× Λαχανικά/Κηπευτικά

Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΑΣ ????????

Περισσότερα
12 Χρόνια 5 Μήνες πριν #8541 από panagiotispanagiotis
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΑΣ ???????? δημιουργήθηκε από panagiotispanagiotis
Διαβαζω διαφορα και ειδα και μερικες εικονες προιοντων , γενικοτερα ομως καλο θα ηταν να πουμε πως παει η παραγωγη του καθενος τελη ιουνιου θα πρεπει οι παλιοτεροι να εχουν μεγαλες ποσοτητες ωσ τωρα .Προσωπικα εχω κοψει 2-3 κιλα φασολακια καμμια 25αρια κολοκυθακια ,10 πιπεριες ,5-6 ντοματες , μαρουλι , ροκα , πολλα αγγουρια και περιμενω τις μελιτζανες και τισ πολυχρωμες πιπεριες αλλα κυριως τις ντοματες που θελουν πολυ φροντιδα να κοκκινισουν . Χρησιμοποιω σε πολλα λιπασμα 20-20-20 καθε 20 ημερες ,στα υπολοιπα βιολογικο λιπασμα σε σκονη η καμποστ αγορασμενο το οποιο δεν εκανε τιποτε στις αγγουριες και εριξαν ολα τα ανθη μονομιας και συνηρθαν με το κανονικο λιπασμα.Θειφισμα σε σκονη καθε 15 μερες περιπου χαλκος σε υγρο οπου χρειαζεται και σκονη βακιλο για τις προνυμφες απο πεταλουδα(100% οικολογικο)

Εντοπιζω την παραγωγη κυριως στην τοματα στην πιπερια και στο αγγουρι ,ιδωμεν!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 5 Μήνες πριν #8543 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΑΣ ????????
Ωραίο θέμα άνοιξες Παναγιώτη.

Η αλήθεια είναι ότι όταν προσπαθείς να μάθεις κάτι πρακτικό μέσω internet (συμπεριλαμβανομένου του 2019.kalliergo.gr) ή γενικά μέσω γραπτών (βιβλίων συμπεριλαμβανομένων), ανακαλύπτεις τα ακόλουθα:
  • όλα μοιάζουν απλά
  • υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που ακολουθείς και η επιτυχία είναι εγγυημένη

Δυστυχώς αυτά δεν είναι η αλήθεια.
Ένας καθηγητής μου στη χημεία, έλεγε: "Προσεγγίζουμε την αλήθεια λέγοντας διαδοχικά λιγότερα ψέματα".
Μεγάλη αλήθεια!

Το ίδιο ισχύει και στις καλλιέργειες (Προσεγγίζουμε την αλήθεια λέγοντας διαδοχικά λιγότερα ψέματα). Δεν υπάρχει το αλάθητο. Δεν υπάρχει η απόλυτη μέθοδος. Δεν υπάρχει το αλάνθαστο.
Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και τα λάθη των άλλων.
Προσαρμοζόμαστε στο τοπικό κλίμα, τους τοπικούς εχθρούς και ασθένειες, στο χώμα που έχουμε, κ.λπ.

Αν υπήρχαν απόλυτες μέθοδοι, θα είχαν εφαρμοστεί και δοκιμαστεί σε βιομηχανική και ερασιτεχνική κλίμακα. Και όλοι μας θα μιλούσαμε για ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ.
Ευτυχώς δεν υπάρχουν!
  • Οι τομάτες μου πάνε καλά. Τις καίει όμως ο ήλιος. Θέλουν δίχτυ σκίασης, αλλά φέτος δε θα βάλω λόγω κόστους. Επίσης τις τσιμπολογούν πουλιά, χαλώντας τες.
  • Οι αγγουρίες μου έδωσαν καλούς καρπούς όσο η θερμοκρασία ήταν κάτω από 30 βαθμούς Κελσίου. Μετά τις θέρισε η ζέστη.
  • Το ίδιο και με τις κολοκυθιές.
  • Οι πιπεριές πάνε πολύ καλά (τροπικό φυτό βλέπεις)
  • Οι μελιτζάνες το ίδιο (τροπικό φυτό βλέπεις)
  • Τα κρεμμύδια, σταθερή αξία.
  • Οι ελιές καλά μέχρι στιγμής.
  • Τα κλήματα καλά επίσης (πολλοί ψεκασμοί για ωίδιο και περονόσπορο)
  • Τα πεπόνια καλά μέχρι τώρα αλλά αρχίζουν να ζωρίζονται από τη ζέστη.

Γενικά τα φυτά θέλουν:
  • Καλό χώμα (κοστίζει να το αποκτήσεις αν δεν το έχει το μέρος που καλλιεργείς)
  • Νερό (κοστίζει αν χρεώνεσαι σαν οικιακική κατανάλωση)
  • Προστασία από τον ήλιο (κοστίζει αν δεν έχει φυσική προστασία ή δε βρίσκεσαι σε μέρος με ήπιο κλήμα)

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Last edit: 12 Χρόνια 5 Μήνες πριν by ilias.

Περισσότερα
12 Χρόνια 5 Μήνες πριν #8544 από theologis
Απαντήθηκε από theologis στο θέμα ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΑΣ ????????
Φέτος οι αγγουριές μου καθώς και κολοκυθιές μου έχουν το σύνδρομο υπερπαραγωγής με αποτέλεσμα να φορτώνομαι πολλα αγγούρια και κολοκύθια.Με αντάμειψαν σε σχέση με την περισυνή παραγωγή που δεν ελεγε και πολλά.Σε οτι αφορά τις ντομάτες κανα δυο κιλά μόνο προς το παρον και είδα σήμερα τι πρωι δυο-τρία κιλά ακόμη να κοκκινίζουν.Πιστεύω οτι έχουν αργήσει αρκετά.Αρκετά τοματίνια σαντορίνης απο φυτά που μου έδωσε ενας φίλος απο το καλιεργώ και είμαι έτοιμος να κόφω και μελιτζάνες.Είναι πρώτη φορα που βάζω πιπεριές φλωρίνης και παρ'οτι μεγάλωσαν δεν λένε να κοκκινήσουν.Τα καυτερά μου βέβαια δίνουν και παίρνουν.Κανα δυο φυτα ντομάτας πάνε να ξεραθούν και δεν ξέρω τι φταίει αλλα προχθές μιλαγα με ενα παλαιό γεωργό που διτηρούσε λαχανόκηπο στο χωριό του και του ανέφερα το θέμα της σκίασης της ντομάτας γιατι ενοχλείται απο την πολλή έκθεση στο ήλιο και την ζέστη και αναπολούσε τα χρόνια που είχε παξέ και δεν χρειαζόταν να κάνει τέτοιες προστασίες.Φταίει πια το υβρίδιο της ντομάτας που θέλει τέτοια προστασία; Και εφ'οσον αναρωτιέμαι ολα αυτά γίνονται επιστημονικά πια γιατι δεν προσθέτουν και κάτι που να τα κάνει ανθεκτικά και στον ήλιο; Σκέψεις ενός άσχετου με το αντικείμενο βέβαια αλλα......

Περισσότερα
12 Χρόνια 5 Μήνες πριν #8545 από sunrize
Απαντήθηκε από sunrize στο θέμα ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΑΣ ????????
Και φωτογραφιες στα σταδια της αναπτυξης απο το σπορειο μεχρι την καρποφορια.

Περισσότερα
12 Χρόνια 5 Μήνες πριν #8556 από despina119
Απαντήθηκε από despina119 στο θέμα ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΑΣ ????????
Εμένα πάλι φέτος τα φυτάμου είναι πολύ πιο δυναμωμένα από πέρσι αφού θυσίασα ένα κομμάτι γκαζόν και τα φυτεψα στο χώμα, όμως από παραγωγή δεν είδα και πολλά πράγματα ακόμη.

Εμπλουτίζω το χώμα σταδιακά με δικο μου κομποστ εδώ και 3 χρόνια και φέτος και με κοπριά οπότε το αποτέλεσμα είναι σταδιακά βελτιωμένο με πολύ κόπο όμως.

Με τις ζέστες των τελευταίων ημερών έπεσαν σχεδόν όλα τα άνθη στις ντοματιές. Εχουν αρχίσει να κοκκινίζουν μερικές ντομάτες όμως οι καρποί τους είναι σχετικά μικρότεροι από τους περσινούς (μάλλον το είδος του υβρίδιου). Τα πιο ανθεκτικά παρατηρώ πως είναι τα ντοματίνια αλλά μικροσκοπικά. Εχω και 4 φυτά σαντορινιά από μια φίλη του καλλιεργω τα οποία φυτέυτηκαν αρχές του μήνα κι ακόμα δεν έχουν ανθίσει καν.

Αγγούρια και κολοκυθάκια δεν μπορώ να σταυρώσω από πέρσι...τα πιάνει περονοσπορος από μικρά...δεν άντεχα να ασχοληθώ και με ψεκάσματα φέτος οπότε τα άφησα στην τύχη τους. Αυτό που με ζορίζει είναι το καθημερινό πότισμα.

Οι μελιτζάνες είναι η μεγάλη έκπληξη φέτος που πάνε πολύ καλά αν και τις έχω σε γλάστρες! Φτου , μην τις ματιάξω!!

Περισσότερα
12 Χρόνια 5 Μήνες πριν #8557 από Roula
Απαντήθηκε από Roula στο θέμα ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΑΣ ????????
Η δική μου προσπάθεια με τον περιορισμένο χώρο στο μπαλκόνι έχει ως εξής:

Το "μικρόβιο" της καλλιέργειας άργησε να έρθει, οπότε τα περισσότερα τα φύτεψα αρκετά αργά (τέλος Απριλίου), όλα από απόρο. Επίσης τότε δεν γνώριζα πώς να προσέξω το χώμα. Ανάμειξα απλώς κομπόστ με κοπριά, και αυτά μάλλον σε λάθος αναλογία. Επίσης, αν και θα με γδάρετε πολλοί από εσάς, δεν έχω σκαλίσει καμία φορά! Ο λόγος είναι ότι έχω φυτέψει πιο κοντά από όσο πρέπει τα περισσότερα (κυρίως τις τομάτες) και όταν προσπάθησα να σκαλίσω βρήκα ρίζα αρκετά ψηλά, συνεπώς προτίμησα να μην πληγώσω το φυτό.

Τέλος πάντων, Αυτή τη στιγμή τείνουν προς την ωρίμανση 18 τομάτες (ναι, τις μετράω :laugh: ) από αυτές που φύτεψα τον Απρίλιο. Έσπειρα και τον Μάϊο (γύρω στα μέσα) και βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας.

Οι πιπεριές τώρα τελευταία αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα σε σχέση με την αρχή (αφού πολεμήσαμε μερικούς εχθρούς), αλλά καρπό δεν έχω πάρει ακόμα. Πάντως βλέπω πολλά μπουμπούκια, επομένως είμαι αισιόδοξη.

Νομίζω ότι αποτυχία θα είναι τα αγγουράκια, μιας και αυτά μου ήρθε να τα σπείρω τέλος Μαΐου για να δω τι θα γίνει (μη φωνάζετε, ξέρω...). Έχουν φυτρώσει όλα, αλλά ακόμα δεν έχουν βγάλει καν λουλούδια.

Κατά τα άλλα, έχω καταναλώσει ρόκα, κρεμμυδάκια φρέσκα, άνιθο, μαϊντανό και δυόσμο, αλλά νομίζω ότι αυτά δεν πιάνονται. :)

Περισσότερα
12 Χρόνια 5 Μήνες πριν #8569 από ntinakos
Απαντήθηκε από ntinakos στο θέμα ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΑΣ ????????
Κατά τα άλλα, έχω καταναλώσει ρόκα, κρεμμυδάκια φρέσκα, άνιθο, μαϊντανό και δυόσμο, αλλά νομίζω ότι αυτά δεν πιάνονται. :)[/quote]

Κάνεις λάθος...Ολα πιάνονται...

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #8625 από panagiotispanagiotis
Απαντήθηκε από panagiotispanagiotis στο θέμα ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΑΣ ????????
αγαπητε ΗΛΙΑ μακαρι να παει καλα η σοδεια σου μεχρι τελος ,οσο για τα αγγουρια αν ειναι υβριδιο μπορει να το κανει και λογω τροφοπενιας λιγο λιπασμα και μειωση στο ποτισμα εκανε τη διαφορα στα δικα μου , το κομποστ που αγορασα δεν τα βοηθησε και πολυ.
Καπου διαβασα για αντοχη, προσαρμογη σε συνθηκες και λαθος χειρισμους.Ολα ειναι μεσα στο παιχνιδι και ειναι καλο πρωτου φυτεψεις να εχεις στοιχεια γαι τα φυτα ετσι την πατησα με κατι ντοματες και τις κλαδεψα ενω δεν επρεπε και εκαναν τη μιση παραγωγη .Παντως αυτη η ζεστη εχει βοηθησει πολυ τα φυτα και εχουν ξεσαλωσει

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.047 δευτερόλεπτα