- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Καταστροφή απο τον αέρα
Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.
Καταστροφή απο τον αέρα
- vasokas
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με το παρακάτω που έπαθα και είμαι πλήρως απογοητευμένη. Έχω στην ταράστα της πολυκατοικίας που μένω (4ος όροφος) ένα μποστανάκι με καμιά δεκαριά γλάστρες φυτωρίου και μια κατασκευή που έφτιαξα φέτος. έχω φυτέψει ντοματούλες -πιπεριές-κλπ και νίκησα μερικός την μάχη με τις ψείρες και μελίγκρες και όλα αυτά τα ζουζούνια ήρθε ο αέρας τον τελευταίων ημερών. η καταστροφή έγινε στις ντομάτες. ενώ είμαστε στη φάση που τα φυτά είναι φορτωμένα με καρπό και περιμένουμε να ωριμάσουν ,ο αέρας και η ζέστη των ημερών ήταν τόσο δυνατός που μου τις ξέρανε εντελώς. Τώρα τα φυτά έχουν μείνει χωρίς καθόλου φύλλωμα και είναι γεμάτες καρπό......
ξέρεις κάποιος να μου πει τι θα γίνει τώρα ..θα βγάλουν ξανά φύλλωμα ή πρέπει να τις κλάψω ??
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ΑΝΤΙΓΟΝΗ
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 280
- vasokas
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
άραγε αυτά που ταλαιπωρήθηκαν θα ξαναζωντανέψουν??
ευχαριστώ !
- Roula
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 372
vasokas έγραψε: Καλημέρα σας!
θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με το παρακάτω που έπαθα και είμαι πλήρως απογοητευμένη. Έχω στην ταράστα της πολυκατοικίας που μένω (4ος όροφος) ένα μποστανάκι με καμιά δεκαριά γλάστρες φυτωρίου και μια κατασκευή που έφτιαξα φέτος. έχω φυτέψει ντοματούλες -πιπεριές-κλπ και νίκησα μερικός την μάχη με τις ψείρες και μελίγκρες και όλα αυτά τα ζουζούνια ήρθε ο αέρας τον τελευταίων ημερών. η καταστροφή έγινε στις ντομάτες. ενώ είμαστε στη φάση που τα φυτά είναι φορτωμένα με καρπό και περιμένουμε να ωριμάσουν ,ο αέρας και η ζέστη των ημερών ήταν τόσο δυνατός που μου τις ξέρανε εντελώς. Τώρα τα φυτά έχουν μείνει χωρίς καθόλου φύλλωμα και είναι γεμάτες καρπό......
ξέρεις κάποιος να μου πει τι θα γίνει τώρα ..θα βγάλουν ξανά φύλλωμα ή πρέπει να τις κλάψω ??
vasokas, ο καρπός και ο κεντρικός μίσχος έχουν υποστεί ζημιά;
Σε ρωτώ για τον εξής λόγο: Πρώτη φορά φέτος καλλιεργώ τομάτες, στην πόλη, σε ζαρντινιέρες. Καθώς δεν γνώριζα και πολλά, έκανα μια έρευνα για να ενημερωθώ για το αν (και πότε και πώς) χρειάζονται κλάδεμα. Μία άποψη που βρήκα -την οποία φέτος δεν τη δοκίμασα διότι δίστασα- είναι ότι, αφού δέσει καρπό η τοματιά, της κλαδεύεις όλα τα κλαράκια και τα φύλλα που βρίσκονται κάτω από τον καρπό, αφήνοντας ουσιαστικά το φυτό μόνο με τις τομάτες του και ελάχιστο φύλλωμα. Σκοπός είναι η δύναμη του φυτού να πάει όλη στον καρπό και να λιάζεται καλύτερα ο καρπός, αυξάνοντας την ποιότητά του.
Εάν, λοιπόν, τα "ζωτικά" μέρη του φυτού είναι ανέπαφα, μην απογοητεύεσαι, πιστεύω ότι το φυτό θα επιβιώσει -και υπάρχει και μια περίπτωση να δοκιμάσεις νοστιμότερο καρπό από όλους μας.
Υ.Γ. Εάν σε ενδιαφέρει, μπορώ να σου στείλω το link για να δεις το σχετικό video.
- fireseaker
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1164
- vasokas
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες ,θα φωτογραφήσω τα θύματα και θα θα σας στείλω φωτογραφίες πρίν και μετά τη νοσηλεία !!!!
- DimitrisPatra
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
Χτες παρατηρησα σε ενα cherry να εχουν ζαρωσει μερικα ντοματινια αλλα το φυλλωμα τους ειναι ενταξει.Μαλλον χρειαζονται πιο συχνο ποτισμα.
Καποια αλλα φυτα ομως δεν μπορουν να δεσουν καρπο.Ενω εχουν ανθη,εδω και περιπου 10 μερες δεν μπορουν να δεσουν.
2 πιπεριες που ειχα εχουν αρχισει να χαλανε.Δες εδω .
- Roula
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
Δεν γνωρίζω εάν η αδυναμία δεσίματος καρπού μπορεί να προέρχεται από ασθένεια.
Παρεμπιπτόντως, στις φωτό σου με τα φύλλα της πιπεριάς, είχα παρατηρήσει ακριβώς το ίδιο στις τομάτες μου. Διαπίστωσα ότι, στη δική μου περίπτωση, αυτό έγινε διότι το φύλλο (έχοντας και υγρασία από το πότισμα) ακούμπησε σε ζεστή επιφάνεια (στο τοίχωμα μιας χτιστής ζαρντινιέρας που τη χτυπάει όλη μέρα ο ήλιος), με αποτέλεσμα να εξατμιστεί βίαια η υγρασία του φύλλου και να καταστραφεί. Απομάκρυνα τα χαλασμένα φύλλα και το υπόλοιπο φυτό δεν παρουσίασε έκτοτε πρόβλημα στην ανάπτυξή του.
- vasokas
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
- Roula
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
Η ωρίμανση του καρπού έχει ήδη προχωρήσει αρκετά, οπότε όσες τομάτες βλέπω, θέλω να πιστεύω ότι θα τις γευτείς. Ωστόσο, χωρίς κάποια δραστική παρέμβαση όπως παραπάνω, εγώ δυστυχώς δεν θα ήλπιζα ότι θα παράγεις κι άλλο καρπό.
Επίσης, στη δεύτερη φωτογραφία, φαίνεται ότι στο χώμα υπάρχει μικρή ποσότητα λιμνάζοντος νερού, ενώ το φυτό το χτυπά ήλιος:
1. Στη θέση σου θα απέφευγα το πότισμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, πλήρως.
2. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που το νερό δεν έχει απορροφηθεί, εκτός και αν η φωτογραφία τραβήχτηκε ακριβώς μετά το πότισμα. Νομίζω θα πρέπει να μειώσεις ταυτόχρονα και την πρόσληψη νερού, θέμα κατά το οποίο ίσως μπορεί να βοηθήσει κάποιος εμπειρότερος.
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Καταστροφή απο τον αέρα