× Λαχανικά/Κηπευτικά

Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.

Σωστός τρόπος για να πάρουμε σπόρους από ντοματιά

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #20500 από Pris
Μια μικρή αναζήτηση που έκανα στο φόρουμ δεν μου έβγαλε κάτι οπότε άνοιξα καινούργιο θέμα.

Ποιός είναι ο πιο σωστός τρόπος να πάρουμε σπόρους από ντοματιά για τον κρατήσουμε για του χρόνου.

Έχω δυο ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες, την σαντορινιά ντοματιά που πήρα φέτος μέσω φόρουμ από τον κ.Ηλία και την "καρδιά του Ταύρου" (χοντρή μακρόστενη ντομάτα που μπορεί να φτάσει και τα 500-700 γραμμάρια). Και οι δύο είναι εξαιρετικές ποικιλίες και θέλω να κρατήσω σπόρο για του χρόνου κι αν πάει καλά να μοιραστώ και μαζί σας, απλά δεν έχω ξανακάνει την διαδικασία και θα ήθελα μια βοήθεια.

Ακούω λοιπόν πως το κάνετε εσείς!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #20501 από aggelkar

Pris έγραψε: Μια μικρή αναζήτηση που έκανα στο φόρουμ δεν μου έβγαλε κάτι οπότε άνοιξα καινούργιο θέμα.

Ποιός είναι ο πιο σωστός τρόπος να πάρουμε σπόρους από ντοματιά για τον κρατήσουμε για του χρόνου.

Έχω δυο ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες, την σαντορινιά ντοματιά που πήρα φέτος μέσω φόρουμ από τον κ.Ηλία και την "καρδιά του Ταύρου" (χοντρή μακρόστενη ντομάτα που μπορεί να φτάσει και τα 500-700 γραμμάρια). Και οι δύο είναι εξαιρετικές ποικιλίες και θέλω να κρατήσω σπόρο για του χρόνου κι αν πάει καλά να μοιραστώ και μαζί σας, απλά δεν έχω ξανακάνει την διαδικασία και θα ήθελα μια βοήθεια.

Ακούω λοιπόν πως το κάνετε εσείς!

pris Καλημέρα , και εγώ φέτος καλλιέργησα ντοματάκια σαντορίνης απο σπόρο του Ηλία με καταπληκτικό αποτέλεσμα. απο 16 ρίζες έβγαλα γύρω στα 60 κιλά τοματάκια. Κράτησα το σπόρο τους ως εξής : στίβοντας τα ώριμα ντοματάκια , πλένοντας στην συνέχεια τους σπόρους σε σουρωτήρι μεταλλικό με πολύ μικρές τρύπες για να μην φεύγουν οι σπόροι και στην συνέχεια έβαλα σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν για λίγο στον ήλιο (στο χαρτί κουζίνας μετά ξεκολάνε ευκολα τα σποράκια απο το να βάλεις σε κάτι μεταλλικο που μπορεί να κολήσουν και να σε δυσκολέψουν να τα αποκολήσεις) και μετά σε σκιερό μέρος χωρίς υγρασία για δυο τρείς μέρες. μετά τα αποθηκεύω με χαρτί γυρω γύρω σε πλαστικά κουτάκια που εχω παρει και σφραγίζουν καλά μπορείς να βάλεις μέσα και λίγο ρύζι για να αποροφά την υγρασία. Θα κρατήσω τις επόμενες μέρες και άλλο σπόρο για να στείλω και εγώ σε όποια μέλη του φόρουμ θέλουν.
Υ.Γ. Παράκληση αν σου περισέψει λίγος σπόρος απο ντομάτα Καρδιά του Ταύρου θα ήθελα να μου στείλεις.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #20502 από Pris
Ευχαριστώ για την απάντηση.

Λογικά σπόρος και από σαντορινιό ντοματάκι θα μου περισσέψει και από την καρδιά του ταύρου.

Μόλις τελειώσω την διαδικασία με τους σπόρους θα βγάλω ανακοίνωση στο φόρουμ και θα το κάνω όπως ο κ.Ηλίας με τον προπληρωμένο φάκελο και θα στείλω ότι μου περισσεύει σε όσους το θέλουν.

Νομίζω έτσι είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαφυλάξεις ότι δεν θα χάσεις το απόθεμα σπόρων σου. Όταν τους μοιράζεσαι και με άλλους.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #20503 από aggelkar
ναι σίγουρα είναι ο καλλήτερος τρόπος , γιατί μπορεί κάποια χρονία κατι στραβό να τύχει οπότε κάποιος άλλος θα μπορέσει να σου στείλει. εγω είναι η πρώτη χρονιά που ασχολούμε με το να μαζεύο βιολογικούς σπόρους μετά απο δύο τρία χρόνια ευελπιστώ όλοι οι σπόροι μου να είναι βιολογικοί. οκ θα περιμένω την ανακοίνωση. θα σου στείλω τον φάκελο. θα βγάλω και εγώ ανακοίνωση για κολοκύθακι και ντοματακια σαντορίνης.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #20504 από kojax
Καλησπερα σε ολη την παρεα,ευχομαι να εισαστε ολοι καλα.
Σχετικα με το θεμα τηs αποθηκευσηs των σπορων τηs ντοματαs :
1)Ενα τουλι απο μπομπονιερα ειναι πολυ πρακτικο !!!! ;)
2)Επισηs τα αδεια κουπακια απο μαρμελαδα(πλαστικα) !!! ;)
3)Ενα κουτι που εχει γυαλιστερο μεροs το απεξω του(συνηθωs κουτι απο παπουτσια) !!!! ;)
4)Κουτια απο σαλατεs ορθογωνια βαθια ειναι πολυ καλα για την φυλαξη
των σπορων σε φακελακια,το ενα διπλα στο αλλο(οχι για εξω η σε χωρο με υγρασια),(να εχουν τα καπακια τουs για να κλεινουν)
5)Ενα μαχαιρι και ενα κουταλακι του γλυκου !!! ;)
Οχι δεν θα κανουμε το μαγκαιβερ :laugh: :laugh: :laugh:
Εγω συνηθωs κοβω την ντοματα πρωτα τον πατο τηs για να βλεπω τα σπορακια οπωs κατευθυνονται (ο καθεναs μπορει κατα την κριση του
να κοψει φυσικα την ντοματα οπωs τον βολευει).
Χρησιμοποιω 2 κουπακια απο μαρμελαδα,ενα για να βαλω τα σπορακια
και ενα για να βαλω την ντοματα που θα μου μεινει(για σαλατα)
Με το κουταλακι αφαιρω τα σπορακια ολα,ριχνονταs τα μεσα στο κουπακι.
Γεμιζω το κουπακι με τα σπορακια λιγο νερο απο την βρυση,βαζω το τουλι απο πανω(ελαφρωs τεντομενο σαν καπακι στο κουπακι) και το αγκαλιαζω σαν πουγκακι,το αναποδογυριζω και στραγκιζει το νερο.
Οπωs ειναι το βαζω στην χουφτα του χεριου μου (οπωs το εχω αναποδογυρισει τα σπορακια ειναι στο τουλι) αφαιρω το κουπακι,πιανω το τουλι σαν πουγκακι (προσοχη να μην φυγουν τα σπορακια) , ετσι μπορω να ξεπλενω πιο καλα τα σπορακια(κατω απο το νερο τηs βρυσηs ξεπλενω τριβονταs ελαφροs).
Επαναλαμβανω 2-3 φορεs και τα καθαρα σπορακια ειναι ετοιμα.
Το κουτι με την γυαλιστερη επιφανεια το εχω για να κοψω την επανω επιφανεια ωστε να χωραει μεσα στο υπολοιπο,περνω τα σπορακια με το κουταλακι απο το τουλι και τα τοποθετω πανω στο γυαλιστερο χαρτι,το οποιο τοποθετω σε σκιερο μεροs για να ξεραθουν τα σπορακια,μετα απο μια 2 μερεs ξεκολαω και ξεχωριζω τα σπορακια που κολησαν μεταξυ τουs.
Την 3 μερα μαζευω τα σπορακια μεσα σε αυτοσχεδια φακελακια που κανω,αφου πρωτα εχω γραψει την ποικιλια και την ημερομηνια συλλογηs του σπορου.

Τα 4 χρονια που καλιεργω τα κηπευτικα μου οι σποροι που κραταω
ειναι παντα αρκετοι σε αριθμο.
Φροντιζω να κραταω σπορο τηs ποικιλιαs απο την πρωτη και την ενδιαμεση ντοματα και οχι μονο απο μια και μονο ντοματα.
Καθε χρονια τα φυτα ειναι δικα μου και οχι αγορασμενα.
Αγαπαω αυτο που κανω και γι' αυτο και ολα τα παραπανω.

Υ.Γ
Ο Καθεναs κατα τον δικο του τροπο μπορει να συλλεξει τουs σπορουs,των λαχανικων του,αυτοs εδω ειναι ο δικοsμου !!!! B)

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #20511 από Pris
Ευχαριστώ για την απάντηση!

kojax έγραψε: Φροντιζω να κραταω σπορο τηs ποικιλιαs απο την πρωτη και την ενδιαμεση ντοματα και οχι μονο απο μια και μονο ντοματα.


Αυτό εγώ δεν μπορώ να το κάνω καθώς δεν είχα προνοήσει να κρατήσω σπόρο από την πρώτη ή τις ενδιάμεσες ντομάτες. Θα κρατήσω από κάποιες τώρα κι ότι βγει. Θα το έχω υπ' όψιν μου για του χρόνου όμως.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #20525 από ilias
Χαιρετώ όλους όσοι συμμετέχετε σε αυτή τη συζήτηση!

@kojax:Πολύ καλές και αναλυτικές οι συμβουλές σου. Να είσαι καλά!

@Pris, aggelkar: Χαίρομαι πολύ που τα σποράκια από τομάτα Σαντορίνης δε σας απογοήτευσαν.

@Pris: Το Καλλιεργώ δεν είναι μόνο το forum ;) .
Μπορείς να βρεις στο blog το άρθρο:
Φτιάχνω σπόρους ντομάτας , για το πως κρατώ εγώ σπόρους τομάτας.

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Last edit: 10 Χρόνια 2 Μήνες πριν by ilias.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Pris

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #20530 από aggelkar
ευχαριστώ Ηλία καθόλου δεν με απογοήτευσαν το αντίθετο μάλιστα. είχα φυτέξει και σπορόφυτα τα οποία τα πήγαν χάλια σε αντίθεση με τα ντοματάκια που με κατέπληξαν. απο 16 ρίζες ντοματάκια να βγάλω 70 κιλά ντομάτα. φοβερή απόδοση. ήδη η μητέρα μου λέει την επόμενη χρονιά να βάλω τις διπλές ντομάτες απο ότι φέτος.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #20536 από agrotom
Pris, αν σου περισέψουν καμιά δεκαριά σπόροι, ...ενδιαφέρομαι! Φύτεψα σπόρους απ΄ το Πελίτι και ήταν τραγωδία. Φυτρώνανε, έκανα μεταφύτευση, αναπτύσονταν και κάποια στιγμή αρχίζανε και μαραίνονταν μέχρι τελικής εξόντωσης! Ισως κάποια αρώστια να είχε το χώμα, ίσως οι σπόροι να προέρχονταν από βόρεια και ποιό δροσερά κλίματα και να μην αντέξανε το σκληρό καλοκαίρι της Αττικής. Ητανε ντοματάκια Ανδεων. Οτι είχανε οι άνθρωποι μου στείλανε. Θα με ενδιέφερε μια ελληνική εγκλιματισμένη ποικιλία.
Παρεμπιπτόντως, αυτό με τη συλλογή σπόρων από τον πρώτο και ενδιάμεσο καρπό ισχύει γενικώς ή μόνο για τις ντομάτες;

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.095 δευτερόλεπτα