- Δημοσιεύσεις: 159
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 171
×
Συνταγές από μέλη
Λαγάνες...
- Ki_pouros
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
12 Χρόνια 8 Μήνες πριν #4104
από Ki_pouros
Απαντήθηκε από Ki_pouros στο θέμα Λαγάνες...
Μπράβο για όλες τις παρασκευές λαγάνας αλλά κυρίως για το ότι τις αναρτήσατε κι έτσι μας κανατε να τις γευτούμε οι υπόλοιποι (έστω οπτικά). Πάντα τέτοια.
Μόλις διαβασα το παρακάτω και σας το μεταφέρω:
Ουρές δεκάδων μέτρων σχηματίζονταν κάθε Καθαρή Δευτέρα από το πρωί, έξω από τον φούρνο του ‘Τραντέρου’. Εκεί έβγαινε με μαεστρία και τεχνική η καλύτερη λαγάνα του κόσμου. Σήμερα δεν υπάρχει πια, ούτε ο φούρνος, ούτε φυσικά και η λαγάνα του. Ο κύριος Καλογερίδης, συνταξιούχος εδώ και πολλά χρόνια, μας είπε το μεγάλο μυστικό:
την έχω δώσει τη συνταγή σε πολλούς φουρνάρηδες, αλλά κανένας δεν την πέτυχε, γιατί θέλει τρία ζυμώματα! Σήμερα όλοι ζυμώνουν μια φορά και μετά στο... φούρνο. Η συνταγή είναι απλή, αλλά η τεχνική κάνει τη διαφορά…
Μόλις διαβασα το παρακάτω και σας το μεταφέρω:
Ουρές δεκάδων μέτρων σχηματίζονταν κάθε Καθαρή Δευτέρα από το πρωί, έξω από τον φούρνο του ‘Τραντέρου’. Εκεί έβγαινε με μαεστρία και τεχνική η καλύτερη λαγάνα του κόσμου. Σήμερα δεν υπάρχει πια, ούτε ο φούρνος, ούτε φυσικά και η λαγάνα του. Ο κύριος Καλογερίδης, συνταξιούχος εδώ και πολλά χρόνια, μας είπε το μεγάλο μυστικό:
την έχω δώσει τη συνταγή σε πολλούς φουρνάρηδες, αλλά κανένας δεν την πέτυχε, γιατί θέλει τρία ζυμώματα! Σήμερα όλοι ζυμώνουν μια φορά και μετά στο... φούρνο. Η συνταγή είναι απλή, αλλά η τεχνική κάνει τη διαφορά…
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- eirinich
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 34
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 7
12 Χρόνια 8 Μήνες πριν #4105
από eirinich
Απαντήθηκε από eirinich στο θέμα Λαγάνες...
Να και οι δικές μου!Γίνανε λεπτές πολύ αλλά νόστιμες!Για πρώτη φορά τις φάγαμε ήδη!
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- DOMVOS
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 346
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 378
12 Χρόνια 8 Μήνες πριν #4106
από DOMVOS
Απαντήθηκε από DOMVOS στο θέμα Λαγάνες...
Και βεβαίως πολλές συνταγές και παρασκευές λαγάνας αναρτήθηκαν απο κάποιους καλούς μας φίλους οπότε άλλη μια συνταγή δεν θα είχε νόημα.
Η ιστορία όμως της λαγάνας ίσως παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον.............
Η ιστορία της λαγάνας
(Δημοσιεύθηκε στο αριθ.182 τεύχος της"Βοϊακής γής",Μάρτιος-Απρίλιος 2003)
Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότερα την ιστορία της, που χάνεται στους αιώνες.
Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος ,δηλ. παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Τέτοιος άρτος πρόχειρος εχρησιμοποιήθη από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαικό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις "Εκκλησιάζουσες" λέει "Λαγάνα πέττεται" δηλ ."Λαγάνες γίνονται". Ο δε Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως "Το γλύκισμα των φτωχών". Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής. Η ονομασία της "Καθαρά" προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως "ημέρα κάθαρσης". Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και λαγάνα.
Από την Καθαρά Δευτέρα προετοιμάζεται ο άνθρωπος μετά τις εορτές και την καλοφαγία των Απόκρεων, να καθαρίσει την ψυχή και το σώμα του για να φτάσει στο τέρμα δηλ. στο Πάσχα και να αναστηθεί ξανά με την Ανάσταση του Κυρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λαγάνα που έχει το σχήμα της "κυρα-Σαρακοστής",που παριστάνει μια μακριά γυναίκα που έχει ένα σταυρό στο κεφάλι, δεν έχει στόμα γιατί είναι όλο νηστεία.Τα χέρια της είναι σταυρωμένα για τις προσευχές, έχει επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας. Έθιμο που συνηθιζόταν για να μετρούν το χρόνο κατά την περίοδο της Σαρακοστής ήταν κάθε Σάββατο να κόβουν το ένα πόδι και το τελευταίο το έκοβαν το Μ.Σάββατο όπου το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός της επόμενης χρονιάς.
Η νόστιμη και λαχταριστή για όλους μας λαγάνα είναι ένα προιόν άξιο σεβασμού και με πραγματική πλούσια ιστορία, θα είναι μεγάλη απώλεια για τις επερχόμενες γενεές να ξεχάσουν τις παραδόσεις μας, να ξεχάσουν τις παλιές σαρακοστιανές μυρουδιές. Οι αρτοποιοί της γειτονιάς πιστοί στις παραδόσεις μας παρασκευάζουν την Καθαρά Δευτέρα τη λαγάνα συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του εθίμου, ώστε οι νέες γενεές να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, να μυρίσουν και να γευτούν τη Σαρακοστή γιατί οι Σαρακοστιανές μυρωδιές είναι έμμεσοι φορείς μιας βαθιάς πνευματικότητας.
Η ιστορία όμως της λαγάνας ίσως παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον.............
Η ιστορία της λαγάνας
(Δημοσιεύθηκε στο αριθ.182 τεύχος της"Βοϊακής γής",Μάρτιος-Απρίλιος 2003)
Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότερα την ιστορία της, που χάνεται στους αιώνες.
Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος ,δηλ. παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Τέτοιος άρτος πρόχειρος εχρησιμοποιήθη από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαικό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις "Εκκλησιάζουσες" λέει "Λαγάνα πέττεται" δηλ ."Λαγάνες γίνονται". Ο δε Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως "Το γλύκισμα των φτωχών". Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής. Η ονομασία της "Καθαρά" προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως "ημέρα κάθαρσης". Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και λαγάνα.
Από την Καθαρά Δευτέρα προετοιμάζεται ο άνθρωπος μετά τις εορτές και την καλοφαγία των Απόκρεων, να καθαρίσει την ψυχή και το σώμα του για να φτάσει στο τέρμα δηλ. στο Πάσχα και να αναστηθεί ξανά με την Ανάσταση του Κυρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λαγάνα που έχει το σχήμα της "κυρα-Σαρακοστής",που παριστάνει μια μακριά γυναίκα που έχει ένα σταυρό στο κεφάλι, δεν έχει στόμα γιατί είναι όλο νηστεία.Τα χέρια της είναι σταυρωμένα για τις προσευχές, έχει επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας. Έθιμο που συνηθιζόταν για να μετρούν το χρόνο κατά την περίοδο της Σαρακοστής ήταν κάθε Σάββατο να κόβουν το ένα πόδι και το τελευταίο το έκοβαν το Μ.Σάββατο όπου το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός της επόμενης χρονιάς.
Η νόστιμη και λαχταριστή για όλους μας λαγάνα είναι ένα προιόν άξιο σεβασμού και με πραγματική πλούσια ιστορία, θα είναι μεγάλη απώλεια για τις επερχόμενες γενεές να ξεχάσουν τις παραδόσεις μας, να ξεχάσουν τις παλιές σαρακοστιανές μυρουδιές. Οι αρτοποιοί της γειτονιάς πιστοί στις παραδόσεις μας παρασκευάζουν την Καθαρά Δευτέρα τη λαγάνα συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του εθίμου, ώστε οι νέες γενεές να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, να μυρίσουν και να γευτούν τη Σαρακοστή γιατί οι Σαρακοστιανές μυρωδιές είναι έμμεσοι φορείς μιας βαθιάς πνευματικότητας.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Στελλα, ΑΡΓΥΡΗΣ
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- fireseaker
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 944
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1164
12 Χρόνια 8 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #4107
από fireseaker
Απαντήθηκε από fireseaker στο θέμα Λαγάνες...
.
Last edit: 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν by fireseaker.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- manosdet
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 932
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #15225
από manosdet
Απαντήθηκε από manosdet στο θέμα Λαγάνες...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DAVIS
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- voskos
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 380
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 393
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #15226
από voskos
Απαντήθηκε από voskos στο θέμα Λαγάνες...
Εύγε φίλε Μάνο χρυσοχέρη!!!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kksakis1, manosdet
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- manosdet
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 932
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #15227
από manosdet
Σε μερικά χρόνια θα λέω.
Τόσα χρόνια φούρναρης έχω ψήσει...............
Απαντήθηκε από manosdet στο θέμα Λαγάνες...
voskos έγραψε: Εύγε φίλε Μάνο χρυσοχέρη!!!
Σε μερικά χρόνια θα λέω.
Τόσα χρόνια φούρναρης έχω ψήσει...............
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- voskos
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 380
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 393
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #15228
από voskos
ευχομαι να μπορουμε να το λέμε και να μην βρεθουμε (ως χώρα) στο σημειο σε -μερικά χρόνια -να μην εχουμε αλευρι.
Απαντήθηκε από voskos στο θέμα Λαγάνες...
manosdet έγραψε:
voskos έγραψε: Εύγε φίλε Μάνο χρυσοχέρη!!!
Σε μερικά χρόνια θα λέω.
Τόσα χρόνια φούρναρης έχω ψήσει...............
ευχομαι να μπορουμε να το λέμε και να μην βρεθουμε (ως χώρα) στο σημειο σε -μερικά χρόνια -να μην εχουμε αλευρι.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ΑΝΤΙΓΟΝΗ
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 508
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 280
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #15229
από ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Απαντήθηκε από ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο θέμα Λαγάνες...
Μεχρι εδω έφτασε η μυρωδια της λαγανας σου ...... Μανο και καλοψημενη και τραγανη φαινετε !!!!!!!!!!
Ευγε φουρναρη ...
Ευγε φουρναρη ...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kksakis1, manosdet
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ilias
- Αποσυνδεμένος
- Διαχειριστής
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 1810
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 594
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #15230
από ilias
2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Λαγάνες...
Φέτος δεν πρόλαβα να βγάλω φωτογραφίες.
Τρεις (3) λαγάνες και εξαφανίστηκαν σε χρόνο dt.
Πολύ νόστιμες και ναι είχαν τη γεύση λαγάνας.
Με ταχίνι, αντί για λάδι όπως είπε και ο fireseaker.
Άντε και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά να ξαναφτιάξουμε.
Υ.Γ.
Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια οι "λαγάνες" από το φούρνο της γειτονιάς είναι η καθημερινή ζύμη σε σχήμα λαγάνας.
Τρεις (3) λαγάνες και εξαφανίστηκαν σε χρόνο dt.
Πολύ νόστιμες και ναι είχαν τη γεύση λαγάνας.
Με ταχίνι, αντί για λάδι όπως είπε και ο fireseaker.
Άντε και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά να ξαναφτιάξουμε.
Υ.Γ.
Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια οι "λαγάνες" από το φούρνο της γειτονιάς είναι η καθημερινή ζύμη σε σχήμα λαγάνας.
2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.311 δευτερόλεπτα