- Δημοσιεύσεις: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Φύτρες κρεμμυδιών
×
Λαχανικά/Κηπευτικά
Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.
Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.
Φύτρες κρεμμυδιών
- theodor65
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Νέος
Λιγότερα
Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13503
από theodor65
Φύτρες κρεμμυδιών δημιουργήθηκε από theodor65
Έχω αποθηκευμένα κρεμμύδια από τον Οκτώβριο περίπου, στο υπόγειο του σπιτιού μου και το τελευταίο διάστημα άρχισαν να φυτρώνουν. Γνωρίζεις κανείς σε τι οφείλεται το «φύτρωμα» των κρεμμυδιών και πως μπορώ να το σταματήσω; Ευχαριστώ.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- kristi1
- Αποσυνδεμένος
- Πολύ Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 280
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 168
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13507
από kristi1
Απαντήθηκε από kristi1 στο θέμα Φύτρες κρεμμυδιών
Είπαμε, όταν δεν ξέρω κάτι ....το διδάσκω.
Πιστεύω λοιπόν ότι δεν μπορείς να το σταματίσεις. Θα πρέπει κατά την άποψή μου να τα φάτε ή εάν είναι πολλά να τα ψιλοκόψεις και να τα βάλεις σε σακουλάκια στην κατάψυξη για να έχεις για το φαγητό ή να τα φυτέψεις για νέα κρεμμύδια χωρίζοντας τις φύτρες για να γίνουν πολλά. Αν τα αφήσεις σε λίγο καιρό θα είναι άχρηστα για οτιδήποτε. Αυτή είναι η φτωχή αποψή μου.
Πιστεύω λοιπόν ότι δεν μπορείς να το σταματίσεις. Θα πρέπει κατά την άποψή μου να τα φάτε ή εάν είναι πολλά να τα ψιλοκόψεις και να τα βάλεις σε σακουλάκια στην κατάψυξη για να έχεις για το φαγητό ή να τα φυτέψεις για νέα κρεμμύδια χωρίζοντας τις φύτρες για να γίνουν πολλά. Αν τα αφήσεις σε λίγο καιρό θα είναι άχρηστα για οτιδήποτε. Αυτή είναι η φτωχή αποψή μου.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- PALIOS
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 107
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 139
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #13554
από PALIOS
Απαντήθηκε από PALIOS στο θέμα Φύτρες κρεμμυδιών
Γιατί πετάνε φύτρες τά ξερά κρεμμύδια;
Μή τό κάνης καί εσύ σάν κάποιους ηλικιωμένους στά μέσα μεταφοράς πού τά βάζουν μέ τήν νεολαία, γιατί ενοχλούνται από τίς φωνές τους καί τά γέλια τους ! Καί, όπως είπα μιά ‘μέρα σέ έναν, τό πρόβλημα θά ήταν άν καί τά νέα αυτά παιδιά καθόντουσαν «σάν μονουχισμένοι γάϊδαροι», θά είπω καί σέ ‘σένα, γιά τά κρεμμύδια, ότι τό αφύσικο θά ήταν νά μήν ξεβλαστώνουν!
Τό θέμα, γιά εμάς, είναι γιατί ξεβλαστώνουν νωρίτερα απ’ ό,τι θά μπορούσαμε νά έχωμε, φυσικά, νέα κρεμμύδια (τού’λάχιστον χλωρά).
Καί εδώ νά προβάλω τίς σκέψεις μου.
Ο βολβός έχει καταγεγραμμένο μέσα του, όπως καί κάθε σπόρος, τόν κύκλο λειτουργίας του καί αναπαραγωγής του. Όπως έχει συνηθίσει. Ο κύκλος: βλάστησις – ωρίμανσις – λήθαργος – επαναβλάστησις, διαφέρει μεταξύ τών ειδών. Κάποια αυτοφυή μανιτάρια, γιά παράδειγμα, μπορεί νά παραμένουν στήν γή γιά χρόνια, μέχρις νά υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες γιά νά ξεβλαστήσουν. Οι άγριοι αυτοφυείς βολβοί, όπως οι άγριες κρεμμυδοπούλες, τά κρίνα τής άμμουδιάς, κ.ά., έχουν στάνταρντ εποχικό κύκλο καί λιγώτερο έως καθόλου εξαρτώμενο από τίς καιρικές συνθήκες. Τά καλλιεργούμενα, άν καί κατά βάσιν χαρακτηρίζονται από τόν εποχικό τους κύκλο, επηρρεάζονται περισσότερο από τίς συγκεκριμένες καλλιεργητικές καί καιρικές συνθήκες.
Γενική αρχή γιά τήν επιλογή τού ώριμου καρπού ως σπόρου, είναι νά προέρχεται από σχετικά «στερημένες» καταστάσεις. Όχι από εύφορο –πλούσιο έδαφος, (ή λίπανσι), καί από συγκρατημένο πότισμα. Οι σπόροι αυτοί, σέ δεδομένη ευκαιρία, σπεύδουν άμεσα νά τήν εκμεταλλευθούν καί νά ξεβλαστήσουν. Η τάσις αυτή θά είναι πιό έντονη καί εκδηλωτική στούς σπόρους πού παρέμειναν νά «ψήνωνται» τό καλοκαίρι, ελαφρώς χωμένοι στό έδαφος. Καί δέν θά φυτρώσουν μέ μιά καλοκαιρινή δυνατή μπόρα. Ξέρουν πότε θά φυτρώσουν!
Τό ανάλογο καί γιά τά κρεμμύδια.
Άν έχουν φάη καί πιή καλά, χωρίς καμμιά στέρησι, θά κρατήση περισσότερον ο λήθαργος. Οι περισσότεροι χωρικοί προτιμούν σήμερα νά φυτεύουν νερο- κρέμμυδα, αυτά τά κόκκινα, όχι αφράτα, τά οποία απαιτούν πολύ πότισμα, αλλά δέν θά ξεβλαστώσουν γρήγορα! κρατάνε ως τόν Θεριστή. Όσον περισσότερον έχει στερηθή τό νερό, (μέ τήν έννοια ότι άν είχε νερό, θά συνέχιζε καί άλλο), τόσον μεγαλύτερη νά αναμένεται η τάσις του γιά ξεβλάστωμα.
Προσωπική μου εμπειρία όπου τά κρεμμύδια εκράτησαν σχεδόν ως καί τόν Μάη, ήταν σέ δύο περιπτώσεις, όπου τά είχα βάλει λίγο αργά, μετά τόν Μάρτη καί επειδή δέν άδειασα νά τά βγάλω στίς αρχές Αυγούστου, τά έβγαλα μέσα Σεπτέμβρη.
Στήν μιά, τό επότιζα κανονικά καί συντηρητικά, (τό «χωμα» ήταν όλο πασπαριά!),
στήν δέ άλλη, (μέ ελάχιστο πότισμα ως τόν Μάη), τό έβγαλα 3-4 ημέρες μετά από αρκετή βροχή.
Καί, γιά τό φύτρο του, δέν είναι μόνον η εποχή αλλά καί οι καιρικές, ή τοπικές συνθήκες στήν διατήρησί του, (σχετική υγρασία).
Όμως, στήν συκεκριμένη χρονιά πού επέρασε, παρετήρησα ότι τά πράγματα στή συντήρησι τών βολβωδών δέν ήσαν τόσον «ομαλά» ως συνέβαινε άλλες χρονιές:
Οι πατάτες πού είχε αποθηκεύσει ο κόσμος επήγαν στράφι. Δέν ξέρω γιατί.
Τά κρεμμύδια, άν καί είχαν μιά φθορά λίγο μεγαλύτερη από τήν αναμενομένη, είχαν μιά τάση φύτρου ακόμη καί μέσα στό καλοκαίρι!
Πέρυσι, φοβούμενος επιδρομή από τά ζωντανά, έβγαλα τά κρεμμύδια λίγο εσπευσμένα, ενωρίτερα, (αλλού οι χοίροι μού τά είχαν ανακατώσει νωρίς καί αλλού τά πρόβατα έσκαψαν μέ τό πόδι τους καί τά έφαγαν τόν βολβό, ως τά μουστάκια τής `ρίζας τους! καί στό βράσιμο τής προβατίνας δέν χρειάσθηκε νά βάλουμε κρεμμύδι!!) .
Άν καί, μέχρις νά τά πλέξω, τά είχα βάλη σέ ξηρό μέρος, πολλοί βολβοί, καί μέ τόσον ξηρό καλοκαίρι επέταγαν φύτρο! Τί συνέβαλε σέ αυτό; ... δέν ξέρω....
Ήταν ο χρόνος συλλογής τους; (τά μάζεψα λίγες ημέρες πρίν τήν Πανσέληνο!), ή , μήπως η ίδια η χρονιά βιάζεται νά ευνοήση τά βολβώδη; Πάντως, κάποια, (μέ φύτρα), πού ξεμόνιασα καί τά έβαλα πρόχειρα τόν Σεπτέμβρη, έγιναν εξαιρετικά, χωρίς καμμιά συντήρησι. Ήσαν όμως λίγα, καί ... τά ξερά τώρα σχεδόν ετελειώσαν!
Όσον αφορά τό Φεγγάρι:
Η πάγια προτίμησι τών χωρικών είναι τό «φεγγάρι στήν χάσι του».
Η φάσις αυτή καί σέ συνδυασμό μέ κατερχόμενο τόξο τής Σελήνης, μέ ξερό καιρό καί αργά τό απόγευμα, χαρακτηρίζει τήν αντοχή στόν χρόνο καί τίς όποιες συνθήκες, ενώ γιά τούς σπόρους πού φυτεύονται, σέ αυτήν τήν φάσι, μπορεί νά σημαίνη ασφαλή επιβίωσι μόνων τών δυνατών. Αντιθέτως, κοντά στήν Πανσέληνο (2-3 ημέρες πρίν), οι σπόροι, θά φυτρώσουν πολλοί περισσότεροι, αλλά καί μέ πολλές ευαισθησίες. Πρός τήν Πανσέληνο οι βλαστικές τάσεις ενεργοποιούνται. Οι ΄βλαστοί καί οι καρποί είναι μέν πιό εύχυμοι, αλλά δέν θά κρατήσουν γιά πολύ. Αλλά καί γενικώτερα η φάσις τής γιόμισης τής Σελήνης, μέ τούς καρπούς πιό χυμώδεις, δέν προτιμάται γιά ασφαλή καί επί μακρότερον διατήρησι τόυ καρπού.
Όλα δέν μπορεί νά τά έχωμε καί όποτε θέλομε. Τόν Ιούλιο –Αύγουστο, δέν μπορεί νά έχωμε ουσιαστικό χρονικό διάστημα καί μέ χάσι καί μέ κατερχομένο τόξο, (από Σεπτέμβρη - Οκτώβρη , ναί).
Έτσι, εδώ θά σάς έλεγα, γιά πιό ασφαλή διατήρησι τού κρεμμυδιού νά επιδιώξετε τήν φάσι τής χάσης καί (εκ τών πραγμάτων) μέ ανερχόμενο τόξο, καί σέ ξηρή - θερμή ημέρα. Μιά τέτοια ημέρα, πού συνιστούν καί κάποιοι γιά τίς πατάτες, (πρακτικά κατανοητή), είναι όταν η Σελήνη ευρίσκεται μισό «καλάμι» εμπρός από τήν Πούλια.
Τήν Πούλια τήν ξέρετε, τέλος Ιουλίου –αρχές Αυγούστου βγαίνει αργά τό βράδυ καί ξημερώνεται στό μεσο-ούρανο, ενώ στίς 21 Νοεμβρίου ανατέλει μετά τήν δύσι τού Ηλίου καί δύει πρίν τήν ανατολή του. Τό «ένα καλάμι» είναι τό μέτρο τών χωρικών, ίσο περίπου μέ τό τόξο πού διανύει κάτι στό 1/3 τού χρόνου του από τήν ανατολή του ως κοντά στό μεσο-ούρανο.
Καί, ... καλή σας τύχη...
Πάντως, τήν φύτρα τών κρεμμυδιών δέν τήν περιορίζεις. Κρεμάς τίς πλέχτρες σέ όσον γίνεται ξηρό μέρος. Ό,ποτε είναι νά κόψης γιά φαΐ, τά επιθεωρείς καί κόβεις τά πιό επιρρεπή. Όσα ξεβλαστώσουν, κόψε τήν φύτρα, ξεμόνιασέ τα καί φύτεψέ τα νωρίς, γιά φρέσκα!, (ή καί γιά κρεμμυδομάνες, χωρίς ξεμόνιασμα, αλλά, αφαιρώντας καί μέρος από τόν βολβό).
.... διδάσκω, αεί διδασκόμενος ...
PALIOS
Μή τό κάνης καί εσύ σάν κάποιους ηλικιωμένους στά μέσα μεταφοράς πού τά βάζουν μέ τήν νεολαία, γιατί ενοχλούνται από τίς φωνές τους καί τά γέλια τους ! Καί, όπως είπα μιά ‘μέρα σέ έναν, τό πρόβλημα θά ήταν άν καί τά νέα αυτά παιδιά καθόντουσαν «σάν μονουχισμένοι γάϊδαροι», θά είπω καί σέ ‘σένα, γιά τά κρεμμύδια, ότι τό αφύσικο θά ήταν νά μήν ξεβλαστώνουν!
Τό θέμα, γιά εμάς, είναι γιατί ξεβλαστώνουν νωρίτερα απ’ ό,τι θά μπορούσαμε νά έχωμε, φυσικά, νέα κρεμμύδια (τού’λάχιστον χλωρά).
Καί εδώ νά προβάλω τίς σκέψεις μου.
Ο βολβός έχει καταγεγραμμένο μέσα του, όπως καί κάθε σπόρος, τόν κύκλο λειτουργίας του καί αναπαραγωγής του. Όπως έχει συνηθίσει. Ο κύκλος: βλάστησις – ωρίμανσις – λήθαργος – επαναβλάστησις, διαφέρει μεταξύ τών ειδών. Κάποια αυτοφυή μανιτάρια, γιά παράδειγμα, μπορεί νά παραμένουν στήν γή γιά χρόνια, μέχρις νά υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες γιά νά ξεβλαστήσουν. Οι άγριοι αυτοφυείς βολβοί, όπως οι άγριες κρεμμυδοπούλες, τά κρίνα τής άμμουδιάς, κ.ά., έχουν στάνταρντ εποχικό κύκλο καί λιγώτερο έως καθόλου εξαρτώμενο από τίς καιρικές συνθήκες. Τά καλλιεργούμενα, άν καί κατά βάσιν χαρακτηρίζονται από τόν εποχικό τους κύκλο, επηρρεάζονται περισσότερο από τίς συγκεκριμένες καλλιεργητικές καί καιρικές συνθήκες.
Γενική αρχή γιά τήν επιλογή τού ώριμου καρπού ως σπόρου, είναι νά προέρχεται από σχετικά «στερημένες» καταστάσεις. Όχι από εύφορο –πλούσιο έδαφος, (ή λίπανσι), καί από συγκρατημένο πότισμα. Οι σπόροι αυτοί, σέ δεδομένη ευκαιρία, σπεύδουν άμεσα νά τήν εκμεταλλευθούν καί νά ξεβλαστήσουν. Η τάσις αυτή θά είναι πιό έντονη καί εκδηλωτική στούς σπόρους πού παρέμειναν νά «ψήνωνται» τό καλοκαίρι, ελαφρώς χωμένοι στό έδαφος. Καί δέν θά φυτρώσουν μέ μιά καλοκαιρινή δυνατή μπόρα. Ξέρουν πότε θά φυτρώσουν!
Τό ανάλογο καί γιά τά κρεμμύδια.
Άν έχουν φάη καί πιή καλά, χωρίς καμμιά στέρησι, θά κρατήση περισσότερον ο λήθαργος. Οι περισσότεροι χωρικοί προτιμούν σήμερα νά φυτεύουν νερο- κρέμμυδα, αυτά τά κόκκινα, όχι αφράτα, τά οποία απαιτούν πολύ πότισμα, αλλά δέν θά ξεβλαστώσουν γρήγορα! κρατάνε ως τόν Θεριστή. Όσον περισσότερον έχει στερηθή τό νερό, (μέ τήν έννοια ότι άν είχε νερό, θά συνέχιζε καί άλλο), τόσον μεγαλύτερη νά αναμένεται η τάσις του γιά ξεβλάστωμα.
Προσωπική μου εμπειρία όπου τά κρεμμύδια εκράτησαν σχεδόν ως καί τόν Μάη, ήταν σέ δύο περιπτώσεις, όπου τά είχα βάλει λίγο αργά, μετά τόν Μάρτη καί επειδή δέν άδειασα νά τά βγάλω στίς αρχές Αυγούστου, τά έβγαλα μέσα Σεπτέμβρη.
Στήν μιά, τό επότιζα κανονικά καί συντηρητικά, (τό «χωμα» ήταν όλο πασπαριά!),
στήν δέ άλλη, (μέ ελάχιστο πότισμα ως τόν Μάη), τό έβγαλα 3-4 ημέρες μετά από αρκετή βροχή.
Καί, γιά τό φύτρο του, δέν είναι μόνον η εποχή αλλά καί οι καιρικές, ή τοπικές συνθήκες στήν διατήρησί του, (σχετική υγρασία).
Όμως, στήν συκεκριμένη χρονιά πού επέρασε, παρετήρησα ότι τά πράγματα στή συντήρησι τών βολβωδών δέν ήσαν τόσον «ομαλά» ως συνέβαινε άλλες χρονιές:
Οι πατάτες πού είχε αποθηκεύσει ο κόσμος επήγαν στράφι. Δέν ξέρω γιατί.
Τά κρεμμύδια, άν καί είχαν μιά φθορά λίγο μεγαλύτερη από τήν αναμενομένη, είχαν μιά τάση φύτρου ακόμη καί μέσα στό καλοκαίρι!
Πέρυσι, φοβούμενος επιδρομή από τά ζωντανά, έβγαλα τά κρεμμύδια λίγο εσπευσμένα, ενωρίτερα, (αλλού οι χοίροι μού τά είχαν ανακατώσει νωρίς καί αλλού τά πρόβατα έσκαψαν μέ τό πόδι τους καί τά έφαγαν τόν βολβό, ως τά μουστάκια τής `ρίζας τους! καί στό βράσιμο τής προβατίνας δέν χρειάσθηκε νά βάλουμε κρεμμύδι!!) .
Άν καί, μέχρις νά τά πλέξω, τά είχα βάλη σέ ξηρό μέρος, πολλοί βολβοί, καί μέ τόσον ξηρό καλοκαίρι επέταγαν φύτρο! Τί συνέβαλε σέ αυτό; ... δέν ξέρω....
Ήταν ο χρόνος συλλογής τους; (τά μάζεψα λίγες ημέρες πρίν τήν Πανσέληνο!), ή , μήπως η ίδια η χρονιά βιάζεται νά ευνοήση τά βολβώδη; Πάντως, κάποια, (μέ φύτρα), πού ξεμόνιασα καί τά έβαλα πρόχειρα τόν Σεπτέμβρη, έγιναν εξαιρετικά, χωρίς καμμιά συντήρησι. Ήσαν όμως λίγα, καί ... τά ξερά τώρα σχεδόν ετελειώσαν!
Όσον αφορά τό Φεγγάρι:
Η πάγια προτίμησι τών χωρικών είναι τό «φεγγάρι στήν χάσι του».
Η φάσις αυτή καί σέ συνδυασμό μέ κατερχόμενο τόξο τής Σελήνης, μέ ξερό καιρό καί αργά τό απόγευμα, χαρακτηρίζει τήν αντοχή στόν χρόνο καί τίς όποιες συνθήκες, ενώ γιά τούς σπόρους πού φυτεύονται, σέ αυτήν τήν φάσι, μπορεί νά σημαίνη ασφαλή επιβίωσι μόνων τών δυνατών. Αντιθέτως, κοντά στήν Πανσέληνο (2-3 ημέρες πρίν), οι σπόροι, θά φυτρώσουν πολλοί περισσότεροι, αλλά καί μέ πολλές ευαισθησίες. Πρός τήν Πανσέληνο οι βλαστικές τάσεις ενεργοποιούνται. Οι ΄βλαστοί καί οι καρποί είναι μέν πιό εύχυμοι, αλλά δέν θά κρατήσουν γιά πολύ. Αλλά καί γενικώτερα η φάσις τής γιόμισης τής Σελήνης, μέ τούς καρπούς πιό χυμώδεις, δέν προτιμάται γιά ασφαλή καί επί μακρότερον διατήρησι τόυ καρπού.
Όλα δέν μπορεί νά τά έχωμε καί όποτε θέλομε. Τόν Ιούλιο –Αύγουστο, δέν μπορεί νά έχωμε ουσιαστικό χρονικό διάστημα καί μέ χάσι καί μέ κατερχομένο τόξο, (από Σεπτέμβρη - Οκτώβρη , ναί).
Έτσι, εδώ θά σάς έλεγα, γιά πιό ασφαλή διατήρησι τού κρεμμυδιού νά επιδιώξετε τήν φάσι τής χάσης καί (εκ τών πραγμάτων) μέ ανερχόμενο τόξο, καί σέ ξηρή - θερμή ημέρα. Μιά τέτοια ημέρα, πού συνιστούν καί κάποιοι γιά τίς πατάτες, (πρακτικά κατανοητή), είναι όταν η Σελήνη ευρίσκεται μισό «καλάμι» εμπρός από τήν Πούλια.
Τήν Πούλια τήν ξέρετε, τέλος Ιουλίου –αρχές Αυγούστου βγαίνει αργά τό βράδυ καί ξημερώνεται στό μεσο-ούρανο, ενώ στίς 21 Νοεμβρίου ανατέλει μετά τήν δύσι τού Ηλίου καί δύει πρίν τήν ανατολή του. Τό «ένα καλάμι» είναι τό μέτρο τών χωρικών, ίσο περίπου μέ τό τόξο πού διανύει κάτι στό 1/3 τού χρόνου του από τήν ανατολή του ως κοντά στό μεσο-ούρανο.
Καί, ... καλή σας τύχη...
Πάντως, τήν φύτρα τών κρεμμυδιών δέν τήν περιορίζεις. Κρεμάς τίς πλέχτρες σέ όσον γίνεται ξηρό μέρος. Ό,ποτε είναι νά κόψης γιά φαΐ, τά επιθεωρείς καί κόβεις τά πιό επιρρεπή. Όσα ξεβλαστώσουν, κόψε τήν φύτρα, ξεμόνιασέ τα καί φύτεψέ τα νωρίς, γιά φρέσκα!, (ή καί γιά κρεμμυδομάνες, χωρίς ξεμόνιασμα, αλλά, αφαιρώντας καί μέρος από τόν βολβό).
.... διδάσκω, αεί διδασκόμενος ...
PALIOS
Last edit: 11 Χρόνια 10 Μήνες πριν by PALIOS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kristi1, antonis123, Babis@
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
Συντονιστές: ilias
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Φύτρες κρεμμυδιών
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.039 δευτερόλεπτα