- Δημοσιεύσεις: 244
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 45
- Forum
- Ταράτσες & Μπαλκόνια - Λαχανικά, Λουλούδια, Διακόσμηση
- Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή Ταράτσα
- Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
- theologis
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
tasos66100 έγραψε: Φίλοι μου,
Εφτασε η μέρα της συγκομιδής για τις Habaneros. Λίγο πιό νωρίς φέτος, όμως είναι πλέον κατακκόκινες και φοβάμαι να τις αφήσω περισσότερο.
Κι έτσι είμαι πάλι μπροστά στο πολυσυζητημένο πρόβλημα της συντήρησης. Επειδή, Θεολόγη, έδειξες ενδιαφέρον για το site www.habaneromadness.com/index.html , αν ρίξεις μιά ματια στην ενότητα preserving habaneros (4η στη σειρά επάνω). θα δεις οτι συνιστά 5 μεθόδους- επολογές διατήρησης. Τις μελέτησα προσεκτικά όλες και μου φάνηκε πιό εύκολη η δεύτερη, δηλ. η κατάψυξη - είναι και η πιό τεμπέλικη. Σε παρακαλώ δες κι εσύ το σημείο που προτείνει εναλλακτικά πλαστικές σακούλες ή αλλουμινόχαρτο (και μάλιστα αναφέρει και τη γιαγιά του που προτιμούσε το αλλουμινόχαρτο). Ομως εγώ φοβάμαι οτι στο αλλουμινόχαρτο θα κολλήσουν οι πιπεριές, ενώ σε μια πλαστική "πολυπάκ" θα είναι καλύτερα, με την προυπόθεση οτι θα είναι τελείως στεγνές. Και γιατί όχι σε τάπερ..? Μήπως με το αλλουμινόχαρτο εννοεί να τις τυλίγουμε μία-μία.? Δεν το πιστεύω.
Ομως σε παρακαλώ διάβασέ το και πες μου τη γνώμη σου. Με την ευκαιρία δες και τις άλλες μεθόδους, έχουν πιό πολύ δουλεια, ψησίματα, ζεματίσματα και διάφορες αναμείξεις. Ισως όμως να σ' ενδιαφέρουν.
Θα περιμένω,
Τάσος.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Τάσος.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- sefis
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Δημοσιεύσεις: 74
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
theologis έγραψε:
tasos66100 έγραψε: Φίλοι μου,
Εφτασε η μέρα της συγκομιδής για τις Habaneros. Λίγο πιό νωρίς φέτος, όμως είναι πλέον κατακκόκινες και φοβάμαι να τις αφήσω περισσότερο.
Κι έτσι είμαι πάλι μπροστά στο πολυσυζητημένο πρόβλημα της συντήρησης. Επειδή, Θεολόγη, έδειξες ενδιαφέρον για το site www.habaneromadness.com/index.html , αν ρίξεις μιά ματια στην ενότητα preserving habaneros (4η στη σειρά επάνω). θα δεις οτι συνιστά 5 μεθόδους- επολογές διατήρησης. Τις μελέτησα προσεκτικά όλες και μου φάνηκε πιό εύκολη η δεύτερη, δηλ. η κατάψυξη - είναι και η πιό τεμπέλικη. Σε παρακαλώ δες κι εσύ το σημείο που προτείνει εναλλακτικά πλαστικές σακούλες ή αλλουμινόχαρτο (και μάλιστα αναφέρει και τη γιαγιά του που προτιμούσε το αλλουμινόχαρτο). Ομως εγώ φοβάμαι οτι στο αλλουμινόχαρτο θα κολλήσουν οι πιπεριές, ενώ σε μια πλαστική "πολυπάκ" θα είναι καλύτερα, με την προυπόθεση οτι θα είναι τελείως στεγνές. Και γιατί όχι σε τάπερ..? Μήπως με το αλλουμινόχαρτο εννοεί να τις τυλίγουμε μία-μία.? Δεν το πιστεύω.
Ομως σε παρακαλώ διάβασέ το και πες μου τη γνώμη σου. Με την ευκαιρία δες και τις άλλες μεθόδους, έχουν πιό πολύ δουλεια, ψησίματα, ζεματίσματα και διάφορες αναμείξεις. Ισως όμως να σ' ενδιαφέρουν.
Θα περιμένω,
Τάσος.
Μου πετάχτηκε αλλα δεν μπορω να το καταλαβω αν ειναι joloklq,habaneros ,η trinidad tobaco scorpion γιατι ειχα φυτεψει στο παρελθον Το θεμα ειναι οτι είναι στα 4 φυλαράκια στους 3
πόντους .Ερωτηση !!!!να την αφησω να την χτυπάει ο ήλιος ??
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- theologis
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 244
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 45
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Κατάλαβα οτι προτιμάς τη διατήρηση Νο 5 του site. Κι αυτός λέει οτι το ψήσιμο είναι πολύ καλός τρόπος συντήρησης, βέβαια μετά λέει οτι τα συντηρούμε σε αεροστεγή δοχεία ή σε ξύδι. Δεν λέει λεπτομέρειες και μ' ενδιαφέρει να μου πείς εσύ τί ακριβώς κάνεις, δηλαδή τι σημαίνει τις ψήνουμε? Πόσο τις ψήνουμε? Και μετά στο ξύδι..? Η σκέτο σακουλάκι και κατάψυξη? Αν επιλέξουμε το ξύδι, τις βάζουμε απλώς στο ψυγείο? Με συγχωρείς για την επιμονή μου, αλλά λυπάμαι να τις χαλάσω και είναι πολλές φέτος.
Η απλή κατάψυξη που επέλεξα απο την αρχή σαν πιο απλή και τεμπέλικη, βλέπω οτι δεν σ' αρέσει επειδή είδες οτι νερουλιάζουν μετά την απόψυξη. Αρα με προβλημάτισες, άρα πες μου λεπτομέρειες του ψησίματος, κλπ.
Σε παρακαλώ,
Τάσος.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- theologis
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 244
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 45
ΥΓ , Τα φυτά που μου έδωσε ο Δημήτρης άρχισαν να μεγαλώνουν (τα έχω σε γλάστρες ένα ένα σε μέρος που κόβει το ν αέρα και τα βλέπει ο ήλιος μετα το μεσημέρι. Μια σκέψη μου είναι να τα μεταφυτέψω στο χώμα αλλά επειδή , απ οτι βλέπω θα αργήσουν να έχουν καρπό και θα τα πιάσουν οι δροσιές του φθινοπώρου μάλλον δεν θα προλάβουν να αποδώσουν καρπό. Απο την άλλη μετά το φθινόπωρο δεν ξέρω που να τις μεταφέρω για να έχουν το κατάλληλο κλίμα. Αν χρειαστεί να τις βάλω σε μεγαλύτερες γλάστρες θα είναι δύκολο μετά να τις κατεβάσω στην θεσσαλονίκη και το αντίθετο. Δεν ξέρω τι να κάνω και το σκέφτομαι.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Πρώτα να σου πώ τη γνώμη μου για το πρόβλημά σου που αναφέρεις στο Υ.Γ.
Απ' όσο ξέρω, στο κτήμα στη Χαλκιδική δεν έχεις θερμοκήπιο. Είναι λοιπόν βέβαιο οτι άν πιάσει το φθινόπωρο δεν μπορουν πια να καρποφορήσουν αυτές οι πιπεριές. Αν κρίνεις απο την τωρινή τους κατάσταση (πλούσια ανθοφορία, ευρωστία του φυτού, εμφανής τάση ανάπτυξης), τότε ίσως προλάβουν να καποφορήσουν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου - θα προλάβουν όμως και να τα ωριμάσουν..? Αρα, η δική μου γνώμη, να τα μεταφέρεις στη Θεσσαλονίκη κρατώντας τα στις μικρές γλάστρες για να μην έχεις το πρόβλημα της μεταφοράς. Και να κάνεις τη μεταφύτευση - στο χώμα -στις αρχές της Ανοιξης. Μέχρι τότε ίσως σκεφτείς να κάνεις και κάποια πατέντα για προστασία απο ξαφνικά ανοιξιάτικα κρύα, Μια απλή τζαμαρία, όχι κάτι ακριβό, όσο να κόβει τον κρύο αέρα αλλα να βλέπει τα φυτα ο ήλιος. Σε ένα μικρό μέρος του κτήματος, λίγα μόνο μέτρα. Αλλη λύση δε βλέπω. Δεν γίνεται να μεταφέρεις μεγάλες γλάστρες Χαλκιδική-Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμα κι αν αυτό γίνεται με φορτηγό (έχεις?), πού θα μπούνε στο σπίτι μεγάλες γλάστρες..? Κράτα τες όπως είναι και άσε για το φθινόπωρο την απόφαση για το τί θα κάνεις.
Για το δικό μου θέμα αποφάσισα να δοκιμάσω 3 τρόπους, για να αποκτήσω στο κάτω-κάτω και μιά σχετική εμπειρία για το μέλλον. Θα βάλλω μερικές κατ' ευθείαν στην κατάψυξη (σε πολυπάκ αλλά και σε αλλουμινόχαρτο για να τιμήσουμε τη Μεχικάνα γιαγιά..!). Μερικές θα τις ψήσω και θα τις καταψύξω και όσες περισσέψουν θα τις ζεματίσω και θα τις βάλλω στο ξύδι. Ηδη έχω βάλει στο λάδι απο περσινή παραγωγή και το χρησιμοποιώ στις σαλάτες- έχασε όμως την καυστικότητά του.
Κάτι θα πετύχει σίγουρα. Κι άν όχι, δεν πειράζει, αρκετός κόσμος επέζησε χωρίς χαμπανέρο και καγιέν. Ακόμα και χωρίς πόρσε καγιέν...
Να τα λέμε. Ισως ταιριάσει και απο κοντά.
Τάσος.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- theologis
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 244
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 45
Σε οτι αφορα την παραγωγή σου κάνε όλες τις λύσεις σαν αρχη και βλέπεις ποια θα σε βολέψει. Προτείνω ολες εκτος απο την αποξήρανση και τις διαχειρίζεσαι μετα ανάλογα τις απαιτήσεις σου. Αλλά αν έχεις μεράκι δοκίμασε και την αποξήρανση σε μικρές ποσότητες . Αν τις κρεμάσεις όπως έκανε ο παπούς μου και μετά τις ετριβε και εβγαζε μια χοντρή σκόνη κάτι σαν μπούκοβο. Το ειχα δοκιμάσει παλαιότερα με κάτι πιπέρια γλυκόκαυτα όμως τα περισσότερα παρ οτι εδειχναν ξεραμένα είχαν αρκετή υγρασία και δεν γινόντουσαν σκόνη οπότε εκανα μια πάστα και την αλειβα στο ψωμι μου.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Οσο για το θερμοκήπιο, να το πάρεις απόφαση. Εστω και κάτι πολύ απλό θα σου λύσει τα χέρια. Είναι τόσο βολικό που θα απορείς πώς τα βόλευες μέχρι τώρα χωρίς αυτό. Εγώ απ' όλη τη διαδικασία της παραγωγής, χαίρομαι περισσότερο που βλέπω τεράστια φυτά τον Ιανουάριο, που κάνω συγκομιδή σε χρόνους απίθανους και κάνω σπορά όποτε θέλω. Μην το τρενάρεις και δεν είναι καθόλου απαραίτητο να κάνεις πολυτέλειες και ακριβές κατασκευές. Κι έπειτα θα δείς οτι είναι κάτι που θα το βελτιώνεις κάθε χρόνο με πολύ άνεση. Φαίνεται πως είσαι ο πιό δραστήριος απ' όλους μας και δεν αξίζει να παιδεύεσαι άσκοπα με την "ανοιχτή" φύση μόνο.
Γειά σου και καλή εβδομάδα.
Τάσος.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tasos66100
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Δημοσιεύσεις: 227
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 26
Πρωϊ-πρωϊ, νάτες οι μισές πριν και μετά το ψήσιμο - κατα τις οδηγίες σου, Θεολόγη, είμαι πολύ πειθαρχικός(!), οι άλλες τόσες περίπου στό λαδάκι, πολλές ακόμα πράσινες στα δεντράκια, τις βλέπω να ωριμάζουν σε μιά βδομάδα το πολύ. Θα κρατήσω μερικές για σπόρο όπως κάθε χρόνο, φέτος ειδικά θα δώσω και στον Ηλία, του το υποσχέθηκα.
Πώς τα βλέπεις..?
Τάσος.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Forum
- Ταράτσες & Μπαλκόνια - Λαχανικά, Λουλούδια, Διακόσμηση
- Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή Ταράτσα
- Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.