× Συζητήσεις σχετικά με το χώμα, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, άλλες χρήσεις και δράσεις στον κήπο.

Λίπανση/ενίσχυση αλκαλικού εδάφους (υψηλό pH)

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #17723 από Ντομάτα Ελπίδα
Λίπανση/ενίσχυση αλκαλικού εδάφους (υψηλό pH) δημιουργήθηκε από Ντομάτα Ελπίδα
Γεια και χαρά,
είμαι νέο μέλος στο φόρουμ, γεμάτη απορίες και ζητώ τη βοήθειά σας!

Λοιπόν, καλλιεργούμε βιολογικά ένα χωράφι μισού περίπου στρέμματος στο Νότο, με αργιλοπετρώδες ξερό έδαφος, όπου προς το παρόν έχουμε βάλει λίγα απ’ όλα τα καλοκαιρινά κηπευτικά. Η ανάπτυξη των φυτών μας είναι πολύ αργή, έως και εντελώς στάσιμη και το χρώμα των φύλλων είναι κιτρινολαχανί και όχι υγειές πράσινο. Κάναμε το τεστ του ξυδιού για το pH (μία χούφτα χώμα σε ένα δοχείο συν λευκό ξύδι) και το χώμα άφρισε, που σημαίνει πως το έδαφος είναι ιδιαιτέρως αλκαλικό, με πολύ υψηλό Ph, επομένως τα φυτά δυσκολεύονται πολύ να απορροφήσουν τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους.

Τι μας προτείνετε να κάνουμε για τη μείωση του pH;
Να κάνουμε εδαφοκάλυψη με πευκοβελόνες και πριονίδι; Να προσθέσουμε θείο και να ψεκάσουμε με γαλαζόπετρα; Μήπως να προσθέταμε λίγο χώμα από πευκόδασος; Έχει κανείς δοκιμάσει αυτές ή και άλλες τεχνικές; Ψάχνουμε τρόπους μείωσης του pH χωρίς την προσθήκη κανενός σκευάσματος (συμβατικού ή βιολογικού). Κάμποστ δεν έχουμε έτοιμο ακόμα και προτιμούμε να μην αγοράσουμε για μισό στρέμμα γης.

Ευχαριστούμε για τις απαντήσεις!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #17724 από DOMVOS
Το τέστ του ξυδιού,απο την δική μου εμπειρία,είναι τελείως αναξιόπιστο,και σόδα να βάλεις πάλι θα αφρίζει΄.
Η αγορά ενός αξιόπιστου πεχάμετρου ή η ανάλυση εδάφους είναι η δική μου πρόταση πρίν προβείτε σε οποιαδήποτε διόρθωση.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #17725 από Ντομάτα Ελπίδα
Απαντήθηκε από Ντομάτα Ελπίδα στο θέμα Λίπανση/ενίσχυση αλκαλικού εδάφους (υψηλό pH)
Ναι, το σκεφτήκαμε για την αναξιοπιστία του τεστ, σήμερα θα δοκιμάσουμε με σόδα κι έχουμε αποφασίσει από Δευτέρα να πάμε για τυπική εδαφολογική ανάλυση στο Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ. (για τα επίπεδα pH και βασικών θρεπτικών στοιχείων).

Ωστόσο είμαι σχεδόν σίγουρη ότι το pH του εδάφους μας είναι χαμηλό, τα περισσότερα εδάφη στην Κρήτη, μετά τη μαζική, δολοφονική αποψίλωση των πευκοδάσων που κάποτε κάλυπταν το νησί, είναι αλκαλικά, ξερός τόπος, ξερή γη.

Θα επανέλθω όταν έχουμε τα αποτελέσματα της ανάλυσης, με παραπάνω ερωτήσεις!
;ο]. Ευχαριστώ

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #17785 από seliponous
Απαντήθηκε από seliponous στο θέμα Λίπανση/ενίσχυση αλκαλικού εδάφους (υψηλό pH)
Επειδή, κακώς, δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με την ανάλυση του εδάφους του κήπου μου, ήθελα να ρωτήσω αν η μέτρηση του pH είναι αρκετή ή αν χρειάζεται επιπλέον ανάλυση. Επίσης, υπάρχει καμία πρόταση για αγορά οικονομικού και αξιόπιστου πεχάμετρου για ερασιτεχνική χρήση;

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #17788 από seliponous
Απαντήθηκε από seliponous στο θέμα Λίπανση/ενίσχυση αλκαλικού εδάφους (υψηλό pH)
Μετά τη "φυγή" από το Κλεινόν Άστυ το 2009 άρχισα να καλλιεργώ στο οικογενειακό μας κτήμα -λίγο έξω από την Πάτρα - το οποίο έχει κυρίως ελιές και εσπεριδοειδή, κάποιες αμυγδαλιές, αχλαδιές, λίγες καρυδιές αλλά και βερικοκιές-ροδακινιές-δαμασκηνιές που φυτέψαμε με τη σύζυγο.
Η καλλιέργεια λαχανικών γίνεται ανάμεσα σε εσπεριδοειδή και σε χώρους που δημιούργησα κόβοντας ξερές πορτοκαλιές. Υποψία: Η ύπαρξη εσπεριδοειδών, πολλοί από τους καρπούς των οποίων πέφτουν στο έδαφος, μειώνει το pH του εδάφους;
Από καλοκαιρινά (όλα από σπόρο) έχουμε βάλει ντοματιές (roma, ace, beefstake, cherokee purle, cherokee chocolate και black cherries), μελιτζάνες μακριές και φλάσκες, πιπεριές κίτρινες, κόκκινες, πορτοκαλί, κέρατο και Φλωρίνης (δεν έχω τελειώσει ακόμα με τις μεταφυτεύσεις :) αγγούρια, πεπόνια και φασολάκια. Η σύζυγος έχει και τη δική της μικρή καλλιέργεια με μαρούλια-πράσα-κρεμμυδάκια. Έχουν μείνει και σκόρδα τα οποία θα βγάλω αυτή την εβδομάδα.
Ανάλυση, όπως είπα και πριν, δεν έχω κάνει ,βλακωδώς, αλλά καταλαβαίνω ότι πρέπει. Ίσως βοηθήσει να καταλάβω γιατί κάποια από τα λαχανικά δεν "τραβάνε".
Το νερό είναι ένα άλλο θέμα που με απασχολεί - ποτίζω από το δίκτυο με σταλάκτες και το χλώριο μάλλον δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Σκέφτομαι να βάλω φίλτρο στην κεντρική παροχή.
Για το καλό και φθηνό, ξέρω ότι συνήθως δε συμβαδίζουν :) Υπάρχει, συγκεκριμένη πρόταση για αξιόπιστο πεχάμετρο;
Συγνώμη με την πολυλογία μου :)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": markonis

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #17797 από Ντομάτα Ελπίδα
Απαντήθηκε από Ντομάτα Ελπίδα στο θέμα Λίπανση/ενίσχυση αλκαλικού εδάφους (υψηλό pH)
Update για το δικό μας χωράφι.
Πήγαμε στο ΠΕΓΕΑΛ, δώσαμε ένα δείγμα χώματος [από τρία σημεία του χωραφιού] και σε δύο εβδομάδες περιμένουμε την ανάλυση για το Ph, τη μηχανική και αγωγιμότητα του εδάφους και τα ποσοστά σε θρεπτικά στοιχεία. Οι υπάλληλοι ήταν ανέλπιστα βοηθητικοί, κατέληξαν να μας κάνουν μίνι σεμινάριο, μας έδωσαν μάλιστα και βιβλιογραφία για διάβασμα! Φανταστικοί τύποι.

Εμείς στο μεταξύ, επειδή είμαστε ανυπόμονοι και θέλουμε να πειραματιστούμε, μετά από έρευνα αγοράσαμε χάρτινες ταινίες μέτρησης του Ph, 100 τεμάχια στα 10 ευρώ, με εύρος μέτρησης από 0 έως 14, δηλαδή ολόκληρο το φάσμα. Υπάρχουν και άλλες ταινίες, διαφορετικού εύρους [π.χ. 0.5-4, 5-8, κτλ, ανάλογα την εταιρία].Το φθηνότερο ηλεκτρονικό πεχάμετρο που βρήκαμε ήταν στα 340 ευρώ, για τα οποία ηλεκτρονικά πεχάμετρα, ωστόσο, μας είπαν πως χαλούν πολύ γρήγορα οι αισθητήρες τους.

Κατά τη γνώμη μου, δεν αξίζει η αγορά πεχάμετρου. Οι εγγεγραμμένοι στον ΟΓΑ έχουν 75% έκπτωση στο ΠΕΓΕΑΛ και η ανάλυση, πέραν του pH, συμπεριλαμβάνει τη μηχανική και αγωγιμότητα του εδάφους, όπως και τα επίπεδα των βασικών θρεπτικών στοιχείων. Δηλαδή, όλα μέσα, με 17 ευρώ. Συν τη συμβουλευτική που προσφέρουν απ’ την καλή τους τη διάθεση. Άρα αξίζει ασυζητητί.

Να συμπληρώσω ότι οι πεχαμετρικές ταινίες φαίνονται σχετικά αξιόπιστες, τρία τεστ σε χυμό λεμονιού, γάλα και νερό έδειξαν τις πραγματικές τιμές pH των υγρών αυτών. Στο χώμα ωστόσο, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι πολύπλοκη και θέλει προσοχή, αν θέλουμε να πάρουμε πραγματικές τιμές.
Last edit: 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν by Ντομάτα Ελπίδα.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Ki_pouros, fireseaker, seliponous, vamis, markonis

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.058 δευτερόλεπτα