- Ληφθείσες Ευχαριστίες 5
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Μικρος οικιακος λαχανοκηπος
Λαχανικά/Κηπευτικά
Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.
Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.
Μικρος οικιακος λαχανοκηπος
- Γιοσακης
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
Λιγότερα
Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #14000
από Γιοσακης
Μικρος οικιακος λαχανοκηπος δημιουργήθηκε από Γιοσακης
Καλησπερα σε ολους.. διαβαζω αρκετες ημερες σε αυτο το φορουμ και σε αλλα στο διαδυκτιο.. προσπαθωντας να βγαλω μια ακρη , να μπορεσω να μεγαλωσω σωστα τα λαχανικα μου , με φυσικο τροπο, χωρις φαρμακα και με την καλυτερη δυνατη γευση. εχω παραγγειλει τους σπορους μου και εχω φτιαξει το σπορειο μου. Πολλα πραγματα που δεν πολυκαταλαβαινα με αρκετο διαβασμα και ψαξιμο τα βρηκα και τα καταλαβα. Αυτο που θα ηθελα να ρωτησω ( που με προβληματιζει αρκετα ) ειναι : Εχω ενα σχετικα μικρο χωρο 100τ.μ. για καλλιεργεια κι εκει θελω να χωρεσω ολα οσα θελω να καλλιεργησω και χρειαζεται μια οικογενεια...αλλα... διαβαζω παντου οτι ντοματες και αγγουρια δεν κανουν μαζι... ή κολοκυθια και πεπονια με καρπουζια... θελω να κανω ενα σχεδιο κηπου να ξερω που θα φυτεψω τι..?... Καποιοι που ξερετε απο την εμπειρια σας βοηθηστε με ... οκ, τα καρπουζια και τα πεπονια να τα ξεχασω γιατι σιγουρα τοσο κοντα με τα κολοκυθια και μεταξυ τους δε θα βγουν καλα... αλλα.. ντοματες αγγουρια και κολοκυθακια νομιζω ειναι απαραιτητα σε καθε σπιτικο λαχανοκηπο.. πρεπει να τα χωρεσω στα 100τ.μ. ( μαζι με πιπεριες μελιτζανες και φασολια )... τι πρεπει να κανω τελικα??? να βαλω τα κολοκυθια στην μια ακρη και τα αγγουρια στην αλλη??? και καπου στη μεση τις ντοματες?? να γονιμοποιω με το χερι τα κολοκυθακια???σκεφτομαι διαφορα , καποιος που εχει την εμπειρια ας βοηθησει.. ευχαριστω ..
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tsouknidas
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 55
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #14002
από tsouknidas
Απαντήθηκε από tsouknidas στο θέμα Μικρος οικιακος λαχανοκηπος
Καλή σου ημέρα και καλώς όρισες στο forum των καλλιεργητών.
Κατ'αρχήν 100 τ.μ δεν είναι μικρός χώρος και μπορούν να τραφούν 2 εώς 3 τετραμελείς οικογένειες καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε λαχανικά.Έπειτα να είσαι σίγουρος ότι θα πρέπει να αφιερώνεις αρκετές ώρες την ημέρα για λαχανοκομία σε 100 τ.μ.Κάποια λαχανικά συνίσταται να καλλιεργούνται μαζί και κάποια όχι.Εάν αναζητήσεις στο διαδίκτυο πληροφορίες θα δείς ότι αλλού προτείνονται κάποια πράγματα και αλλού όχι.Ένα είναι σίγουρο απο την δική μου εμπειρία πάντοτε σε συνδιασμό με την γεωπονική γνώση.Εάν σκοπεύεις να καλλιεργήσεις με βιολογικό τρόπο,μαζί με τα λαχανικά καλλιέργησε και αρωματικά φυτά,απο λεβάντα και θυμάρι εώς μαιντανό και άνιθο και ας είναι η αγγουριά δίπλα στην ντοματιά.Η πεπονιά και η καρπουζιά χρειάζονται χώρο.Τέλος,απλά πειραματίσου και δές τί είναι καλύτερο για σένα και τον λαχανόκηπό σου.Καλή αρχή λοιπόν!
Κατ'αρχήν 100 τ.μ δεν είναι μικρός χώρος και μπορούν να τραφούν 2 εώς 3 τετραμελείς οικογένειες καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε λαχανικά.Έπειτα να είσαι σίγουρος ότι θα πρέπει να αφιερώνεις αρκετές ώρες την ημέρα για λαχανοκομία σε 100 τ.μ.Κάποια λαχανικά συνίσταται να καλλιεργούνται μαζί και κάποια όχι.Εάν αναζητήσεις στο διαδίκτυο πληροφορίες θα δείς ότι αλλού προτείνονται κάποια πράγματα και αλλού όχι.Ένα είναι σίγουρο απο την δική μου εμπειρία πάντοτε σε συνδιασμό με την γεωπονική γνώση.Εάν σκοπεύεις να καλλιεργήσεις με βιολογικό τρόπο,μαζί με τα λαχανικά καλλιέργησε και αρωματικά φυτά,απο λεβάντα και θυμάρι εώς μαιντανό και άνιθο και ας είναι η αγγουριά δίπλα στην ντοματιά.Η πεπονιά και η καρπουζιά χρειάζονται χώρο.Τέλος,απλά πειραματίσου και δές τί είναι καλύτερο για σένα και τον λαχανόκηπό σου.Καλή αρχή λοιπόν!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kristi1, markonis, Γιοσακης
- ilias
- Αποσυνδεμένος
- Διαχειριστής
Λιγότερα
Περισσότερα
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 594
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #14007
από ilias
2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Μικρος οικιακος λαχανοκηπος
Καλώς ήρθες Γιοσάκης και καλή επιτυχία με τις καλλιέργειές σου.
Καταρχάς δε χρειάζεται άγχος!
Δεν το διευκρινίζεις, αλλά υποθέτω ότι η επιφάνεια των 100 τ.μ. είναι ενιαία, ένα παραλληλόγραμμο.
θα προσπαθήσω να σου δώσω γενικές συμβουλές βασισμένες στο τι θα έκανα εγώ.
Αν θα τα ποτίζεις ο ίδιος, μπορείς να βάλεις τα φυτά σε ομάδες (φαντάσου το σαν τετράγωνα σε σκακιέρα).
Αν θα τα ποτίζεις με αυτόματο πότισμα, καλό είναι να τα βάλεις σε σειρές, γιατί έτσι θα σου κοστίσει λιγότερο και το πότισμα θα είναι ευκολότερο.
Θα ακολουθούσα τη συμβουλή του tsouknida και θα έβαζα ανάμεσα στα λαχανικά, αρωματικά φυτά. Επιπλέον θα έβαζα κατιφέδες.
Δε θα καλλιεργούσα μαζί (κοντά) πεπόνια, κολοκύθια, αγγούρια και καρπούζια. Θα μπερδεύονταν μεταξύ τους. Αν όμως εκ των πραγμάτων ήμουν αναγκασμένος να ο κάνω, θα τα έβαζα όσο το δυνατόν πιο μακριά.
Οι κολοκυθιές γίνονται μεγάλες. Ότι είναι κοντά τους υποφέρει. Θέλουν και πολύ νερό.
Οι καρπουζιές και οι πεπονιές απλώνουν (έρποντας).
Οι αγγουριές θέλουν στήριξη με πλέγμα.
Δε θα έβαζα τις τομάτες κοντά σε κολοκυθιές, πεπονιές και καρπουζιές.
Ανάμεσα στις μελιτζάνες θα έβαζα οπωσδήποτε βασιλικούς.
Θα έβαζα πιπεριές.
Θα άφηνα απόσταση ανάμεσα στα φυτά. 40-50 εκατοστά κατ' ελάχιστο. Καλύτερα λιγότερα και καλά, παρά πολλά και ασθενή (αν και έχω περάσει κι εγώ τη φάση της πλεονεξίας).
Και βέβαια λίπανση με κομπόστ ή/και κοπριά. τα φυτά θέλουν τροφή!
Τέλος, εστιάζουμε στα φυτά, τις αποστάσεις κ.λπ. και ξεχνούμε το πότισμα.
Τη φύτευση θα την κάνεις μία φορά. Τα ποτίσματα θα τα κάνεις για αρκετούς μήνες.
Αν τα ποτίζεις ο ίδιος, τα πάντα είναι πιο εύκολα γιατί θα ελέγχεις την ποσότητα του νερού και θα ποτίζεις το κάθε φυτό όσο νερό χρειάζεται.
Αν τα ποτίζεις με αυτόματα πότισμα, τα πάντα είναι πιο δύσκολα και πιο ακριβά!
Καταρχάς δε χρειάζεται άγχος!
Δεν το διευκρινίζεις, αλλά υποθέτω ότι η επιφάνεια των 100 τ.μ. είναι ενιαία, ένα παραλληλόγραμμο.
θα προσπαθήσω να σου δώσω γενικές συμβουλές βασισμένες στο τι θα έκανα εγώ.
Αν θα τα ποτίζεις ο ίδιος, μπορείς να βάλεις τα φυτά σε ομάδες (φαντάσου το σαν τετράγωνα σε σκακιέρα).
Αν θα τα ποτίζεις με αυτόματο πότισμα, καλό είναι να τα βάλεις σε σειρές, γιατί έτσι θα σου κοστίσει λιγότερο και το πότισμα θα είναι ευκολότερο.
Θα ακολουθούσα τη συμβουλή του tsouknida και θα έβαζα ανάμεσα στα λαχανικά, αρωματικά φυτά. Επιπλέον θα έβαζα κατιφέδες.
Δε θα καλλιεργούσα μαζί (κοντά) πεπόνια, κολοκύθια, αγγούρια και καρπούζια. Θα μπερδεύονταν μεταξύ τους. Αν όμως εκ των πραγμάτων ήμουν αναγκασμένος να ο κάνω, θα τα έβαζα όσο το δυνατόν πιο μακριά.
Οι κολοκυθιές γίνονται μεγάλες. Ότι είναι κοντά τους υποφέρει. Θέλουν και πολύ νερό.
Οι καρπουζιές και οι πεπονιές απλώνουν (έρποντας).
Οι αγγουριές θέλουν στήριξη με πλέγμα.
Δε θα έβαζα τις τομάτες κοντά σε κολοκυθιές, πεπονιές και καρπουζιές.
Ανάμεσα στις μελιτζάνες θα έβαζα οπωσδήποτε βασιλικούς.
Θα έβαζα πιπεριές.
Θα άφηνα απόσταση ανάμεσα στα φυτά. 40-50 εκατοστά κατ' ελάχιστο. Καλύτερα λιγότερα και καλά, παρά πολλά και ασθενή (αν και έχω περάσει κι εγώ τη φάση της πλεονεξίας).
Και βέβαια λίπανση με κομπόστ ή/και κοπριά. τα φυτά θέλουν τροφή!
Τέλος, εστιάζουμε στα φυτά, τις αποστάσεις κ.λπ. και ξεχνούμε το πότισμα.
Τη φύτευση θα την κάνεις μία φορά. Τα ποτίσματα θα τα κάνεις για αρκετούς μήνες.
Αν τα ποτίζεις ο ίδιος, τα πάντα είναι πιο εύκολα γιατί θα ελέγχεις την ποσότητα του νερού και θα ποτίζεις το κάθε φυτό όσο νερό χρειάζεται.
Αν τα ποτίζεις με αυτόματα πότισμα, τα πάντα είναι πιο δύσκολα και πιο ακριβά!
2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": fanish1, DAVIS, markonis, Γιοσακης
- kristi1
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 168
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #14008
από kristi1
Απαντήθηκε από kristi1 στο θέμα Μικρος οικιακος λαχανοκηπος
Φίλε Γιοσάμη, καλώς ήλθες. Όπως σου είπε ο Τσουκνίδας και ο Ηλίας 100 τμ δεν είναι λίγα και δεν χρειάζεται άγχος. Χαλαρά που λέμε εμείς στη Θεσσαλονίκη. Μη φοβάσε τίποτε. Όλα γίνονται. Η προετοιμασία του εδάφους παίζει σιμαντικό κατα τη γνώμη μου ρόλο και η βιολογική στη συνέχεια καλλιέργεια. Και όλα μαζί αυτά που θέλεις μπορούν να γίνουν. Κάνε ένα πλάνο για χειμωνιάτικα και καλοκαιρινά και βάλε μπρός. Αυτές οι δεσμεύσεις που αναφέρονται για συνκαλλιέργειες , είναι πολύ εξιζητημένες και αφορούν σε μεγάλες επαγγελματικές και εντατικές καλλιέργειες . Βάλε 'οπως είπαν Ο Τσουκνίδας και ο Ηλίας αρωματικά ανάμεσα και όλα μια χαρά. Ταπεινή άποψη. Εσύ ξέρεις καλύτερα. Καλή επιτυχία.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Γιοσακης
- Γιοσακης
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Σχετικά Νέος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 5
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #14009
από Γιοσακης
Απαντήθηκε από Γιοσακης στο θέμα Μικρος οικιακος λαχανοκηπος
Καλως σας βρηκα παιδια..
ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση ..
λοιπον.. η επιφανεια 100τ.μ. ειναι ενιαια ναι απλα εχει στην ακρη του φυτεμενες καποιες πορτοκαλιες και λεμονιες.
τον χειμωνα αυτο ξεκινησα και φυτεψα λαχανα μπροκολα μαρουλια κουνουπιδια ροκα κ.τ.λ. και με βολεψε πολυ που τα εβαλα σε σειρες. αυτοματο δεν εβαλα αλλα λεω να βαλω τωρα για να υπαρχει παντα υγρο χωμα με ποτισμα ανα 2 ημερες.
Φαντασου το παραλληλογραμμο χωρισμενο στη μεση, 3 σειρες απο τη μια μερια και αλλες 3 απο την αλλη. Σκεφτομαι στον υπολοιπο κηπο να φυτεψω μαιντανους σελινα βλητα και διαφορα αρωματικα, και σε αυτες τις σειρες να βαλω.. τις ντοματες ολες δεξια στις 3 σειρες και στην αριστερη μερια να βαλω στην 1η σειρα κολοκυθια στην 3η αγγουρια και αναμεσα τους πιπεριες και μελιτζανες.. τα αγγουρια απο τα κολοκυθια θα εχουν περιπου 3 μετρα αποσταση ( αυτο φοβαμαι )..
τα πεπονια και τα καρπουζια τα ξεχναω προς το παρον..
αναμεσα στα φυτα αφηνω 1 μετρο αποσταση και αναμεσα στις σειρες επισης
απο λιπανση το κομποστ μου αποκλειεται να ειναι ετοιμο.. εφτιαξα τον Δεκεμβρη εναν κομποστοποιητη 2 επι 2 και τα υλικα δουλευονται μεσα αλλα θελουν ακομα το χρονο τους.. ετσι θα χρησιμοποιησω κοπρια και θα δοκιμασω σχινοχωμα... εχω μαζεψει ηδη αρκετο και το εχω φερει σε μια ακρη στον κηπο... θα δοκιμασω σε καποιες ντοματιες να σκαψω λακους και να τους γεμισω με σχινοχωμα πριν τις φυτεψω..
δεν βρηκα παντως στο διαδικτυο τιποτα σχετικα με το σχινοχωμα..οσο κι αν εψαξα..ελπιζω να μην κανω κακο στα φυτα μου.
Σας ευχαριστω και παλι ολους για τη βοηθεια..
ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση ..
λοιπον.. η επιφανεια 100τ.μ. ειναι ενιαια ναι απλα εχει στην ακρη του φυτεμενες καποιες πορτοκαλιες και λεμονιες.
τον χειμωνα αυτο ξεκινησα και φυτεψα λαχανα μπροκολα μαρουλια κουνουπιδια ροκα κ.τ.λ. και με βολεψε πολυ που τα εβαλα σε σειρες. αυτοματο δεν εβαλα αλλα λεω να βαλω τωρα για να υπαρχει παντα υγρο χωμα με ποτισμα ανα 2 ημερες.
Φαντασου το παραλληλογραμμο χωρισμενο στη μεση, 3 σειρες απο τη μια μερια και αλλες 3 απο την αλλη. Σκεφτομαι στον υπολοιπο κηπο να φυτεψω μαιντανους σελινα βλητα και διαφορα αρωματικα, και σε αυτες τις σειρες να βαλω.. τις ντοματες ολες δεξια στις 3 σειρες και στην αριστερη μερια να βαλω στην 1η σειρα κολοκυθια στην 3η αγγουρια και αναμεσα τους πιπεριες και μελιτζανες.. τα αγγουρια απο τα κολοκυθια θα εχουν περιπου 3 μετρα αποσταση ( αυτο φοβαμαι )..
τα πεπονια και τα καρπουζια τα ξεχναω προς το παρον..
αναμεσα στα φυτα αφηνω 1 μετρο αποσταση και αναμεσα στις σειρες επισης
απο λιπανση το κομποστ μου αποκλειεται να ειναι ετοιμο.. εφτιαξα τον Δεκεμβρη εναν κομποστοποιητη 2 επι 2 και τα υλικα δουλευονται μεσα αλλα θελουν ακομα το χρονο τους.. ετσι θα χρησιμοποιησω κοπρια και θα δοκιμασω σχινοχωμα... εχω μαζεψει ηδη αρκετο και το εχω φερει σε μια ακρη στον κηπο... θα δοκιμασω σε καποιες ντοματιες να σκαψω λακους και να τους γεμισω με σχινοχωμα πριν τις φυτεψω..
δεν βρηκα παντως στο διαδικτυο τιποτα σχετικα με το σχινοχωμα..οσο κι αν εψαξα..ελπιζω να μην κανω κακο στα φυτα μου.
Σας ευχαριστω και παλι ολους για τη βοηθεια..
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": fanish1
Συντονιστές: ilias
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Μικρος οικιακος λαχανοκηπος
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.043 δευτερόλεπτα