- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΟΔΙΑΣ
- ΒΑΝΝΑ
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Leo de Xait
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 24
Δεν έχω ασχοληθεί με την καλλιέργεια ροδιάς, αλλά λόγω ότι τα τελευταία χρόνια έχει αρχήσει μια αυξητική τάση για καλλιέργεια και ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα, έχω ακούσει αρκετούς που ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος κυρίως ως δευτερεύουσα επαγγελματική δραστηριότητα. Λοιπόν:
Η ροδιά αποτελεί ένα αρκετά σκληρό φυτό, η θερμοκρασίες η οποίες μπορεί να υποστεί, κυρίως κατα την διαρκεια του χειμώνα μπορούν να κυμανθούν περίπου εως και -10 με -12οC (Βέβαια κατα τις αρχές της άνοιξης με πιθανόν τελευταίους παγετούς η οποία θα υπάρξουν ή κατα το φθινόπωρο με τυχόν πρόωρους παγετούς, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα τόσο στην νεαρή βλάστηση, αλλά και στους καρπούς αντίστοιχα).
Όσον αφορά το έδαφος, μπορεί να ευδοκημήσει και σε σχετικά ''δύσκολα'' εδάφη με υψηλή αλατότητα (αν το συγκρίνω βέβαια με περιοχές της παραθαλάσιας Χαλκιδικής που ξέρω όπου καλλιεργείται και παρατηρείται αυξημένη αλατότητα κυρίως στο νερό άρδευσης), επίσης αντέχει μέχρι κάποιο βαθμό και στην έλλειψη ασβεστίου.
Τα συνήθη προβλήματα που παρουσιάζονται κατα την καλλιέργεια είναι τα εξής:
Σχίσημο των καρπών το οποίο οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως, απότομες εναλλαγές της υγρασίας του εδάφους, καθυστέρηση της συγκομιδής, έκθεση των καρπών στον ήλιο, κ.α.
Πτώση καρπών λόγω: υπερβολικών αρδεύεσεων, υπερβολική ποσότητα λιπασμάτων αζώτου κ.α.
Επίσης κάποια από τους παραπάνω παράγοντες μπορύν εκτός από φαινόμενα καρπόπτωσης, να δημιουργήσουν αρχικά και μειωμένη καρπόδεση....
Τέλος το μάζεμα της παραγωγής μπορεί να αρχίσει κατα το 4ο έτος ενός δέντρου και περίπου κατα τα τέλη Σεμπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου (ανάλογα βέβαια και με την ποικιλία)
Επίσης με μια απλή αναζήτηση στο Ιντερνετ βρήκα τις παρακάτω ιστοσελίδες φυτωρίων οπού θα μπορόυσες φυσικά να μάθεις περισότερες λεπτομέρειες:
www.rodihellas.gr/
www.kanoura.gr/index.php
www.damasiotis.eu/
Επίσης και για να μην ξεχνιόμαστε, στο blog του Kalliergo.gr ''ανεβαίνουν'' αρκετά κατατοπιστικά και αξιόλογα άρθρα για διάφορες καλλιέργεις και όχι μόνο.
Δες και αυτό:
2019.kalliergo.gr/home-kalliergo/rodia-s...harizo-01102010.html
- theologis
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 45
εχω μια μικρή ροδιά στο μπαλκόνι μου και είπα να την μεταφυτέυσω στον κήπο.Ομως μου είπαν οτι και στο χώμα θα εξακολουθέι να βγάζει μικρά ρόδια οπως εβγαζε και στην γλάστρα.Ειναι η ποικιλία της δηλαδή που την κάνει να βγάζει μικρά ρόδια; Πίστευα απλά οτι λόγω μικρής γλάστρας δεν είχε χώρο το φυτο να αναπτυχθεί με αποτέλεσμα μικρού καρπού.Αξίζει τον κόπο ή να πάρω αλλο φυτό;
- Leo de Xait
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 24
theologis έγραψε: Καλημέρα,
εχω μια μικρή ροδιά στο μπαλκόνι μου και είπα να την μεταφυτέυσω στον κήπο.Ομως μου είπαν οτι και στο χώμα θα εξακολουθέι να βγάζει μικρά ρόδια οπως εβγαζε και στην γλάστρα.Ειναι η ποικιλία της δηλαδή που την κάνει να βγάζει μικρά ρόδια; Πίστευα απλά οτι λόγω μικρής γλάστρας δεν είχε χώρο το φυτο να αναπτυχθεί με αποτέλεσμα μικρού καρπού.Αξίζει τον κόπο ή να πάρω αλλο φυτό;
Μάλλον έχεις νάνα ροδιά που προορίζεται ηια καλλωπιστικούς κυρίως λόγους και συνήθως την προτιμούν σε γλάστρες. Ακόμα και στο χώμα να την βάλεις δεν θα έχει διαφορά, ίσως να δώσει το μέγιστο όμως σε ανάπτυξη αλλα η καρποί θα είναι πιο μικρή από μιας μεγάλης ροδιάς. Θα ψάξω να βρω πληροφορίες και θα σου στειλώ μήπως βρω και κάτι άλλο.
- fireseaker
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1164
- theologis
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 45
- fireseaker
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1164