- Ληφθείσες Ευχαριστίες 62
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Ντομάτα με πρόβλημα...
Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.
Ντομάτα με πρόβλημα...
- despina119
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
Οι καρποί μαυρίζουν στο κάτω μέρος τους σαν να σαπίζουν, κόβωντας το τσέρυ στη μέση δεν βλέπω σκουλίκι ή κάτι άλλο...
Κάπως έτσι ξεκίνησε όχι μόνο σ αυτό το φυτό αλλά και σε άλλα...κιτρίνιζαν τα κλαδιά στο μέσο ύψος του φυτου κι εγώ τα έκοβα για να μην προχωρήσει η ασθένεια αλλά αυτό συνεχίζει στους νέους καρπούς....οι μεγάλοι καρποί δείχνουν καλ΄αμέχρι στιγμής
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Green Dragon
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 5
panagiotispanagiotis έγραψε: Green Dragon σε παλιοτερη αναρτηση μου εχω ανεβασει και φωτο με το συγκεκριμενο προβλημα το οποιο μου εμφανιστηκε απο νωρις αρχες μαιου και μεχρι τωρα ,ακολουθωντας παντα τις συμβουλες του γεωπονου (φιλος) ο οποιος καλλιεργει πανω απο 600 ριζες ντοματας , εχω χασει απο την ΤΟΥΤΑ το πολυ 1 κιλο νταματα μονο με θειο , θειο χαλκο , και βακιλλο ο οποιος τρωγεται απο την καμπια και στο εντερο της ενεργοποιειται και τη σκοτωνει αφου εχει σταματησει να τρεφεται. Και βεβαια αυτο γινεται οταν παει απο το φυλλο στην ντοματα γιατι η τουτα προσβαλει μονο τον καρπο της ντοματας
Αν διαβάσεις την ετικέτα του σκευάσματος θα δεις ότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο, όπως ισχύει σε όλα τα φάρμακα. Αν το βάζεις μία φορά την εβδομάδα σου εγγυώμαι ότι θα δημιουργήσεις ανθεκτικότητα, ειδικά με το συγκεκριμένο προϊόν.
Επίσης, δεν είναι απαραίτητο οι μικρές σου απώλειες να οφείλονται κατά κύριο λόγο στο φάρμακο. Μπορεί να είχες απλά μικρή προσβολή. Και εμένα την πρώτη φορά που μου είχε εμφανιστεί, Σεπτέμβρη πριν τρία χρόνια, η προσβολή δεν μεγάλωσε παρόλο που δεν έκανα τίποτα (γιατί φρόντισα να ενημερωθώ σχετικά και προς μεγάλη μου απογοήτευση πληροφορήθηκα ότι δεν υπάρχει ουσιαστική λύση) και παρ' ολ' αυτά δεν έχασα πολλούς καρπούς.
Ο θείος μου πάλι στην Κρήτη παρόλο που χρησιμοποίησε τον βάκιλλο έχασε όλη την παραγωγή (ερασιτεχνική, δεν είναι επαγγελματίας). Και δεν είναι άσχετος αφού έχει καταργήσει τον μανάβη εδώ και 20 χρόνια χάρη στο χόμπυ του.
Δεν θέλω να σε απογοητεύσω, απλά σε προετοιμάζω για την πιθανή εξέλιξη των πραγμάτων την επόμενη χρονιά.
- Green Dragon
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Γενικά φέτος με την απίστευτη ζέστη πολλοί είχαν πρόβλημα με τις ντομάτες, εμού συμπεριλαμβανομένου.
- despina119
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
Διάβασα και ξανα-διάβασα το σχετικό link με τις ασθένειες της ντομάτας και δεν μπορώ ακόμα με σιγουριά να πω τι είνα, παρόμοια συμπτώματα έχουν διάφορες ασθένειεςι....κλείνω όμως προς περονόσπορο.
Πολλά περισσότερα φύλλα έχουν κιτρινίσει και έχω κλαδέψει το μισό φυτό και παραπάνω. Πιο πέρα έχω φασολάκια με τα ίδια συμπτώματα και ίσως μεταφέρθηκε από κει. Πάντως ψέκασα 1 φορά με μυκητοκτόνο και τώρα που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες λογικά θα πρέπει να εξαφανιστεί ο μύκητας...αλλιώς θα είναι κάτι άλλο.
Το δίδαγμα της φετεινής προσπάθειας είναι να αφήνω περισσότερο χωρο ανάμεσα στα φυτά ώστε να αερίζονται και να λιάζονται καλύτερα αλλά αυτές οι σαντορινιές ντοματιές έχουν οργιώδη ανάπτυξη κι έχουν υπερκαλύψει το προβλεπόμενο χώρο τους και φοβάμαι μην κολλήσουν κι αυτές ....είδομεν λοιπόν τις επόμενες μέρες.
- Green Dragon
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Ρίξε μια ματιά και εδώ πάντως - aggie-horticulture.tamu.edu/vegetable/to...r/leaves/salt-damage
Τι μυκητοκτόνο έριξες;
- despina119
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
Και τώρα περιμένω να δω πως θα πάει.... φαίνεται πως έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Θα ψεκάσω πειραματικά τα φύλλα σε μια φασολιά με το τσάι κομπόστας....είμαι περίεργη να δω πως θα αντιδράσει το φυτό....γιατί με υγρασία και μέτριες θερμοκρασίες, είναι η χαρά του περονόσπορου...ειδομεν...
- despina119
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
Green Dragon έγραψε: Το κάψιμο δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από την υψηλή θερμοκρασία. Πάντως αν έχουν το ίδιο και τα φασολάκια ίσως να είναι μυκητας τελικά.
Ρίξε μια ματιά και εδώ πάντως - aggie-horticulture.tamu.edu/vegetable/to...r/leaves/salt-damage
Τι μυκητοκτόνο έριξες;
Στο Link όταν λέει άλατα εννοεί λόγω σκληρότητας νερού ή τα άλατα των λιπασμάτων;
- Green Dragon
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
- Sotiris29
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
θα ηθελα να ρωτησω κατι
ειχα φυτεψει 5-6 ντομστες και δεν ειχα κανενα προβλημα ειτε αναπτυξης ειτε ζουζουνιων,
ενα προβλημα παρουσιαστηκε με την ελλειψη ασβεστιου αλλα το προλαβα χαρη σε ενα
γεωπονο που μου εδωσε ασβεστη τον οποιο ανακατεβα σε νερο.
αυτο ομως που με προβληματιζει ειναι οτι οι ντοματες ειναι ξινες,
που μπορει να οφειλετε αυτο??
ειναι ο σπορος που μου εδωσαν κακος,μηπως το χωμα εχει ελλειψη σε κατι ή μηπως οφειλετε σε κατι αλλο ??
ευχαριστω
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Ντομάτα με πρόβλημα...