Μέχρι όμως να μπορέσει να έχει στα χέρια του το “ψωμί”, χρειάζεται να λύσει πολλά προβλήματα και να αντιμετωπίσει διάφορες καταστάσεις.
Από την άλλη μεριά, αυτός που “δεν έχει ψωμί”, έχει να λύσει ένα μοναδικό πρόβλημα.
Να βρει τρόπο να τραφεί και να επιβιώσει. Όλα τα άλλα προβλήματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Έφτασε να μην έχει ψωμί γιατί δεν είχε τα μέσα και τη γνώση να το φτιάξει.
Πόσα όμως στάδια πρέπει να προηγηθούν μέχρι να φτάσεις να έχεις το “ψωμί” στα χέρια σου;
- Πρέπει να έχεις το “χώρο” για να καλλιεργήσεις.
- Πρέπει να έχεις τα “μέσα” για να καλλιεργήσεις.
- Πρέπει να έχεις το “σπόρο” που θα καλλιεργήσεις.
- Πρέπει να έχεις τις “γνώσεις” για να έχεις μία καλή σοδειά.
- Πρέπει να έχεις τις “υποδομές” για να μετατρέψεις το “σιτάρι” σε “αλεύρι”.
- Πρέπει να έχεις “προζύμι, νερό, φούρνο, σκεύη” για να κάνεις το αλεύρι “ψωμί”.
Κάθε στάδιο κρύβει δυσκολίες και προβλήματα. Πρέπει να έχεις τη γνώση και τη θέληση για να τα καταφέρεις.
Η καλλιέργεια των δικών μας λαχανικών και φρούτων, είναι μία γνώση που μας βοηθά να έχουμε το δικό μας “ψωμί”. Στην πορεία, σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα και αποτυχίες. Στο τέλος όμως θα αποκτήσουμε γνώση. Η γνώση είναι δύναμη.
Φυτέψτε στους φίλους και στα παιδιά σας το σπόρο της καλλιέργειας.
Είναι ο πιο απλός τρόπος για να αγαπήσουν ξανά τη διαδικασία της δημιουργίας. Ο σπόρος αυτός, θα μετατραπεί σε ανάγκη για δημιουργία, παραγωγή, βελτίωση, σεβασμό στο περιβάλλον, κατανόηση της φύσης.