Στο παράδειγμά μου, διάλεξα γωνιακό σημείο για λόγους κόστους. Στην περίπτωση ελεύθερου χώρου, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα πλήρες παραλληλόγραμο, οπότε θα χρειαστούμε τα διπλάσια τεμάχια alpha block.
Οδηγίες κατασκευής κήπου στην ταράτσα με alpha block
1) Ετοιμάζουμε την ειδική κόλα και κολλάμε τα alpha block στη σειρά, προσέχοντας να βάζουμε κόλα και στο κάτω μέρος για να κολλήσουν στο πάτωμα της ταράτσας και να ελαχιστοποιήσουμε την περίπτωση να περνά νερό από κάτω. Τοποθετούμε και δεύτερη σειρά alpha block, από πάνω, κολλώντας τα με τον ίδιο τρόπο.
2) Υπολογίζοντας την ρύση της ταράτσας (έχουν συνήθως ρύση προς την υδρορροή) ανοίγουμε τρύπες στην πλευρά που βλέπει προς την υδρορροή και τοποθετούμε τα κομμάτια σωλήνα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξέχουν 2-3 εκατοστά και από τις δύο πλευρές (εσωτερική και εξωτερική πλευρά του κήπου μας). Σημαντικό είναι οι σωλήνες να πατάνε στο πάτωμα της ταράτσας ώστε να μένει όσο το δυνατόν λιγότερο νερό μέσα στον κήπο μας. Γεμίζουμε με στόκο τα κενά έχοντας στο μυαλό μας ότι από αυτά τα σημεία θα αρχίσει η φθορά με το πέρασμα του χρόνου.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να ανοιχτούν οι τρύπες για τους σωλήνες (πρέπει να τονίσω ότι τα alpha block κόβονται πολύ εύκολα με ένα απλό πριόνι χειρός):
- στην αρχή κόβοντας το κομμάτι του alpha block με ένα απλό πριόνι χειρός, πριν το κολλήσετε, ανάλογα με την διατομή του σωλήνα,
- αφού έχει ολοκληρωθεί το στήσιμο του τοίχου με ένα ηλεκτρικό τρυπάνι και με διαδοχικές τρύπες (βλέπε γράφημα)
3) Αφού στεγνώσει η κόλα ασταρώνουμε μέσα και έξω τα alpha block, το πάτωμα της ταράτσας και το τμήμα της μάντρας μέχρι το ύψος των alpha block και αφήνουμε να στεγνώσει.
4) Στοκάρουμε με επιμέλεια ιδίως στις ενώσεις με την μάντρα και την ταράτσα και σε όσα σημεία υπάρχουν κενά πάνω από ένα με δύο χιλιοστά.
Με ένα κομμάτι ντουκόχαρτο τρίβουμε για να λειάνουμε τις επιφάνειες. Αφού ξεσκονίσουμε καλά περνάμε, αν θέλουμε, ένα χέρι αστάρι ακόμα και αφήνουμε να στεγνώσει.
5) Έπειτα με ένα μεγάλο πινέλο περνάμε τις ίδιες περιοχές με το μονωτικό φροντίζοντας πρώτα να το αραιώσουμε προσθέτοντας νερό στις αναλογίες που μας δίνει ο κατασκευαστής.
Την επόμενη ημέρα περνάμε και δεύτερο χέρι μονωτικού.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλες αυτές οι εργασίες πρέπει να γίνουν αφού σιγουρευτούμε ότι δεν θα βρέξει μέσα στις επόμενες 24 ώρες.
6) Τέλος βάφουμε με χρώμα εξωτερικής χρήσης.
Πόσο χώμα θα χρειαστούμε;
7) Την επόμενη ημέρα μπορούμε να γεμίσουμε με χώμα αφού προηγουμένως βάλουμε χαλίκια μόνο στα σημεία που βρίσκονται οι σωλήνες απορροής καλύπτοντάς τους για να έχουμε καλή αποστράγγιση χωρίς να βγαίνει χώμα.
Τώρα για να υπολογίσουμε πόσο χώμα θα χρειαστούμε υπολογίζουμε τις πλευρές του κήπου μας. Δηλαδή αν έχουμε χρησιμοποιήσει 4 τεμάχια alpha block για την μία πλευρά, και 3 τεμάχια για την δεύτερη τότε έχουμε: 4 * 0.60m = 2.40m, 3 * 0.60m = 1.80m, 2,40m * 1,80m=4,32 m2.
Το ύψος του κάθε alpha block είναι 0.25m. Εμείς, στο παράδειγμα, έχουμε βάλει δύο σειρές, άρα το ύψος του τοίχου είναι 0.50m. Το χώμα καλό είναι να φτάσει σε ύψος τα 0.40m οπότε έχουμε: 4,32m2 * 0,40m =1,728 m3 (κυβικά μέτρα) χώματος ή 1.728 λίτρα χώματος ή 35 σακιά των 50 λίτρων. Αν το κάθε σακί μας κοστίζει 4 Ευρώ, τότε το χώμα θα μας κοστίσει: 35 * 4€ = 140€
Το χώμα που χρησιμοποίησα είναι χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου.
Τι μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο στην ταράτσα;
8) Αν πάρουμε σαν παράδειγμα τον κήπο του 1 τ.μ. του Ηλία που είναι μια οικονομική και εύκολη λύση, μπορούμε να φυτέψουμε: Ραπανάκια, καρότα, μαϊντανό, παντζάρια, άνηθο, ρόκα και πολλά άλλα. Φανταστείτε τι μπορεί να χωρέσει ο κήπος των 4 τ.μ.
Έχει επίσης και το εξής πλεονέκτημα, μπορείς να φυτέψεις ντοματιές, μελιτζανιές, πεπονιές και γενικά φυτά που χρειάζονται βάθος.
Ευχαριστούμε τον Νότη, μέλος του 2019.kalliergo.gr, για το κείμενο και το γράφημα