× Λαχανικά/Κηπευτικά

Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.

Τα'καψα τα μαρουλάκια? =(

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #15199 από asdf
Τα'καψα τα μαρουλάκια? =( δημιουργήθηκε από asdf
Καλημέρα σε όλους.

Αντιμετωπίζω πρόβλημα με αφίδες στα μαρούλια εδώ και 3-4 βδομάδες. Λόγω άλλων υποχρεώσεων δε μπόρεσα να ασχοληθώ με το ζήτημα πολύ σχολαστικά. Τις περασμένες 2 βδομάδες ψέκασα 2 φορές με πράσινο σαπούνι και 1 φορά με τσουκνιδόζουμο.
Μετά από μερικές μέρες απουσίας, βγήκα σήμερα να δω πως πάνε και η εικόνα που αντίκρυσα ήταν η εξής :(

Τι έκανα λάθος? Στο διάλυμα σαπουνιού πρόσθεσα λίγο μπλε οινόπνευμα, αντί για καθαρό. Είναι πιθανό να έφταιξε αυτό? Μια βδομάδα μετά το πρώτο ψέκασμα δεν είχε εκδηλωθεί κανένα πρόβλημα. Είναι δυνατόν να ήταν πολύ πυκνό το τσουκνιδόζουμο?

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις καρδιές οπού υπήρχε πλήθος αφιδών και έριξα μεγάλη ποσότητα των παραπάνω διαλυμάτων, οπότε σίγουρα κάτι από αυτά έκανε τη ζημιά. Εσείς τι λέτε? Επίσης, στα περισσότερα μαρούλια το κατεστραμένο τμήμα είναι ξερό, ενώ σε κάποια υγρό, σαπισμένο.

Εξακολουθώ να έχω αρκετές αφίδες αλλά φοβάμαι να ξαναψεκάσω.
Θα σωθούν τα μαρουλάκια μου ή θα μου σαπίσουν εκ των έσω σιγά σιγά? :(

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #15200 από John Kargakis
Απαντήθηκε από John Kargakis στο θέμα Τα'καψα τα μαρουλάκια? =(
Καταρχήν καλησπέρα και χρόνια πολλά , μην ανχώνεσε σε όλους μπορεί η έχει συμβεί , λοιπον υπάρχουν 2 παράγοντες που σου έχει συμβεί αυτό , (Αφίδες ) Υπερβολικό νερό ή Υπερβολικό Αζωτο , - Αντιμετώπηση Πρώτα αφαιρείς τα φαγωμένα Φύλλα και όσες αφίδες μπορείς και τις ζουλάς και τις Καταστρέφεις , 2ον Βιολογική Καταπολέμηση Τσουκνιδόζουμο - Πασχαλίτσες - Οινόπνευμα Σαπούνι , μπορείς να μας πείς σε τι δοσολογίες έβαλες κάποιο απο τα παραπάνω ....

Ευχαριστώ Γιάννης Κρήτη

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #15201 από asdf
Απαντήθηκε από asdf στο θέμα Τα'καψα τα μαρουλάκια? =(
Για το διάλυμα σαπουνιού, έβαλα 2 κουταλιές της σούπας πράσινο σαπούνι και 1-2 κουταλιές μπλέ οινόπνευμα, ανα λίτρο νερού.
Για το τσουκνιδόζουμο, δεν ξέρω.. Το'χω παρασκευάσει πολύ μπακαλίστικα, χωρίς να ζυγίσω την τσουκνίδα. Nόμιζα πως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Σε ένα βαρέλι των 60 λίτρων, έριξα νωπές τσουκνίδες ως το 1/3 περίπου του ύψους του (κάνα κιλό περίπου θα ήταν) και συμπλήρωσα με νερό ως πάνω.
Για τον ψεκασμό το αραίωσα σε μια αναλογία 3-4:1

Πιο πολύ με απασχολεί πάντως το αν τα κατέστρεψα και αν υπάρχει κάποιος τρόπος να σωθούν, παρά το πως θα φύγουν οι υπόλοιπες αφίδες.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #15203 από John Kargakis
Απαντήθηκε από John Kargakis στο θέμα Τα'καψα τα μαρουλάκια? =(
κανονικα θα πρέπει να βγάλεις ότι φύλλο έχει προσβληθεί και να καταστρέψεις όσες αφίδες μπορείς η να βρείς ή να αγοράσεις πασχαλίτσες , η αναλογία στο τσουκνιδόζουμο είναι 1 προς 5 και η διαδικασία απαιτει 10 μέρες μέχρι να γίνει δραστικό το διάλυμα , για το 1 Λίτρο , η αναλογία στο δεύτερο είναι 5 οινόπνευμα 1 πράσινο σαπούνι ( καλύτερο το υγρό πιάτων )

Πάντως θα έπρεπε να σε απασχολούν και πώς θα φύγουν οι αφίδες γιατι θα δημιουργήσουν και μελοντικά πρόβλημα , όσο για τα μαρούλια έχουν μεγάλο πρόβλημα και παίζει 50 - 50 αν δεν εφαρμόσεις σωστά κάποιο απο τα παραπάνω , ώστε να μην καταφύγεις στην λύση κάποιού φυτοφαρμάκου :(
Last edit: 11 Χρόνια 8 Μήνες πριν by John Kargakis.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #15204 από prince7gr
Απαντήθηκε από prince7gr στο θέμα Τα'καψα τα μαρουλάκια? =(
εγω ειχα προβλημα με την μελικρα στα μαρουλια και με μονο οπλο το σαπουνονερο (2 κουταλιες πρασινο σαπουνι 1 κουταλια καθαρο οινοπνευμα σε ενα λιτρο νερο) το καταπολεμησα φιλε
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kefstrat46

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #15205 από asdf
Παιδιά, δεν με καταλαβαίνετε..

Το πρόβλημά μου σε αυτή τη φάση ΔΕΝ είναι η μελίγκρα. Την καταστροφή στις φωτογραφίες δε την προκάλεσε η μελίγκρα αλλά εγώ με αυτά που ψέκασα. Κάτι έκανα λάθος και ήλπιζα κάποιος να μου πει τι..
Οι λύσεις που μου προτείνετε αφορούν μόνο τις μελίγκρες και τις γνωρίζω, προέχει όμως να αντιμετωπίσω τη ζημιά που προκάλεσα εγώ.

Το τσουκνιδόζουμο το άφησα 14 μέρες να γίνει, κι αφού δεν υπήρχε καλά καλά τσουκνίδα μέσα για να στραγγίσω, την άφησα να διαλυθεί τελείως. Αυτό ας πούμε ίσως να ήταν λάθος, δεν ξέρω. Αν ξέρει κάποιος, ας που πει.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #15206 από prince7gr
Θεωρω οτι χαλασαν τα μαρουλακια εκτος αν ειναι μονο καποια φυλλα και οχι ολο το μαρουλι οποτε μπορεις να τα βγαλεις αυτα τα φυλλα και θα βγαλει αλλα οσο για την τσουκνιδα θελει 24 ωρες μεσα σε νερο και αναλογια 1/10

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #15207 από asdf
Αυτό που λες είναι εκχύλισμα τσουκνίδας, αυτό που λέω εγώ είναι το τσουκνιδόζουμο. Διαφορετικά πράγματα.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": prince7gr

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #15208 από prince7gr
ελπιζω να το βρηκα φιλε.......δεν μπορω να το βαλω με copy paste λοιπον ειναι στην σελιδα 15............ kyttaroecovillage.files.wordpress.com/20...eb9cebacf8ecebd1.pdf
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DAVIS

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #15218 από zaxarias
Απαντήθηκε από zaxarias στο θέμα Τα'καψα τα μαρουλάκια? =(
www.organiclife.gr/el/organic-grow/1328-tsouknida.html

αυτο ίσως φανει χρήσιμο,για ραντισμα προτινω μεγαλύτερη αραίωση, ιδικά για μαρούλια,και σπανάκι

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.059 δευτερόλεπτα