Στην προ-τουριστική περίοδο της Σαντορίνης, η οικονομία του νησιού βασιζόταν στην παραγωγή και πώληση για επεξεργασία της ντομάτας σε ένα από τα πολλά εργοστάσια που υπήρχαν στο νησί.
Από αυτά τα ντοματάκια γίνονταν οι περίφημοι ντοματοκεφτέδες.
Στην πραγματικότητα, οι κάτοικοι της Σαντορίνης (αγρότες οι περισσότεροι), ήταν τόσο φτωχοί που για να φτιάξουν κεφτέδες (ψευτοκεφτέδες τους έλεγαν), χρησιμοποιούσαν αντί για κρέας ντομάτες. Ότι δηλαδή είχαν.
Σήμερα οι ντοματοκεφτέδες είναι ένας πολύ γευστικός μεζές. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι.
Και φέτος φύτεψα σπόρους από ντοματάκι Σαντορίνης που μου έδωσε ο θείος της γυναίκας μου που είναι από τη Σαντορίνη. Αυθεντικούς σπόρους.
Σήμερα μάζεψα και δοκίμασα τα πρώτα ντοματάκια. Και του χρόνου!