× Λαχανικά/Κηπευτικά

Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΛΒΩΝ - ΑΣΚΟΡΔΟΥΛΑΚΟΙ

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9875 από PILOT57
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΛΒΩΝ - ΑΣΚΟΡΔΟΥΛΑΚΟΙ δημιουργήθηκε από PILOT57
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΨΑΧΝΟΜΑΙ ΣΤΟ SITE
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΞΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΒΟΛΒΩΝ (ΑΣΚΟΡΔΟΥΛΟΙ η ΒΟΡΒΟΙ) ΚΑΙ ΤΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΕΠΙΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Last edit: 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν by ilias.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9887 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΛΒΩΝ - ΑΣΚΟΡΔΟΥΛΑΚΟΙ
Δύσκολο αυτό που ρωτάς.
Μακάρι να βρεθεί κάποιος που να γνωρίζει ώστε να σου απαντήσει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Σου έκανα ένα μικρό edit στο κείμενο, ώστε να μπορεί να εμφανιστεί.

Δες γιατί δεν εμφανιζόνταν το κείμενο: Νέο θέμα στο forum. Ο τίτλος δημοσιεύθηκε, όχι το κείμενο.

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #9888 από ΣΤΑΥΡΟΣ
Απαντήθηκε από ΣΤΑΥΡΟΣ στο θέμα ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΛΒΩΝ - ΑΣΚΟΡΔΟΥΛΑΚΟΙ
PILOT57
Καλώς ηρθες.
Ασυνήθιστο θέμα ανοίγεις αλλά κάτι θα βρεθεί να βοηθηθείς.
Οι ασκορδουλάκοι (κρητική ονομασία), αλλιώς βολβοί ή επιστημονικά muscari comosum είναι μια ακόμη από τις σαλάτες που συνηθίζουν στην Κρήτη και οχι μόνο(επειδή μένω Πάτρα υπάρχουν και στην Πελοπόννησο). Τρώγεται ως σαλάτα παγωμένη με λάδι και ξύδι από κρασί, μυρωδάτη συνοδεύει θαυμάσια όσπρια και κρεατικά. Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης. Το να μαζέψει κανείς αρκετούς ασκορδουλάκους δεν είναι και πολύ εύκολη δουλειά γιατί η ρίζα τους βρίσκεται βαθιά σε σχέση με το μέγεθός τους. Οι βολβοί βράζονται για να ξεπικρίσουν και σερβίρονται με λάδι και ξύδι ή γίνονται καταπληκτικό τουρσί για μεζέ! Διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι 1 εβδομάδα ενώ αν τοποθετηθούν σε βάζο με αρκετό ξύδι, για πολυ καιρό.
Τρόποι καλλιέγειας :

1. Με σπόρο απο το ανθος ο οποίος βέβαια χρειάζεται καιρό(1-2 χρόνια) για να δώσει μικρούς βολβούς.



2. Με βολβούς τους οποίους μπορείς να αγοράσεις απο τη λαική (πουλάνε κατά καιρούς) ή να συλλέξεις απο χωράφια αν βρείς(ειδικά τον καιρό του οργώματος) και στη συνέχεια τους φυτεύεις και τους αφήνεις να ριζώσουν ξανά μόνοι τους.



Βέβαια δεν ξέρω αν αξίζει ολη αυτή η φασαρία για ενα κιλό(καθαρισμένους εννοείται),επειδή και οι δυό μέθοδοι είναι πολύ χρονοβόρες και θα κουραστείς.
Αν δεν υπάχρει τρόπος και διάθεση για σκάψιμο εξω στη φύση, καλύτερα να αγοράσεις τους βολβούς και να τους βράσεις στην κατσαρόλα.

Εκτός ......κι αν σου αρέσει να παιδεύεσαι !!!!!

Για του λόγου το αληθές......
Χαρακτηριστική είναι μια παλιά μαντινάδα (χρονολογείται τουλάχιστον από τη δεκαετία του 60), όπου ο μαντιναδολόγος θεωρεί μεν το μάζεμα των ασκορδουλάκων δύσκολη δουλειά αλλά το προτιμά και μάλιστα σύψωμα (χωρίς ψωμί) από το να βλέπει χωροφυλάκους!


Καλλιά χω νάμαι σύψωμα
να βγάνω ασκορδουλάκους
καλλιά διαόλους να θωρώ
παρά χωροφυλάκους.

Καλή επιτυχία !!!!
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kksakis1, manosdet, ΑΡΓΥΡΗΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.362 δευτερόλεπτα