8 Χρόνια 5 Μήνες πριν by theologis.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 5 Μήνες πριν #22152 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Γειά σου φίλε Θεολόγη.
Πρώτα να σου πώ τη γνώμη μου για το πρόβλημά σου που αναφέρεις στο Υ.Γ.
Απ' όσο ξέρω, στο κτήμα στη Χαλκιδική δεν έχεις θερμοκήπιο. Είναι λοιπόν βέβαιο οτι άν πιάσει το φθινόπωρο δεν μπορουν πια να καρποφορήσουν αυτές οι πιπεριές. Αν κρίνεις απο την τωρινή τους κατάσταση (πλούσια ανθοφορία, ευρωστία του φυτού, εμφανής τάση ανάπτυξης), τότε ίσως προλάβουν να καποφορήσουν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου - θα προλάβουν όμως και να τα ωριμάσουν..? Αρα, η δική μου γνώμη, να τα μεταφέρεις στη Θεσσαλονίκη κρατώντας τα στις μικρές γλάστρες για να μην έχεις το πρόβλημα της μεταφοράς. Και να κάνεις τη μεταφύτευση - στο χώμα -στις αρχές της Ανοιξης. Μέχρι τότε ίσως σκεφτείς να κάνεις και κάποια πατέντα για προστασία απο ξαφνικά ανοιξιάτικα κρύα, Μια απλή τζαμαρία, όχι κάτι ακριβό, όσο να κόβει τον κρύο αέρα αλλα να βλέπει τα φυτα ο ήλιος. Σε ένα μικρό μέρος του κτήματος, λίγα μόνο μέτρα. Αλλη λύση δε βλέπω. Δεν γίνεται να μεταφέρεις μεγάλες γλάστρες Χαλκιδική-Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμα κι αν αυτό γίνεται με φορτηγό (έχεις?), πού θα μπούνε στο σπίτι μεγάλες γλάστρες..? Κράτα τες όπως είναι και άσε για το φθινόπωρο την απόφαση για το τί θα κάνεις.
Για το δικό μου θέμα αποφάσισα να δοκιμάσω 3 τρόπους, για να αποκτήσω στο κάτω-κάτω και μιά σχετική εμπειρία για το μέλλον. Θα βάλλω μερικές κατ' ευθείαν στην κατάψυξη (σε πολυπάκ αλλά και σε αλλουμινόχαρτο για να τιμήσουμε τη Μεχικάνα γιαγιά..!). Μερικές θα τις ψήσω και θα τις καταψύξω και όσες περισσέψουν θα τις ζεματίσω και θα τις βάλλω στο ξύδι. Ηδη έχω βάλει στο λάδι απο περσινή παραγωγή και το χρησιμοποιώ στις σαλάτες- έχασε όμως την καυστικότητά του.
Κάτι θα πετύχει σίγουρα. Κι άν όχι, δεν πειράζει, αρκετός κόσμος επέζησε χωρίς χαμπανέρο και καγιέν. Ακόμα και χωρίς πόρσε καγιέν...
Να τα λέμε. Ισως ταιριάσει και απο κοντά.
Τάσος.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 5 Μήνες πριν #22153 από theologis
Απαντήθηκε από theologis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Αυτό μάλλον επιδιώκω και θα κάνω. Γι αυτο δεν τις έβαλα σε πολύ μεγάλες γλάστρες όπως μου είπε ο Δημήτρης. Για να τις μεταφέρω μετα τον φθινόπωρο στην θεσσαλονίκη. Θερμοκήπιο τό χω στο μυαλό μου αλλά τέλος χειμώνα που έρχομαι στο εξοχικό έχω τόσες δουλειές να κάνω στο κτήμα που το παω πίσω και οταν έρχεται η ώρα να φυτέψω σπόρους τότε το βάζω στο επόμενο πενταετές. Ειδικά φέτος που ο καιρός είχε τα χάλια του ο κήπος μου ε΄ιναι ενα μπέρδεμα .... απογοητευμένος ....Τα φυτά πάντως είναι ακόμη μικρά κοντα 20 cm ιχνος ανθοφορίας κλπ. Θα δω τι μπορώ να κάνω......
Σε οτι αφορα την παραγωγή σου κάνε όλες τις λύσεις σαν αρχη και βλέπεις ποια θα σε βολέψει. Προτείνω ολες εκτος απο την αποξήρανση και τις διαχειρίζεσαι μετα ανάλογα τις απαιτήσεις σου. Αλλά αν έχεις μεράκι δοκίμασε και την αποξήρανση σε μικρές ποσότητες . Αν τις κρεμάσεις όπως έκανε ο παπούς μου και μετά τις ετριβε και εβγαζε μια χοντρή σκόνη κάτι σαν μπούκοβο. Το ειχα δοκιμάσει παλαιότερα με κάτι πιπέρια γλυκόκαυτα όμως τα περισσότερα παρ οτι εδειχναν ξεραμένα είχαν αρκετή υγρασία και δεν γινόντουσαν σκόνη οπότε εκανα μια πάστα και την αλειβα στο ψωμι μου.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 5 Μήνες πριν #22154 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Οπως βλέπεις, έχω ήδη κρεμασμένες απο πρό-πέρισυ. Είναι για κλάμματα, μουμιοποιημένες και απορώ πως ακόμα δεν τις πέταξε η γυναίκα μου. Είναι χαλαπένιος (1) και ανάμεικτες καγιέν με χαλαπένιος και φασκόμηλο(2). Δεν ξανακρεμάω με τίποτα. Είναι τελείως άχρηστες, αν και η ιδέα που μου έδωσες για τρίψιμο κλπ, αξίζει να δοκιμαστεί και σήμερα μάλιστα.
Οσο για το θερμοκήπιο, να το πάρεις απόφαση. Εστω και κάτι πολύ απλό θα σου λύσει τα χέρια. Είναι τόσο βολικό που θα απορείς πώς τα βόλευες μέχρι τώρα χωρίς αυτό. Εγώ απ' όλη τη διαδικασία της παραγωγής, χαίρομαι περισσότερο που βλέπω τεράστια φυτά τον Ιανουάριο, που κάνω συγκομιδή σε χρόνους απίθανους και κάνω σπορά όποτε θέλω. Μην το τρενάρεις και δεν είναι καθόλου απαραίτητο να κάνεις πολυτέλειες και ακριβές κατασκευές. Κι έπειτα θα δείς οτι είναι κάτι που θα το βελτιώνεις κάθε χρόνο με πολύ άνεση. Φαίνεται πως είσαι ο πιό δραστήριος απ' όλους μας και δεν αξίζει να παιδεύεσαι άσκοπα με την "ανοιχτή" φύση μόνο.
Γειά σου και καλή εβδομάδα.
Τάσος.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 5 Μήνες πριν #22158 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Και ξεκινά η εβδομάδα.
Πρωϊ-πρωϊ, νάτες οι μισές πριν και μετά το ψήσιμο - κατα τις οδηγίες σου, Θεολόγη, είμαι πολύ πειθαρχικός(!), οι άλλες τόσες περίπου στό λαδάκι, πολλές ακόμα πράσινες στα δεντράκια, τις βλέπω να ωριμάζουν σε μιά βδομάδα το πολύ. Θα κρατήσω μερικές για σπόρο όπως κάθε χρόνο, φέτος ειδικά θα δώσω και στον Ηλία, του το υποσχέθηκα.
Πώς τα βλέπεις..?
Τάσος.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.055 δευτερόλεπτα