- Δημοσιεύσεις: 57
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 81
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Κήπος - Λουλούδια, Δέντρα και Διακοσμητικά Φυτά
- Χώμα - Κομποστοποίηση - Ανακύκλωση - Άλλες Χρήσεις
- COMPOST TEA
×
Συζητήσεις σχετικά με το χώμα, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, άλλες χρήσεις και δράσεις στον κήπο.
COMPOST TEA
- k.andre
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Λιγότερα
Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #10426
από k.andre
Απαντήθηκε από k.andre στο θέμα COMPOST TEA
Ωραία Μάνο, ωραία! Ήδη έχεις ένα καλό δείγμα της ποιότητας της κοπριάς.
Μην πειραματιστείς με τις καλοκαιρινές καλλιέργειες, αν έχεις ακόμα (μελιτζάνες, πιπεριές, ντοματιές κ.α) ακόμα η ζέστη κρατάει και δε θα δουλέψει το σερμπέτι όπως πρέπει. Τώρα που θα βάλεις τα χειμερινά πειραματίσου με λίγα φυτά στην αρχή έχοντας αραιώσει το τσάι 1/8 στην αρχή και καθώς θα αναπτύσσονται να μειώνεις την αναλογία του νερού.
Θα ακολουθήσεις τις οδηγίες για το τσάι κομπόστας και το μόνο που θα αλλάξεις θα είναι ο χρόνος παρασκευής, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ο διπλάσιος.
Περί οσμής δε.... Ουδείς λόγος
Μην πειραματιστείς με τις καλοκαιρινές καλλιέργειες, αν έχεις ακόμα (μελιτζάνες, πιπεριές, ντοματιές κ.α) ακόμα η ζέστη κρατάει και δε θα δουλέψει το σερμπέτι όπως πρέπει. Τώρα που θα βάλεις τα χειμερινά πειραματίσου με λίγα φυτά στην αρχή έχοντας αραιώσει το τσάι 1/8 στην αρχή και καθώς θα αναπτύσσονται να μειώνεις την αναλογία του νερού.
Θα ακολουθήσεις τις οδηγίες για το τσάι κομπόστας και το μόνο που θα αλλάξεις θα είναι ο χρόνος παρασκευής, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ο διπλάσιος.
Περί οσμής δε.... Ουδείς λόγος
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kksakis1, manosdet
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- FIVI
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 69
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 9
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #10489
από FIVI
Απαντήθηκε από FIVI στο θέμα COMPOST TEA
λογικά την μελάσσα θα την καταναλώσουν τα μικρόβια, γι'αυτό την βάζουμε. Δεν πρέπει να βάζουμε πολύ
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- despina119
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 185
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 62
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #10745
από despina119
Απαντήθηκε από despina119 στο θέμα COMPOST TEA
Συνεχίζω με το 3ο τσάι κομπόστας...αυτήν την φορά έβαλα γλυκόζη αντί για μελάσα και όλα πάνε καλά.
Ηθελα να ρωτήσω πόσο διάστημα μπορούμε να την οξυγονώνουμε στον κάδο;
Το ερώτημα προέκυψε επειδή με τις τελευταίες βροχές μούσκεψε τόσο πολύ το χώμα που δεν μπορώ να την καταναλώσω όλη
Ηθελα να ρωτήσω πόσο διάστημα μπορούμε να την οξυγονώνουμε στον κάδο;
Το ερώτημα προέκυψε επειδή με τις τελευταίες βροχές μούσκεψε τόσο πολύ το χώμα που δεν μπορώ να την καταναλώσω όλη
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- k.andre
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 57
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 81
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #10752
από k.andre
Απαντήθηκε από k.andre στο θέμα COMPOST TEA
Το διάλυμα καλό είναι να μη οξυγονώνεται πάνω απόι 5-6 μέρες. Οι 2-3 μέρες είναι οι ιδανικές. Σε αυτή την περίπτωση ή θα ρίξεις το διάλυμα ως έχει (χωρίς αραίωση) στο σωρό του κομπόστ, ή αφού το αραιώσεις 1/5 ή 1/4 στις ρίζες μεγάλων καρποφόρων.
Πάντως η ομάδα μας στην Πάτρα σκέφτεται να οργανώσειί μια μεγάλη μάζωξη με θέμα την κομποστοποίηση και την παρασκευή εκχυλισμάτων στην πράξη.Ένας εκ των ομιλητών θα είμαι κι εγώ. Θα γίνει στην Αχαΐα και θα ενημερωθείτε πολύ νωρίτερα για όλες τις λεπτομέρειες. Εύχομαι να μπορέσετε να παρευρεθείτε όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Πάντως η ομάδα μας στην Πάτρα σκέφτεται να οργανώσειί μια μεγάλη μάζωξη με θέμα την κομποστοποίηση και την παρασκευή εκχυλισμάτων στην πράξη.Ένας εκ των ομιλητών θα είμαι κι εγώ. Θα γίνει στην Αχαΐα και θα ενημερωθείτε πολύ νωρίτερα για όλες τις λεπτομέρειες. Εύχομαι να μπορέσετε να παρευρεθείτε όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": fireseaker, DAVIS
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- despina119
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 185
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 62
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10771
από despina119
Απαντήθηκε από despina119 στο θέμα COMPOST TEA
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Προσωπικά θα ήθελα πολύ να συμμετέχω στην μάζωξη αλλά η Πάτρα μου πέφτει μακριά, μένω Θεσσαλονίκη. Θα είχα σίγουρα και πολλές ερωτήσεις να κάνω αλλά ισως από εδώ μέσα σταδιακά απαντηθούν.
Ενα θέματάκι έχω με την τοξικότητα ορισμένων φυτών όπως κισσός, ακακία, πικροδάφνες, φύλλα συκιάς κ.α επειδή έχω αρκετά από αυτά στην αυλή μου. Πόσο κακό κάνουν στο σωρό μου, άρα και στο τσάι;
Η τοξικότητα μειώνεται με το να αφήσω το κομποστ στην αποθήκη για λίγο διάστημα;
Η περσινή αποθηκευμενη κομπόστα έχει το ίδιο πλήθος ωφέλιμων μικροοργανισμών με αυτήν που βγάζω φρέσκια-φρέσκια σήμερα από τον κάδο;
Εχω και μια ακόμη ερώτηση σχετικά με την θερμοκρασία στον κάδο...πέρα από την αναλογία C/N επηρεάζεται από άλλους παράγοντες κι αν ναι από ποιους; Κάτι κάνω λάθος και φέτος δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο όπως παλιότερα που άνοιγα το καπάκι κι άχνιζε ο κάδος. θα ήταν καλή ιδέα αν έβαζα ένα θερμόμετρο από αυτά που έχουμε στο σπιτι για 1-2 δοκιμές;
Και τέλος, γνωρίζεις κάποια συνταγή για ενεργοποιητές που να μην κοστίζει πολύ; Κοιτούσα αυτες τις μέρες ακόμα και για δημιουργία μποκάσι αλλά όσα βρήκα περιέχουν αγοραστούς ΕΜ που έχουν ένα σημαντικό κόστος.
Προσωπικά θα ήθελα πολύ να συμμετέχω στην μάζωξη αλλά η Πάτρα μου πέφτει μακριά, μένω Θεσσαλονίκη. Θα είχα σίγουρα και πολλές ερωτήσεις να κάνω αλλά ισως από εδώ μέσα σταδιακά απαντηθούν.
Ενα θέματάκι έχω με την τοξικότητα ορισμένων φυτών όπως κισσός, ακακία, πικροδάφνες, φύλλα συκιάς κ.α επειδή έχω αρκετά από αυτά στην αυλή μου. Πόσο κακό κάνουν στο σωρό μου, άρα και στο τσάι;
Η τοξικότητα μειώνεται με το να αφήσω το κομποστ στην αποθήκη για λίγο διάστημα;
Η περσινή αποθηκευμενη κομπόστα έχει το ίδιο πλήθος ωφέλιμων μικροοργανισμών με αυτήν που βγάζω φρέσκια-φρέσκια σήμερα από τον κάδο;
Εχω και μια ακόμη ερώτηση σχετικά με την θερμοκρασία στον κάδο...πέρα από την αναλογία C/N επηρεάζεται από άλλους παράγοντες κι αν ναι από ποιους; Κάτι κάνω λάθος και φέτος δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο όπως παλιότερα που άνοιγα το καπάκι κι άχνιζε ο κάδος. θα ήταν καλή ιδέα αν έβαζα ένα θερμόμετρο από αυτά που έχουμε στο σπιτι για 1-2 δοκιμές;
Και τέλος, γνωρίζεις κάποια συνταγή για ενεργοποιητές που να μην κοστίζει πολύ; Κοιτούσα αυτες τις μέρες ακόμα και για δημιουργία μποκάσι αλλά όσα βρήκα περιέχουν αγοραστούς ΕΜ που έχουν ένα σημαντικό κόστος.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- despina119
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 185
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 62
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10777
από despina119
Απαντήθηκε από despina119 στο θέμα COMPOST TEA
Μπορεί να είναι και θέμα αερισμού ή εγκλωβισμού τους . Εύκολα λύνεται με 2-3 χούφτες χώμα από πάνω ή οτιδήποτε στεγνό
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DAVIS
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- FIVI
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 69
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 9
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10779
από FIVI
εκεί που νόμιζα οτι είχα καταλάβει τα περί κομπόστ είδα αυτό το βίντεο και κλονίστηκα. Λέει οτι όταν ζεσταίνεται πολύ το κομπόστ σημαίνει πολύ έντονη δράση των μικροβίων τα οποία καταναλώνουν Ο2 πιο γρήγορα από όσο το οξυγόνο διεισδύει από την ατμόσφαιρα στο κομπόστ και έτσι δημιουργούνται συνθήκες αναρεοβίωσης με αποτέλεσμα να χάνουμε το αζωτο με μορφή αμμμωνίας και το θείο (γίνονται πτητικά αέρια). Επίσης αναπτύσσοται αναερόβια μικρόβια που κάνουν κακό στα φυτά. Γι αυτό θέλει πολυ συχνα ανακάτεμα ωστε να σταματάει η δραστηριότητα των αναερόβιων να πέση η θερμοκρασία (σε ένα άλλο βίντεο λέει να μην περνάει τους 55 Coκαι να μπορουν να επιβιώσουν τα αερόβια. Εμένα μου έχει τύχη να μυρίζει αμμωνία το κομποστ παρ'όλο που το ανακατεύω και δεν φτιάχνω μεγάλους σωρούς. άρα ειναι πολύ δύσκολο να διατηρηθουν συνθήκες αεροβίωσης.
Απαντήθηκε από FIVI στο θέμα COMPOST TEA
εκεί που νόμιζα οτι είχα καταλάβει τα περί κομπόστ είδα αυτό το βίντεο και κλονίστηκα. Λέει οτι όταν ζεσταίνεται πολύ το κομπόστ σημαίνει πολύ έντονη δράση των μικροβίων τα οποία καταναλώνουν Ο2 πιο γρήγορα από όσο το οξυγόνο διεισδύει από την ατμόσφαιρα στο κομπόστ και έτσι δημιουργούνται συνθήκες αναρεοβίωσης με αποτέλεσμα να χάνουμε το αζωτο με μορφή αμμμωνίας και το θείο (γίνονται πτητικά αέρια). Επίσης αναπτύσσοται αναερόβια μικρόβια που κάνουν κακό στα φυτά. Γι αυτό θέλει πολυ συχνα ανακάτεμα ωστε να σταματάει η δραστηριότητα των αναερόβιων να πέση η θερμοκρασία (σε ένα άλλο βίντεο λέει να μην περνάει τους 55 Coκαι να μπορουν να επιβιώσουν τα αερόβια. Εμένα μου έχει τύχη να μυρίζει αμμωνία το κομποστ παρ'όλο που το ανακατεύω και δεν φτιάχνω μεγάλους σωρούς. άρα ειναι πολύ δύσκολο να διατηρηθουν συνθήκες αεροβίωσης.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- FIVI
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 69
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 9
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10780
από FIVI
Απαντήθηκε από FIVI στο θέμα COMPOST TEA
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- k.andre
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 57
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 81
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10785
από k.andre
Απαντήθηκε από k.andre στο θέμα COMPOST TEA
Δέσποινα, τα φύλλα που αναφέρεις να μη τα βάζεις στο σωρό σου. Θα κάνουν ζημιά. Για τη θερμοκρασία χρειάζεσαι κάποιο ενεργοποιητή. Κι αφού μιλάμε για μικρό ή καθόλου κόστος, θα πρέπει: 1)Ή να προσθέσεις πράσινα οργανικά υλικά στη μέση του σωρού ή 2) να φτιάξεις ένα διάλυμα με ένα κουβά τσουκνίδες σκεπασμένες με νερό το οποίο θα το αφήσεις να μουλιάσει 3-5 μέρες και θα το ρίξεις στην κομπόστα σου. Θα παρακολουθείς τακτικά στην αρχή τη θερμοκρασία η οποία μπορεί να ξεπεράσει άνετα τους 60 βαθμούς και θα αφήσεις τον χρόνο να κάνει τη κομποστοποίηση, φροντίζοντας εσύ από την πλευρά σου ΠΑΝΤΑ να είναι νωτισμένος και να γυρίζεις το περιεχόμενο του κομπόστ τακτικά.....
Davis, αν τα μυγάκια δεν σε ενοχλούν, μην ασχολείσαι καθόλου μαζί τους.
Φοίβη, μια καλή λύση για τον αερισμό, αν εσύ δεν μπορείς να ανακατεύεις το σωρό τακτικά, είναι να χώσεις 4-5 πλαστικές σωλήνες διαμέτρου 10 cm σε διάφορα σημεία του κομπόστ, ή να φτιάξεις κάτι σαν τη συνημμένη εικόνα. Με τον συρμάτινο αυτό κάδο(τον έχω καταργήσει πλέον) δεν θα χρειάζεται να ανακατεύεις πολύ, αλλά θα πρέπει να περιμένεις αρκετά τη χουμοποίηση.
Προσωπικά έχω καταλήξει εδώ και καιρό σε 6 παλέτες φτιάχνοντας δύο χώρους δίπλα δίπλα με σχηματική διάταξη ΠΠ και κάλυψη με πλαστικό. Η διαδικασία γυρίσματος με την πιρούνα είναι παιχνιδάκι και η κομποστοποίση γίνεται σε ρυθμούς πολύ ικανοποιητικούς.
Davis, αν τα μυγάκια δεν σε ενοχλούν, μην ασχολείσαι καθόλου μαζί τους.
Φοίβη, μια καλή λύση για τον αερισμό, αν εσύ δεν μπορείς να ανακατεύεις το σωρό τακτικά, είναι να χώσεις 4-5 πλαστικές σωλήνες διαμέτρου 10 cm σε διάφορα σημεία του κομπόστ, ή να φτιάξεις κάτι σαν τη συνημμένη εικόνα. Με τον συρμάτινο αυτό κάδο(τον έχω καταργήσει πλέον) δεν θα χρειάζεται να ανακατεύεις πολύ, αλλά θα πρέπει να περιμένεις αρκετά τη χουμοποίηση.
Προσωπικά έχω καταλήξει εδώ και καιρό σε 6 παλέτες φτιάχνοντας δύο χώρους δίπλα δίπλα με σχηματική διάταξη ΠΠ και κάλυψη με πλαστικό. Η διαδικασία γυρίσματος με την πιρούνα είναι παιχνιδάκι και η κομποστοποίση γίνεται σε ρυθμούς πολύ ικανοποιητικούς.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": FIVI, DAVIS
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- FIVI
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 69
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 9
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10786
από FIVI
Απαντήθηκε από FIVI στο θέμα COMPOST TEA
Αυτό με το πλέγμα το έκανα την πρώτη χρονιά που έφτιαξα κομπόστ αλλά ήταν αδύνατο να το ανακατέψω οπότε για να το αερίσω έβγαζα το πλέγμα, το έβαζα δίπλα και το ξαναγέμιζα με το κομποστ. Δεν το έκανα όμως πολυ συχνα, μια φορά τη βδομάδα το έκανα γιατί ήταν μπελάς και το τελικό, όταν το κοσκίνιζα, μύριζε αμμωνία. Πάντως δεν έκανε κακό σε κάποιο φυτό πρέπει να πω, το αέρισα πριν το χρησιμοποιήσω βέβαια.Ηταν όμως αρκετά αργή η ανάπτυξη και έχω την αμφιβολία οτι μπορεί να μου έβλαψε την όποια μυκόρριζα βρισκότανε στο χώμα του κήπου, λόγω κάποιων "κακών" βακτηριδίων .
Την επόμενη χρονιά πήρα κάδο αλλά τελικά αυτό το κόλπο με τις παλέτες και την πηρούνα είναι το πιο ωραίο σύστημα μου φαίνεται γιατί το ανακάτεμα γίνεται εύκολα και άρα πιο συχνά.
Στα δέντρα φτιάχνω σωρούς απο ξερά φύλλα και κουρεμενο χόρτο περίπου 15 εκ. ύψος και γίνεται επι τόπου. Προσπαθώ να έχουν πάντα τέτοιο υλικό στις ρίζες τους.
Φτιάχνω και φυλλόχωμα σε σακούλες πλαστικές που κι αυτές είναι έυκολο να τις αερίζω συχνά. Το χρησιμοποιώ για εδαφοκάλυψη στα παρτέρια για να κρατάω την υγρασία από κάτω ώστε να ποτίζω λιγότερο.
Με αυτά τα "κόλπα" φέτος μετά από 3 χρόνια ερασιτεχνική κομποστοποίηση, παρατήρησα οτι φυτά και δέντρα που κατά κανόνα αρρώσταιναν κάθε χρόνο, δεν μου αρρώστησαν Δεν ξέρω βέβαια μήπως συνέβαλε και η ζέστη που όλο και κάποια ζουζούνια θα σκότωσε.
Την επόμενη χρονιά πήρα κάδο αλλά τελικά αυτό το κόλπο με τις παλέτες και την πηρούνα είναι το πιο ωραίο σύστημα μου φαίνεται γιατί το ανακάτεμα γίνεται εύκολα και άρα πιο συχνά.
Στα δέντρα φτιάχνω σωρούς απο ξερά φύλλα και κουρεμενο χόρτο περίπου 15 εκ. ύψος και γίνεται επι τόπου. Προσπαθώ να έχουν πάντα τέτοιο υλικό στις ρίζες τους.
Φτιάχνω και φυλλόχωμα σε σακούλες πλαστικές που κι αυτές είναι έυκολο να τις αερίζω συχνά. Το χρησιμοποιώ για εδαφοκάλυψη στα παρτέρια για να κρατάω την υγρασία από κάτω ώστε να ποτίζω λιγότερο.
Με αυτά τα "κόλπα" φέτος μετά από 3 χρόνια ερασιτεχνική κομποστοποίηση, παρατήρησα οτι φυτά και δέντρα που κατά κανόνα αρρώσταιναν κάθε χρόνο, δεν μου αρρώστησαν Δεν ξέρω βέβαια μήπως συνέβαλε και η ζέστη που όλο και κάποια ζουζούνια θα σκότωσε.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": k.andre, DAVIS
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
Συντονιστές: ilias
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Κήπος - Λουλούδια, Δέντρα και Διακοσμητικά Φυτά
- Χώμα - Κομποστοποίηση - Ανακύκλωση - Άλλες Χρήσεις
- COMPOST TEA
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.056 δευτερόλεπτα