Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 18:16

Ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες (π.χ. στέβια και ασπαρτάμη) τι πρέπει να γνωρίζετε

Γράφτηκε από τον 

Περιεχόμενα

Μέλι (50-75)

Η ποιότητα του μελιού είναι αυτή που κάνει τη διαφορά.

Το ανεπεξέργαστο (μη-παστεριωμένο μέλι), έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Το επεξεργασμένο μέλι, δυστυχώς δε διαφέρει σε αρνητικά αποτελέσματα από την απλή επιτραπέζια λευκή ζάχαρη.

Ζάχαρη από Ζαχαροκάλαμου (55)

Καλύτερο από τη λευκή επιτραπέζια ζάχαρη, αλλά είναι επεξεργασμένη τροφή.

Μελάσα-Blackstrap Molasses (55)

Παρόλο που έχει σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυτή η μελάσα (προέρχεται από το τρίτο στάδιο επεξεργασίας των τεύτλων), περιέχει πολλά μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό, μαγνήσιο, φωσφόρο, κάλιο και ψευδάργυρο. Είναι πιο αλκαλικό για το σώμα.

Σιρόπι Σφενδάμου (54)

Το σιρόπι σφενδάμου συλλέγεται από το χυμό των δέντρων σφενδάμου. Για να παραχθεί διυλίζεται και ως εκ τούτου είναι επεξεργασμένη στροφή. Είναι πιο θρεπτικό από από την επεξεργασμένη λευκή επιτραπέζια ζάχαρη, τα σιρόπια αραβόσιτου και χυμούς ζαχαροκάλαμου, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται αραιά.

Ζάχαρη από Κοκοφοίνικα (35)

Λαμβάνεται από λουλούδια που μεγαλώνουν σε κοκοφοίνικες. Είναι ένα γλυκαντικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που υποκαθιστά ικανοποιητικά την επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη. Είναι πολύ δημοφιλές γλυκαντικό σε όσους φροντίζουν τη διατροφή τους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε φουρνιστά γλυκά.

Νέκταρ Αγαύης (30)

Υπάρχει μεγάλη διαμάχη γύρω από την αγαύη, χωρίς οι ειδικοί να έχουν καταλήξει για το αν αποτελεί πραγματικά ένα υγιεινό εναλλακτικό γλυκαντικό. Να τη χρησιμοποιείτε σε μικρές ποσότητες.

Η αγαύη είναι ένα φυτό που προέρχεται από το Μεξικό και θυμίζει μεγάλη αλόη. Στη χώρα μας το συναντάμε με την ονομασία Αθάνατος.

Ξυλιτόλη (7)

Η ξυλιτόλη είναι σακχαροαλκοόλη που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μπορεί να παραχθεί από βατόμουρα, δαμάσκηνα, καλαμπόκι, σημύδα κ.α. Έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ γιατί σήμερα προέρχεται κυρίως από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (Genetically Modified Organisms). Επίσης έχει ιστορικό δημιουργίας θεμάτων στο έντερο.

Στέβια (0)

Η στέβια είναι 200-300 πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη. Παράγεται από τα φύλλα του φυτού στέβια.

Ο γλυκαιμικός της δείκτης είναι μικρότερος από 1. Δεν τροφοδοτεί τους ζυμομύκητες από το γένος Candida (Καντιντίαση), ούτε δημιουργεί άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση ζάχαρης.

Αυτό καθιστά τη στέβια ιδανική για τους διαβητικούς, τα άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα και όσους ενδιαφέρονται να μειώσουν την κατανάλωση θερμίδων. Πηγαίνει καλά με το τσάι, τάρτες και smoothies.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες – Ασπαρτάμη, Σουκραλόζη (0)

Όλες οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι τοξικές και κατά ειρωνικό τρόπο η κατανάλωση αυτών των γλυκαντικών ουσιών έχει δείξει ότι αυξάνει το σωματικό βάρος, ακόμη και αν η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε παραμένει η ίδια.


Διαβάστηκε 19342 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 17:53
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια