× Λαχανικά/Κηπευτικά

Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.

διευκρινήσεις για τα προστατευτικά σκευάσματα

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #11675 από ssotiris
από ότι έχω καταλάβει μέχρι τώρα και από το διάβασμα που έχω ρίξει εδώ μέσα, έχουμε τα παρακάτω:

βάκιλο της θουριγγίας που αντιμετωπίζει κάμπιες και συναφή όντα, διαλύεται σε νερό και ψεκάζεται στα φυτά. τέλος θεωρείται και βιολογικός.

οξυχλωριούχος χαλκός
, που διαλύεται και αυτό σε νερό και ψεκάζεται στα φυτά (για παράδειγμα στις πατατιές).

θειοχαλκίνη, που δεν διαλύεται σε νερό και είναι σκόνη επίπασης, και με ένα τούλι σκονίζουμε επαρκώς τα φυτά (για παράδειγμα τις ντοματιές).

υπάρχει επίσης αυτό που οι παλιοί έλεγαν γαλαζόπετρα, που είναι ο θειϊκός χαλκός, (CuSO4),
ο θεικός χαλκός είναι πολύ δραστικός και εξουδετερώνουμε την τοξικότητά του με ασβέστη,
Ο θειικος χαλκός (CuSO4) μετά από εξουδετέρωση με υδροξείδιο του ασβεστίου (Ca(OH)2 ) μας δίδει τον βορδιγάλειο πολτό. CuSO4 + Ca(OH)2 --> Cu(OH)2 + CaSO4

Αν και η θειοχαλκίνη περιέχει επίσης χαλκό και θείο, είναι κάτι διαφορετικό και από τον θειικό χαλκό και απο τον βορδιγάλειο πολτό. Η θειοχαλκινη αποτελεί μίγμα σκόνης θειαφιού (S) σε ποσοστό συνήθως 40% με 7% οξυχλωριούχο χαλκό (3CuO*CuCl2*3H2O) (το υπόλοιπο 53% είναι βοηθητικές ουσίες). Έτσι στην θειοχαλκίνη είναι δραστικός και ο χαλκός (σε περονοσπορο, φόμοψη κτλ) και το θείο (σε χολερα, ακαρι κτλ).

τα έχω ταξινομήσει σωστά στο μυαλό μου ή κάνω κάπου λάθος ?

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Εβδομάδες πριν #11924 από karaker
Έχω την εντύπωση ότι σωστά τα περιγράφεις.Ο βάκκιλος θουριγγίας είναι οικολογικό εντομοκτόνο κατά της κάμπιας που γίνεται πεταλούδα.Τα άλλα τρία που αναφέρεις είναι μυκητοκτόνα.Ο οξυχλωριούχος χαλκός και ο βορδιγάλειος κατά του περονόσπορου. Σε ορισμένες περιπτώσεις προτιμάται το ένα και σε άλλες θεωρείται ότι δρά καλύτερα το άλλο. Το θειάφι σε διάφορες μορφές κατά του ωιδίου(μπάστρας). Εννοείται εναντίον των μυκήτων που προκαλούν αυτές τις ασθένειες.Από την άλλη μεριά όπως είπες υπάρχουν και τα σκευάσματα θείου- χαλκού που προστατεύουν από τις δυό ασθένειες μαζί.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Εβδομάδες πριν #11925 από karaker
Να προσθέσουμε , ότι υπάρχει και το σκεύασμα χαλκού με κύριο συστατικό το υδροξείδιο του ασβεστίου που επίσης προτιμάται σε ορισμένες περιπτώσεις.Το υψηλό πε-χα την καθιστά όμως ιδιαίτερα καυστική.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #11929 από karaker
Μια διόρθωση. Σκεύασμα υδροξειδίου του χαλκού, ήθελα να γράψω, στην προσθήκη.Αντί υδροξειδίου του ασβεστίου.Ευχαριστώ

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #11931 από EIPHNH
το βάκιλλο θουριγγίας, δεν είναι απαραίτητο να τον διαλύσεις σε νερό. Μπορείς να πασπαλίσεις κατευθίαν τα φύλλα, όπως πασπαλίζεις με άχνη τους κουραμπιέδες :)

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.039 δευτερόλεπτα