- Ληφθείσες Ευχαριστίες 14
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Πότε φυτρώνουν οι σπόροι?
Λαχανικά/Κηπευτικά
Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.
Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.
Πότε φυτρώνουν οι σπόροι?
- EIPHNH
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10048
από EIPHNH
Πότε φυτρώνουν οι σπόροι? δημιουργήθηκε από EIPHNH
Γεια σας και πάλι! Έχω σπείρει εδώ και μια βδομάδα σε σπορείο σπόρους μαρούλι, μπρόκολο και λάχανο. Ακόμα δεν έχει βγει τίποτα, σε αντιθεση με το ρίγανη, λουίζα, σέλινο που έβαλα την ίδια περίοδο και φύτρωσαν μετά από 3-4 μέρες. Είναι φυσιολογικό αυτό? Δηλαδή οι σπόροι πόσες μέρες θέλουν να φυτρώσουν? Νόμιζα ότι με τη ζέστη φυτρώνουν πιο εύκολα. Μήπως δε φυτρώνουν όλων των ειδών οι σπόροι την ίδια περίοδο? Πόσο να περιμένω ακόμα? Μήπως να ξανασπείρω καινούριους? Ποτίζω καθημερινά με ψεκαστηράκι για να μην παρασύρω τους σπόρους αλλά και για να μη σαπίσουν.
Last edit: 12 Χρόνια 2 Μήνες πριν by EIPHNH.
Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Roula
- Αποσυνδεμένος
- Αρχαίος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 372
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #10052
από Roula
Απαντήθηκε από Roula στο θέμα Πότε φυτρώνουν οι σπόροι?
Ειρήνη, συμφωνώ απόλυτα με τον ...προγράψαντα.
Θέλω να προσθέσω ότι το ζήτημα της ζέστης δεν είναι πάντοτε ευνοϊκό για τη βλαστικότητα των σπόρων. Κάθε είδος έχει συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών εντός του οποίου βλασταίνει, άλλες θερμοκρασίες στις οποίες ανθοφορεί και άλλο εύρος θερμοκρασιών στις οποίες καρποφορεί. Ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη (προσοχή: όχι τη βλαστικότητα) του μαρουλιού είναι κάτω από τους 21 βαθμούς.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η θέση του σπορείου σου σχετικά με το φως. Εάν δεν βλέπει τους σπόρους καθόλου ήλιος, θα καθυστερήσουν περισσότερο να βλαστήσουν.
Μην ανησυχείς όμως. Σκέψου ότι, την πρώτη φορά που είχα σπείρει μαϊντανό, έκανα πάνω από 15 ημέρες για να δω το πρώτο βλαστάρι! Αλλά τελικά του έδωσε και κατάλαβε.
Καλή επιτυχία!
Θέλω να προσθέσω ότι το ζήτημα της ζέστης δεν είναι πάντοτε ευνοϊκό για τη βλαστικότητα των σπόρων. Κάθε είδος έχει συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών εντός του οποίου βλασταίνει, άλλες θερμοκρασίες στις οποίες ανθοφορεί και άλλο εύρος θερμοκρασιών στις οποίες καρποφορεί. Ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη (προσοχή: όχι τη βλαστικότητα) του μαρουλιού είναι κάτω από τους 21 βαθμούς.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η θέση του σπορείου σου σχετικά με το φως. Εάν δεν βλέπει τους σπόρους καθόλου ήλιος, θα καθυστερήσουν περισσότερο να βλαστήσουν.
Μην ανησυχείς όμως. Σκέψου ότι, την πρώτη φορά που είχα σπείρει μαϊντανό, έκανα πάνω από 15 ημέρες για να δω το πρώτο βλαστάρι! Αλλά τελικά του έδωσε και κατάλαβε.
Καλή επιτυχία!
- EIPHNH
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #10057
από EIPHNH
Απαντήθηκε από EIPHNH στο θέμα Πότε φυτρώνουν οι σπόροι?
ευχαριστώ πολύ παιδιά! Και είχα αρχίσει ν'ανησυχώ...
- Mixalisvolos
- Αποσυνδεμένος
- Παλιώνει
Λιγότερα
Περισσότερα
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #10112
από Mixalisvolos
Απαντήθηκε από Mixalisvolos στο θέμα Πότε φυτρώνουν οι σπόροι?
Μην ανησυχείς καθόλου το καλό πράγμα αργεί να γίνει!
- EIPHNH
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10439
από EIPHNH
Λοιπόν. Έχουν περάσει 3 βδομάδες και 3 μέρες απ'την ημερομηνία της σποράς. Να σας πω τί βγηκαν και τί δε βγήκαν για να μου πείτε αν είναι φυσιολογικό ή αν είναι να σπείρω ξανά την άλλη βδομάδα.
2 βδομάδες μετά βγήκαν τα πρώτα μπρόκολα και λάχανα (όμως δυστυχώς, λιγότερα απ'τα μισα απ'αυτά που έσπειρα σε φυτώριο). 3 βδομάδες παρά κάτι μετά φύτρωσαν λίγα σπόρια μαιντανού, 2 σπόρια μαρουλιού (από καμιά 40αριά που έβαλα) και......1 σπόρι καρότου (έλεος, εκατοντάδες έσπειρα!!!!!!) Άκου ένα σπόρι καρότου!!!! Το κοιτάω το ξανακοιτάω και ξύνω το κεφάλι μου.
Τί κάνω τώρα?
1) Θα βγουν άλλα μπρόκολα, λάχανα μαρούλια?
2) Ο μαιντανός δε μ'απασχολεί, αφού ξεφύτρωσαν τα πρώτα....ελπίζω ότι θα φυτρώσουν και τ'άλλα, ξέρω ότι αργεί υπερβολικά σαν σπόρος.
3) Ξαναβάζω καρότα? Γιατί 1 βρε παιδιά? Δηλαδή μόνο 1 σπόρος ήταν σόι? Όλοι οι σπόροι είναι του εμπορίου από καλή εταιρία.
Γενικά ο ήλιος τα βλέπει απευθίας καμιά δυο ώρες την μέρα, αλλα όλη μέρα είναι σε άπλαιτο φως, όχι σε σκια. Η θερμοκρασία από τότε που έσπειρα δεν έχει ανέβει άνω των 30-32.
Τί με συμβουλεύετε οι έμπειροι των σπόρων?
2 βδομάδες μετά βγήκαν τα πρώτα μπρόκολα και λάχανα (όμως δυστυχώς, λιγότερα απ'τα μισα απ'αυτά που έσπειρα σε φυτώριο). 3 βδομάδες παρά κάτι μετά φύτρωσαν λίγα σπόρια μαιντανού, 2 σπόρια μαρουλιού (από καμιά 40αριά που έβαλα) και......1 σπόρι καρότου (έλεος, εκατοντάδες έσπειρα!!!!!!) Άκου ένα σπόρι καρότου!!!! Το κοιτάω το ξανακοιτάω και ξύνω το κεφάλι μου.
Τί κάνω τώρα?
1) Θα βγουν άλλα μπρόκολα, λάχανα μαρούλια?
2) Ο μαιντανός δε μ'απασχολεί, αφού ξεφύτρωσαν τα πρώτα....ελπίζω ότι θα φυτρώσουν και τ'άλλα, ξέρω ότι αργεί υπερβολικά σαν σπόρος.
3) Ξαναβάζω καρότα? Γιατί 1 βρε παιδιά? Δηλαδή μόνο 1 σπόρος ήταν σόι? Όλοι οι σπόροι είναι του εμπορίου από καλή εταιρία.
Γενικά ο ήλιος τα βλέπει απευθίας καμιά δυο ώρες την μέρα, αλλα όλη μέρα είναι σε άπλαιτο φως, όχι σε σκια. Η θερμοκρασία από τότε που έσπειρα δεν έχει ανέβει άνω των 30-32.
Τί με συμβουλεύετε οι έμπειροι των σπόρων?
- manosdet
- Αποσυνδεμένος
- Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
Λιγότερα
Περισσότερα
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10446
από manosdet
Απαντήθηκε από manosdet στο θέμα Πότε φυτρώνουν οι σπόροι?
Έμπειρος των σπόρων δεν είμαι αλλά θα σου πω τι έχω παρατηρήσει ότι βοηθάει.
Στα σπορεία μου βάζω μέχρι ένα ύψος (περίπου στα 3/4) χώμα και το βρέχω αρκετά. Κατόπιν σπέρνω τους σπόρους και στην συνέχεια σκεπάζω αναλόγως του μεγέθους του σπόρου. π.χ αν ο σπόρος είναι πολύ ψιλός ίσα να τον σκεπάσει ενώ αν είναι μεγαλύτερος ρίχνω λίγο παραπάνω.
Στη συνέχεια πιέζω το χώμα από πάνω πολύ ελαφρά για να ενσωματωθεί ο σπόρος με το χώμα σωστά. Σκεπάζω με μία λινάτσα το σπορείο και την βρέχω από πάνω για να ποτιστεί χωρίς να παρασύρεται ο σπόρος.
Έτσι ποτίζω μέχρι να φυτρώσει. Μετά ποτίζω με ψεκαστήρι.
Το σπορείο το έχω σε σκιερό μέρος για να μην ψήνεται το χώμα από τον ήλιο και σταδιακά αφού φυτρώσουν τα βγάζω στον ήλιο κάτω από δίχτυ σκίασης.
Τα νέα φυτάδια αφυδατώνονται και μαραίνονται πολύ εύκολα από την άμεση έκθεση στον ήλιο.
Εκτός από τους πολύ ψιλούς σπόρους τους υπόλοιπους τους μουλιάζω πριν τους σπείρω άλλους λιγότερο άλλους περισσότερο.
Για παράδειγμα την ντομάτα για 2-3 ώρες το φασόλι ένα βράδυ και τη μπάμια 4 μέρες.
Στα σπορεία μου βάζω μέχρι ένα ύψος (περίπου στα 3/4) χώμα και το βρέχω αρκετά. Κατόπιν σπέρνω τους σπόρους και στην συνέχεια σκεπάζω αναλόγως του μεγέθους του σπόρου. π.χ αν ο σπόρος είναι πολύ ψιλός ίσα να τον σκεπάσει ενώ αν είναι μεγαλύτερος ρίχνω λίγο παραπάνω.
Στη συνέχεια πιέζω το χώμα από πάνω πολύ ελαφρά για να ενσωματωθεί ο σπόρος με το χώμα σωστά. Σκεπάζω με μία λινάτσα το σπορείο και την βρέχω από πάνω για να ποτιστεί χωρίς να παρασύρεται ο σπόρος.
Έτσι ποτίζω μέχρι να φυτρώσει. Μετά ποτίζω με ψεκαστήρι.
Το σπορείο το έχω σε σκιερό μέρος για να μην ψήνεται το χώμα από τον ήλιο και σταδιακά αφού φυτρώσουν τα βγάζω στον ήλιο κάτω από δίχτυ σκίασης.
Τα νέα φυτάδια αφυδατώνονται και μαραίνονται πολύ εύκολα από την άμεση έκθεση στον ήλιο.
Εκτός από τους πολύ ψιλούς σπόρους τους υπόλοιπους τους μουλιάζω πριν τους σπείρω άλλους λιγότερο άλλους περισσότερο.
Για παράδειγμα την ντομάτα για 2-3 ώρες το φασόλι ένα βράδυ και τη μπάμια 4 μέρες.
- EIPHNH
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Παλιός
Λιγότερα
Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10896
από EIPHNH
Τελικά οι σπόροι που έβαλα ήταν...της υπομονής. Πάνω που ήμουν στο τσακ να βάλω καινούριους στις ίδιες θέσεις γιατί είχα απογοητευτεί ότι δεν θα βγουν, τσουπ, ξεφύτρωσαν! Βέβαια, άργησαν τόοοοσο πολύ, μου έκανε εντύπωση. Ενημερωτικά να πω ότι τα μαρούλια μου φύτρωσαν 1 μήνα μετά τη σπορά, τό ίδιο και τα καροτάκια. Μπρόκολα λάχανα και μαιντανός φύτρωσαν 20 μέρες μετά τη σπορά, και μόνο τα σέσκουλα βγήκαν σε 10 μερες. Κατέληξα ότι αυτό συνέβη επειδή τα έσπερα με πολλή ζέστη (μετά το 15αυγουστο) και γιαυτό άργησαν τόσο. Επίσης τα έβλεπε κι ο καυτός ήλιος κάποιες ωρες την ημέρα. Συμπέρασμα: άλλη φορά θα ξεκινάω τη σπορά αφού δροσίσει λίγο δηλαδή μετά το πρώτο 10ήμερο του Σεπτέμβρη.
Συντονιστές: ilias
- Forum
- Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια, Βότανα, Ελιά, Αμπέλι, Μανιτάρια
- Λαχανικά - Κηπευτικά
- Πότε φυτρώνουν οι σπόροι?
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.049 δευτερόλεπτα