× Συζητήσεις για θέματα που δεν έχουν σχέση με τον κήπο ή τις καλλιέργειες.

Χρησιμες συμβουλες

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #15512 από κατερινα γεω
Χρησιμες συμβουλες δημιουργήθηκε από κατερινα γεω
Χρησιμες συμβουλες μαζεμενες απο δω και απο... κει.
1-- Την άνοιξη, αν θέλετε τα δένδρα του κήπου σας να αναπτυχθούν γρηγορότερα βοηθείστε τα να αρχίσουν να κυκλοφορούν τους χυμούς πιο ελεύθερα! Διπλώστε μια εφημερίδα σε ρόλο, και χτυπάτε με αυτόν τον κορμό του δένδρου, από το χώμα μέχρι τα κλαδιά, γύρω-γύρω

2- - Αν το γκαζόν σας σε κάποιο σημείο έχει κιτρινίσει, ένας απλός τρόπος για να πρασινίσει ξανά είναι να ραντίσετε τη συγκεκριμένη περιοχή με μπίρα. Τα σακχαρώδη ένζυμα της μπίρας δυναμώνουν το γρασίδι και καταπολεμούν τους μύκητες, που τυχόν αναπτύσσονται και σταδιακά το ξεραίνουν. Βέβαια αν το πρόβλημα συνεχίζεται, ο μόνος κατάλληλος για να το λύσει είναι ο γεωπόνος.

3- Σε ολα τα φυτα μας πρεπει να ριχνουμε λιπασμα απο Μαρτιο ως Νοεμβριο. Φτιάξτε λίπασμα για τα φυτά σας μόνοι σας με λίγες σταγό­νες γάλα, τσόφλια από αβγά ή το κατακάθι του ελληνικού καφέ.

4- Κανέλα: αν μ’ ένα κουταλάκι την απλώσουμε στην επιφάνεια του χώματος η κανέλα προστατεύει τα σπορόφυτα από μυκητολογικές προσβολές.

Μαγειρική Σόδα: σ’ ένα ποτήρι νερού διαλύουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σόδα. Το διάλυμα αυτό αποτελεί ένα αποτελεσματικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση μυκητολογικών προσβολών, του ωίδιου και της μαύρης κηλίδωσης.

Πράσινο σαπούνι: Διαλύουμε 20-30g (2-3 κουταλιές σούπας) τριμμένου πράσινου σαπουνιού σε χλιαρό (για να διαλυθεί πιο εύκολα) νερό. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι οινόπνευμα για να μην αφρίζει το διάλυμα. Αποτελεί ένα αποτελεσματικό σκεύασμα κατά της μελίγκρας.

Μουστάρδα (σιναπόσπορος τριμμένος): Όταν στο χώμα παρατηρήσουμε λευκά χοντρά σκουλήκια, μ’ ένα κουταλάκι απλώνουμε μια στρώση στο χώμα και ποτίζουμε.

Γάλα: το γάλα σε αραίωση 9 προς 1 (100g γάλα σε 1kg νερό) αποτελεί ένα αποτελεσματικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση του ωίδιου και της μαύρης κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς.

Καυτερή πιπεριά: κόβουμε 5 πιπεριές σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε σε 1lt νερό για ένα βράδυ. Την επομένη σουρώνουμε το δ/μα, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ακρίδας, της βρωμούσας και άλλων βλαβερών εντόμων.

Ξύδι
Χρησιμοποιήστε ξύδι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της σκωρίασης, του μελανού σημείου και της μυκητίασης (περονόσπορου).
Αναμείξτε 1 κουταλιά φυσικό ξύδι σε 1 λίτρο νερό
Ψεκάστε με το διάλυμα στις άρρωστες περιοχές των φυτών νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν υπάρχει άμεσο φως.
Επαναλάβετε μέχρι η ασθένεια να θεραπευτεί.

Μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο) - Μυκητοκτόνο
Χρησιμοποιήστε αυτό το φάρμακο για τη θεραπεία μυκήτων των φυτών.
Ανακατέψτε 1 κουταλιά σούπας και 1 κουταλιά φυτικό λάδι σε ένα 4 λίτρα νερό.
Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρό ή εντομοκτόνο σαπούνι στο μίγμα για να βοηθήσει να εξαπλωθεί πιο ομοιόμορφα στα φύλλα.
Ψεκάστε τα μολυσμένα φυτά, συμπεριλαμβανομένων και των κάτω φύλλων.
Το όξινο ανθρακικό κάλιο επίσης αντιμετωπίζει μύκητες και δεν προσθέτει άλατα (νατρίου) στο έδαφος.


Γάλα
Το γάλα είναι ένα πολύ καλό όπλο για τους μύκητες και τους ιούς των φυτών. Για την πρόληψη των μυκήτων, πασπαλίζουμε 2 κουταλιές γάλα σε σκόνη στο έδαφος γύρω από τα φυτά μας νωρίς στην περίοδο πριν εμφανιστούν οι ασθένειες. Αν δείτε μύκητες στα φύλλα της τομάτας, των τριανταφυλλιών, ή άλλων φυτών, ψεκάστε με αραιωμένο μείγμα γάλακτος (1 μέρος γάλα με 1 μέρος νερό) άμεσα στα μολυσμένα φύλλα. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το γάλα που έχει ξινίσει.

Σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας λαχανόκηπος ή ανθόκηπος και σίγουρα όλοι θα θέλουν να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες χωρίς φυτοφάρμακα.

Η συγκάλλιέργεια κατιφέ ή βασιλικού με διάφορα ήδη λαχανοκομικών φυτών λειτουργεί προστατευτικά στα δεύτερα καθώς απομακρύνει από την καλλιέργεια τα βλαβερά έντομα άλλα και κάποιες μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο.

Απωθεί & προστατεύει από αφίδες, αλευρώδη & σκαθάρια ενώ το έντονο πορτοκαλλο-κόκκινο χρώμα που έχουν τα άνθη του δρα ελκυστικά για τις ωφέλιμες πασχαλίτσες. Να φυτευτεί γύρω από τις τομάτες, αγγουριές, ραδίκια & κάτω από οπωροφόρα.

Τα αιθέρια έλαια από δεντρολίβανο, θυμάρι & λεβάντα απωθεί έντομα, ζωύφια & μελίγκρες από τα καλλιεργούμενα φυτά. Την άνοιξη μαζεύουμε πράσινα μέρη ή και άνθη των φυτών αυτών και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά (όχι παραπάνω γιατί διαφεύγουν τα αιθέρια έλαια). Στη συνέχεια, σε 1lt νερό διαλύουμε 5 σταγόνες υγρό σαπούνι και αφού αυτές διαλυθούν, προσθέτουμε 5gr από το εκχύλισμά μας. Ανακατεύουμε συνέχεια προσθέτοντας νερό μέχρι που να έχουμε συνολικά 10lt.

Προστατεύει από ψώρες & αφίδες τα οπωροφόρα δέντρα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κάλυψη του εδάφους σε καλλιέργειες λαχανικών και για την κάλυψη των “λεκανών” των δέντρων.

Aν μ’ ένα κουταλάκι την απλώσουμε στην επιφάνεια του χώματος η κανέλα προστατεύει τα σπορόφυτα από μυκητολογικές προσβολές.

Σ’ ένα ποτήρι νερού διαλύουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σόδα. Το διάλυμα αυτό αποτελεί ένα αποτελεσματικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση μυκητολογικών προσβολών, του ωίδιου και της μαύρης κηλίδωσης.

Διαλύουμε 20-30g (2-3 κουταλιές σούπας) τριμμένου πράσινου σαπουνιού σε χλιαρό (για να διαλυθεί εύκολα) νερό. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι οινόπνευμα για να μην αφρίζει το διάλυμα. Αποτελεί ένα αποτελεσματικό σκεύασμα κατά της μελίγκρας.

Όταν στο χώμα παρατηρήσουμε λευκά χοντρά σκουλήκια, μ’ ένα κουταλάκι απλώνουμε μια στρώση στο χώμα και ποτίζουμε.

Το γάλα σε αραίωση (100g γάλα σε 1kg νερό) αποτελεί ένα αποτελεσματικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση του ωίδιου & μαύρης κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς.

Κόβουμε 5 πιπεριές σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε σε 1lt νερό για ένα βράδυ. Την επομένη σουρώνουμε το δ/μα, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ακρίδας, της βρωμούσας και άλλων βλαβερών εντόμων.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kksakis1, manosdet, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ntinakos, kristi1, DAVIS

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #15517 από κατερινα γεω
Απαντήθηκε από κατερινα γεω στο θέμα Χρησιμες συμβουλες
Τα 12 πιο παράξενα -αλλά επιτυχημένα- «γιατροσόφια»

Τα κλασικά γιατροσόφια των παλιών μπορεί να φαντάζουν ανίσχυρα μπροστά στα επιτεύγματα της ιατρικής, αλλά η αλήθεια είναι, ότι πολλές φορές έχουν αποδειχτεί σωτήρια για διάφορες παθήσεις.
Σύμφωνα με το prevention.com, ο καθένας στο σπίτι του έχει μία πληθώρα από υλικά, που αρκετές φορές αν γνωρίζει πώς και πότε να τα χρησιμοποιήσει, μπορεί να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες. Βέβαια, σε καμία περίπτωση, οι «θεραπείες» που ακολουθούν δε μπορούν να αντικαταστήσουν τις φαρμακευτικές αγωγές και τις συμβουλές του γιατρού σας.


Γαρύφαλλο για τα κοψίματα
Ψεκάστε με σκόνη από γαρύφαλλο (το μπαχαρικό) στην περιοχή που κοπήκατε για να περιορίσετε τη μόλυνση. Το λάδι από το γαρύφαλλο είναι πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό που είναι αντισηπτικό και έχει καταπραϋντική δράση.
Γλυκόριζα για την καούρα

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, η γλυκόριζα μπορεί όχι μόνο να «διώξει» την καούρα αλλά να επιλύσει το πρόβλημα. Έχει φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι, καθώς είναι ουσιαστικά ένα φυτικό αντιόξινο, αν και η κατάχρηση βέβαια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, ανεβάζοντας την πίεση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε γλυκοριζικό οξύ.
Γιαούρτι για την κακή αναπνοή
Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα ζωντανά βακτήρια στο γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορούν να καταστείλουν τα επίπεδα της κακής αναπνοής, που προκαλούν τα βακτηρίδια. Εναλλακτικά, για την κακή αναπνοή μπορείτε να μασήσετε και ένα κλωναράκι μαϊντανό.
Ελαιόλαδο για το έκζεμα

Το ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης E, γεγονός που το καθιστά φυσικό ενυδατικό για το δέρμα. Τοποθετήστε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο σώμα σας μετά από το ντους, ενώ το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό. Το ελαιόλαδο έχει την ικανότητα να «σφραγίζει» την υγρασία και να απαλύνει τον πόνο από τα επώδυνα εκζέματα.
Στοματικό διάλυμα για τους μύκητες των ποδιών
Ένα ποδόλουτρο με …στοματικό διάλυμα για περίπου 15 με 20 λεπτά, δύο φορές την ημέρα, μπορεί να σας απαλλάξει από τους μύκητες των ποδιών. Τα αντισηπτικά και απολυμαντικά του συστατικά είναι αρκετά ισχυρά, για να «επιτεθούν» στους μύκητες, ειδικά αν σκεφτεί κανείς, ότι τα στοματικά διαλύματα έχουν χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες καταστάσεις, από τη θεραπεία της γονόρροιας μέχρι και τον …καθαρισμό δαπέδων. Το στοματικό διάλυμα είναι ιδανικό και για τις «φουσκάλες». Απλά, τοποθετήστε λίγη ποσότητα πάνω στη φουσκάλα 2 με 3 φορές την ημέρα και αφήστε το να στεγνώσει.
Ζάχαρη για το λόξυγκα

Ο λόξυγκας μπορεί να μην είναι …πάθηση, είναι όμως αρκετά ενοχλητικός. Για να τον σταματήσετε αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Οι ειδικοί πιστεύουν, ότι η ξαφνική γλυκύτητα στη γλώσσα, «παραφορτώνει» τις νευρικές απολήξεις στο στόμα και σταματά το σπασμό του λόξυγκα.
Δαγκώστε ένα μολύβι για τον…πονοκέφαλο
Όσο παράδοξο και αν ακούγεται ένα απλό μολύβι μπορεί να σας θεραπεύσει από τον πονοκέφαλο. Αρκετές περιπτώσεις πονοκεφάλων οφείλονται στην ένταση που προκαλείται, όταν σφίγγετε ασυναίσθητα τα σαγόνια σας. Όταν όμως δαγκώσετε ένα μολύβι, στην ουσία, αναγκάζετε τους μυς των σαγονιών να χαλαρώσουν, απομακρύνοντας την ένταση από το κεφάλι.
Τσίχλα για την κούραση

Μελέτες, που έχουν γίνει, έχουν δείξει, ότι αν μασάτε τσίχλα μέντας ή κανέλας αυξάνετε την εγρήγορση του εγκεφάλου σας και μειώνετε την κούραση μέχρι και 20%. Μάλιστα, σε ειδικά τεστ που έγιναν, αναφέρθηκε, ότι όσοι συνήθιζαν να μασούν τσίχλα μέντας ή κανέλας παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα απογοήτευσης κατά 20% και αυξημένα επίπεδα εγρήγορσης κατά 30% .
Ελιές και λεμόνι για τη ναυτία
Η ναυτία συνήθως προκαλεί υπερβολική έκκριση σιέλου, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί ζάλη. Τρώγοντας ελιές ή πιπιλίζοντας ένα λεμόνι, όταν ακόμα η ναυτία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη αίσθηση (της ναυτίας), λόγω των τανινών που περιέχουν τόσο οι ελιές όσο και τα λεμόνια.
Βότκα για τη μυρωδιά των ποδιών

Λίγα πράγματα υπάρχουν, τα οποία μάλλον …δε μπορεί να θεραπεύσει η βότκα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, αυτή της δυσοσμίας των ποδιών, η βότκα είναι ιδανική λύση. Σκουπίστε τα πόδια σας με ένα πανί, το οποίο προηγουμένως έχετε υγράνει με βότκα. Η βότκα έχει αντισηπτική δράση και μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, το οποίο καταστρέφει την οσμή, που προκαλούν τα βακτηρίδια και οι μύκητες και παράλληλα, στεγνώνει την υγρασία, που αφήνουν αυτοί οι οργανισμοί μεγαλώνοντας.
Παγωτό για το κάψιμο
Ο ιστός στον ουρανίσκο της στοματικής κοιλότητας έχει μόλις μερικά χιλιοστά πάχος, γι ‘αυτό είναι πολύ ευαίσθητος στα ζεστά τρόφιμα. Στην περίπτωση, που καείτε από κάποιο ζεστό τρόφιμο, φάτε μία κουταλιά παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι. Η δροσιά αυτή μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση. Ένα κρύο ποτό ή ένα παγάκι στο στόμα θα μπορούσε να κάνει την ίδια δουλειά, αλλά προσοχή: αφαιρέστε το παγάκι γρήγορα, πριν επιδεινώσει την κατάσταση.
Ντομάτες για την ακμή

Οι ντομάτες είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α και C, αντιοξειδωτικών και όξινων στοιχείων, που συμβάλουν στην καταπολέμηση δερματολογικών παθήσεων ελαφριάς μορφής. Η θεραπεία της ντομάτας είναι μάλιστα ιδανική για λιπαρά δέρματα. Λιώστε μία μικρή ντομάτα σε πολτό και στη συνέχεια απλώστε τον στο πρόσωπό σας. Αφήστε τη για περίπου μία ώρα και έπειτα ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και στεγνώστε (το πρόσωπό σας). Επαναλάβετε μία φορά την ημέρα για μία εβδομάδα.
Μαγειρική σόδα για την ουρολοίμωξη
Στα πρώτα σημάδια των συμπτωμάτων, πιείτε ένα διάλυμα το οποίο θα περιέχει ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και 8 κουταλιές νερό. Επαναλάβετε μία φορά την ημέρα. Η μαγειρική σόδα καθιστά το περιβάλλον της ουροδόχου κύστης πιο αλκαλικό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα των βακτηρίων να πολλαπλασιάζονται.
clickatlife.gr
Αναρτήθηκε από abook gr στις 22:56
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kksakis1, manosdet, kristi1, DAVIS

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #18708 από takulas
Απαντήθηκε από takulas στο θέμα Χρησιμες συμβουλες
γραφω σε αυτο το θεμα για να μην ανοιξω νεο σχετικα με τα αρθρα τις κυριας παπαζογλου σοφιας για τη λιπανση και τα λιπασματα.
επειδη θεωρω οτι η λιπανση και η φυτοπροστασια ειναι τα πιο βασικα σε μια καλλιεργεια της προτεινω να συνεχισει ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΡΘΡΑ το θεμα πιο αναλυτικα και μαλιστα για συγκεκριμενα φυτα και παθησεις που εχουν απηχηση στους πολλους και κυριως αυτα που παραγουν καρπους που ειναι και πιο δυσκολα στην καλλιεργεια απο οτι οι πρασιναδες.
αυτο που θεωρουμε πολλοι αυτονοητο για αλλους ειναι εντελως αγνωστο και πρεπει να δωσουν κατευθυνση αυτοι που εχουν τη γνωση .
δεν χρειαζεται να παρω απαντηση σε αυτο το κειμενο , με χαρα θα δω και ενα αρθρο για τη φυτοπροστασια και τα μυστικα στις καλλιεργειες
ευχαριστουμε που μοιραζεσε μαζι μας τις γνωσεις σου
Last edit: 11 Χρόνια 3 Μήνες πριν by takulas.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.040 δευτερόλεπτα