Έντομα πολύ διαδεδομένα στη Νότια Ευρώπη. Εκτός από το αμπέλι προσβάλλουν τη φουντουκιά, την τριανταφυλλιά, τη ροδακινιά, τη λεύκα, την ιτιά την ακακία και άλλα δένδρα.
https://2019.kalliergo.gr/laxanokipos-tag/11387-kokkoeidi-ampelioy.html#sigProId667238e9e1
Ζημιά
Οι προνύμφες 1ου σταδίου εγκαθίστανται στα φύλλα, όπου μυζούν τους χυμούς, παράγουν άφθονα μελιτώδη εκκρίματα, ρυπαίνοντας τους βότρεις και ολόκληρο το φυτό. Παράλληλα, ευνοούν δευτερογενείς προσβολές από μύκητες της καπνιάς. Προοδευτικά το πρέμνο εξασθενίζει.
Εχθρός
Έχουν 1 γενεά το χρόνο. Διαχειμάζει είτε σαν ενήλικο είτε σαν ανεπτυγμένη προνύμφη, στο φλοιό των κληματίδων και των βρχιόνων των φυτών - ξενιστών. Τα ενήλικα θηλυκά παρατηρούνται κυρίως τον Μάϊο - Ιούνιο και ωοτοκούν. Το θηλυκό του Pulvinaria vitis, κατά την περίοδο της ωοτοκίας εκκρίνει άφθονα λευκά κηρώδη νήματα, δημιουργώντας έναν ογκώδη ωόσακκο, στο πίσω μέρος της κοιλίας. Αντίθετα, το Eulecanium corni δεν δημιουργεί ωόσακκο. Οι προνύμφες παρατηρούνται ως τα τέλη Οκτωβρίου και στην συνέχεια διαχειμάζουν.
Αντιμετώπιση
Οι χειμερινοί ψεκασμοί αντιμετωπίζουν τις διαχειμάζουσες μορφές. Επιίσης, συστήνεται ψεκασμός με κατάλληλα σκευάσματα εναντίον των νεαρών προνυμφών το καλοκαίρι ή νωρίτερα στο μέγιστο της εκκόλαψης.