https://2019.kalliergo.gr/laxanika-katalogos-odigies-kalliergeias/10076-aleyrodis-thermokipion.html#sigProId64187d1bc5
Προσβάλλει πολλές καλλιέργειες λαχανικών αλλά και καλλωπιστικά.
Ζημιά
Απομυζά χυμούς από την τρυφερή βλάστηση για να τραφεί. Στα παλαιότερα φύλλα βρίσκουμε τις νύμφες τελευταίου σταδίου. Τα νύγματά του προκαλούν αποχρωματισμούς και νεκρώσεις ενώ τα κολλώδη εκκρίματά του λερώνουν την παραγωγή και υποβαθμίζουν την αξία της.
Εχθρός
Το ακμαίο έχει σώμα κίτρινο και τα φτερά του είναι καλυμμένα από λευκό κηρώδες επίχρισμα. Τα ωά του είναι κίτρινα στην αρχή και τα τοποθετεί σε κύκλο. Όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση σκουραίνουν και γίνονται λαμπερά. Οι νεαρές νύμφες είναι κινητές κι έχουν κίτρινο λαμπερό χρώμα.
Τα επόμενα στάδια εγκαθίστανται και τρέφονται μυζώντας χυμούς (δεν είναι κινητά). Αυτά έχουν ωοειδές σχήμα και είναι κίτρινα.
Το τελευταίο στάδιο (pupa) πριν το ακμαίο δεν τρέφεται. Περιφερειακά φέρει κροσσούς (διάκριση από τον Bemisia tabaci).
Μπορούμε να διακρίνουμε κάτω από την επιφάνεια τα κόκκινα μάτια του ακμαίου και το κίτρινο σώμα του. Όταν εμφανίζονται τελικά τα ακμαία, στην αρχή τα φτερά τους είναι υγρά και κολλημένα και δεν μπορούν να πετάξουν. Το ακμαίο πετά για να μετακινηθεί συνήθως μόνο από φυτό σε φυτό, αν και έχουν την δυνατότητα για μεγαλύτερης διάρκειας πτήση. Αναπτύσσει πολλές επικαλυπτόμενες γενεές.
Αντιμετώπιση
Απαιτείται προσεκτικός έλεγχος μέσα στο θερμοκήπιο, ώστε ο πληθυσμός να αντιμετωπιστεί όταν ακόμη ξεκινά να αναπτύσσεται.
Πηγή
www.bayercropscience.gr/index.asp?a_id=210&sel1=sel1a,16,47&sel2=sel2a,1&asth_id=272
Οι εικόνες είναι επίσης από την ίδια πηγή.