- Δημοσιεύσεις: 123
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 30
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Κήπος - Λουλούδια, Δέντρα και Διακοσμητικά Φυτά
- Χώμα - Κομποστοποίηση - Ανακύκλωση - Άλλες Χρήσεις
- COMPOST TEA
×
Συζητήσεις σχετικά με το χώμα, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, άλλες χρήσεις και δράσεις στον κήπο.
COMPOST TEA
- panagiotispanagiotis
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #10033
από panagiotispanagiotis
Απαντήθηκε από panagiotispanagiotis στο θέμα COMPOST TEA
θα ηθελα να ρωτησω τον k.andre ποια ειναι ακριβως τα υλικα που χρησιμοποιει γιατι απο το κειμενο βλεπω μονο το τριφυλλι τα φυκια η μελασα και το τσουκνιδοζουμο.
Σε δευτερη φαση θελω να ρωτησω αν εχεις κανει το ιδιο πειραμα και να ποτιζεις με νερο απο εκχυλισμα κοπριας?(θα εντυπωσιαστεις) και οχι σε γλαστρα αλλα στο εδαφος και χωρις κοπο και χρημα και με ευκολη προσβαση στα υλικα και ευκολια στη διαδικασια καπου εχει κανει σχετικη αναφορα και ο συντονιστης Ηλιας για το μιγμα κοπριας (σερμπετι νομιζω???)
Σε δευτερη φαση θελω να ρωτησω αν εχεις κανει το ιδιο πειραμα και να ποτιζεις με νερο απο εκχυλισμα κοπριας?(θα εντυπωσιαστεις) και οχι σε γλαστρα αλλα στο εδαφος και χωρις κοπο και χρημα και με ευκολη προσβαση στα υλικα και ευκολια στη διαδικασια καπου εχει κανει σχετικη αναφορα και ο συντονιστης Ηλιας για το μιγμα κοπριας (σερμπετι νομιζω???)
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- despina119
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 185
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 62
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #10038
από despina119
Απαντήθηκε από despina119 στο θέμα COMPOST TEA
Οταν λες εκχύλισμα κοπριάς, εννοείς αυτό που ονομάζει ο Ηλίας σαν "σερμπέτι"...;
Διαβάζοντας το κείμενο του k.adre εκανα ακριβώς την ίδια σκέψη, ψάχνοντας και μελετώντας όμως άλλες δικές του καταγραφές στο ιντερνετ όπως και άλλων ,κατάλαβα ότι δεν πρόκειται για ένα απλό κοπρόζουμο, (ποια η διαφορά άλλωστε από ένα καλό λιπασμενο χώμα με κοπριά, από πότισμα με κοπρόζουμο;) αλλά με την μελάσα και την διαρκή οξυγόνωση τρέφεις-αναπαράγεις-κάνεις τούρμπο τους ήδη ωφέλιμους μικροοργανισμούς (μήπως ανήκουν κι αυτοί στην κατηγορία των ΕΜ;;) που υπάρχουν στο κομποστ.
Γι αυτό και χρησιμοποιείς το τσάι ΑΜΕΣΩς μόλις κλείσεις την αεραντλία.
Διαφορετικά θα μπορούσες να κάνεις και κομποστόζουμο... Από ότι καταλαβαίνω , ο στόχος είναι να εισέλθουν αυτοί οι τούμπο μικροοργανισμοί μέσα στο φυτό άμεσα ώστε να τονωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα, πέραν των οργανικών και ανόργανων στοιχείων που έχει (τα οποία θα μπορούσε να πάρει το φυτό και μόνο του από το κομποστ ή την κοπριά του χώματος). Οι ίδιοι μικροοργανισμοί στο χώμα μάλλον δεν θα επιζούν για πολύ αν υπάρχουν μικροοργανισμοί-εχθροί που τους επιτίθονται ή κακές εδαφικές συνθήκες (χημικά λιπάσματα, υπολλείματα φαρμάκων, Ph, κλπ)
Με εξιτάρισε η ιδέα με το τσάι γιατί αν δουλεύει όπως περιγράφεται στο ποστ του k.adre τότε δρα στη ρίζα του κακού, από την μια δίνεις άριστη διατροφή στο φυτό κι από την άλλη τονώνεις το ανοσοποιητικο του ώστε να μην προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες...ό,τι θα πρεπε να κάνουμε κι εμείς στον εαυτό μας, σωματικά και ψυχικά.
Πάντως, αν η ίδια διαδικασία δουλεύει με την κοπριά αντί του κομποστ, θα ήταν ενδιαφέρον αν θέλεις να το δοκιμάσεις παράλληλα με μένα και να γράφουμε εδώ τα αποτελέσματά μας. Οσο κι αν έχω ψάξει στο ιντερνετ δεν υπάρχει καμιά αναφορά. Σκέφτομαι όμως πως στην κοπριά πιθανόν να υπάρχουν και παθογόνοι μικροοργονισμοί που δρουν σαν εχθροί, ενώ η κομποστα είναι προιόν φυσικής διεργασίας ...γι αυτό και συστήνεται.
Οπως και να χει , εγώ σήμερα αγοράζω την μελάσα μου (ελπίζω να βρω στο σουπερ μαρκετ) και συνεχίζω το πείραμα.
Διαβάζοντας το κείμενο του k.adre εκανα ακριβώς την ίδια σκέψη, ψάχνοντας και μελετώντας όμως άλλες δικές του καταγραφές στο ιντερνετ όπως και άλλων ,κατάλαβα ότι δεν πρόκειται για ένα απλό κοπρόζουμο, (ποια η διαφορά άλλωστε από ένα καλό λιπασμενο χώμα με κοπριά, από πότισμα με κοπρόζουμο;) αλλά με την μελάσα και την διαρκή οξυγόνωση τρέφεις-αναπαράγεις-κάνεις τούρμπο τους ήδη ωφέλιμους μικροοργανισμούς (μήπως ανήκουν κι αυτοί στην κατηγορία των ΕΜ;;) που υπάρχουν στο κομποστ.
Γι αυτό και χρησιμοποιείς το τσάι ΑΜΕΣΩς μόλις κλείσεις την αεραντλία.
Διαφορετικά θα μπορούσες να κάνεις και κομποστόζουμο... Από ότι καταλαβαίνω , ο στόχος είναι να εισέλθουν αυτοί οι τούμπο μικροοργανισμοί μέσα στο φυτό άμεσα ώστε να τονωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα, πέραν των οργανικών και ανόργανων στοιχείων που έχει (τα οποία θα μπορούσε να πάρει το φυτό και μόνο του από το κομποστ ή την κοπριά του χώματος). Οι ίδιοι μικροοργανισμοί στο χώμα μάλλον δεν θα επιζούν για πολύ αν υπάρχουν μικροοργανισμοί-εχθροί που τους επιτίθονται ή κακές εδαφικές συνθήκες (χημικά λιπάσματα, υπολλείματα φαρμάκων, Ph, κλπ)
Με εξιτάρισε η ιδέα με το τσάι γιατί αν δουλεύει όπως περιγράφεται στο ποστ του k.adre τότε δρα στη ρίζα του κακού, από την μια δίνεις άριστη διατροφή στο φυτό κι από την άλλη τονώνεις το ανοσοποιητικο του ώστε να μην προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες...ό,τι θα πρεπε να κάνουμε κι εμείς στον εαυτό μας, σωματικά και ψυχικά.
Πάντως, αν η ίδια διαδικασία δουλεύει με την κοπριά αντί του κομποστ, θα ήταν ενδιαφέρον αν θέλεις να το δοκιμάσεις παράλληλα με μένα και να γράφουμε εδώ τα αποτελέσματά μας. Οσο κι αν έχω ψάξει στο ιντερνετ δεν υπάρχει καμιά αναφορά. Σκέφτομαι όμως πως στην κοπριά πιθανόν να υπάρχουν και παθογόνοι μικροοργονισμοί που δρουν σαν εχθροί, ενώ η κομποστα είναι προιόν φυσικής διεργασίας ...γι αυτό και συστήνεται.
Οπως και να χει , εγώ σήμερα αγοράζω την μελάσα μου (ελπίζω να βρω στο σουπερ μαρκετ) και συνεχίζω το πείραμα.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- k.andre
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 57
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 81
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #10039
από k.andre
Απαντήθηκε από k.andre στο θέμα COMPOST TEA
Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι σε όλες κι όλους!
Χαίρομαι που κάποιοι μπαίνουν στη διαδικασία αυτή. Θα τονίσω μερικά επίμαχα σημεία.
Παναγιώτη
Το άρθρο δεν αφορά ακριβώς τον τρόπο παρασκευής compost , αλλά το εκχύλισμά του. Ελπίζω να βρεθεί μια ευκαιρία να αναφερθούμε πολύ πιο αναλυτικά στην κομπόστα και τα υλικά της καθώς και στη σωστή διαδικασία ύγρανσης και «ψησίματος».
Σε πολύ γενικές γραμμές ο σωρός της κομπόστας μου, αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία οργανικών υλικών όπως κοπριά από κότες και κουνέλια με τις στρωμνές τους πολύ καλά ψημένα (1 + χρόνο) και από μια ποικιλία πράσινων υλικών (σάπια φρούτα, λαχανικά, τριφύλλι κ.α.) καθώς και από μια ποσότητα φυκιών ξεβρασμένα από τη θάλασσα που όπως έχω ξαναγράψει αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία και δε μπορεί κάποιος να τα κατατάξει αβασάνιστα στα πράσινα ή τα καφέ.
Φυσικά δεν είναι ανάγκη να πάρει κάποιος τα βουνά και τις θάλασσες για να βρει την ποικιλία αυτή, οπότε μπορεί να χρησιμοποιήσει ότιδήποτε οργανικό υλικό έχει διαθέσιμο.
Το σερμπέτι είναι καλό αρκεί να είναι χωνεμένη η κοπριά και να μη φέρει παθογόνους οργανισμούς που μπορεί να σου καταστρέψουν τη σοδειά.
Το τσάι κομπόστας είναι κάτι πολύ πιο δυνατό διάβασε αυτά που αναφέρει πολύ σωστά η Δέσποινα και θα καταλάβεις.
Δώστε πολύ μεγάλη προσοχή στην οσμή του τελικού εκχυλίσματος.
Επίσης επειδή η μελάσσα ίσως να είναι κάπως δυσεύρετη, μπορεί κάποιος εναλλακτικά να χρησιμοποιήσει γλυκόζη σε διπλή ποσότητα.
Το νερό καλό θα ήταν να είναι βρόχινο ή πηγαδίσιο. Αν δεν έχουμε δε χάθηκε ο κόσμος. Βάλτε βρύσης.
Επίσης καλό θα ήταν στην αρχή να πειραματιστείτε σε μερικά φυτά κι όχι στο σύνολο της παραγωγής σας. Αποφύγετε τα «ταΐσματα» μέσω καύσωνα γιατί θα σοκάρετε τα φυτά και τα αποτελέσματα να είναι αντίθετα.
Τέλος να αναφέρω πως δεν είμαι κανένας φωτεινός παντογνώστης. Ψάχνω κι εγώ όπως κι εσείς κι απλά αφιερώνω λίγο παραπάνω χρόνο στο ψάξιμο. Φέτος κατάφερα κι έβγαλα ντομάτες που ξεπέρασαν το 1 κιλό, έχοντας τη γεύση και την υφή των συμβατικών. Πιστεύω πως πρέπει να πειραματιστούμε όλοι και να ανταλάσσουμε τις εμπειρίες μας. Θεωρώ πως στο τέλος θα βγει κάτι καλό από όλο αυτό.... Αν φυσικά οι "μεγάλοι" μας αφήσουν....
Κώστας
Χαίρομαι που κάποιοι μπαίνουν στη διαδικασία αυτή. Θα τονίσω μερικά επίμαχα σημεία.
Παναγιώτη
Το άρθρο δεν αφορά ακριβώς τον τρόπο παρασκευής compost , αλλά το εκχύλισμά του. Ελπίζω να βρεθεί μια ευκαιρία να αναφερθούμε πολύ πιο αναλυτικά στην κομπόστα και τα υλικά της καθώς και στη σωστή διαδικασία ύγρανσης και «ψησίματος».
Σε πολύ γενικές γραμμές ο σωρός της κομπόστας μου, αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία οργανικών υλικών όπως κοπριά από κότες και κουνέλια με τις στρωμνές τους πολύ καλά ψημένα (1 + χρόνο) και από μια ποικιλία πράσινων υλικών (σάπια φρούτα, λαχανικά, τριφύλλι κ.α.) καθώς και από μια ποσότητα φυκιών ξεβρασμένα από τη θάλασσα που όπως έχω ξαναγράψει αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία και δε μπορεί κάποιος να τα κατατάξει αβασάνιστα στα πράσινα ή τα καφέ.
Φυσικά δεν είναι ανάγκη να πάρει κάποιος τα βουνά και τις θάλασσες για να βρει την ποικιλία αυτή, οπότε μπορεί να χρησιμοποιήσει ότιδήποτε οργανικό υλικό έχει διαθέσιμο.
Το σερμπέτι είναι καλό αρκεί να είναι χωνεμένη η κοπριά και να μη φέρει παθογόνους οργανισμούς που μπορεί να σου καταστρέψουν τη σοδειά.
Το τσάι κομπόστας είναι κάτι πολύ πιο δυνατό διάβασε αυτά που αναφέρει πολύ σωστά η Δέσποινα και θα καταλάβεις.
Δώστε πολύ μεγάλη προσοχή στην οσμή του τελικού εκχυλίσματος.
Επίσης επειδή η μελάσσα ίσως να είναι κάπως δυσεύρετη, μπορεί κάποιος εναλλακτικά να χρησιμοποιήσει γλυκόζη σε διπλή ποσότητα.
Το νερό καλό θα ήταν να είναι βρόχινο ή πηγαδίσιο. Αν δεν έχουμε δε χάθηκε ο κόσμος. Βάλτε βρύσης.
Επίσης καλό θα ήταν στην αρχή να πειραματιστείτε σε μερικά φυτά κι όχι στο σύνολο της παραγωγής σας. Αποφύγετε τα «ταΐσματα» μέσω καύσωνα γιατί θα σοκάρετε τα φυτά και τα αποτελέσματα να είναι αντίθετα.
Τέλος να αναφέρω πως δεν είμαι κανένας φωτεινός παντογνώστης. Ψάχνω κι εγώ όπως κι εσείς κι απλά αφιερώνω λίγο παραπάνω χρόνο στο ψάξιμο. Φέτος κατάφερα κι έβγαλα ντομάτες που ξεπέρασαν το 1 κιλό, έχοντας τη γεύση και την υφή των συμβατικών. Πιστεύω πως πρέπει να πειραματιστούμε όλοι και να ανταλάσσουμε τις εμπειρίες μας. Θεωρώ πως στο τέλος θα βγει κάτι καλό από όλο αυτό.... Αν φυσικά οι "μεγάλοι" μας αφήσουν....
Κώστας
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- despina119
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 185
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 62
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #10051
από despina119
Απαντήθηκε από despina119 στο θέμα COMPOST TEA
Η μελάσα έχει φανταστική γεύση...ξέρουν τι τρώνε οι μικροοργανισμοί !!
Γλυκιά χωρίς να σε λιγώνει, σκούρη σαν μαύρη σοκολάτα και με πλούσια γεύση κι άρωμα! Δεν το περίμενα......!
Εχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου (και όχι μονο) ...άρα όσοι έχετε χαμηλό αιματοκρίτη, σκεφτείτε το σαν λύση.
Βήμα 2ο ξεκίνησε ήδη.....σε 3 μέρες θα ποτίσω με τσαι.
Γλυκιά χωρίς να σε λιγώνει, σκούρη σαν μαύρη σοκολάτα και με πλούσια γεύση κι άρωμα! Δεν το περίμενα......!
Εχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου (και όχι μονο) ...άρα όσοι έχετε χαμηλό αιματοκρίτη, σκεφτείτε το σαν λύση.
Βήμα 2ο ξεκίνησε ήδη.....σε 3 μέρες θα ποτίσω με τσαι.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- despina119
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 185
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 62
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #10199
από despina119
Απαντήθηκε από despina119 στο θέμα COMPOST TEA
Λοιπόν.... έκανα 2 ποτίσματα με τσάι κομπόστας μέχρι στιγμής.
Μεγάλο τούλι δεν έβρισκα κι έτσι έβαλα σε παλιά μαξιλαροθήκη το κομποστ, φυσικά ήταν πλήρως βυθισμένο μέσα στο νερό.
Οι πορόλιθοι δεν ξέρω αν βγάζουν μικρές ή χοντρές μπουρμπουλήθρες (ξέχασα να ρωτήσω στο pet shop), πάντως το 1ο 24ωρο η επιφάνεια του νερού ήταν αφρισμένη διαρκως και η μυρωδιά ήταν ουδέτερη και η επιφάνεια της μαξιλαροθήκης ελαφρώς γλιτσιασμένη, γεγονός που αρχικά μ ανησύχησε.
Το 2ο 24ωρο, ελάχιστα αφρισμένη η επιφάνεια του νερού και καλύτερη οσμή και το νερό και η μαξιλαροθήκη!
Το 3ο 24ωρο, καθόλου αφρός, πιο δυνατή οσμή αλλά ευχάριστη.
Για αρχή, πότισα τα παντα στον κήπο με μικρή αραίωση 1 τσάι προς 2-3 νερό. Η συγκεκριμένη παρτίδα κομπόστ δεν ήταν ιδιαίτερα δυνατή γιατί είχα προσθέσει στον κάδο μεγάλη ποσότητα χώματος μίλι.
Επειδή περίσεψε λίγο τσάι το ξαναέριξα μέσα στην "τσαγιέρα" , πρόσθεσα 5-6 λίτρα νερό, έριξα άλλη 1 κουταλιά μελάσα και το ίδιο χρησιμοποιημένο κομποστ και το άφησα να οξυγονωθεί για 48 ώρες και ξαναπότισα χτες βράδυ.
Η πρώτη εικόνα ήταν ικανοποιητική, πότισα από σπορόφυτα, μικρά φυτά όπως μαιντανός κι άνιθος έως τα ώριμα φυτά ντοματιές, πιπεριές κλπ. Δεν επηρεάστηκε αρνητικά κανένα. Βέβαια περισσότερα συμπεράσματα δεν μπορώ ακόμα να βγάλω, το σίγουρο είναι πως μόλις φύγει ο καύσωνας θα δοκιμάσω το πείραμα με τα κρεμμυδάια που έκανε κι ο k.andre και θα κρατήσω φωτογραφικο ντοκουμέντο να σας δειξω.
Μια παρατηρηση που μου έκανε εντύπωση πάντως ήταν η εξής: όσοι έχετε εμπειρία από πλύσιμο ξέρετε πως μυρίζει ένα ρούχο αν μείνει πάνω από 5-6 ώρες στο νερό έστω και στραγγισμένο. Οταν έβγαλα την μαξιλαροθήκη μετά από 5 24ωρα στο νερό δεν μύριζε καθόλου άσχημα!! Αρα η οξυγόνωση είναι ένα σημαντικο θέμα!
Και τέλος, μια ερώτηση προς τον k.andre: γιατί προτείνεις εναλλακτικά της μελάσας γλυκοζη; Το μυαλό μου θα πήγαινε σε μέλι....
Μεγάλο τούλι δεν έβρισκα κι έτσι έβαλα σε παλιά μαξιλαροθήκη το κομποστ, φυσικά ήταν πλήρως βυθισμένο μέσα στο νερό.
Οι πορόλιθοι δεν ξέρω αν βγάζουν μικρές ή χοντρές μπουρμπουλήθρες (ξέχασα να ρωτήσω στο pet shop), πάντως το 1ο 24ωρο η επιφάνεια του νερού ήταν αφρισμένη διαρκως και η μυρωδιά ήταν ουδέτερη και η επιφάνεια της μαξιλαροθήκης ελαφρώς γλιτσιασμένη, γεγονός που αρχικά μ ανησύχησε.
Το 2ο 24ωρο, ελάχιστα αφρισμένη η επιφάνεια του νερού και καλύτερη οσμή και το νερό και η μαξιλαροθήκη!
Το 3ο 24ωρο, καθόλου αφρός, πιο δυνατή οσμή αλλά ευχάριστη.
Για αρχή, πότισα τα παντα στον κήπο με μικρή αραίωση 1 τσάι προς 2-3 νερό. Η συγκεκριμένη παρτίδα κομπόστ δεν ήταν ιδιαίτερα δυνατή γιατί είχα προσθέσει στον κάδο μεγάλη ποσότητα χώματος μίλι.
Επειδή περίσεψε λίγο τσάι το ξαναέριξα μέσα στην "τσαγιέρα" , πρόσθεσα 5-6 λίτρα νερό, έριξα άλλη 1 κουταλιά μελάσα και το ίδιο χρησιμοποιημένο κομποστ και το άφησα να οξυγονωθεί για 48 ώρες και ξαναπότισα χτες βράδυ.
Η πρώτη εικόνα ήταν ικανοποιητική, πότισα από σπορόφυτα, μικρά φυτά όπως μαιντανός κι άνιθος έως τα ώριμα φυτά ντοματιές, πιπεριές κλπ. Δεν επηρεάστηκε αρνητικά κανένα. Βέβαια περισσότερα συμπεράσματα δεν μπορώ ακόμα να βγάλω, το σίγουρο είναι πως μόλις φύγει ο καύσωνας θα δοκιμάσω το πείραμα με τα κρεμμυδάια που έκανε κι ο k.andre και θα κρατήσω φωτογραφικο ντοκουμέντο να σας δειξω.
Μια παρατηρηση που μου έκανε εντύπωση πάντως ήταν η εξής: όσοι έχετε εμπειρία από πλύσιμο ξέρετε πως μυρίζει ένα ρούχο αν μείνει πάνω από 5-6 ώρες στο νερό έστω και στραγγισμένο. Οταν έβγαλα την μαξιλαροθήκη μετά από 5 24ωρα στο νερό δεν μύριζε καθόλου άσχημα!! Αρα η οξυγόνωση είναι ένα σημαντικο θέμα!
Και τέλος, μια ερώτηση προς τον k.andre: γιατί προτείνεις εναλλακτικά της μελάσας γλυκοζη; Το μυαλό μου θα πήγαινε σε μέλι....
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- k.andre
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 57
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 81
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #10245
από k.andre
Απαντήθηκε από k.andre στο θέμα COMPOST TEA
Όλα καλά Δέσποινα, μπράβο για την πρώτη προσπάθεια. Όπως και η ίδια ανέφερες, άφησε τον καιρό να δροσίσει και κάνε τα ποτίσματά σου. Μη ξεχνάς πως κομπόστ φτιαγμένο από δυνατά υλικά θα σου δώσει δυνατότερο (θρεπτικότερο) εκχύλισμα και το αντίθετο φυσικά.
Σε ό,τι αφορά το θέμα μελάσσα, γλυκόζη, μέλι πιστεύω πως δε θα έχεις πρόβλημα με όποιο από αυτά χρησιμοποιήσεις, αφού όλα μπορούν να θρέψουν τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς. Το μέλι προσωπικά δεν το έχω χρησιμοποιήσει. Για να δούμε....
Σε ό,τι αφορά το θέμα μελάσσα, γλυκόζη, μέλι πιστεύω πως δε θα έχεις πρόβλημα με όποιο από αυτά χρησιμοποιήσεις, αφού όλα μπορούν να θρέψουν τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς. Το μέλι προσωπικά δεν το έχω χρησιμοποιήσει. Για να δούμε....
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- jdoohan
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 36
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 8
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #10248
από jdoohan
Απαντήθηκε από jdoohan στο θέμα COMPOST TEA
Καλησπέρα.
Επειδή με ενδιαφέρει πολύ το θέμα βρήκα αυτό το βίντεο σχετικά με τα αποτελέσματα του εκχυλίσματος κομπόστ.
Για το θέμα του χλωρίου όλοι λένε ότι άμα αφήσεις το νερό να με την αεραντλία ένα βράδυ το χλώριο εξατμίζεται μόνο του.
Ελπίζω όλοι να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα που έχει ο κύριος στο βίντεο.
Επειδή με ενδιαφέρει πολύ το θέμα βρήκα αυτό το βίντεο σχετικά με τα αποτελέσματα του εκχυλίσματος κομπόστ.
Για το θέμα του χλωρίου όλοι λένε ότι άμα αφήσεις το νερό να με την αεραντλία ένα βράδυ το χλώριο εξατμίζεται μόνο του.
Ελπίζω όλοι να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα που έχει ο κύριος στο βίντεο.
Last edit: 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν by jdoohan.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DAVIS
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- despina119
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 185
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 62
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #10249
από despina119
Απαντήθηκε από despina119 στο θέμα COMPOST TEA
Γεια σου Jdoohan,
πως και δεν το είχα σκεφτεί αυτό με την αεραντλία και το χλώριο;;;;; Θα το εφαρμόσω!
Είδα το βιντεάκι και θα ήμουν πολύ ευχαριστημένη και με το 1/3 του μεγέθους του κυρίου, χαχα, με λιγότερο δεν συμβιβάζομαι!
Σοβαρά τώρα.. λίγο με τρομάζει το υπερ-μεγέθες και πιθανόν να είναι και σταδιακή μετάλλαξη των σπόρων, είτε επειδή επιλέγει διαρκώς τους πιο μεγάλους σπόρους (αν τους συλλέγει μόνος του) είτε επειδή σε όλη την καλλιεργητική περίοδο στρεσσάρει το φυτό με αυξητικά έστω και βιολογικά.
Σε μια καλλιεργητική περίοδο λίγων μηνών προλαβαίνει το φυτό να μεγαλώσει τόσο;; πόσους μήνες χρειάζεται να ωριμάσει ο καρπός;
Και κάτι που παρατήρησα σ αυτό και σε άλλα βίντεο είναι ότι περιλαμβάνουν λαχανικά μέσω θερμοκρασιών (λάχανα, μπρόκολα,κουνουπίδια, πατάτες, παντζάρια κλπ), δεν είδα να έχουν λαχανικά που θέλουν ζεστό έως τροπικό κλίμα
πως και δεν το είχα σκεφτεί αυτό με την αεραντλία και το χλώριο;;;;; Θα το εφαρμόσω!
Είδα το βιντεάκι και θα ήμουν πολύ ευχαριστημένη και με το 1/3 του μεγέθους του κυρίου, χαχα, με λιγότερο δεν συμβιβάζομαι!
Σοβαρά τώρα.. λίγο με τρομάζει το υπερ-μεγέθες και πιθανόν να είναι και σταδιακή μετάλλαξη των σπόρων, είτε επειδή επιλέγει διαρκώς τους πιο μεγάλους σπόρους (αν τους συλλέγει μόνος του) είτε επειδή σε όλη την καλλιεργητική περίοδο στρεσσάρει το φυτό με αυξητικά έστω και βιολογικά.
Σε μια καλλιεργητική περίοδο λίγων μηνών προλαβαίνει το φυτό να μεγαλώσει τόσο;; πόσους μήνες χρειάζεται να ωριμάσει ο καρπός;
Και κάτι που παρατήρησα σ αυτό και σε άλλα βίντεο είναι ότι περιλαμβάνουν λαχανικά μέσω θερμοκρασιών (λάχανα, μπρόκολα,κουνουπίδια, πατάτες, παντζάρια κλπ), δεν είδα να έχουν λαχανικά που θέλουν ζεστό έως τροπικό κλίμα
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- FIVI
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 69
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 9
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #10261
από FIVI
Απαντήθηκε από FIVI στο θέμα COMPOST TEA
γεια και χαρά σε όλους! πόσο χαίρομαι με την απήχηση που είχε το θέμα του τσαγιού από κομποστ. Εξομολόγηση : ακόμα δεν το χρησιμοποίησα, με πήραν από κάτω διάφορα... φέτος δεν κατάφερα σχεδόν τίποτα στον κήπο, όλο φύλλα και λουλούδια οι ντοματοπιπερομελιτζανοαγγουροπεπονιές μου αλλά καρπό μηδέν.... άμα αποφασίση και δροσίσει θα βάλω μπρός για τα φθινοπωρινά.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- despina119
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 185
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 62
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #10262
από despina119
Ευχαριστώ για το Link
Απαντήθηκε από despina119 στο θέμα COMPOST TEA
DAVIS έγραψε: despina119 Μπορείς να ενημερωθείς για το χλώριο από εδώ
el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%BB%CF%8E...AF.CF.83.CE.B7.CF.82
Ευχαριστώ για το Link
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
Συντονιστές: ilias
- Forum-Κοινότητα
- Forum Καλλιεργητών
- Κήπος - Λουλούδια, Δέντρα και Διακοσμητικά Φυτά
- Χώμα - Κομποστοποίηση - Ανακύκλωση - Άλλες Χρήσεις
- COMPOST TEA
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.058 δευτερόλεπτα